کوچینگ در مدیریت
کوچینگ در مدیریت
تعریف کوچینگ | coaching
کوچینگ، از جمله واژه های است که در حیطه های مختلف مانند ورزش و مدیریت و..... تعریف شده و کاربردهای حرفه ای فراوانی نیز دارد اما، در مدیریت یک سازمان ، به معنای هدایت و راهنمایی و کمک به همه کارکنان در جهت دستیابی به اهداف سازمانی تعیین شده است. غالبا، مدیر یک سازمان باید مسئولیت سنگین این هدایت را برعهده گرفته و با استفاده از شیوه های متنوع و مختلف، به هدفی که برای کارکنان تعیین نموده ، نزدیک کند.
قابل ذکر است که، این حوزه تا حدودی تخصصی بوده و مدیرانی که مسئولیت راهنمایی و هدایت همه کارکنان یک سازمان را بر عهده دارند، باید از اصول این کار مطلع بوده ، دوره کوچینگ را پشت سر گذاشته و در مرحله بعد بتوانند استعدادهای این افراد را کشف و شناسایی کنند. در واقع، مزیت این راهنمایی است که به کارکنان کمک میکند تا کارایی شان را بهبود بخشیده و به حداکثر برسانند و البته به نقاط ضعف و یا قوت خود پی ببرند.
سر فصل های این مقاله شامل تعریف کوچینگ، کوچینگ در مدیریت، مدیریت تغییر در سازمان، آموزش مدیریت رهبری سازمانی، دوره مدیریت رهبری سازمانی، مدرک مدیریت رهبری سازمانی، گواهینامه مدیریت رهبری سازمانی ، نقش کوچینگ در موفقیت فردی و سازمانی، کوچینگ فردی و برنامه های بهبود سازمان هستند.
کوچینگ فردی | personal coaching
کوچینگ فردی ، نوعی پروسه یادگیری است که در حیطه ارتباطات، کسب و کار، کاری و اجرایی مورد استفاده قرار میگیرد. در این فرایند، فردی که به دیگران مشورت داده و آنها را هدایت میکند (کوچ)، از فرد مقابل سوالاتی در زمینه کاری و علایق و اهدافشان می پرسد تا بتواند به آنها کمک کند.
علاوه براین، کوچ، با استفاده از جواب سوالات فرد مقابل، اهدافی برای او طراحی و تنظیم کرده و با در اختیار گذاشتن دورنما و چشم انداز آنها، به او در سیدن به اهدافش کمک میکند. البته، این نوع از کوچینگ، با مشاوره و درمان تفاوت داشته و کوچ فقط میتواند با مشخص کردن محدودیت های فرد، راه و مسیر را به او نشان داده و نمیتواند از طرف او کاری انجام دهد.
مدیریت تغییر در سازمان
در کل، تغییر به معنای ایجاد وضعیت متفاوت و قابل انطباقی است که غالبا سازمان ها برای آن برنامه ریزی کرده و یا احتمال دارد که به واسطه عملکرد نادرست کارکنان و فاکتورهای سازمانی ایجاد شود. همچنین، یک مدیر میتواند با توجه به نیاز سازمان و در نظر گرفتن اهداف و میزان رشد و ارتقا ان، تغییراتی را در سازمان اعمال و اجرا کرده و بعد زمینه سازگاری با آن را فراهم کند.
علاوه بر این، در صورتی که این تغییرات ایجاد شده از قبل برنامه ریزی شده باشند، کارکنان میتوانند آنها را پذیرفته و خود را با آنها هماهنگ کنند و سپس مرحله به مرحله آنها را به مرحله اجرا درآورند. اما، گاهی مدیران مجبور به تصمیم گیری های ناگهانی شده و فرصتی هم برای نظر خواهی از آنها وجود ندارد. در این موقعیت، مدیریت تغییر در سازمان الزامی بوده و مدیران باید از هر گونه نابسامانی در سازمان جلوگیری کرده و البته به موقعیت کارکنان نیز توجه خاص داشته باشند.
آموزش مدیریت رهبری سازمانی (کوچینگ)
مهمترین رکن و اساس یک سازمان، مدیریت سازمانی است که به یک مدیر با تجربه فرصت میدهد تا همه کارکنان را در جهت اهداف مهم سازمانی هدایت و راهنمایی کند. از این جهت، مدیران باید توانمندی های خاصی داشته باشند تا از عهده این مسئولیت برآیند. علاوه بر این، مدیرانی میتوانند در زمینه رهبری سازمانی موفق تر عمل کرد و سازمان را به رشد و ارتقا مورد انتظار برسانند که، در این حیطه تجربه عملی کافی به دست آورده و گواهینامه مدیریت رهبری سازمانی، داشته باشند.
به منظور آموزش مفاهیم کوچینگ در یک سازمان ، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، دوره آموزشی آموزش مدیریت منابع انسانی را برای مدیران و علاقمندان به رشته و حیطه مدیریت معرفی کرده است. دوره مدیریت رهبری سازمانی، فرصت جدیدی در اختیار دانش پذیران میگذارد تا به اصول و متدهای جامع رهبری سازمانی دست یافته و تجارب کافی برای رهبری یک سازمان خاص و کارکنانش به دست آورند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کرده باشند ، مدرک مدیریت رهبری سازمانی اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
کوچینگ در مدیریت
کوچینگ در مدیریت، یکی از حوزه هایی است که در آن مدیران، از شیوه های مدیریتی و خلاقانه در جهت ابتدا شناخت استعداد های بالقوه کارکنان وسپس هدایت و ترغیب آنها در جهت دلخواه استفاد میکنند. بنابراین، کارکردن در این حیطه مستلزم آگاهی از انواع متدهای مدیریتی و شناخت راهکارهای موثر برای حل معضلات یک سازمان است. علاوه براین، یک مدیر باید مهارت ها و توانایی های زیر را داشته باشد تا بتواند وظیفه هدایت و کوچینگ را به نحو احسن انجام دهد:
توانایی ایجاد تغییرات چشمگیر و اساسی بعد از شنیدن واکنش و بازخورد کارکنان و ارایه راه حل های کارآمد برای مشکلات احتمالی
تقویت و بهبود انگیزه همه کارکنان برای شروع، ادامه کار و حمایت همه جانبه از آنها
مدیریت کارآمد تفاوت ها و تعارض های ایجاد شده بین کارکنان
تعیین اهداف برای کارکنان و مشخص نمودن یک زمان خاص برای دستیابی به آن اهداف
آماده کردن بسترهای موافق برای ایجاد تغییرات مهم در سازمان
شناسایی توانمندی ها، استعدادها و ویژگی های کارکنان به منظور تعیین ماموریت ها و وظایفی که قادر به انجام انها هستند.
نقش کوچینگ در موفقیت های فردی و سازمانی
زندگی در دنیای امروز بسیار متفاوت تر از قبل شده بنابراین، شیوه های گذشته دیگر چندان جوابگوی معضلات نبوده و باید از شیوه های متفاوت و مدرن برای حل انواع پیش آمدهای غیر منتظره استفاده کرد. علاوه براین، هر فردی باید توانایی ها و مهارت های خاصی کسب کند تا ابتدا برای تصمیم گیری در زمینه های شخصی دچار مشکل نشده و بتواند ریسک های موجود در این حیطه را مدیریت کند.
تمام نکات و مطالبی که در این حوزه ارایه شده حاکی از نقش کوچینگ در موفقیت فردی و سازمانی است و میتواند به افراد و مدیرانی که بازده کاری روزانه شان رو به کاهش است، استعدادهای خود را نمی شناسند، در زمینه های مختلف تجربه کافی ندارند، برای دستیابی به اهداف شان با مشکل مواجه هستند و هنگام تصمیم گیری سر در گم هستند مناسب به نظر میرسد. علاوه بر این، اگر این افراد و مدیران دوره کوچینگ را بگذرانند، سریعتر به اهداف شان دست می یابند.
برنامه های بهبود سازمان
ایجاد تغییر و یا اصلاح برنامه های بهبود سازمان نیز، یکی از وظایف اصلی مدیریت سازمان بوده که باید برای هر چه بهتر شدن ان اقدامات اساسی انجام دهند. این برنامه ها، برای تعیین استراتژی های کاری و مدیریتی مفید بوده و در صورتی که مدیران بتوانند لزوم ایجاد این تغییرات در سازمان را متوجه شوند، به ایجاد الگوها و روش های جدیدی سازمانی و در نتیجه اطاعات و پیروی کارکنان کمک خواهند کرد.
قابل ذکر است که مدیران به هنگام در نظر گرفتن تغییرات در سازمان، باید به بازده و برایند و آینده کار و صنعت شان نیز اندیشیده و برای سالهای آینده نیز برنامه ریزی حساب شده ای و منظمی داشته باشند. علاوه بر این، مدیران باید مهارت ها و توانایی های کارکنان خود را ارزیابی کرده تا بتوانند سهم خود و آنها را در موفقیت های سازمانی تعیین کنند. همه این کارها، مستلزم این است که مدیران برنامه ای انعطاف پذیر برای سازمان در نظر بگیرند تا کارکنان بتوانند در برابر تغییرات برنامه ریزی شده و حتی ناگهانی بازخورد مناسبی نشان دهند.