همین حالا در دوره مهارت های زندگی شرکت کنید
تعریف کلی مهارت های زندگی چیست؟
اصطلاح "مهارت های زندگی" به مهارت های لازمه در زندگی روزمره اشاره دارد . مهارت های زندگی معمولا با مدیریت و زندگی بهتر ارتباط دارد. مهارت های زندگی برای رسیدن به آرزوهایمان به ما کمک می کنند و مار ار در رسیدن به زندگی ایده آل مان یاری می نماید. هر مهارتی که در زندگی شما مفید است می تواند یک مهارت زندگی به شمار آید. بستن بندهای کفش خود، شنا کردن، رانندگی با ماشین و استفاده از کامپیوتر برای اکثر مردم، مهارتهای زندگی مفید هستند.
مهارت های زندگی توانایی هایی هستند که برای رفتارهای مثبت و سازگار هستند و انسان را قادر می سازند تا به طور موثر با خواسته ها و چالش های زندگی رو در رو شود. این مفهوم نیز به عنوان صلاحیت روانی و اجتماعی شناخته می شود. بسته به هنجارهای اجتماعی و انتظارات جامعه ، موضوع مهارت های زندگی متفاوت است، اما مهارت هایی که به عنوان رفاه و کمک به افراد برای توسعه دادن جامعه عمل می کنند، خود به عنوان مهارت های زندگی در نظر گرفته می شود.
مهارت های زندگی شامل یک گروه از مهارت های روانی اجتماعی و بین فردی می شود که با یکدیگر ارتباط دارند. به عنوان مثال، تصميم گيري به احتمال زياد شامل مؤلفه های تفکر خلاقانه و انتقادي و تحليل ارزش ها است. مهارت های زندگی یک محصول ترکیبی است: بسیاری از مهارت ها به طور همزمان از طریق تمرین توسعه می یابند، که به فرد اجازه می دهد تا در یک موقعیت احساس کنترل کند. این باعث می شود تا فرد احساس ترس، خشم، و استرس را آزاد کند یا آن را کنترل کند و به یک زندگی مطلوب دست یابد.
به عنوان مثال، تصمیم گیری اغلب شامل تفکر انتقادی ("گزینه های من چیست؟") و ارزش گذاری روشن است ("چه چیزی برای من اهمیت دارد؟") ("در این باره چه احساسی دارم؟"). در نهایت، تعامل میان مهارت ها این است که چه چیز نتایج مؤثر را به بار دارد، به ویژه اگر این رویکرد توسط استراتژی های دیگر پشتیبانی شود.
مهارت های زندگی در زندگی روزمره چه کمکی می تواند به ما کنند؟
در یک محیط دائما در حال تغییر، داشتن مهارت های زندگی بخش مهمی از توانایی برای رفع چالش های زندگی روزمره است. تغییرات چشمگیر در وضعیت جهان طی سالهای اخیر با تحول تکنولوژی همراه بوده است و همه ی این تغییرات بر آموزش، محل کار و زندگی ما تأثیر می گذارند. برای انطباق با سرعت و تغییر روزافزون زندگی مدرن نیاز به مهارت های جدید زندگی مانند توانایی برای مقابله با استرس و نا امیدی داریم. امروزه افراد می توانند با یادگیری مهارت های زندگی با فشارهای مرتبط به شغل و زندگی مقابله کنند و در مشکلات انعطاف پذیر باشند.
مهارت های زندگی در زندگی روزمره می توانند به ما کمک کنند تا:
- روش های جدید تفکر و حل مشکل را پیدا کنیم.
- ابتدا تأثیر مهارت های زندگی را در زندگی درک کنیم و آن را هم به دیگران یاد دهیم.
- با یاد گرفتن مهارت های زندگی می توانیم اعتماد خود را در زندگی بالا ببریم و در کارهای گروهی و فردی خود موفق تر باشیم و مسؤلیت های سنگین تری را در زندگی/محل کار یا جامعه بر عهده بگیریم.
- احساس خود آگاهی و قدردانی خود را نسبت به دیگران افزایش دهیم.
- مهارت های زندگی شامل توانش های روانشناختی و بین فردی می شود که باعث می شود افراد آگاه بمانند، تصمیم گیری کنند و مشکلاتی که طی روز رخ می دهد را با استفاده خلاقیت حل کنند، به عبارت دیگر ذهن انسان را برای برخورد با مسائل باز تر می کند.
- مهارت های زندگی باعث ایجاد ارزش های انسانی می شود که پیوند ما را با اجتماع/ خانواده محکم شود. این ارزش ها عبارتند از مراقبت/دلسوزی (اینکه تا چه اندازه درباره ی رفاه/سلامتی/حال افراد دیگر نگران هستید)، عدالت ( اینکه تا چه اندازه مایل هستید تا تمامی جوانب شخصیتی یک نفر را در نظر بگیرید. زمانی که فرد عادل باشد به راحتی می تواند دیگران را هم بپذیرد)، صداقت (بدین معنا که راستی و درستی داشته باشید و تظاهر به کسی که نیستید، نکنید)، احترام، مسؤلیت پذیری (یعنی در قبال انتخابی که می کنید مسؤول باشید)و نظم شخصی (یعنی زمانی که روی رفتار و کارهای خود کنترل داشته باشید و بتوانید وظایف و کارهای محول شده به خود را به درستی و منظم انجام دهید).
مهارت های زندگی چیست؟
مهارت های زندگی، رفتارهایی هستند که افراد را قادر می سازد تا با خواسته ها و چالش های زندگی سازگار شده و با آنها به طور مؤثر مواجه شوند. مهارت های زندگی بسیار هستند ولی مهارت های اصلی زندگی شامل توانایی هایی خاص می شود. سازمان بهداشت جهانی (WHO) مهارت های زندگی را به 10 مورد تقسیم بندی می کند:
- تفکر انتقادی
- تفکر خلاقانه
- ارتباط مؤثر
- ارتباط بین فردی
- مقابله با استرس
- مقابله با احساسات
چرا باید در دوره ی مهارت های زندگی مؤسسه ی آموزش عالی فن پردازان شرکت کنیم؟
شاید تا به حال با خود فکر کرده اید که چرا باید مهارت های زندگی را یاد بگیرم. اهمیت شرکت در این دوره ها چیست و چه مزایایی برای ما و زندگیمان دارد. برای پاسخ به سؤالاتی از این قبیل، ابتدا باید به اهمیت یادگیری مهارت های زندگی اشاره کنیم.
اهمیت یادگیری مهارت های زندگی چیست؟
در حالیکه ممکن است مهارت های زندگی از نظر افراد مسأله ای عادی به حساب آید ولی در واقع این به این دلیل است که افراد آگاهی کافی از مهارت های زندگی ندارند. به عنوان مثال اگر نتوانیم موفق به یادگیری مهارت های مورد نیاز برای داشتن یک زندگی شاد، سالم و موفق نشویم، ممکن است زندگی ایده آل و دلخواه خود را آن طور که مد نظرمان است نداشته باشیم. یادگیری مهارت های زندگی برای بهتر کردن سلامت و تندرستی شما ضروری است.
تحقیقی در سال 2012 انجام شد که نشان داد زمانیکه مهارت های زندگی آموخته شوند، افراد رشد روانشناختی مثبت و تندرستی جسمی/روحی مطلوبی را تجربه می کنند. هم چنین یادگیری مهارت های زندگی برای کسب و کار هم می توانند مفید باشند. هم چنین مزایای یادگیری مهارت های زندگی را در کسب و کار به صورت موارد زیر است:
- توانایی خود مدیریتی، حل مشکلات و درک محیط کسب و کار
- کار کردن کار آمد به عنوان بخشی از تیم
- مدیریت زمان درست
- سازگاری با نقش ها و وظایف مختلف در محیط کار (انعطاف پذیر بودن)
- اثر گذاری مثبت روی کارمندان/کارکنان دیگر
- داشتن ذهن آگاه ( حضور در لحظه) در محیط کار. این بدین معنی است که با تمرین داشتن ذهن آگاه می توان آرامش در محیط کار را حفظ کرد و اضطراب را کاهش داد و بیشتر در زمان حال متمرکز شد.
- بالا رفتن مهارت های ارتباطی با دیگر کارمندان/کارکنان
توسعه مهارت های زندگی می تواند برای کار تیمی در آینده نیز مهم باشد زیرا شما می توانید یاد بگیرید که چگونه به خوبی در یک تیم کار کنید، زمان و مدیریت آن را درک کنید، نحوه انطباق با نقش های مختلف محیط کار، توانایی مدیریت بر خود، حل مشکلات و درک آنها در محیط کسب و کار را یاد بگیرید.
سازمان جهانی بهداشت اهمیت یادگیری مهارت های زندگی را در حوزه های ذیل شرح می دهد:
سلامت
- یادگیری مهارت های زندگی، به مجموعه ای از عوامل روانشناختی و اجتماعی اشاره می کند که برای رفتار رفتار های سلام کمک می کند.
- بکارگیری یادگیری مهارت های زندگی در مدارس برای پاسخگویی به نیاز های دانش آموزان
- تشویق افراد برای بهتر کردن وضعیت سلامت خود و هم چنین سلامت دیگران در جامعه
آموزش
یادگیری مهارت های زندگی در حوزه ی آموزش می تواند کمک شایانی به دانش آموزان/معلمان کند و اثرات مثبتی بر آنها داشته باشد:
- اثر مثبت بر روابط بین معلم و دانش آموز
- لذت دانش آموزان از یادگیری دروس
- رضایت شغلی معلم
- نرخ پایین ترک تحصیلی ها و غیب از کلاس ها
زمانی که دانش آموزان احساس کنند که موارد درسی که می خوانند به زندگی روزمره ی خودشان مربوط می شود، در مباحث درسی بهتر و بیشتر شرکت می کنند و با انرژی و انگیزه آنها را دنبال می کنند.
اجتماع
هر چه ما بیشتر مهارت های زندگی را گسترش دهیم، اثرات و مزایای آنها هم بیشتر می شوند. یادگیری مهارت های زندگی می تواند رفتاری های لازمه ی ارتباط سالم در اجتماع را تقویت کند. در نوجوانان این مسأله بیشتر حائز اهمیت است زیرا از رفتارهای پرخطر و ناهنجار اجتماعی آنها جلوگیری کرده و منجر به نرخ پایین بزهکاری کمتر بین این قشر از جامعه می شود. توسعه ی مهارت های زندگی هم چنین در اجتماع باعث می شود تا شخصیت اجتماعی درستی را در خود پرورش دهیم و در روابط خود با افراد به بهترین نحو عمل کنیم.
با این تفاسیر، یادگیری دوره های مهارت های زندگی می تواند در هم در زندگی و هم در کسب و کار مفید واقع شود. اینکه فرد مثلا بتواند چگونه با استرس یا شرایط ناخواسته در محیط کار مقابله کند یکی از مهارت های زندگی به حساب می آید که یادگیری آن ضرورت دارد.
تفاوت دوره های مهارت های زندگی مؤسسه ی آموزش عالی آزاد فن پردازن با بقیه ی مؤسسات چیست؟
یک تفاوت اصلی که دوره ی مهارت های زندگی مؤسسه ی آموزش عالی آزاد فن پردازن با بقیه ی مؤسسات دارد اینست که این دوره ها دارای سرفصل های جامع و کاربردی بسیاری می باشد. هم چنین این دوره طوری برای دانش پذیران ارائه شده است تا بتوانند اطلاعات کافی درباره ی تک تک مهارت های زندگی را به صورت فصول جداگانه در هر فصل مطالعه کنند.
هم چنین قابل ذکر است که دوره های مهارت های زندگی مؤسسه ی آموزش عالی آزاد فن پردازن دارای مجوز مورد تأیید از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور است که دانش پذیران پس از گذراندن دوره می توانند مدرک این دوره را دریافت کنند. این دوره ی آموزشی مشتمل بر توضیحات مفصلی از مهارت های ده گانه زندگی ، تأثیرات آنها در زندگی و هم چنین ارائه ی راهکارهای مهم و مفید برای بکارگیری آنها در زندگی می باشد .
اهداف ما از آموزش دوره ی مهارت های زندگی چیست؟
هدف ما از آموزش دوره های مهارت های زندگی توسعه و تقویت مهارت های زندگی در تمامی سطوح اجتماعی/روانشناسی/فرهنگی/فردی/ مدیریتی است. این اهداف به شرح ذیل می باشند:
- افزایش آگاهی افراد
- ارائه ی مهارت های زندگی برای مدیریت رفتارهای خود به صورت مؤثر
- یادگیری مهارت های لازم برای همکاری مؤثر با همکاران در محیط کار خود
- بهبود بهتر روابط با افراد (مثلا خانواده ،دوستان یا همکاران)
- شناخت بهتر فرد از خود برای مقابله با استرس یا اضطراب
- افزایش اعتماد به نفس و مسؤلیت پذیری در افراد
- افزایش تفکر انتقادی در خود و ارزیابی ایده های افراد. زیرا ممکن است آن ایده برخاسته از پیش داوری های فردی شخصی باشد.
- پرهیز از شرایط و رفتار های مخاطره آمیز
- تمرین رفتارهای سالم
- یادگیری علائم استرس و مقابله با آنها
- ارائه ی راهکاریی برای تصمیم گیری درست
تأثیرات این دوره در زندگی ما پس از اتمام دوره چیست؟
پس از گذراندن دوره های مهارت های زندگی و یادگیری اطلاعات لازم درباره ی آنها می توانید علائم استرس را در زندگی خود شناسایی کنید و با آنها مقابله کنید، تصمیم گیری های درست داشته باشید و با استفاده از تفکر انتقادی مشکلات را با استراتژی حل کنید. پس از اتمام دوره قادر خواهید بود تا:
- مهارت ها و آداب معاشرت اجتماعی مثبتی را توسعه دهید.
- ترس های مربوط به برقراری ارتباط را از بین ببرید.
- تعهد و اخلاق کاری داشته باشید.
- اعتماد و عزت به نفس بهتری خواهید داشت.
- درک بهتری از جهان اطراف خود پیدا خواهید کرد.
- به عنوان مدیر، در شغل خود می توانید مهارت های رهبری را تقویت کنید.
- می توانید با استفاده از تفکر انتقادی خطاهای در استدلال را شناسایی کنید و به طور نظام مند با مشکلات برخورد کنید.
- با استفاده از تفکر خلاقانه که یکی از مهارت های زندگی است می توانید ایده های جدید را ارائه دهید.
همین حالا در دوره مهارت های زندگی شرکت کنید
مهارت های زندگی برای چه کسانی مناسب است؟
مهارت های ده گانه زندگی که در بخش های زیر به طور مفصل درباره ی آنها صحبت خواهیم کرد، برای کلیه ی افراد جامعه در سنین متفاوت می توانند مناسب باشند. هیچ کس با در بدو تولد با مهارت های زندگی بدنیا نیامده است و ما می توانیم آنها را در تمامی برهه های زمانی زندگی خود بیاموزیم. هر شخص در هر برهه زمانی از زندگی خود نیاز به آموزش مهارت های زندگی دارد. در زیر، دوره های زمانی مختلف انسان آمده است که اهمیت نیاز به یادگیری مهارت های زندگی را نشان می دهد:
نوجوانی
یادگیری مهارت های زندگی می تواند برای نوجوانان مؤثر واقع شود:
- نوجوانان می توانند با یادگیری مهارت های زندگی توانایی های اجتماعی، شناختی، عاطفی و رفتاری خود را گسترش دهند.
- با یادگیری مهارت های زندگی، نوجوانان روابط پر خطر را شناسایی می کنند و از آنها پرهیز می کنند.
- اگر نوجوانان در سنین پایین مفاهیم و پایه های مدیریت مالی خود را بیاموزمند، در آینده هم یاد می گیرند تا برای بودجه ی مالی خود برنامه ریزی کنند.
- زمانی که مهارت های زندگی را نوجوانان یاد بگیرند می توانند نقاط ضعف خود را پیدا کنند و در آینده آنها را به نقاط قوت تبدیل کنند.
جوانی
یادگیری مهارت های زندگی در دوره ی جوانی کمک می کند تا:
- افراد اعتماد به نفس خود را افزایش دهند و با تغییرات قابل توجه در زندگی با موفقیت روبرو شوند.
- افراد بتوانند در زندگی خود درباره ی مسائل شخصی (ازدواج، انتخاب شغل و موفقیت در آن، غیره) و اجتماعی (به عنوان مثال شکل گیری شخصیت اجتماعی یا روابط با افراد در جامعه) تصمیم گیری درست داشته باشند.
- اشخاص را قادر می سازد تا بوسیله ی تقویت تخصص و تجربه در کار خود، خود را اثبات کنند و وظایف و مسؤولیت های خود را بهتر درک کنند و برای فرصت و چالش های بزرگ آماده شوند.
بزرگسالی
یادگیری مهارت های زندگی در دوره ی بزرگسالی باعث می شود تا:
- افراد بزرگسال ترغیب شوند تا برای موقعیت های پر استرس ( مثلا مسأله ی کاری/مالی یا درمان بیماری فرزند/فرزندان خود) آماده باشند. در این حالت بزرگسالان ارتباط مهارت های زندگی را با زندگی روزمره ی خود عملا درک می کنند و آنها را روزانه تمرین می کنند.
- افراد بزرگسال آنچه که احساسات آنها را برانگیخته می کند (مثلا گریه کردن نوزاد، یا فریاد کارفرما) را بشناسند و برای جلوگیری از آنها اقدامات پیشگیرانه را یاد بگیرند و زمانی که این احساسات برانگیخته می شوند، روی اهداف بلند مدت متمرکز شوند.
- افراد بزرگسال خود آگاهی بیشتری داشته باشند و استراتژی های سازگارانه را در لحظات حساس زندگی به کار گیرند.
- افراد خود را بهتر بشناسند. این یعنی اینکه خود را فردی تصور کند که می تواند شرایط سخت و استرس را را به نحو احسن مدیریت کند. این باعث می شود تا افراد بزرگسال از خود تصویری داشته باشند و چالش های پیش روی خود را به عنوان عواملی ببینند که زیاد تهدید آمیز نیستند.
- افراد بزرگسال قدرت برنامه ریزی خود را بالا ببرند و تفکر بلند داشته باشند.
چگونه استرس، مهارت های زندگی ما را تحت تأثیر قرار می دهد؟
استرس کم برای زندگی می تواند مثبت باشد، ولی استرس دائم و شدید می تواند به سلامت جسمی/روحی و رفتارهای ما و هم چنین توانایی ما از استفاده از مهارت های زندگی آسیب وارد کند. استرس می تواند خود تنظیمی خودکار را در مغز برانگیخته کند- یک پاسخ فوری از مغز که ما را به کنش وا می دارد. با این حال، زمانی که این پاسخ بوسیله ی استرس شدید تکرار شود، می تواند ظرفیت مغز را بیش از حد پر کند. برای اینکه مهارت های زندگی به طور مؤثر واقع شوند، میزان استرس باید پایین باشد. از این رو، استرس که خود یکی از مهارت های زندگی به حساب می آید می تواند روی بقیه ی مهارت زندگی دیگر هم تأثیر بگذارد. برای همین، از این دیدگاه ، یادگیری مهارت های زندگی ضروری به شمار می آید. قابل ذکر است که با شرکت در دوره ی مهارت های زندگی مؤسسه ی آموزش عالی آزاد فن پردازان می توانید روش های مقابله با استرس که یکی از مهم ترین مهارت های زندگی به شمار می آید را بیاموزید و آن ها را در زندگی خود به کار برید.
مهارت خود آگاهی
خود آگاهی شامل شناخت "خود"، شخصیت ما، نقاط قوت و ضعف، خواسته ها و ناسازگاری های ما است. توسعه آگاهی خود می تواند به ما کمک کند تا زمانی که ما تحت تأثیر فشار قرار می گیریم یا احساس تحت فشار بودن داریم، خود را بشناسیم. خود آگاهی اغلب پیش نیاز روابط موثر و روابط بین فردی و همچنین ایجاد همدلی با دیگران است.
مهارت همدلی
تعاریف همدلی شامل طیف گسترده ای از حالات عاطفی، از جمله مراقبت از افراد دیگر و داشتن تمایل به کمک به آنها است؛ تجربه احساساتی که با احساسات دیگری هماهنگ است؛ تشخیص اینکه اشخاص دیگر چه فکر می کنند یا چه احساسی دارند؛ و بین خود و دیگران تفاوت کمتری ببیند. همچنین همدلی ، درک عواطف و شریک بودن در احساسات دیگری است. بعضی معتقدند که همدلی شامل توانایی مطابقت با احساسات دیگران می شود، در حالی که برخی دیگر معتقدند که همدلی شامل دلسوزی نسبت به فرد دیگری است.
همدلی ظرفیت یا احساس اینکه چه شخص دیگری از درون مرجع خود، یعنی توانایی قرار دادن خود در جای دیگری، تجربه می کند. تعاریف زیادی برای همدلی وجود دارد که طیف گسترده ای از حالت های احساسی را شامل می شود. انواع همدلی شامل همدلی شناختی، همدلی احساسی و همدلی ذهنی است.
برای داشتن یک رابطه موفق با افراد نزدیک و جامعه ی خود، نیاز به درک و اهمیت قائل شدن برای نیازها، خواسته ها و احساسات دیگران هستیم. همدلی توانایی تصور کردن اینکه زندگی دیگران به چه شکل است. بدون تعامل با دیگران همدلی، ارتباط ما با دیگران بی اثر خواهد بود. هیچ کس در یک جزیره تنها زندگی نمی کند! انسان در محیطی اجتماعی زندگی می کند و با افراد دیگر در ارتباط است.
همدلی می تواند ما را در پذیرش دیگران، که ممکن است بسیار متفاوت از خودمان باشد، کمک کند. این می تواند تعاملات اجتماعی را به ویژه در شرایط تنوع قومی و فرهنگی بهبود بخشد. همدلی همچنین می تواند به تشویق رفتار پرورش دهی نسبت به افرادی که نیازمند مراقبت و کمک و یا تحمل هستند کمک کند، همانطور که در مورد افرادی که مبتلا به ایدز هستند یا افرادی که دارای اختلالات روانی هستند، ممکن است توسط افرادی که به حمایت از آنها وابسته هستند، محکوم و محروم شوند.
تأثیر همدلی در افراد چیست؟
همدلی می تواند به ما در پذیرش افرادی که با ما از نظر خصوصیات اخلاقی یا شخصیتی فرق دارند کمک کند. این می تواند تعاملات اجتماعی را به ویژه در شرایط تنوع قومی و فرهنگی بهبود بخشد. همدلی همچنین می تواند به پرورش عادت کمک کردن به افراد ی که نیازمند مراقبت یا کمک هستند، کمک می کند مانند افرادی که مبتلا به بیماری خاصی هستند یا افرادی که دارای اختلالات روانی هستند.
داشتن همدلی می تواند منجر به محبت شود. هنگامی که برای شخص دیگری دلسوزی می کنید، به آنها کمک کرده اید تا رنج هایی که تجربه کرده اند از بین برود. بحث بر سر اینست که شما نمیتوانید برای فرد دیگری دلسوزی نشان دهید، مگر اینکه در واقع متوجه شوید که چیز خاص جسمی (بیماری یا عارضه) یا روحی ( اختلالات یا ناراحتی روحی-روانی) آنها را اذیت می کند. مطالعات نشان داده است که کسانی که برای آنها همدردی و دلسوزی نمی شود، این احتمال بیشتر وجود دارد که مرتکب جرائم شوند.
زمانیکه بحث بر سر ایجاد ارتباط با دیگران پیش می آید، همدلی بسیار مهم است. اگر هر شخصی در دنیا بتواند با دیگری همدلی کند، حقیقتا ایجاد ارتباط با دیگران هم بهتر خواهد بود. مطالعات نشان می دهد که میزان بالای همدلی باعث درمان بهتر بیماری های جسمی و روحی می شود. به تعریف بهتر، همدلی شامل درک عواطف و احساسات فرد دیگر و پاسخ دادن مناسب به آنها است.
چرا همدلی مهم است؟
"زمانیکه همدلی بین افراد ایجاد شود،...، احساس تنها بودن نمی کنیم."
"کارل راجرز"
- زمانیکه برای افراد دیگر همدلی کنید و دنیا را از دید فردی دیگر ببینید بی شک توانایی شگفت انگیز به شما داده می شود تا فردی دلسوز تر باشید.
- زمانی که بتوانید با دیگران همدلی کنید، نیروهای مثبت را نه تنها در خود بلکه در دیگران هم تقویت می کنید. فهم دیگران و مشکلات آنها همراه با همدلی روش زندگی شما را تغییر می دهد.
- همدلی باعث می شود که به یکدیگر بیشتر توجه کنید. زمانی که خود را به جای فردی دیگر قرار می دهید و برای آنها همدلی می کنید باعث می شود که ارتباط شما با افراد قوی تر شده و می فهمید که دیگران از شما چه انتظاراتی دارند.
- همدلی باعث بالا بردن صبر افراد می شود. به عنوان مثال به جای اینکه از کوره در بروید و برای موضوعی عصبانی شوید، بیشتر سعی می کنید آرامش را برقرار کنید و صبر کنید. این به این دلیل است زمانی که چیزها را از دید دیگری می بینید و با وی همدلی می کنید، سعی می کنید مشکلات وی را درک کرده و با صبر و متانت با آن برخورد کنید.
- تحقیقات اخیر بیشتر روی فرآیندهای شناختی و عصبی که در مربوط به همدلی هستند، متمرکز می شوند. محققان دریافته اند که مناطق مختلف مغز نقش مهمی در همدلی دارند، از جمله قشر جلویی مغز و اینسولای قدامي.
- همدلی منجر به رفتارهای یاری دهنده می شود که به روابط اجتماعی هم کمک می کند. ما به طور طبیعی موجوداتی اجتماعی هستیم. هر چیزی که به دیگری منفعت و سود برساند به ما هم سود خواهد رساند. زمانیکه افراد احساس همدلی با یکدیگر می کنند، این احتمال بیشتر وجود دارد که در فعالیت های حمایت انسان/ جامعه دوستانه شرکت کنند و به دیگران سود برسانند.
همین حالا در دوره مهارت های زندگی شرکت کنید
اهمیت همدلی در کسب و کار چیست؟
همدلی در کسب و کار حائز اهمیت است. شناخت و درک بهتر همکاران خود در کنار همدلی و دلسوزی برای آنها باعث می شود تا در کار خود بهتر پیشرفت کنید و همکاری بهتری با بقیه داشته باشید. زمانی که در محیط کار خود برای دیگران همدلی می کنید، باعث می شود تا افراد دیگر از شما الهام بگیرند.
همدلی باعث بهره وری بهتر در کسب و کار می شود. این بدین معنی است که همدلی توجه را از فرد گرایی به سمت همکاری و کار تیمی سوق می دهد و باعث بهبود و پیشرفت بهتر عملکرد کارمندان/کارمندان/کارگران می شود و در نتیجه بهره وری شرکت/کارخانه/سازمان بالا می رود.
همدلی باعث می شود فرهنگ مثبت کمک به دیگران و همکاری تقویت شود. زمانی که کارمندان/کارکنان یک شرکت یا سازمان برای کمک به دیگری تمایل داشته و یکدیگر را درک کنند، راندمان سازمان بالاتر می رود.
مهارت تفکر انتقادی
به طور کلی تفکر انتقادی توانایی تحلیل اطلاعات و تجارب به صورت عینی است. تفکر انتقادی می تواند از طریق شناختن و ارزیابی عوامل تأثیر گذار روی رفتار و نگرش های فرد مثل ارزش ها و اعتقادات بدست آید.
تفکر انتقادی عبارتست از تحلیل عینی حقایق با استفاده از یک داوری صحیح. موضوع تفکر انتقادی پیچیده است و از این رو تعاریف مختلفی برای آنها ارائه شده است که در زیر آمده اند:
- روند فعالانه ی مفهوم سازی، کاربرد، تجزیه و تحلیل، ترکیب کردن و ارزیابی اطلاعات برای رسیدن به یک پاسخ یا نتیجه گیری.
- تفکر معقولانه و اندیشمندانه درباره ی اینکه به چیز اعتقاد داشته باشید یا چه کاری انجام دهید.
- قضاوت و خود کنترلی هدفمندانه که منجر به تفسیر، تحلیل و اثرگذاری می شود.
- استفاده از عقل در شکل گیری باورهایمان
- فهم روابط منطقی بین ایده ها
- شناسایی و ارزیابی براهین
- شناسایی تناقضات و اشتباهات رایج در استدلال
- حل مشکلات به صورت سیستماتیک
- شناسایی اهمیت ایده ها
- اندیشیدن درباره ی باورها و اندیشه ها
تفکر انتقادی یک نوع جمع آوری اطلاعات است. شخصی که حافظه ی خوبی دارد و حقایق بسیاری را می داند لزوما تفکر انتقادی خوبی ندارد. فرد دارای تفکر انتقادی خوب، توانایی استفاده از اطلاعات و حل مشکلات را دارد و به دنبال منابع مرتبط با اطلاعات برای خود می گردد.
مهارت تفکر خلاقانه
تفکر خلاقانه فرآیندی است که ما در هنگام ارائه ی ایده ی جدید از آن استفاده می کنیم. تفکر خلاقانه، ترکیبی از ایده هایی است که قبلا ترکیب نشده اند. به عنوان مثال بارش مغزی شکلی از تفکر خلاقانه است که بوسیله ی ترکیب ایده های خود با دیگران بدست می آید. فرآیند تفکر خلاقانه می تواند تصادفی یا غیر تصادفی باشد. تفکر تصادفی بدون هیچ گونه تکنیک خاصی و به مانند یک شانس رخ می دهد. در مقابل، تفکر غیر تصادفی موقعی رخ می دهد که شخص یا اشخاص با استفاده از ترکیب ایده ه ها و یا بارش مغزی (در ایده دهی به صورت گروهی) ایده های جدید ارائه می دهند.
تفاوت تفکر انتقادی با تفکر خلاقانه چیست؟
- تفکر خلاقانه سعی بر ایجاد چیزی جدید دارد، در حالیکه تفکر انتقادی به دنبال ارزیابی اهمیت یا اعتبار چیزی است که قبلا وجود داشته است.
- تفکر خلاقانه مولد است در حالیکه تفکر انتقادی تحلیلی است.
- تفکر خلاقانه واگرا است، تفکر انتقادی همگرا است.
- تفکر خلاقانه بر احتمالات متمرکز است، در حالیکه تفکر انتقادی
مهارت های تفکر خلاقانه
مهارت های تفکر انتقادی عبارتند از:
مهارت هایی که در تفکر انتقادی به کار می روند، چیست؟
مهارت هایی که در تفکر انتقادی به کار می روند عبارتند از:
مهارت تصمیم گیری
تصمیم گیری از لحاظ روانشناختی نوعی فرآیند شناختی به حساب می آید که منجر به انتخاب یک عقیده یا اقداماتی خاص از بین گزینه های مختلف است. به عبارت دیگر، تصمیم گیری روند شناسایی و انتخاب گزینه ها بر اساس ارزش ها، اولویت ها و باورهای تصمیم گیرنده است. تصمیم گیری به ما کمک می کند که با تصمیمات زندگی خود به طور سازنده برخورد کنیم. تصمیم گیری می تواند به افراد بیاموزد که چگونه می توانند تصمیمات مربوط به اقدامات خود را بگیرند.
ویژگی های تصمیم گیری کدامند؟
تصمیم گیری دارای ویژگی های خاصی است که عبارتند از:
- ابتدا اهداف باید تعیین شوند.
- اهداف باید دسته بندی شوند و بر اساس اهمیت طبقه بندی شوند.
- اقدامات جایگزین باید انجام شوند.
- گزینه های انتخاب باید در برابر اهداف سنجیده شوند.
- گزینه ای که توانایی رسیدن به همه ی اهداف را داشته باشد، تصمیم احتمالی است.
- تصمیم احتمالی برای نتایج احتمالی ارزیابی می شود.
- تصمیمات قطعی گرفته می شوند و اقدامات اضافی برای جلوگیری از عواقب ناگوار و مشکلات انجام می شود.
- مراحلی در تصمیم گیری وجود دارند که می توان از آنها برای تعیین یک برنامه ی مطلوب استفاده کرد.
مهارت حل مشکل
بسته به زمینه ی مدنظر، اصطلاح حل مشکل معانی مختلفی دارد. به عنوان مثال، حل مشکل در زمینه ی روانشناسی و رایانه، یک فرآیند ذهنی است. حل مشکل به ما کمک می کند تا با مشکلات در زندگیمان به صورت منطقی و سازنده برخورد کنیم. حل مسئله، تعریف مشکل، تعیین علت مشکل، شناسایی، الویت بندی و انتخاب گزینه ها برای راه حل و اجرای یک راه حل است.
پنج مرحله اصلی فرآیند حل مشکل چیست؟
- تعریف مشکل: این مرحله عبارتست از مشخص کردن علل اصلی، بیان مسأله به طور خاص و شناسایی اینکه کدام استاندارد رعایت نشده است.
- ایجاد راه حل های جایگزین یا ایده های بارش مغزی: در این مرحله راه حل های جایگزین ارائه می شوند. هدف این مرحله ایجاد فهرستی از راه حل های انتخابی است.
- انتخاب یک راه حل: در این مرحله راه حل مناسب انتخاب می شود.
- پیاده سازی راه حل: پیاده سازی راه حل مستلزم برنامه ریزی و اجرا است.
- مرور نتایج: برای اینکه مسأله را به طور موفقیت آمیز حل کنید، مرور نتایج مهم است. این کار به شما کمک می کند تا مهارت های خود را به طور بلند مدت بهتر کنید.
مهارت ارتباط مؤثر
ارتباط موثر به این معنی است که خود را به صورت کلامی و غیر کلامی به صورتی نشان دهیم که با فرهنگ و شرایط خاص مناسب باشد. این بدان معنی است که قادر به بیان ایده ها، خواسته ها، نیازها و ترس ها باشیم. به عبارت دیگر ارتباط مؤثر یک ارتباط بین دو یا چند نفر است که در آن پیام مد نظر به طور موفقیت آمیز ارسال، ارائه و درک شود.
مهارت ارتباط بین فردی
ارتباط بین فردی به ما کمک می کند تا با افرادی که با آنها در تعامل هستیم، ارتباط مثبت برقرار کنیم. این بدین معنی است که ارتباطات دوستانه با دیگران برقرار کنیم و این ارتباطات را حفظ کنیم که این خود می تواند برای سلامت اجتماعی و روانی ما بسیار حائز اهمیت باشد. هم چنین ارتباط بین فردی به معنی پیوند قوی، عمیق یا نزدیک بین دو فرد است. این پیوند ممکن است بر اساس استنباط، همبستگی، حمایت، تعاملات کسب و کار و دیگر ارتباطات اجتماعی باشد.
مهارت مقابله با استرس
مقابله با استرس به معنی شناخت منابع استرس در زندگی ما است، شناخت این که چگونه استرس روی ما تاثیر می گذارد و هم چنین عمل کردن به نحوی که با تغییر محیط یا شیوه زندگی و ایجاد آرامش بتوانیم استرس را کنترل کنیم. همه افراد بزرگسال، نوجوانان، و حتی کودکان، بارها استرس را تجربه می کنند. استرس می تواند سودمند باشد. این می تواند به افراد کمک کند تا مهارت هایی را که برای مقابله با شرایط تهدید آمیز در طول زندگی نیاز دارند، درک کنند. استرس زمانی که از مراقبت کردن فرد از خود یا خانواده اش جلوگیری می کند، مضر است. شما می توانید با پیدا کردن راه های سالم برای مقابله با مشکلات، با استرس مقابله کنید. دریافت مراقبت و حمایت مناسب می تواند به کاهش احساسات و نشانه های استرس زا کمک کند.
راه های ساده ی مقابله با استرس عبارتند از:
- فعالیت ورزشی مستمر روزانه داشته باشید.
- خواب کافی داشته باشید.
- با افراد در باره ی احساسات خود صحبت کنید.
- "نه گفتن" را یاد بگیرید.
- اگر احساس فشار بیش از حد می کنید، استراحت کنید.
- وعده های غذایی سالم بخورید.
- از خوردن مشروبات الکلی بپرهیزید. خوردن مشروبات الکلی ممکن است به استرس کمک کند، ولی در مدت زمان طولانی، مشکلاتی را ایجاد می کند و استرس را بیشتر افزایش می دهد.
- تفکر مثبت داشته باشید.
- قبول داشته باشید که رخدادهایی هستند که شما نمی توانید آنها را کنترل کنید.
- مدیریت زمان مؤثر داشته باشید.
مهارت مقابله با احساسات
مقابله با احساسات به معنای شناخت احساسات درون ما و دیگران است. هم چنین مقابله با احساسات به این معنی است از نحوه ی تأثیر گذاری احساسات روی رفتار آگاه باشیم. احساسات شدید مانند خشم و غم و اندوه می تواند تاثیر منفی بر سلامت ما داشته باشد اگر ما به طور مناسب پاسخ ندهیم. هر نوع فکر یک تأثیر بیولوژیکی روی بدن و احساسات ما دارد و ریتم ضربان قلب را تحت تأثیر قرار می دهد.
راه های مقابله با احساسات عبارتند از:
- منبع احساسات خود را شناسایی کنید و از آن چیزی به آن احساس دارید، آگاهی داشته باشید.
- نحوه ی تغییر خلقیات خود را یاد بگیرید.
- احساسات مثبت درون خود را تقویت کنید.
- ورزش و تحرک جسمانی داشته باشید.
- با دوستان یا افراد نزدیک صحبت کنید.
- با یک متخصص صحبت کنید.
- تا جایی که می توانید دانش خود را افزایش دهید و مطالعه کنید.
همین حالا در دوره مهارت های زندگی شرکت کنید