سیستم توزیع در ایران
سیستم توزیع در ایران
تعریف مدیریت بازرگانی
مدیریت بازرگانی حیطه ای است که به استفاده بهینه از سرمایه و امکانات موجود پرداخته و شیوه های مناسبی را برای کنترل سود حاصل و هزینه کردن ها ارایه میدهد. با توجه به اهمیت و جایگاه این علم در اقتصاد، رشته مدیریت بازرگانی در دانشگاه نیز ارایه شده و اصل آن بر پایه یادگیری مدیریت، ارزیابی راه حل های مختلف اقتصادی، تجزیه و تحلیل های بازرگانی و جمع آوری اطلاعات مرتبط با انواع تجارت میشود.
لازم به ذکر است که این رشته دارای گرایش های مهم و کاربردی مانند بازرگانی بین الملل، بازاریابی، بازاریابی بین الملل و تحول سازمانی است. علاوه براین، دانشجویان این رشته میتوانند با مطالعه انواع تئوری های کاربردی مدیریت و تکنیک های سازماندهی ، راهکارهایی را برای حل مشکلات به مدیران سازمان ها ارایه و پیشنهاد دهند. در نتیجه، به نظر میرسد که این فارغ التحصیلان بتوانند با کمی تلاش در این زمینه، جایگاه شغلی خوبی را برای خودشان پیدا کنند.
سرفصل های این مقاله عبارتند از : تعریف مدیریت بازرگانی، بازرگانی خارجی، انواع قراردادهاي خارجي، آموزش مدیریت بازرگانی، دوره مدیریت بازرگانی ، مدرک مدیریت بازرگانی ، گواهینامه مدیریت بازرگانی ، مشکلات و موانع صادرات غيرنفتى، سیستم توزیع در ایران و راهنمای صادرات.
بازرگانی خارجی
بازرگانی خارجی به معنای، ارایه خدمات صادارت و فروش کالاهای منحصر به فرد به کشورهای خارجی است. این بازرگانی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و میتواند تا حد زیادی بر اوضاع اقتصادی یک کشور تاثیر بگذارد. علاوه براین، بازرگانی خارجی مانند دیگر حوزه های علمی دارای فنون و تکنیک ها و اصطلاحاتی است که آشنایی و شناخت آنها میتواند به بهبود روند کاری کمک کند.
همچنین، بازرگان ها و صادر کننده ها باید به مزیت ها و معایب کوتاه و بلند مدت بازرگانی خارجی آگاه باشند تا بتوانند در مورد ضرورت صادرات انواع کالاها در یک بازه زمانی خاص تصمیم بگیرند و از این طریق سود خوبی را نصیب شرکت های صادر کننده و شرکای آنها بکنند.
انواع قراردادهاي خارجي
تولید کنندگان انواع محصولات باید بتوانند تولیداتشان را به دیگر افراد و کشورها معرفی و ارایه کرده و از این طریق سود قابل توجهی به دست آورند. غالبا، اینکار از طریق عقد انواع قراردادهاي خارجي بین تولید کننده و کشور مقصد انجام میشود. در این میان، برخی از قراد دادها دارای ویژگی های مشترکی بوده و همه افرا میتوانند ار آنها بهره ببرند.
علاوه بر این ، این نوع از قراردادها با توجه به قوانین بین المللی تنظیم شده و باید توافق هایی بین هر دو کشور انجام شود . در اینجا به مهمترین این قرار دادها اشاره کرده و آنها را به صورت مختصر توضیح میدهیم:
1. قرارداد B.O.T(build operate transfer : این روش، برای سرمایه گذاری و انجام پروژ های عظیم بسیار مناسب بوده و غالبا، زمینه ای را برای شرکت های خصوصی فراهم میکند تا در پروژه های اساسی شرکت کنند.
2.قرارداد اعطاي امتياز خاص : این قرارداد نسبت به قرارداد تحت ليسانس، محدودیت بیشتری دارد و در آن ، کشور دوم باید برای هر مرحله از کار صادارت دانش کشور اول، از کشور اول تاییدیه دریافت کند.
3. قرارداد Buy Backیا فروش متقابل : در این معامله، تجهیزات و ماشین الات، به کشورهای دیگر صادر شده و هزینه این تسهیلات از طریق محصولاتی که این دستگاه ها تولید میکنند پرداخت میشود.
4.قرارداد تحت ليسانس: در این قرارداد، یک کشور، دانش خود را به کشور دیگر معرفی نموده و انتقال میدهد و کشور اول بر چگونگی استفاده از این دانش نظارت داشته و نام تجاری اش نیز باید حفظ شود.
آموزش مدیریت بازرگانی
در شرایط اقتصادی حاضر، آگاهی از فنون و تکنیک های بازرگانی و تجاری حتی میتواند برای شرکت های نوپا نیز کارایی داشته باشد. بنابراین، مدیران و شرکت های بازرگانی باید افرادی را برای این سمت ها انتخاب کنند همه دانش تکنیکی و عملی اینکار را داشته و هم گواهینامه مدیریت بازرگانی داشته باشند تا بتوانند موفقیت های چشمگیری کسب کنند. علاوه بر این، کمک گرفتن از مشاوران بازرگانی و افراد با تجربه این حیطه نیز زمینه پیشرفت و ارتقا شرکت های بازرگانی را فراهم میکند.
در راستای آموزش اصول و فنون بازرگانی به مدیران و تکمیل اطلاعاتشان، مرکزآموزش مجازی فن پردازان بسته های آموزشی مدیریت بازرگانی را برای علاقمندان و مدیران ارایه کرده است. دوره مدیریت بازرگانی، به دانش پذیران کمک میکند تا با انواع شیوه های عقد قرارداد آشنا شده و راهکار های موثری برای ارتباط با دولت های خارجی و در نتیجه موفقیت شان یاد بگیرند. علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره، به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین دوره آموزش مدیریت بازرگانی موفق شوند، مدرک مدیریت بازرگانی اعطا میکند.قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صادر بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
مشکلات و موانع صادرات غيرنفتى
یک مدیر بازرگانی زمانی میتوان ادعا کند که در کار خود موفقیت های چشمگیر به دست آورده است که، مسئولیت های خود را به نحو احسن انجام داده و بتواند مشکلات و موانع صادرات غيرنفتى را شناسایی نموده و برطرف کند. این مشکلات به دو گروه عمده مشکلات و موانع داخلی و بین المللی طبقه بندی میشوند:
مشکلات داخلى
ریشه اين مشکلات، در روند ها و فرایندهای حمل و نقل داخلى توليدات، قيمت گذاری، کيفيت محصول و بازرايابى و بستهبندى آن بوده و مواردی مانند عدم تسلط بر اصول مدیریت ، سياستهاى صادراتى و ارزى و تبعات حاصل از آن نیز میتواند بر تعداد و شدت این مشکلات اضافه کند.
مشکلات بينالمللى
مشکلاتی که در حیطه بین المللی مشاهده میشود کمی پیچیده تر به نظر رسیده و میتواند شامل ضعف تبليغات ارایه شده، محدودیت در اقلام صادراتي، عدم وجود هماهنگى در عرضه انواع کالا، عدم آگاهی تولید کنندگان و صادر کنندگان از فرهنگ مصرفى کشورهاى خريدار، وجود انواع رقبا، عمل نکردن به تعهدات مبنی بر تولید کالای سفارشی و کاربر پسند و عدم استمرار در کالاهای پر فروش باشد.
سیستم توزیع در ایران
سیستم توزیع در ایران، جز زیر ساخت های اقتصادی کشور بوده و میتواند تاثیر شگرفی بر توسعه اقتصادی داشته باشد. علاوه بر این، این سیستم در سالهای گذشته حالت نظارتی دارد و وجود آن به دلایلی مانند نرخ متغیر ارز، رشد اقتصادی متفاوت و شرایط اقتصادی نامناسب الزامی به نظر میرسد. بنابراین، دولت باید قوانینی وضع کرده و بر کلیه فعالیت های اقتصادی نظارت داشته باشد تا بتواند سیستم توزیع را به درستی کنترل کند.
علاوه بر این، توزیع به نوعی بین تولید و مصرف کننده ارتباط ایجاد کرده و به همین دلیل، قیمت ها و شرایط خرید باید به گونه ای باشد که نیاز صرف کننده تامین شود. همچنین، امکان اجرای توزیع به صورت مستقل وجود ندارد زیرا باید پشتوانه هایی مانند سیاست های جذب پولهاى سرگردان، داشتن برنامه ها اقتصادی مدون و منظم و نظام پولی برنامه ریزی شده داشته باشد تا اطلاعات لازم به صورت مکانیزه برای عمده فروشان فراهم شده و آنها بتوانند توزیع کالاهای وارداتی را به سهولت برعهده بگیرند.
راهنمای صادارت
صادارت، یک از فعالیت های بسیار مهم هر شرکت صادارت و واردات محسوب شده و باید طی مراحلی که راهنمای صادارت نامیده میشود، انجام بگیرد. این مراحل شامل:
بازاریابی: به معنای کشف و شناسایی بازارهای داخلی و خارجی بالقوه و ارایه محصولات به انها، اطلاع رسانی در مورد دیگر خدمات و کیفیت محصولات و قیمت ها است.
تعیین قیمت صادراتی: در این مرحله، تولید و صادر کنندگان باید قیمت کالای صادراتی خود را با توجه به کمیسیون های قیمت گذاری اعلام کنند.
صدور پروفرما (پیش فاکتور): هر زمان که صاداراتی صورت گیرد، صادر کننده ملزم است که پیش فاکتور را که در بر گیرنده ویژگی های کالای مورد نظر و فروشنده آن هست را به موقع برای خریدار اصلی ارسال کند.
تهیه و بسته بندی کالا: در این مرحله، کالا باید بر اساس توافقی که فروشنده و خریدار با هم داشتند، تهیه شده و به صورت منظم بسته بندی شود.
دریافت گواهی بازرسی کالا: غالبا، خریدار از میان موسساتی که مورد اعتماد طرفین هست یکی را انتخاب کرد و درخواست صدور گواهی بازرسی کالا میکند.
اظهار کالا به گمرک: در این بخش، کالا باید به گمرک حمل شده و اظهارنامه ای مبنی بر خروج و یا صادرات آن تنظیم شود.
ارسال کالا: در مرحله آخر، مجوز خروجی که برای کالا صادر شده را به شرکت های حمل و نقل تحویل میدهند تا بارنامه حمل صادر شده و کالا به طرف مقصد حرکت کند.