گردشگری در ایران
گردشگری در ایران
تعریف گردشگری
گردشگری، به معنای سفر های متفاوت به اقصی نقاط کشور و خارج از کشور به منظور مشاهده مناظر طبیعی و زیبا و سرگرمی و البته انجام کسب و کار خاص است. افرادی که همیشه درگیر چنین سفرهایی هستند، توریست نامیده میشوند وگاها سعی میکنند صحنه های متنوعی و جدید را برای بازدید انتخاب کرده و دیدن آنها را به دیگران نیز پیشنهاد میدهند. علاوه براین، اهداف توریست با توجه به مکانی که از آن بازدید میکنند متفاوت بوده و گاهی امکان دارد که نظرشان جلب نشود.
نکته جالب در گردشگری این است که ، بسیاری از کشورهای پیشرفته از صنعت گردشگری به عنوان یک منبع درآمد محسوس و مهم و مستمر استفاده کرده و از قبل برای آن برنامه ریزی میکنند. با این حال، احتمال دارد که برخی شرایط غیر منتظره بر رشد و یا کاهش گردشگری یک منطقه تاثیر گذاشته و آن را جذاب تر و یا کسل کننده ترکنند. در این میان، مدیران و افرادی که دوره های مدیریت گردشگری را گذرانده باشند، میتوانند مسئولین این حوزه ها را به بهترین نحو راهنمایی کنند.
سرفصل هایی که در این مقاله توضیح میدهیم شامل تعریف گردشگری، صنعت گردشگری، آموزش مدیریت گردشگری، دوره مدیریت گردشگری ، مدرک مدیریت گردشگری، گواهینامه مدیریت گردشگری ، انواع گردشگری، بازار کار رشته مدیریت گردشگری و گردشگری در ایران هستند.
صنعت گردشگری
صنعت گردشگری یا توریسم، نوعی مسافرت است که بیشتر جنبه تفریحی و لذت بردن از مناظر طبیعی را داشته و فرد غالبا از محل زندگی خود فاصله گرفته و به کشف رویدادهای جدید می پردازد. این صنعت در دیگر کشورها مخصوصا کشورهایی که دارای مناطق و منابع جذب توریست هستند، رونق فراوانی داشته و در کشور ما نیز در دهه های اخیر زیرساخت های لازم برای اینکار فراهم شده و مناطق بکر و زیبا به شیوه های مختلف به توریست ها معرفی شده و بری ما سودآوری فراوانی به همراه داشته است.
علاوه بر این، صنعت گردشگری پیش از این چندان مورد توجه نبوده و سران کشور از اهمیت آن در درآمد زایی کشور بی اطلاع بودند. اما، با الگو برداری از کشورهای غربی و دیگر کشورها به این مهم دست یافتند که میتوانند از محیط های بکر و دست نیافتنی نیز کسب درآمد کرده و از آنها به عنوان منابع درآمدی ثابت و مستمر استفاده کنند.
آموزش مدیریت گردشگری
گردشگری، یکی از حیطه های مهم و تعیین کننده هر کشوری محسوب بوده که میتوان درآمد سالیانه یک کشور را افزایش و یا کاهش دهد. از این جهت، حوزه مدیریت گردشگری از اهمیت دو چندانی برخوردار بوده و افراد و مدیرانی که در راس این امور قرار میگرند، ابتدا باید در این زمینه اطلاعات آکادمیک داشته و تجربه های ناب و کافی به دست آورده باشند و سپس، از مراکز معتبری گواهینامه مدیریت گردشگری دریافت کرده باشند تا بتوانند صنعت گردشگری را به بهترین نحو ارتقا و رشد دهند.
به منظور آموزش حوزه ها و انواع گردشگری، مرکزآموزش مجازی پارس، دوره آموزش مدیریت گردشگری را برای علاقمندان ارایه و معرفی کرده است. سر فصل های دوره مدیریت گردشگری برای دانش پذیران بسیار سودمند و مفید و کاربردی بوده بوده و به آنها امکان میدهد تا هر آنچه برای شناختن حیطه گردشگری لازم است را یاد گرفته و برای استفاده عملی از آنها در مسیر گردشگری آمادگی پیدا کنند. علاوه براین، این مرکز به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین پایان دوره نمره حد نصاب کسب کنند، مدرک مدیریت گردشگری اعطا میکند.
انواع گردشگری
قطعا، گردشگری یکی از منابع مهم درآمدی هر کشوری بوده و به نوعی میتواند به افزایش بودجه سالیانه و رشد و ارتقا و پیشرفت فرهنگسی و محیطی یک کشور کمک کند. علاوه براین، گردشگری انواع مختلفی داشته که به توجه به ملاک ها و معیارهای خاص به انواع مختلف تقسیم بندی میشوند. در کل، انواع گردشگری میتوان شامل :
فصلی : گردشگری بیشتر در فصل زمستان و تابستان انجام شده و رونق آن در فصل بهار و پاییز کمتر است.
تابعیتی: گردشگران به دو نوع بین المللی و خارجی تقسیم میشوند.
انگیزه ای: گردشگران با انگیزه های متفاوتی مانند اقتصادی، تجاری، فرهنگی، زیارتی، ورزشی و .....سفر میکنند.
زمانی : به این معنی که گردشگری میتواند بلند مدت و یا کوتاه مدت باشد و محیط و محل گردشگری این ملاک را تعیین میکند.
مکانی : گردشگری میتواند در نزدیک، دور و یا میانه محل زندگی فرد اتفاق بیفتد.
محل اقامتی: گردشگران محل های متفاوتی مانند مهمان پذیرها، هتل ها، کمپ ها، ویلاها و...ساکن میشوند.
بازار کار رشته مدیریت گردشگری
رشته مدیریت گردشگری، یکی از رشته های پرطرفدار بوده و به نوعی یک حوزه بین رشته ای تلقی میشود. تحصیل در این رشته دارای مزیت هایی مانند یادگیری کامل زبان انگلیسی، اشنایی با انواع گردشگری و در نتیجه یافتن فرصت های شغلی مناسب و پردرآمد است. حال اگر، فارغ التحصیلان این رشته بتوانند در همه حوزه های گردشگری اطالاعات تخصصی و جامعی به دست آورده و با همه گردشگران ارتباط موثر برقرار کنند، بازار کار رشته مدیریت گردشگری برایشان خوب و پررونق خواهد بود.
البته، عوامل و فاکتورهای زیادی میتواند میزان پرونق بودن صنعت گردشگری را تعیین کرده و در درازمدت آن را تحت تاثیر قرار داده و میزان استقبال از یک منطقه گردشگری را افزوده و یا کاهش دهد. علاوه بر این ، به منظور جذب گردشگران داخلی و خارجی به یک محیط، ابتدا باید آن را به نحو موثری به توریست های داخلی و خارجی معرفی نموده و با تعیین و فراهم کردن زیر ساختارهای جذب توریست، از آن بهره اقتصادی برده و در نهایت به رشد گردشگری آن منطقه کمک چشمگیری کرد.
گردشگری در ایران
با توجه به اینکه ایران دارای جاذبه های طبیعی و باستانی چشمگیر و قدیمی و زیبایی است و به راحتی میتواند توجه هر بیننده ای را جلب کرده و او را به بازدید مجدد از جاذبه های ایران کند، بنابراین صنعت گردشگری ما در جایگاه خوبی قرار گرفته است زیرا طبق گزارش ها و آمارهای سالهای گذشته ، تعداد بازدیدکنندگان جاذبه های ایران نسبت به کشورهای همسایه بیشتر بوده است اما باید مراقب بود که این روند رو به کاهش نگذارد.
کارشناس های این زمینه بر این باور هستند که، عوامل زیادی در رشد گردشگری در ایران دخیل هستند و تصور میکنند که، به میراث فرهنگی ما بی توجهی شده و همین موضوع از رونق بازار بازدید توریست ها داخلی و خارجی می کاهد. بنابراین، مسئولین باید به این ساختارها و اهمیت آنها برای آیندگان توجه دوچندان داشته باشند.
علاوه براین، گاهی برای برخی از مکان های مورد نظر و بکر تبلیغات کافی وجود نداشته و توریست های داخلی کمتر از وجود این مکان ها اطلاع دارند. بنابراین، بهتر است مسئولین برای سرمایه گذاری در چنین محیط هایی از قبل آگهی داده تا برخی از سرمایه گذارانی که مایل هستند در این پروژه ها شرکت کنند، به موقع به ابادانی و پیشرفت و جذب توریست در این محیط ها کمک کنند.