گویندگی اولین نیاز مجریان

گویندگی اولین نیاز مجریان

گویندگی اولین نیاز مجریان | مطابق با گفته ی پیشکسوتان و اهل فن، گویندگی از نظر آگاهی نوعی علم و از نظر اجرایی یک فن محسوب می شود. پس گویندگی ترکیبی از علم و فن است. داشتن علم به تنهایی برای گویندگی جواب نخواهد داد. گویندگی برای مجریان از جمله شغل های پر استرس است که بایستی برای انجام آن از علم کافی، روحیه ی مناسب و سابقه ی گویندگی برخوردار بود.
بخش خبری و برنامه های زنده به عنوان مهمترین و رسمی ترین بخش های یک رسانه محسوب می شوند. بنابراین گویندگان آن نیز بایستی از چهره ی رسمی و صدایی جدی برخوردار باشند. گویندگان تلویزیون و کسانی که در بخش خبر کار می کنند به واسطه ی پخش زنده برنامه به مرور انواع اشتباهات در نحوه ی گفتار و بیان را تجربه می کنند. در این مقاله قصد داریم به فن بیان به عنوان اولین نیاز مجریان بپردازیم. پس با ما باشید.


فن بیان و گویندگی چیست؟

فن بیان به یادگیری اصول و قواعد بیان درست، بیان قانونمند با معیارهای زبان فارسی گفته می شود. به تعریفی دیگر فن بیان به موسیقی کلام فارسی گفته می شود چرا که زبان فارسی یکی از کامل ترین و با آوا ترین زبان های دنیاست و این امر در شعر فارسی که 240 ریتم مختلف دارد به خوبی دیده می شود. 
مجریان به واسطه ی کار رسمی و جدی که دارند بایستی از فن بیان قوی و بدون ایرادی برخوردار باشند. یک مجری بایستی تمامی قوانین آوایی زبان فارسی، زبان بدن و ... را بشناسد تا بتواند به مناسب ترین شکل ممکن، یک برنامه را در رادیو یا تلویزیون اجرا کند. به دلیل ترکیبی بودن زبان فارسی اگر کلمات درست و به خوبی ادا نشوند، با کوچکترین سهل انگاری تمامی پیام کلام به هم می ریزد و شنونده قادر به درک پیام مناسب نیست.
فن بیان و گویندگی نوعی هنر محسوب می شود. هنر برقرار کردن ارتباط درست با دیگران و اینکه بتوانید توجه دیگران را به سخنان خود جلب کنید. هنگامی که می خواهید با کسی ارتباط برقرار کنید، در واقع در تلاش هستید که موضوعاتی را که در ذهن خود دارید به بهترین شکل ممکن به دیگران انتقال دهید و اینکه تا چه اندازه می توانید آنچه را در ذهن تان وجود دارد با وضوح و شفافیت بیان کنید و منظور خود را به بهترین نحوممکن به مخاطب خود برسانید، هنری است که به آن فن بیان گفته می شود. یادگیری و تسلط به مهارت ضروری فن بیان در جوامع امروزی، برای هر شخصی بسیار واجب و ضروری است.
اگر به خوبی دقت کرده باشید، غالبا افرادی که  مجری هستند و در تلویزیون و رادیو کار می کنند، دارای فن بیان و گویندگی بسیار خوبی می‌باشند. در اصل بسیاری از افراد دوست دارند که بتوانند مانند آن ها صحبت کنند و در واقع منظور خود را از بیان مطالبشان به نحو احسن به گوینده انتقال دهند. شاید در آغاز کمی دشوار به نظر برسد اما اگر بتوانید چند نکته اصولی و ساده را یادبگیرید، به سادگی می توانید مانند آن ها صحبت کنید و از توانایی زیبا صحبت کردن  خود لذت ببرید.
فرقی نمی‌کند که کجا بتوانید از فن بیان و گویندگی خود استفاده کنید، چه هنگام تعریف کردن یک داستان برای دوستان تان و یا چه زمانی که بخواهید یک سخنرانی مهم انجام دهید، یادگیری تکنیک های فن بیان و گویندگی می تواند بسیار کمک کننده باشد تا بتوانید یک محتوای جذاب را ارائه دهید.

 

دوره فن بیان و گویندگی

 

آموزش فن بیان و گویندگی

آموزش فن بیان و گویندگی قوی و قدرتمند، مطمئنا یکی از مهم ترین تکنیک هایی است که هر فرد باید برای رسیدن به موفقیت داشته باشد، به همین دلیل، امروزه خیلی از افراد به دنبال راهی هستند تا بتوانند به خوبی این مهارت را آموزش دیده و یا تقویت کنند.
ما در این مقاله قصد داریم به شما راه ها و تکنیک های مختصری از فن بیان را آموزش دهیم تا با استفاده از آن بتوانید کمی هر چند ناچیز مهارت فن بیان و گویندگی خود را تقویت کنید و اما برای اینکه بتوانید به صورت حرفه ای و صد درصدی فن بیان خود را تقویت کنید بایستی در دوره فن بیان و گویندگی موسسه های معتبر آموزشی شرکت کنید. موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، یکی از معدود موسساتی است که دوره فن بیان و گویندگی را به بهترین نحو آموزش داده و بعد از اتمام دوره مدرک فن بیان و گویندگی و یا گواهینامه فن بیان و گویندگی معتبر مورد تایید وزارت علوم فناوری تحقیقات را  دانش پذیران اعطا می کند.


تکنیک های فن بیان و گویندگی

در ادامه چند تکنیک فوق العاده و ضروری برای تقویت مهارت فن بیان و گویندگی را شرح می دهیم. این تکنیک ها عبارتند از:

  • ضبط کردن فایل های صوتی
  • مطالعه ی کتاب های اصلی فن بیان
  • تکرار و تمرین جملات پیچیده
  • صحبت کردن و خواندن مطالب به شکل همزمان
  • مکث، تاکید و توقف مناسب
  • درست ادا کردن لحن و احساسات کلام
  • دقت به جزئیات
  • الگوبرداری های مناسب

همواره به یاد داشته باشید، همانطور که در ورزش کردن و تمرینات ورزشی نیاز به تکرار و تمرین دارید، در زمینه فن بیان نیز بعد از مدتی تکرار و تمرین تکنیک های فن بیان و گویندگی، ذهن شما ورزیده خواهد شد و به همان نتایجی که مدنظرتان است خواهید رسید.
شاید این تکرار و تمرین ها، در ابتدا کمی زمان بر و خسته کننده به نظر برسد، اما مطمئن باشید بعد از انجام این تکرار و تمرین ها می توانید به راحتی خوب صحبت کرده و سرعت پیشرفت تان چندین برابر خواهد شد.

دوره فن بیان

  • ضبط فایل های صوتی
    یکی از بهترین تکنیک های آموزش فن بیان و گویندگی،  ضبط فایل های صوتی هنگام صحبت کردن است. هنگامی که از صدای خود فایل صوتی تهیه می‌کنید و آن را بارها و بارها گوش می دهید، این کار باعث می‌شود تا بتوانید هر بار حین گوش کردن مجدد فایل صوتی اتان، اشکالات خود بررسی کرده و هر بار آن ها را رفع کنید. به همین علت است که ضبط کردن فایل صوتی از صدای خود، همیشه یکی از بهترین تمریناتی بوده که اساتید خبره به انجام آن تاکید زیادی می کنند.
    اگر به مدت چند روز این تمرین را پیوسته انجام دهید، یعنی هر بار یک فایل صوتی از صدای خود  و صحبت های تان ضبط کنید و بعد آن را با دقت گوش دهید و اشکالات خود را پیدا کنید و سعی کنید تمامی آنها را رفع کنید، بعد از مدتی به راحتی می توانید خطاهای تان را به حداقل ممکن رسانده و به درجه ی مناسب  گویندگی برسید. خودتان خیلی زود متوجه می شوید که فایل های صوتی که در ابتدا پر کرده اید با فایل هایی که در روزهای آخر پر کرده اید چقدر تفاوت دارد.
  • مطالعه کتاب های فن بیان
    مطالعه و تحقیق کردن، همیشه یکی از بهترین راه ها برای یادگیری هر آن چیزی بود که به آن آگاهی نداشتیم. مهم نیست که می خواهید چه چیزی را یاد بگیرید، تنها چیزی که مهم است راهکارهایی است که ضمن مطالعه کردن یاد می گیرید.
    یادگیری این راهکارها و انجام آنها، سبب می شود که بعد از مدتی با انجام دادن کلیه ی تکنیک هایی که یاد گرفتیم، تغییرات چشمگیری در نوع بیان و صحبت کردن خود ببینیم.
    مبحث فن بیان و گویندگی نیز از این مقوله جدا نیست. کتاب های مفید بی نظیری وجود دارد که با مراجعه به آنها می‌توانید راهکارهای بسیاری یاد گرفته و با انجام تمرینات آن تا حد بسیار زیادی فن بیان خود را تقویت کنید.
  • تکرار جملات پیچیده
    تکنیک موثر دیگری که برای تقویت بیان وگویندگی وجود دارد، تکرار جملات پیچیده و سخت است. زمانی که جملات پیچیده و سخت را تکرار می‌کنید، باعث می‌شود که بسیاری از اشکالات خود را رفع کرده و بهتر سخن بگویید.
    به همین علت است که در کلاسهای فن بیان و گویندگی تکرار جملات سخت و پیچیده، یکی از موثر ترین تمرین ها محسوب می شود.
  • صحبت کردن و خواندن هم زمان
    شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید در بین جمعی سخنرانی کنید و حین سخنرانی برگه ای در دست گرفته اید و تمامی مطالب خود را از روی آن خوانده اید، بدون شک انجام این کار احساس نامطلوبی در شنونده ایجاد خواهد کرد. برای حل این مشکل، بهتر است قبل از سخنرانی خود، تمامی مطالب خود را چندین بار مرور کرده و تمامی لحن هایی که باید حین سخنرانی داشته باشید را تمرین کنید تا بتوانید حین ایراد سخنرانی بسیار مسلط عمل کنید.
  • مکث، تاکید و توقف متناسب
    مکث، تاکید و توقف متناسب، روشهایی هستند که برای صحبت کردن به بهترین وجه ممکن باید رعایت شوند. گاهی اوقات در حین صحبت کردن نیاز است که چند دقیقه مکث کنید تا مخاطب تان بتواند حرف هایتان را تجزیه و تحلیل کند و منظور شما را متوجه شود. بنابراین به رعایت مکث، توقف و تاکید توجه کافی داشته باشید.
  • ادا کردن درست لحن کلام و احساسات
    دقت کرده اید که چگونه برخی افراد می توانند حین صحبت کردن، با نشان دادن احساسات به جا و مناسب خود، جذابیت موضوع را چندین برابر کنند. اگر بتوانید هنگام تعریف کردن موضوعی، احساسات درستی از خود نشان دهید، باعث می شود که مخاطب شما لذت زیادی از صحبت های شما ببرد و تشویق شود که به ادامه ی سخنان تان گوش دهد. یکی از مهارت های اصلی گویندگان همین است، به منظور داشتن فن بیان قوی بایستی بتوانید احساسات خود را درباره موضوعات مختلف نشان دهید.
  • دقت کردن به جزئیات
    دقت به جزئیات، یکی دیگر از موارد تقویت کننده ی فن بیان و گویندگی است. ارائه ی جزئیات مناسب می تواند یکی از عواملی باشد که صحبت های شما را جذاب کند و یا کاملا برعکس موجب کسالت و خستگی شود. توجه داشته باشید که جزئیات مطالب را به اندازه ی لازم تعریف کنید نه بیشتر و نه کمتر چرا که اگر بیان جزئیات از حد بگذرد، کسالت بار می شود.
  • الگو برداری های مناسب
    الگو برداری از افرادی که فن بیان قوی دارند، درتقویت فن بیان و گویندگی بسیار موثر است. به افراد موفق در این حوزه نزدیک شوید و با دقت در عملکرد آنها، الگو برداری کنید. به عنوان مثال گویندگان می توانند الگوی مناسبی برای شما باشند. پس به رفتارها و چگونگی بیان مجریان و گویندگان موفق بسیار دقت کنید.

 

دوره فن بیان و گویندگی

 

چرا در دوره فن بیان و گویندگی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کنم؟

حال که با چندین راهکار در مورد تقویت فن بیان و گویندگی آشنا شدید، اگر خواهان تقویت فن بیان و گویندگی خود هستید می توانید در دوره فن بیان و گویندگی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کرده و بعد از گذراندن مدت زمان دوره و پشت سر گذاشتن آزمون، مدرک فن بیان و گویندگی یا گواهینامه فن بیان و گویندگی موسسه را دریافت کنید لازم به ذکر است که مدرک فن بیان و گویندگی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان مورد تایید وزارت علوم، فناوری و تحقیقات بوده و مورد تایید سازمان ارزیابی جهانی(wes ) کانادا نیز می باشد.

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها