مدیریت استراتژیک برای مدیران
مدیریت استراتژیک برای مدیران
تعریف مدیریت استراتژیک | strategic management
در شیوه مدیریت استراتژیک یا راهبردی، مدیران ارشد سازمان ها تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا راهکارهای جدید و عملی را برای بررسی مشکلات موجود در سازمان یا منابع انسانی ارایه دهند. غالبا، مدیران در این جلسات، چشم اندازهای انواع مشکلات و مدت زمان لازم برای حل آنها، توسعه برنامه های سازمان و تجزیه و تحلیل فعالیت های سازمانی را بررسی میکنند.
علاوه بر این، تصمیماتی که مدیران استراتژیک میگیرند، به نوعی مدیریتی محسوب شده و میتوانند آینده یک شرکت را رقم بزنند. غالبا، شیوه کار این مدیران به این گونه است که مدیریت سازمان، نوع خاصی از استراتژی را پیاده و اجرا کرده و سپس، در مدت زمانی مشخص تاثیر آن را ارزیابی میکند تا بتواند در مورد میزان کارایی و ادامه آن در آینده تصمیم بگیرد. همچنین، مدیران استراتژیک باید بتوانند فرصت هایی طلایی موجود و تهدیدهای بالقوه ای که متوجه یک سازمان هست را شناسایی کرده و موفقیت و شکست سازمان را پیش بینی کنند.
سرفصل های این مقاله شامل تعریف مدیریت استراتژیک، مدیریت استراتژیک برای مدیران، موانع اجراي برنامههاي استراتژيك، اصول کلیدی در تفکر استراتژیک، آموزش مدیریت استراتژیک ، دوره مدیریت استراتژیک مدرک مدیریت استراتژیک، گواهینامه مدیریت استراتژیک و برنامهريزي استراتژيك منابع انساني هستند.
مدیریت استراتژیک برای مدیران
تمام مدیران موظف هستند که، برای مدیریت و کنترل سازمان خود از شیوه های مدیریتی استراتژیک بهره ببرند. در این مسیر، مجموعه ای از ترفندها و اصول جز مدیریت استراتژیک محسوب شده و برخی دیگر بین همه آنها مشابه بوده و حتی باید به ترتیب انجام شوند تا بتوان آثر آنها در را سازمان مشاهده کرد. غالبا، مدیریت استراتژیک در چهار مرحله انجام شده که شامل:
بررسی و تجزیه و تحلیل محیط که شامل، در نظر گرفتن و بررسی عوامل داخلی و خارجی مختلف موثر بر محیط و ارزیابی انها در دراز مدت است.
تعیین استراتژی که توسط مدیر انجام شده و نوع مشکلات و موقعیت سازمان در انتخاب آنها دخیل است.
پیاده سازی و اجرای استراتژی، بعد از پذیرفتن استراتژی انجام شده و منابع انسانی نیز در آن لحاظ میشود.
ارزیابی و بررسی تاثیر استراتژی، میتواند اثبات کند که این استراتژی برای سازمان مفید بوده و عملکرد کارکنان را افزوده و یا کاهش داده است.
آموزش مدیریت استراتژیک
افرادی که قصد راه اندازی و مدیریت کسب و کارهای جدید را دارند ، باید اوضاع اقتصادی و کارایی و تاثیر انواع استراتژی ها را در نظر داشته باشند. علاوه بر این، متخصصینی که آموزش مدیریت استراتژیک را پشت سر گذاشته و گواهینامه مدیریت استراتژیک دریافت کرده باشند، میتوانند در این زمینه به دیگر مدیران نیز مشورت داده و با استفاده از انواع تجربه های عملی شان، راهگشا مشکلات دیگران باشند.
در راستای کمک به افراد علاقمند به اجرای استراتژی های جدید در سازمانها و موسسات، مرکز آموزش مجازی پارس دوره آموزشی آموزش مدیریت استراتژیک را ارایه و معرفی کرده است. دوره مدیریت استراتژیک، دارای سرفصل های جامعی است و به دانش پذیران امکان میدهد تا به درک کلی از مدیریت استراتژیک رسیده و با انواع آن برای موقعیت های مختلف آشنایی پیدا کنند.
علاوه بر این، در پایان دوره، به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین این دوره موفق شوند، مدرک مدیریت استراتژیک اعطا میشود. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
موانع اجراي برنامههاي استراتژيك
گاهی، برنامه های استراتژیکی که مدیران پیشنهاد و ارایه میدهند به اندازه کافی موثر و مفید نبوده و به هر دلیلی در یک سازمان قابل اجرا نیستند. علاوه بر این، احتمال دارد که برخی از آنها برای یک سازمان خاص سازمان سودآوری لازم را نداشته و مدیران حوزه های دیگر آنها را رد کنند. به این ترتیب، موانع اجراي برنامههاي استراتژيك شامل :
ناقص انجام دادن وظایف و عدم ارایه گزارش کارکرد و تاثیر استراتژی ها
آگاهی نداشتن مدیران رده بالا از کمبود های سازمانی
عدم توانایی پیش بینی کارایی و تاثیر یک استراتژی خاص در یک سازمان برای یک مدت مشخص
مغرور شدن مدیران به دلیل کسب موفقیت های گذشته
تلفیق انواع کارهای مدیریتی و وظایف روزانه و در نتیجه عدم رسیدگی به نتایج استفاده از استراتژی خاص در سازمان
برنامهريزي استراتژيك منابع انساني
از دیدگاه مدیریتی، مهمترین و اصلی ترین سرمایه های موجود در یک سازمان، همان منابع انسانی آن هستند و از این جهت، برنامهريزي استراتژيك منابع انساني باید با حساسیت و بیشتری انجام شود. علاوه براین، به منظور موفقیت این برنامه ریزی در سازمان ها، باید اهدافی مانند آموزش، تامین نیاز های مهارتی کارکنان و بهینه کردن منابع انسانی را برایشان در نظر گرفت.
همچنین، امروزه تعداد زیادی از منابع انسانی سازمان ها تحصیل کرده بوده و همین موضوع، رقابتی را در میان سازمان ها به وجود آورده و البته موجب شده تا برنامه متفاوتی برای کار آنها تنظیم و تدوین شود. علاوه براین، به دلیل تغییرات اجتماعی ، اقتصادی و تکنولوژی، بسیاری از منابع انسانی فاقد تحصیلات نیز قادر به ایجاد و پیروی از برنامه های کارآمد نیستند و همین امر ، میزان سود آوری انها را کاهش داده است. .
اصول کلیدی در تفکر استراتژیک
مدیران موظف هستند تا برای به کارگیری و اجرای اصول مدیریت استراتژیک در سازمان، از اصول کلیدی در تفکر استراتژیک استفاده کنند. این اصول میتواند شامل موارد زیر باشد:
دیدمان اندیشی: در این اصل، مدیران این توانایی را پیدا میکنند که سازمان های فعال و متفاوت اقتصادی را بدون توجه به وضعیت رکود و رونق اقتصادی، شناسایی کرده و با آنها همکاری کنند.
بداهه اندیشی: این اصل، تا حد زیادی به زمان وابسته بوده و به معنای ارایه راهکارهای های بداهه برای مشکلات موود در سازمان به گونه ای است که دیگر سازمان ها قادر به انجام آن نباشند.
زمان اندیشی: امکان دارد که این اصل، به نوع آوری و پیشرفت و ارتقا ختم شود و به معنای زمان بندی و اجرا و پیاد سازی استراتژی ها در یک بازه زمانی مشخص و استفاده از آن استراتژی ،بعد از آن دوره زمانی است.
تناقض اندیشی: به این معنی که مدیران باید به مرحله ای از مدیریت برسند که تناقض ها و ضدیت ها، نوآوری برای ایجاد سود استفاده کنند.
منابع اندیشی: طبق این اصل، مدیرن میتوانند انواع استراتژ یهای جدید و قدیمی را با توجه به منابع موجود برنامه ریزی و تنظیم و تدوین کنند.قابل ذکر است که ، هنگام استفاده از این منابع باید بر نحوه انبار کردن منابع مختلف، نوع چیدمان و یکجا بودن آنها توجه داشته باشید.
چرخه عمر اندیشی: به این معنی است که مدیران موظف هستند به منظور کارایی بهتر سازمان، هر یک از طرح ها، ایده ها و استراتژی های انتخابی را یک مدت زمان مشخص استفاده کرده و سپس کارایی آنها ارزیابی نموده و در مورد ادامه به کار گیری شان تصمیم بگیرند.
خطا اندیشی: در این اصل، مدیران قادر هستند که راهکارهای احتمالی موفقیت را با هزینه بسیار اندک ، امتحان کرده و بعد از موفقیت، آن را به طور مستمر به کار گیرند.