معماری در جهان

معرفي معماری

معماري که ترکيبي از هنر و دانش است در برگيرنده کليه مراحل نقشه کشي ساختمان، طراحي و ساخت است که در کليه فضاهاي داخلي و خارجي ساختمان را در بر مي گيرد .  
معماري در برگيرنده کليه مراحل طراحي و اجرا و نظارت بر روند اجراي پروژه هاي ساختماني مي باشد خواه پروژه مورد نظر طراحي و اجراي يک سوئت کوچک و يا طراحي و اجراي يک پروژه ساختماني و عظيم باشد . دغدغخ خاي ذهني معماران تنها طراحي و ساخت فضاهاي کاربردي نيست بلکه استفاده بهينه از فضا ، توجه به هماهنگي نقشه ساخت ، بهداشت و سلامت  فضاها و در نهايت مباحث زيبايي و زيباشناسي نيز در زمره اهداف و ايده آل هاي مبحث معماري و کارشناسان رشته معماري به شمار مي رود .
طراحي و و نقشه کشي اولين و ابتدايي ترين وظيفه کارشناسان معماري به شمار مي رود اما آشنايي و تسلط بر مباحثي از قبيل روش هاي محاسبه ، تخمين ، ارزيابي و پيش بيني هزينه هاي مالي مورد نياز براي انجام صفر تا صد يک بنا ، محاسبه مصالح مورد نياز ، محاسبه نيروي انساني مورد نياز ، ارزيابي مدت زمان مورد نياز براي اجرا و تکميل پروژه نيز از جمله مهارت هاي اجتناب ناپذير و ضروري در حوزه معماري به شمار مي روند. 

معماری

تاريخچه معماري درايران 

هنر در ايران داراي قدمت بسيار زياد است و هنر معماري يکي از قديمي ترين هنرهاي ايران زمين است . بناهاي تاريخي و شاهکار هاي معماري به جاي مانده از ادوار مختلف تاريخ در ايران نشان از قدمت و اهميت بالاي معماري در ايران دارد . رونق معماري ايران باستان مبين اين حقيقت است که ايران در زمره نخستين تمدن هاي شهرسازي و معماري جهان قرار دارد .  
با توجه به مستندات تاريخي به جاي مانده مي توان دريافت که اين هنر در ايران قدمتي بالغ بر 5000 سال قبل از ميلاد داشته است . بناها و آثار به جاي مانده در ايران هر کدام با توجه به اقليم منطقه و با در نظر گرفتن آداب و رسوم و نيازهاي مردم د رآن زمان طراحي وساخته شده اند که مي توان ادعا کرد هريک در سبک خود شاهکاري بديع و بي نظير به شمار مي روند . 

انواع سبک هاي معماري درجهان 

همانطورکه قبلا نيز اشاره کرديم در معماري سبک هاي مختلفي وجود دارد . تفاوت هاي موجود ميان سبک هاي مختلف  غالبا ريشه در شرايط جغرافياي و اقليم مناطق مختلف دنيا ، سبک زندگي ، آداب و رسوم ، متريال و موارد اوليه موجود و  در نهايت سلايق و علايق آن ها دارد . در ادامه برخي از به نام ترين سبک هاي معماري دنيا اشاره خواهيم کرد . 
سبک معماري کلاسيک |  Classical
از سبک معماري کلاسيک را مي توان به عنوان مادر تمام سبک ها ي معماري دنيا ياد کرد  . توجه به  تناسب ابعاد ساختمان ها ، شکوه و عظمت موجود در سبک معماري کلاسيک منجر به ايجاد تحولات بي شمار سبک هاي معماري جهان شد .  
سبک معماري کلاسيک با استفاده از ويژگي هاي منحصر به فرد آن از ساير سبک ها متمايز مي شود . از مهم ترين و برجسته ترين ويژگي هاي سبک معماري کلاسيک بناهاي  هاي بزرگ و وسيع ، ابه کاربردن  طرح هاي منحني ، خميده و گرد و به صورت کلي طراحي بنا هاي مدور ، استفاد هاز ستون هاي عظيم با کنده کاري هاي ارزشمند در بنا ، استفاده از کنگره هاي لب ديوارها  از خصوصيات بارز و برجسته سبک معماري کلاسيک  به شمار مي روند .  
بيشترين استفاده از سبک معماري کلاسيک  را مي توان درساخت بناي آمفي تأتر کولوسئوم و معبد پاتئون در رم و آکروپوليس مشاهده کرد . 
سبک معماري روم شرقي Byzantine|
سبک معماري روم شرقي يا سبک بيزانس با به استفاده از  موزاييک‌هاي براق و گنبدهاي بسيار زياد  شهرت دارد ، بيشترين ميزان  تاکيد و توجه در سبک معماري روم شرقي  روي همين گنبدها است  و موفق شده با  استفاده از اين ويژگي ها همگان را در زمان ظهورخود تحت تاثير قراد دهد و شگفت زده نمايد . 
بسياري ازآثار وبناهاي تاريخي  به جاي مانده از از آن دوره شامل قصرهاي سلطنتي است که با الهام از سبک معماري روم شرقي طراحي و ساخته شده اند و داراي ويژگي هاي تجملاتي بسيار زيادي هستند . شکوه ، عظمت  و ابهت معماري اين قصرها القا  کننده قدرت ، شکوه و عظمت  پادشاهان و فرمان روايان  آن دوران از تاريخ  است . به جز قصرها ، مساجد و کليساهاي زيادي نيز با استفاده از اين سبک طراحي و ساخته شده اند که امروزه به عنوان آثار باستاني و تاريخي مورد توجه علاقه مندان به رشته معماري قرار گرفته اند . 
تعدد گنبد ها و جزئيات تجملاتي بنا از جمله فاکتورهاي مختص و منحصر به فرد سبک معماري روم شرقي به شمار مي روند . 
بيشترين کابرد اين سبک در مساجد استانبول ، کليساهاي جامع سينت مارکو در شهر ونيز بوده است . 
معماري رمانِسک Romanesque|
يکي از سبک هاي معروف  معماري  در قرون وسطي سبک معماري رومانسک يا رومي ‌وار است از برجسته ترين خصوصيات سبک معماري رمانسک عظمت ، وزن زياد و سنگيني بنا  و ساده بودن آن  است . اين بناها داراي ديوارهاي بسيار قطور و سنگين وزن هستند . اين بناها غالبا داراي  پنجره هاي کوچک و ساده هستند و تزئينات داخلي آن ها چيزي فراتر از ساده  اشکال هندسي نيست .  توجه به ستون ها يکي از راه هاي شناسايي اين سبک است ستون ها در اين سبک از ضخامت زيادي برخوردارند . 
انواع سبک هاي معماري در ايراني 
آثار و بناهاي تاريخي به جاي مانده از ادروا مختلف تاريخ درايران نشان از وجود سبک هاي مختلفي معماري در ايران دارد . 
 معماري ايراني از زمان ورود اسلام تا قبل از دوران معاصر را به چهار سبک تقسيم بندي مي کنند . اين سبک ها عبارتند از
سبک خراساني ، سبک اصفهاني ، سبک آذري و سبک رازي . در ادامه هر يک از اين سبک ها را به صورت مختصر معرفي خواهيم کرد . 
 سبک معماري خراساني
پس از ورود دين مبين اسلام به کشورايران اولين سبک معماري در خراسان ظهور کرد . برخي کارشناسان معماري  سبک خراساني را به نوعي ادامه سبک پارتي دانسته اند . مساجد طراحي و ساخته شده به سبک خراساني  را به نام سبک شبستاني نيز مي شناسند . در ادامه به برخي از مهمترين خصوصيات و ويژگي هاي بارز معماري سبک خراساني اشاره خواهيم کرد . 
- سادگي تا حد ممکن يکي از ويژگي هاي بارز و منحصربه فرد اين سبک معماري خراساني است .
- کاربرد مصالح اوليه بسيار ساده و بعضا اوليه نيز يکي ديگر از خصوصيات سبک معماري خراساني است . 
- اجتناب از پيراستگي هاي غير ضروري نيز از جمله ويژگي هاي بازر سبک معماري خراساني است . 
از به نام ترين  ترين بناهاي به جاي مانده از اين سبک مي توان به مسجد جامع فهرج ، مسجد جامع اردستان ، مسجد تاريخانه دامغان ، مسجد جامع اوليه اصفهان ، مسجد جامع ابرقو ، مسجد جامع نائين ، مسجد جامع ميبد اشاره کرد . 

آموزش معماری

سبک اصفهاني

زادگاه  سبک معماري اصفهاني همانطور که از نامش پيداست شهر تاريخي اصفهان است  . اصفهان از زمان ها ي بسيار قديم  به خاطر موقعيت خاص جغرافيايي خود داراي سابقه ديرينه تاريخي است . در ادامه به بعضي از بارزترين خصصويات و ويژگي هاي سبک معماري اصفهاني اشاره خواهيم کرد.
- استفاده از طرح هاي ساده و عمدتا به شکل مربع و يا مستطيل  يکي از برجسته ترين ويژگي هيا سبک معماري اصفهاني است.
- استفاده از اشکال هندسي ساده و خطوط شکسته نيز يکي ديگر از ويژگي هاي بارز سبک معماري اصفهاني است . 
- رواج گوشه هاي پخ در نماي ساختمان ها و استفاده از ابعاد و اندازه هاي يکسان که با عث ايجاد هماهنگي هر چه بيشتر  بناها مي شود  نيز ازديگر ويژ گي هاي منحصر به فرد اين سبک است .  
از جمله مهمترين و مشهورترين بناهاي به جا مانده از اين دوره مي توان به مسجد امام اصفهان ، مسجد شيخ لطف الله ، عمارت عالي قاپو و سر در و بازار قيصريه اشاره کرد . 
سبک آذري 
سومين سبک معماري در ايران پس از ورود اسلام سبک آذري است .از ويژگي هاي اين سبک مي توان به موارد زير اشاره کرد .
- ساخت بناهاي سترگ و عظيم
- توجه  به تناسبات عمودي بنا
- ساخت ايوان با پلان مستطيل شکل
- تنوع بسيار زياد در زمينه طراحي و ساخت ايوان 
- به کاربردن تزئيناتي مانند انواع گچ بري، کاشي کاري و استفاده از کاشي هاي  نقش برجسته
- ايجاد سطوح ناهموار در تمامي بنا.
- به کارگيري تزييناتي از قبيل کاشي معرق  موزاييک 
از مهمترين و مشهور ترين بناهاي ساخته شده با سبک آذري مي توان به رصدخانه ي تاريخي شهر مراغه ، ارگ عليشاه درشهر  تبر يز ، تکيه و مدرسه  امير چخماق ، بناي زندان اسکندر، مدرسه ي ضياييه در شهر يزد ، مسجد جامع شهر ورامين ، گنبد سلطانيه ، حرم امام رضا(ع) در شهر مشهد  ، مقبره ي شيخ صفي الد ين اردبيلي ، مسجد کبود تبريز ، مدرسه ي امامي اصفهان ، مسجد جامع يزد ، مسجدگوهرشاد و بسيار بناهاي تاريخي ديگر اشاره کرد . 
سبک رازي 
چهارمين سبک معماري ايراني بعد  از ورود اسلام به  کشورايران سبک معماري رازي است . اين سبک با استفاده و به کار گيري تمامي نقاط  قوت سبک هاي پيشين يک سبک معماري نوين و منحصر به فرد را معرفي کرد . در اين سبک معماري ساختمان از بنياد و پاي بست با مصالح مرغوب ساخته مي شدند و با استفاده از  خشت‌هاي پخته کوچک و بزرگ و نازک وضخيم نماي بناها را مي‌آراستند. از مهترين بناهاي به جاي مانده با اين سبک معماري مي توان به آثاري همچون مسجد جامع کبير قزوين ، مسجد جامع گلپايگان و غيره اشاره کرد . 

+   .

دروه هاي آموزشي معماري 

با توجه به تاثير دانش معماري در استفاده بهينه از فضاهاي موجود و تاثير آن بر هر چه کاربردي ترو تخصصي تر شدن فضاها و همچنين زيبايي و اراستگي نماهاي دروني و بيروني ساختمان ها و اهميت هماهنگي ميان طراحي و شرايط اقليمي مکان بنا رشته معماري در سالهاي اخير بسيار مورد توجه قرار گرفته است از اين رو دروه هاي آموزشي معماري با استقبال بسيار چشمگير متقاضيان مواجه شده است . از اين رو علاوه بر مراکز دانشگاهي  برخي مراکز معتبر آموزشگاهي نيز در راستاي پاسخ گويي به نياز متقاضيان اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي معماري  و ارائه گواهينامه معماري کرده اند . 
يکي از اين مراکز معتبر آموزشي که با کسب مجوز هاي لازم از مراکز ذيصلاح اقدام به برگزاري و ارائه دوره هاي آموزش مجازي معماري کرده است مرکز آموزش مجازي فن پردازان است . فراگيران پس از شرکت در دوره هاي آموزشي معماري مرکز آموزش مجازي فن پردازان علاوه بر کسب دانش ، مهارت ، توانايي وقابليت هاي مورد نياز مي تواندد موفق به اخذ مدرک معماري معتبرمورد تائيد سازمان علوم تحقيقات و فن آوري از اين سازمان شوند .

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها