فواید روانشناسی کودک

فواید روانشناسی کودک

تعریف روانشناسی کودک و نوجوان

روانشناسی کودک و نوجوان، یکی از حوزه های مهم و تعیین کننده علم روانشناسی است که به سیر تغییرات ایجاد شده در زندگی کودکان از مرحله مهم کودکی تا نوجوانی و اتفاق هایی که در این سن تجربه میکنند و همچنین مشکلات و ویژ گی های رفتاری شان می پردازد. 
این روانشناسی ، مخصوصا بر نحوه و میزان رشد اجتماعی و شناختی کودکان متمرکز بوده و با استفاده از شیوه های علمی مدرن، مواردی مانند میزان و نوع ارتباط ها، جنبه های مختلف رشد ، شخصیت و نوع تفکر و مهارت های فردی کودکان و نوجوان ها را بررسی میکند تا در مورد افراد مشابه به نتیجه واحدی برسد. 
همچنین، روانشناسان این حیطه، تاثیر عوامل فردی و اجتماعی بر نقطه عطف رشد کودکان را بررسی کرده و میزان توسعه آن را با وجود این شرایط می سنجند. علاوه بر این، روانشناس هایی که آموزش روانشناسی کودک را گذارنده و به تمام اختلال های احتمالی این دوره مسلط باشند،  میتوانند آنها را در همه کودکان و نوجوانان شناسایی کنند. 
سر فصل های این مقاله شامل تعریف روانشناسی کودک و نوجوانی، اختلال لجبازی و نافرمانی، فواید روانشناسی کودک،  اختلال از هم پاشیدگی کودک، آموزش روانشناسی کودک و نوجوان، دوره روانشناسی کودک و نوجوان، مدرک روانشناسی کودک و نوجوان، گواهینامه روانشناسی کودک و نوجوان و مشکلات کودکان و راهکارهای عملی والدین هستند. 

روانشناسی کودک و نوجوان

فواید روانشناسی کودک

روانشناسی کودک ، از جمله حیطه هایی است که به رواشناسان در شناسایی رفتارهای نابهنجار کودک کمک شایانی کرده و در کل، موجب شده تا ما شناخت بهتری نسبت به دنیای کودکان پیدا کرده و بتوانیم علل رفتارهای آنها را در مرحله از زندگی متوجه شده و البته راهکارهایی نیز برای آنها پیدا کنیم.
علاوه براین، این نوع از روانشناسی ، توانسته روانشناس ها را برای بررسی و کشف بیماریهای ناشناخته ای که در کشورمان کمتر شیوع دارند، تشویق کرده و حتی زمینه همکاری آنها با دیگر همکارهای جهانی و بین المللی را فراهم کند. همچنین، این روانشناسی برخی از گونه های رفتار با کودک در شرایط مختلف را برای ما نهادینه کرده و برخی دیگر را توصیه نموده است. 

اختلال از هم پاشیدگی کودک|childhood disintegrative disorder

یکی از سندرم ها و بیماری های شایع در کودکان،  اختلال از هم پاشیدگی کودک یا سندرم "هلر"، است که با دیگر انواع سندرم ها تفاوت داشته و امکان دارد در کودکان مختلف، نمود متفاوتی داشته باشد. این اختلال، از سن 4 سالگی در کودکان شروع شده و با گذشت زمان ، کم کم علایم آن پدیدار می شوند. 
در این بیماری کودک به علت از دست دادن بخش عمده ای از مهارت های کلامی و غیر کلامی ، دیگر قادر به برقراری ارتباط با دیگران نخواهد بود . علاوه براین، کودکان مبتلا به این بیماری، که عمدتا پسر هستند، در کنترل روده و مثانه خود مشکل داشته بنابراین، میل چندانی به غذا نداشته و در نتیجه، با کاهش وزن مواجه میشوند. 
قابل ذکر است که این بیماری جدی بوده و در صورتی که به موقع توسط روانشناسان متخصص شناسایی، بررسی و درمان نشوند، امکان دارد که ضرر و زیان های جبران ناپذیری برای آینده و زندگی فعلی کودک به دنبال داشته باشد.  

دوره روانشناسی کودک و نوجوان

آموزش روانشناسی کودک و نوجوان

روانشناسی کودک و نوجوان، از حوزه های بسیار مهم و حساس علم روانشناسی است و در صورتی که روانشناس ها، دوره  آموزش روانشناسی کودک را گذرانده و تحصیلات آکادمیک نیز داشته باشند، میتوانند با تکیه بر تجربیات علمی و عملی خود مشکلات قشر کودکان بیمار را حل کرده و نسلی سالم و قابل اعتماد تربیت کنند. علاوه بر این، در این مسیر، داشتن گواهینامه روانشناسی کودک و نوجوان نیز به پیشبرد اهداف و برنامه های روانشناس ها کمک خواهد کرد.
به منظور آموزش بیشتر روانشناس ها و افراد علاقمند به این حوزه، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، بسته های آموزشی دوره آموزش روانشناسی کودک و نوجوان را ارایه کرده است. دوره روانشناسی کودک و نوجوان، به دانش پذیران و مخصوصا روانشناس ها کمک می کند تا با راهکارهای علمی روانشناسی اشنا شده و تجربیات مفیدی نیز برای کمک به کودکان بیمار به دست آورند. 
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کرده باشند ، مدرک روانشناسی کودک و نوجوان اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است  و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود. 

اختلال لجبازی و نافرمانی

یکی دیگر از اختلال هایی است که بیشتر در پسران مشاهده شده، اختلال لجبازی و نافرمانی است که بیماری جدی محسوب شده و غالبا، با رفتارهایی نظیر گریه کردن، دشنام دادن و فریاد زدن همراه است. احتمال دارد که کودکان مبتلا به این اختلال، رفتارهایی مانند مشاجره و تعارض، سرپیچی از فرمان های والدین، حساسیت و زود رنجی، مشاجره را نشان دهند که میتوان علت آن را به نوع ارتباط والدین، سختگیری آنها ، نداشتن آزادی لازم و برنامه های شاد و تفریحی برای کودکان نسبت داد.
 البته ، گاهی این علایم مشاهده شده در بین دختران و پسران چندان خشن و ادامه دار نبوده و از این جهت، اختلال جدی محسوب نشده و امکان دارد بعد از مدت کوتاهی برطرف یشود. علاوه بر این، توجه نکردن به موقع به کودک دختر و پسر  و برآورده نکردن انواع نیازهای واجب و حیاتی او نیز میتواند زمینه ساز مشکلات جدی باشد؛ زیرا کودکان و نوجوانان بسیار حساس بوده و باید با آنها لطیف  و با محبت رفتار کرد.

مدرک روانشناسی کودک و نوجوان

مشکلات کودکان و راهکارهای عملی والدین

امروزه، با توجه به شرایط جامعه، نوجوانان نیز با مشکلاتی مواجه هستند و در صورتی که، خودشان نتوانند آنها را حل کنند، والدین باید به آنها یاری رسانده و در حل مشکلات به آنها کمک کنند. البته، این مشکلات تا حدی ناخواسته بوده و گاهی خود نوجوان و والدین شان را نیز به زحمت می اندازد. بنابراین، این ابتدا وظیفه روانشناس ها و سپس والدین  است که در جهت شناسایی انواع مشکلات کودکان و راه حل های عملی والدین اقداماتی انجام دهند.  
به طور معمول، والدین نقش اصلی را در بر طرف کردن برخی از مشکلات بر عهده داشته و میتوانند از روش های موثرتر زیر برای حل انوع مشکلات نوجوانان بهره ببرند :
برقراری و ایجاد  ارتباط صمیمی و دوستانه با کودکان و نوجوان
تقویت شخصیت والدین به منظور الگو برداری از آنها
نادیده گرفتن برخی از خطا های کوچک و جزیی کودکان و نوجوان
دادن راه حل های جدید به کودکان و نوجوان به جای دستور دادن و اجبار کردن 
تاکید بر نقاط قوت خود و شخصیت کودکان و نوجوان
افزایش ارتباط کلامی با کودکان و نوجوان در مورد موضوعات مختلف 

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها