مدیریت مالی چیست؟
مدیریت مالی چیست؟
مدیریت مالی چیست؟ | اگر بخواهیم مدیریت مالی را در قالب سازمانی و ادارای توصیف کنیم بایستی بگوییم که مدیریت مالی، به مدیریت بر منابع مالی در دسترس و مصارف صحیح آن گفته می شود.
مدیران مالی به طور کلی مسئول سلامت مالی شرکت شان هستند. آنها همواره گزارشات مالی سازمان را بررسی کرده و پس از تحلیل کلی آنها، فعالیت های سرمایه گزاری را هدایت و کنترل می کنند. یا به عبارت دیگر، استراتژی های سازمانی مناسب را توسعه داده و برای رسیدن به اهداف مالی بلند مدت سازمان برنامه ریزی می کنند.
با توجه به پیشرفت و توسعه نرم افزاری و تکنولوژی، نقش مدیر مالی همواره در حال تغییر است. در گذشته وظیفه اصلی مدیر مالی نظارت بر مسایل مالی سازمان بوده است ولی امروزه مدیران مالی بیشتر به تحلیل داده ها و ارایه ی مشاوره به مدیران عالی برای حداکثر سازی سود و افزایش ثروت سهامداران می پردازند.
نقش مدیر مالی در حوزه های مختلف چیست؟
مدیر مالی در هر شرکت یا سازمانی اغلب به صورت تیمی کار می کند و به مدیران ارشد سازمان مشاوره می دهد. مثلا مدیران مالی دولتی بایستی در کنترل، ثبت و تخصیص بودجه کاملا حرفه ای عمل کرده و باید نحوه ی محاسبه و گزارش دهی بهای تمام شده ی کالا و محصولات تولیدی را به طور کامل و مشخص بدانند.
علاوه بر موارد گفته شده، مدیران مالی بایستی با قوانین خاص مالیاتی آشنایی کامل داشته و از آنها در نحوه ی مدیریت سازمان کمک بگیرند. این مدیران اغلب به شکل تمام وقت کار کرده و حجم کارشان زیاد است.
مسئولیت ها و وظایف مدیر مالی
با توجه به اینکه مدیر مالی در چه شرکتی و با چه اندازه و حجم کاری انجام وظیفه می کند، دارای وظایف متفاوتی است. اما برخی از وظایف مدیر مالی تحت هر شرایطی تغییر نمی کند و وسعت و یا کوچکی شرکت در آن هیچ تصرفی ندارد و فقط کم یا زیاد می شود.
- تهیه صورت ها و گزارش های مالی، برای ارایه به مراجع نظارتی و قانونی مانند اداره امور مالیاتی، حسابرسان، بیمه همچنین ارایه به مدیران ارشد شرکت.
- نظارت و کنترل مسائل مالی جزئی سازمان به منظور اطمینان از عملکرد قانونی شرکت
- پاسخ به ادارات نظارتی و در صورت لزوم دفاع از عملکرد قانونی سازمان
- نظارت و بررسی کارکنان بخش گزارش دهی مالی و بودجه بندی
- بررسی و نظارت گزارشات مالی سازمان و پیدا کردن راه های کاهش هزینه های شرکت
- تحلیل و ارزیابی گرایش های بازار برای یافتن فرصت های درآمد زایی و سود بیشتر، سرمایه گزاری های جدید و رقابت با شرکت های مشابه
- کمک به مدیریت ارشد شرکت به منظور یافتن تصمیمات درست مالی
- شرکت در جلسات شرکتی و تصمیم گیری در امور مالی شرکت
تیپ شخصیتی مدیر مالی
در انتخاب یک شغل مناسب برای هر فرد عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، نوع تحصیلات، شرایط جامعه و تیپ شخصیتی هر فرد دخالت دارد. در واقع مهمترین عامل، ویژگی های شخصیتی هر فرد است که وی را برای قرار گرفتن در جایگاه مناسب شغلی آماده می سازد. شناخت اصولی و درست هر فرد، فرآیند پیچیده ای است که احتیاج به تخصص و زمان کافی دارد، البته هر فرد ویژگی های مختص خود را دارد. حتی کسانی که در یک گروه شخصیتی قرار می گیرند، نیز با هم تفاوت های زیادی دارند.
به طور کلی همیشه در تمامی تیپ های شخصیتی افراد موفقی پیدا می شوند و نمی شود گفت که مثلا فلان تیپ شخصیتی فقط امکان موفق شدن در کارها و اموراتش را دارد. اما طی تحقیقات صورت گرفته، تیپ های شخصیتی که برای مدیریت امور مالی معرفی می شوند مناسب این کار بوده و این شغل را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری از کار خود دارند.
ENTJ این تیپ شخصیتی معمولا در حوزه ی امور مالی بسیار موفق عمل می کند. در واقع با احراز این سمت از کسب درآمد لذت می برد و دوست دارد که با پول دیگران کار کند. دوستدار رقابت و شرایط متغیر و ناپایدار بازارهای مالی است. او به راحتی می تواند روند و چگونگی رشد بازار را پیش بینی کرده و حداکثر بهره برداری را از آن بکند.
INTJ این تیپ شخصیتی تحلیل گر بسیار حرفه ای است. در واقع از توانایی تحلیل سطح بالایی برخوردار است که لازمه شاغل بودن در مدیریت امور مالی است.
مدیریت مالی شخصی چیست؟
مدیریت مالی شخصی در واقع انجام موارد مهم مالی است که می توان به تعدادی از آن ها اشاره کرد.
- هر فرد اگر بخواهد که در زندگی اش پیشرفتی داشته باشد و در واقع ثمره ی کار و تلاش خود را ببیند بایستی برای دخل و خرج خود برنامه ی مناسبی داشته باشد و مطابق با آن عمل کند.
- در واقع باید بتواند به درستی از پس هزینه ها برآمده و بتواند مقداری از درآمد خود را سرمایه گزاری کند.
- به منظور این کار و مدیریت امور مالی زندگی، هر فرد باید بتواند امورات زیر را انجام دهد.
- هر فرد بایستی بتواند بخشی از دارایی خود را به صورت سبدی از سهام درآمد.
- باید همه ی دارایی هایش به صورت ارز و سکه نباشد.
- به جای خرید مصرفی روزانه، خرید های ماهانه و هفتگی انجام دهد، به طوریکه از تخفیف عمده ای خریدن اجناس بهره ببرد.
- در خرج کردن مدیریت درست داشته باشد، یعنی اینکه اگر جایی نیاز است که پولی خرج شود، حتما این کار را انجام دهد و از خریدهای غیر ضروری و بی مصرف جلوگیری کند.
- اهمیت دادن به الویت های زندگی را همیشه مد نظر داشته باشد.
- در سرمایه گزاری صبور بوده و آینده نگر باشد.
- یک تقویم مالی داشته باشد.
- روانشناس بازارها باشد، از حرکت های شتابزده و غیر اصولی در سرمایه گزاری اجتناب کند.
- با کارت کشیدن های بی جا و غیر ضروری و بدون حساب و کتاب خداحافظی کند.
- چشم انداز مالی مناسبی داشته باشد و به امور داشتن بیمه در زندگی اهمیت بدهد.
- زیاد مطالعه کند و به داشتن اطلاعات به روز اهمیت بدهد.
- مثبت اندیش بوده و آگاهانه برای تمامی امور زندگی اش تصمیم بگیرد.
نکات مهم در تبدیل شدن به یک مدیر بهتر
- مهارت های مالی را ارتقا داده و بسیار شفاف و واضح صحبت کنید.
برای اینکه بتوانید به مدیر کارآمدی تبدیل شوید، بایستی بتوانید خطوط ارتباطی مشخصی با کارمندان تان داشته باشید. انتظارهایتان را به روشنی بیان کرده و دیدگاه منحصر به فرد تک تک کارمندان تان را در نظر بگیرید. آنها را تشویق کنید تا نظراتشان را بیان کرده و نگرانی ها و سوالاتشان را به راحتی بیان کنند. - مهارت هایتان را توسعه داده و هر روز چیز جدیدی یاد بگیرید.
اگر انتظار دارید که کارکنان تان، مهارت های تکنولوژیکی جدید را یاد گرفته و اطلاعات تجاریشان را گسترش دهند، اول از همه باید خودتان الگو باشید. کارکنان شما، فداکاری و پافشاری شما برای یادگیری و توسعه را هرگز فراموش نخواهند کرد. - با درگیری ها مقابله کنید.
رعایت این نکته بسیار مهم است. هرگز صحبت کردن و بحث با کارمندان در مورد مشکلات سازمان را به بعد موکول نکنید. هرچه بیشتر صبر کنید و بگذارید که درگیری ها در شرکت ادامه یابد، اعتبارتان را بیشتر از دست می دهید. سریعا مشکلات را کشف کرده و خیلی سریع راه حل منطقی را پیدا کنید. - انتظارات سطح بالا اما واقع بینانه از کارمندان تان داشته باشید.
همیشه کارمندان تان را به چالش بکشید و در عین حال مسیر تحقق یافتن اهدافشان را هموار کنید. با این کار نشان می دهید که توانایی ها آن ها را کاملا درک کرده اید و به آنها اعتماد دارید. با تشویق آنها به انجام کارهای بهتر، کارمندان خوبتان سخت تر کار خواهند کرد و نهایتا موفقیت را برای تیم تان به ارمغان خواهند آورد. - پذیرای دیدگاه ها و ایده های جدید باشید.
به عنوان یک مدیر، شما همیشه با گسترهای از ایده ها و دیدگاههای جدید در ارتباط هستید. پس سعی کنید که از آن ها بهره ببرید و به عنوان مزیت رقابتی از ایده های جدید استفاده کنید. قطعاً نباید از کارمندان تان انتظار داشته باشید تا از یک طرز تفکر واحد پیروی کنند. دیدگاههای جدید و منحصر به فرد را بپذیرید. با این کار میتوانید راههای مناسبی برای نوآوری و کارآمدی بیشتر کشف کنید. - به خودتان استراحت دهید.
گاهی اوقات به دلیل مشغله ی کاری شغل مدیریت مجبور هستید که حتی موقع نهار خوردن و استراحت نیز کار کنید. این همه ی مشغله ی کاری قطعا در برهه زمانی خاصی نیز برای شما رخ می دهد اما مواظب باشید که این حالت برای شما فقط یک استثنا باشد نه یک قاعده. همواره برای خود زمان استراحت و تمدد اعصاب در نظر بگیرید. چرا که با این کار هم بهره وریتان افزایش می یابد، هم می توانید الگوی مناسبی برای کارمندان تان شوید. - تاثیر تصویر کلی تان را بشناسید.
به عنوان یک مدیر، پتانسیل ارتقا و تغییر شغل افراد و گاهی اوقات حتی ایجاد تحول در زندگیشان را بشناسید. اینکار مسئولیت بسیار بزرگی برای شماست، پس آنرا جدی بگیرید. - سعی کنید بیشتر از آنکه حرف بزنید، گوش فرادهید.
قبل از اینکه بتوانید تیم تان را مدیریت کنید بایستی قادر باشید به نگرانی ها، سوالات و نقطه نظراتشان گوش فرا دهید. بیشتر از همیشه در مکالمات تان مکث کنید و به حرف کارمندان تان گوش فرا دهید. بعد از اینکه توانستید به حرف های کارمندان تان گوش دهید، به راحتی مشاهده خواهید کرد که چه طور کارآیی، توان و انگیزه اشان افزایش پیدا خواهد کرد، طوری که به راحتی متعجب خواهید شد. - انگیزه های حرفه ای و شخصی کارکنان را شناسایی کنید.
انجام این کار مستقیما به خوب گوش دادن مرتبط می شود. به مواردی که هر کارمند با آن انگیزه می گیرد خوب دقت کنید. انگیزه بخشی به کارمندان باید در یک سطح فردی اتفاق بیفتد. بهترین راه برای پاداش و یا تشویق کارمندان، گوش دادن به حرف های آنها و توجه کردن به چیزهایی است که باعث می شود که آن ها انگیزه پیدا کنند. - از اشتباهات گذشته اتان درس بگیرید.
برای اینکه بتوانید رشد کنید و هر روز موفق تر شوید، بایستی بتوانید اشتباهاتی را که مرتکب می شوید، بپذیرید و از آنها برای موفقیت های بعدی درس بگیرید. - در دوره مدیریت مالی شرکت کنید.
در هر مرحله ای از کارتان که باشید باز هم یادگیری تکنیک ها و روش های جدید می تواند شما را در رسیدن به موفقیت هرچه سریعتر یاری کند، پس یادگیری و آموزش مدیریت مالی با شرکت در دوره مدیریت مالی به راحتی می تواند شما را در مسیر رشد و موفقیت روز افزون همراهی کند.
سخن آخر
تعداد زیادی از کسب و کارها و تجارت های بزرگ وکوچک در نوع خود بسیار موفق عمل می کنند و برخی دیگر گاها با شکست مواجه می شوند. بدترین و ناامید کننده ترین قسمت شکست خوردن در کسب و کارها، این است که مدیران اجرایی کسب وکارها و یا پایه گزاران و سهامداران علت واقعی شکست شان را نمی دانند.
دلایل بسیارزیادی برای شکست خوردن یک کسب و کار و یا یک واحد تجاری وجود دارد. دلایلی مانند به روز نبودن با پیشرفت تکنولوژی، عدم برنامهریزی اصولی و صحیح، اهمیت قائل نشدن برای نیاز مشتری، مدیریت ضعیف و ناکارآمد مدیران ارشد و یا مدیران بخش های مختلف، نبود سرمایه کافی، عدم مهارت کافی برای انجام وظایف و نهایتا مهمتر از همه عدم مدیریت مالی درست منابع شرکت، که خود این فاکتور به تنهایی میتواند موجبات شکست و یا موفقیت یک واحد کسب و کار را فراهم آورد.
بنابراین اگر قصد دارید که کسب و کار کوچکی برای خود راه اندازی کنید و یا سرمایه ی خود را در تجارت کالاهای خاص بیندازید، قبل از همه بهتر است که در دوره مدیریت مالی و یا دوره حسابداری موسسات معتبر شرکت کرده و به تمامی اصول و فنون حسابداری و امور مالی آشنا شوید. بعد از شرکت در دوره حسابداری یا دوره مدیریت امور مالی به راحتی می توانید تحلیل های مالی شرکت یا کسب و کار خودتان را انجام داده و در مسیر حفظ و ارتقا و یا راه اندازی شرکت و کسب و کار خود موفق عمل کنید.
بهجای استخدام چند حسابدار و مدیر مالی میتوانید با یادگیری اصول حسابداری، خودتان در کنار این افراد به تحلیل و ارزیابی امور مالی شرکت پرداخته و از تمام لیست بدهکاری ها و بستانکاریها، سرمایه گزاری و ...آگاه شوید. بدین ترتیب به راحتی میتوانید بر مسئولیت های تیم مالی شرکت تان نظارت کرده و خیال تان برای همیشه از بابت امور مالی کسب و کارتان راحت شود.
چرا در دوره مدیریت امور مالی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کنم؟
از آنجایی که شغل مدیریت در همه ی جوانب آن نیازمند یادگیری تکنیک ها ی جدید و اصولی مدیریتی و به روز است و در واقع مدیریت کارآمد نیازمند دانش و آگاهی کافی است، لذا برای موفقیت و بهره وری بیشتر در مدیریت مالی، پیشنهاد ما به شما، شرکت در دوره مدیریت مالی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان است. این موسسه با بکار گیری دانش اساتید زبده و مجرب در امور مدیریت، شما را با علم به روز مدیریتی آشنا کرده و بعد از اتمام دوره گواهینامه مدیریت مالی و یا مدرک مدیریت مالی معتبر مورد تایید وزارت علوم، فناوری و تحقیقات اعطا می کند.