کارگردانی تئاتر را عاشقانه دنبال کنید
کارگردانی تئاتر را عاشقانه دنبال کنید | کارگردانی تئاتر یکی از شاخه های هنری است که علاقه مندان بسیاری را از جای جای این کره خاکی به خود جذب کرده است. شخصی که می خواهد گارگردانی تئاتر را دنبال کند باید خصوصیات و مهارت های ویژه ای را کسب نماید تا بتواند در این زمینه موفق عمل کند. بنابراین ما به شما به عنوان کسی که علاقه مند به دنبال کردن این زمینه هنری است توصیه می کنیم که برای آشنایی هرچه بیشتر در رابطه با این شاخه، خواندن این مقاله از موسسه آموزش عالی فن پردازان را تا انتها از دست ندهید. یک كارگردان تئاتر باید بتواند با توجه به شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی موجود در جامعه و همچنین دخیل نمودن انگیزه های روحی، روانی، سیاسی و اجتماعی و با توجه به بهره گیری از قدرت كارگردانی خود، امكانات اجرایی، توان بازیگران و نمایشنامه بهترین اثر را از خود بر جای بگذارد؛ چیزی که مخاطب را مجذوب نموده و هر چشمی را به خود خیره کند.
با اصول اولیه کارگردانی تئاتر آشنا شوید
- ایجاد آمادگی لازم قبل از اجرا
زمانی که صمیم می گیرید که نمایشنامه ای را روی صحنه ببرید، قبل از شروع، باید خود را آماده پذیرش هر موضوعی بکنید. مثلا باید نسبت به نویسنده شناخت کافی داشته باشید، بتوانید متن را به خوبی تحلیل کنید، چگونگی صحنه را تعیین کنید، تصمیمات لازم در مورد شیوه ی انتخاب بازیگران را اتخاذ کنید، طرح های اولیه میزانس، طرح های اولیه صحنه و نورپردازی و بسیاری جزئیات دیگر را در نظر بگیرید و نسبت به آن ها اقدامات لازم را صورت دهید. این مرحله ای است که پایه و بنیاد آنچه را که بعداً بوسیله ی افراد مختلف گروه انجام می شود معین می کنید و موجب ایجاد اعتماد به نفس در کارگردان و انعطاف پذیری او در هنگام کار با دیگران می شود.
- برنامه ریزی و اعتماد به نفس
یک کارگردان تئاتر خوب و موفق کارگردانی است که آمادگی قبل از شروع تمرین ها رو به وجود بیاورد، در کارهایش برنامه ریزی و سازماندهی داشته باشد و با در دست داشتن مجموعه ای از اطلاعاتی که از قبل از شروع تمرین ها در اختیار داشته، اعتماد به نفس خود را بالا برده و همین حالت را به بازیگران نیز القا کند. همچنین مشکلات غیرمنتظره در طول تمرین را به حداقل برساند و آن ها را رفع نماید.
- دانش و بینش وسیع در زمینه کارگرانی
کارگردان تئاتر باید دانشی وسیع داشته باشد و از نیروهای عضو نمایشنامه، نقاط اوج و حضیض کار، نقاط متراکم و کم تراکم، نقاطی که ضرباهنگی تند یا آهسته دارند و ... به خوبی استفاده نماید.
ایجاد ارتباط موثر میان کلیه عوامل
در واقع کارگردان باید با مهارت لازم، فضایی را به وجود بیاورد که ارتباطی دو طرفه، مستقیم ، روشن و صمیمانه میان تمامی افراد گروه شکل گیرد. این ارتباط باعث می شود که بازیگران و سایر عوامل دست اندر کار تئاتر، خلاقیت های خودشان را بروز دهند و کار با کیفیت فوق العاده ای شکل بگیرد.
ایجاد حس مناسب در مخاطب با به تصویر کشیدن دیدگاه ذهنی خود
یک کارگردان تئاتر باید بتواند توجه مخاطبان را به سمت صحنه جلب کند و روح و روان و دل تماشاگر را معطوف خود کند. کارگردان تئاتر ممکن است احساسی قوی و عمیق درباره یک نمایشنامه داشته باشد ولی زمانی می تواند هنر خود را به رخ بکشد که با استفاده از توانمندی و مهارت خویش، این حس و تصویر ذهنی را به مخاطبان منتقل کند. در حقیقت باید کارگردان تصویر ذهنی خودش را برای سایر بینندگان تئاتر با استفاده از ترکیب مناسب همه فکتورها و انسجام کاری، ترسیم کند.
متفکر بودن و داشتن ذهنی خلاق
البته لازم به ذکر است که بیشترین بخش کارگردانی توسط یک کارگردان تئاتراز طریق ذهن او انجام می شود. کارگردان باید متفکر باشد و با صداقت و قدرت به احساس خود، صحنه را زنده و پویا جلوه دهد.
گرفتن توجه تماشاگران
توجه داشته باشید که هدف نهایی کارگردان گرفتن توجه تماشاگران است. یعنی کلیه تلاش های یک کارگردان از نقطه شروع تا پایان یک کار، ایجاد انگیزش در تماشاگران به منظور گرفتن توجه غیر ارادی آنان است؛ به نحوی که روح و روانشان را درگیر کند. البته فراموش نکنید که گرفتن توجه با سرگرم کردن تماشاگر تفاوت زیادی دارد. زمانی که هدف سرگرم کردن مخاطبان باشد معمولا کار رو به لوس شدن می رود ولی در رابطه با گفتن توجه، بحث فرق دارد و این ها را زمانی به طور دقیق متوجه می شوید که یک دوره کارگردانی تئاتر را پشت سر بگذارید. شما در طول آموزش خود متوجه می شوید که سرگرم کردن چه کار ساده ای می باشد، ولی خلق یه تئاتر خوب تا چه اندازه مشکل است.
هدایت کردن نمایشگران و دادن جهت به آن ها
یک كارگردان ابتدا باید طرح كلی و اولیه برای کار را بدست بیاورد. با توجه به نمایشنامه و گردآوری اطلاعات، اولین کار مهم كارگردان كشف نمایشگران و شناخت آن ها است. پس از آن کارگردان و نمایشگرانش به اتفاق هم، بهتر و بیش از پیش به جستجوی زوایای پنهان نقش هایی که در آن اثر نمایشی نهفته، می پردازنند. ولی برای بازی گرفتن از نمایشگران تئاتر، كارگردان باید تخیل آنان را شکوفا کرده و به حركت درآورد. نمایشگرانی که در تئاتر به ایفای نقش می پردازند، اغلب ذهن خلاق و توانمندی خاصی دارند. كارگردان تئاتر باید در نمایشگران خود شور و لذت بازی كردن را به وجود بیاورد و ضمن گرفتن حركات اضافی و اغراق آمیز آن ها کمک کند تا پیشرفت گروه به بیراهه نرود. به طور کلی هدایت نمایشگران را به دست بگیرد تا بهترین نتیجه حاصل شود.
گذراندن دوره کارگردانی تئاتر در موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان
دوره کارگردانی تئاتر، مانند هر دوره مهارت آموزی دیگری، یک روند اکتشاف شخصی می باشد. اینکه روند آموزشی دوره کارگردانی تئاتر تا چه مدت طول می کشد، بستگی به قدرت درک شما از مفاهیم و دریافت پیام به شکل کاملا شخصی دارد. شما تنها با خواندن کتاب نمی توانید مهارت های مورد نیاز برای کارگردانی تئاتر را کسب کنید. هیچ کس نمی تواند به شما یاد بدهد که چگونه کارگردانی کنید. کتاب هایی که در زمینه تئاتر یا کارگردانی تئاتر هستند، تنها می توانند جنبه انگیزشی داشته باشند و شما را به سمت مسیر یادگیری کارگردانی تئاتر سوق بدهند. بنابراین شما نیاز به گذراندن دوره کارگردانی تئاتر در یک موسسه معتبر با بازدهی فوق العاده دارید. موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان با بهره گیری از اساتید حرفه ای علاقه مندان به شاخه کارگردانی تئاتر را حمایت می کند. اگر شما نیز در دسته افرادی هستید که به کارگردانی تئاتر علاقه دارید، با مراجعه به وبسایت موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، می تواند اطلاعات جامعی را در زمینه دوره های گوناگون این موسسه که البته یکی از آن ها دوره کارگردانی تئاتر است بدست بیاورید.
اصول کارگردانی تئاتر شامل چه مواردی است؟
اصول کارگردانی تئاتر را در این مقاله از موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان برای شما علاقه مندان عزیز گرد آوری کرده ایم. آن ها را به دقت مطالعه نمایید را بتوانید در این شاخه به بیشترین حد موفقیت دست پیدا کنید.
- خواسته و نیاز:
حقیقت آن است كه یک کارگردان تئاتر برای به دست آوردن این جایگاه تا حد زیادی تلاش می كند. اما تلاش او ممكن است برای به دست آوردن مادیات، فراهم آوردن احترام شخصی، غلبه بر ترس های خود، از روی علاقه، شهرت یا هر چیز دیگری باشد. بنابراین اولین نکته آن است که بفهمیم خواسته و نیازمان چیست.
- اراده قوی:
کارگردان تئاتر باید توانایی نسبی در جهت رسیدن به خواسته هایش را داشته باشد. قدرت درونی او در واقع به میزان اراده اش بستگی دارد. اگر یک فردی هستید که عزم خود را جزم نموده و آماده پذیرش جایگاه کارگردانی تئاتر هستید باید در این راه اراده قوی داشته باشید.
- وضعیت اخلاقی:
شرایط اخلاقی یک کارگردان تئاتر در رسیدن به آرزوهایش تاثیری قاطع دارد. فرد خواهان موفقیت در کارگردانی تئاتر باید احساس مسئولیت داشته باشد و نسبت به اهداف و کارهایش متعهد باشد.
- وضعیت ظاهری:
برای داشتن وضعیت ظاهری مناسب به عنوان یک کارگردان تئاتر، می توانید فهرستی از ویژگی های ظاهری مناسب این افراد، چگونگی راه رفتن ،ایستادن ، صحبت کردن و کیفیت صدا را تهیه کنید و سعی کنید آن ها را مورد بررسی قرار دهید.
- شناخت وضعیت عصبی بازیگران:
كارگردان باید وضعیت عصبی و رفتاری بازیگران را در آغاز و پایان نمایش و در هر رویداد مهم دیگر همچون فراز و فرودها در طول صحنه بررسی کند و به بازیگر کمک کند که چگونه خودش را تا انتهای نمایش حفظ کند.
- شناخت شخصیت های گوناگون نمایشگران:
هر یک از بازیگران شخصیت منحصر به فردی دارند. یک کارگردان تئاتر باید با پیدا کردن شناخت مناسب نسبت به بازیگران آن ها را به خوبی کنترل و هدایت نماید.
- بررسی وضعیت بازیگران:
یک کارگردان تئاتر باید بداند که هر بازیگر چه خواست ها و آرزوهایی دارد، قدرت اداره اش چقدر است، چه خصوصیات اخلاقی دارد، ظاهرش چگونه است و با بررسی این عوامل نقش های مناسب را به آن ها بسته به توانمندی شان واگذار کند.
- در نظر گرفتن میزان تجربه بازیگران:
کارگردان تئاتر باید با در نظر گرفتن میزان تجربه و سابقه بازیگری هر نمایشگر از وی در کار استفاده کند. درست است که با تمرین و تکرار مداوم می توان میزان تجربه را افزایش داد، ولی در نهایت سابقه کاری چیزی نیست که با چند روز تجربه بدست بیاید.
- رعایت کمپوزیسیون:
کارگردان تئاتر باید در صحنه کمپوزیسون را رعایت کند. (به ترتیب قرار دادن اشخاص بازی بر روی صحنه كمپوزیسیون می گویند) .
- توجه به حرکات قراردادی :
کارگردان تئاتر نسبت به حركات قراردادی باید اشراف داشته باشد. (حرکات قراردادی حركاتی می باشند كه در متن نمایشنامه ذكر شده اند و رعایت آن ها از سوی بازیگران الزامی است. این حرکات را نویسنده نمایشنامه در حین نگارش در متن آورده و رعایت آن ها باعث می شود مقصود نویسنده بهتر نمایانگر شود).
- انتخاب موزیک مناسب:
موسیقی در واقع به بیان احوالات و قضایای در حال اتفاق جلوه ویژه ای می بخشد و آن ها را برجسته تر می سازد. کارگردان تئاتر باید موسیقی های مناسب شرایط را به درستی انتخاب کند تا تاثیرگذاری تئاتر دو چندان شود.
- ارزیابی کارها:
كارگردانتئاتر باید به این نکته توجه داشته باشد که برخی از بازیگران دوست دارند به طور مداوم به آن ها توجه شود، كارشان ارزیابی شود و اگر خوب بود به وضوح مورد تشویق قرار گیرند. به طور کلی ارزیابی و تحلیل کار بازیگران بسیار مهم است و باید در کنار تشویق ها هر از گاهی تذکرهایی نیز داده شود تا روند کار به شکل اصولی و با کمترین خطا پیش برود.
- توجه به صحنه نمایش:
شاید یکی از مهمترین نکاتی که باید یک کارگردان تئاتر در جهت هر چه بهتر شدن اجرای نمایشنامه به آن توجه کند، درک حال و هوای فضای نمایش و در واقع همان صحنه نمایش باشد.
- نمایشنامه را بشناسد و نسبت به آن آگاهی کامل داشته باشد:
کارگردان تئاتر باید كاملا تفاوت یک داستان كوتاه و رمان را بداند و رویداد های و احساسات حیاتی موجود در آن را توسط بازیگران به خوبی به تصویر بکشد و بهترین اثر ممکن را بر روی صحنه ببرد. بنابراین هر كارگردان باید كار خود را با خواندن نمایشنامه به دفعات زیاد و با دقت شروع كند.