DBA شیلات و صنایع غذایی چیست؟
DBA شیلات و صنایع غذایی چیست؟
علوم صنایع غذایی به علومی گفته می شود که طی آن مواد اولیه و خام غذایی (گیاهی و حیوانی) تولید، برداشت و فرآوری شده و آماده مصرف می شود. عمر مواد غذایی اولیه حاصل از عملیات کشاورزی، دامپروری و شیلات محدود است و برای استفاده بیشتر از این مواد غذایی لازم است که آن ها به فرآورده هایی با طول عمر بیشتر تبدیل گردند. مدیران شیلات و صنایع غذایی طراحی و اجرای روش های نگهداری، کنترل کیفیت، فرآوری و بسته بندی مواد غذایی پس از برداشت محصولات گیاهی و زراعی و ذبح دام را بر عهده دارند. صنایع غذایی شبکه پیچیده ای از کشاورزان و مشاغل متنوع است که در مجموع بخش اعظمی از غذاهای مصرفی جهان را تأمین می کند. صنایع غذایی تمام جوانب تولید و فروش موادغذایی را در بر می گیرد. صنایع غذایی شامل پرورش محصولات زراعی و دامی، تولید تجهیزات کشاورزی و سموم شیمیایی، فرآوری مواد غذایی، بسته بندی و برچسب زدن، ذخیره سازی، توزیع، تامین مالی، بازاریابی، خرده فروشی، تهیه غذا، تحقیق و توسعه، و آموزش می باشد. مدیران این حوزه تمامی فعالیت های مربوط را مدیریت می کنند.
صنایع غذایی شامل حوزه های زیر است:
-
کشاورزی: کشاورزی فرآیند تولید مواد غذایی، خوراک، فیبر و سایر محصولات مورد نظر با کشت برخی گیاهان خاص و پرورش حیوانات اهلی (دام) است.
-
ساخت: مواد شیمیایی کشاورزی، بذر، ماشین آلات کشاورزی و تجهیزات و ساخت و سازه های کشاورزی
-
فرآوری مواد غذایی: تهیه محصولات تازه برای بازار، تولید محصولات غذایی آماده و کنسرو شده
-
بازاریابی: پیشرفت محصولات عمومی، محصولات جدید ، تبلیغات ، بسته بندی و روابط عمومی
-
عمده فروشی و توزیع: انبارداری، حمل و نقل
-
خرده فروشی: فروشگاه های زنجیره ای، سوپرمارکت ها، رستوران ، خدمات غذایی
-
مقررات: قوانین منطقه ایی، ملی و بین المللی برای تولید و فروش مواد غذایی از
-
آموزش: آموزش های علمی، حرفه ای و مشاوره ای
-
تحقیق و توسعه: فناوری غذایی
-
خدمات مالی: بیمه، اعتبار
فرآوری مواد غذایی چگونه است؟
فرآوری مواد غذایی، روش یا روش هایی برای تبدیل مواد اولیه به مواد غذایی مصرفی انسان است. در مراحل فرآوری غذایی در کارخانه فرآوری مواد غذایی مراحل زیادی انجام می شود تا مواد خام به غذای فرایند شده تبدیل شوند. مراحل فرآوری مواد غذایی از زمان تخلیه ماده خام شروع شده و تا زمانی که محصولات بسته بندی شده به محل فروش منتقل شوند، ادامه می یابد. اغلب مواد خام، مواد فساد پذیری هستند و باید چند ساعت یا چند روز پس از ورود به کارخانه فرایند شوند. مدیران این حوزه عملیاتی مانند حمل و نقل مواد (جا به جایی مواد از یک مکان به مکان دیگر)، تمیز کردن، جدا سازی، درجه بندی، پملپ کردن، همزدن، تبادل حرارت، بسته بندی را کنترل می کنند.
گرایش های رشته علوم و صنایع غذایی در مقاطع مختلف چیست؟
-
مقطع کارشناسی: شامل چهارگرایش مهندسی صنایع غذایی، فرآوری مواد غذایی، علوم مواد غذایی و زیست فناوری مواد غذایی می باشد.
-
مقطع کارشناسی ارشد: شامل گرايشهاي، علوم مواد غذايي، فناوري تبديل مواد غذايي، شيمي مواد غذايي، ميکروبيولوژي مواد غذايي، مهندسي صنايع غذايي، تکنولوژي مواد غذايي، مهندسي مواد و طراحي صنايع غذايي می باشد.
-
مقطع دکتری: تکنواوژی موادغذایی ،میکروبیولوژی مواد غذایی ،شیمی مواد غذایی و مهندسی صنایع غذایی می باشد.
معرفی رشته مهندسی صنایع غذایی
به طور کلی هدف اصلی این رشته چگونگی نگه داری مواد غذایی، فرآوری آن ها، کنترل و کیفیت و همچنین بسته بندی انواع مواد غذایی دامی، کشاورزی و گیاهی پس از برداشت است. این رشته گرایش های مختلفی دارد که عبارتند از:
-
علوم و صنایع غذایی: که این رشته در رابطه با بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی است.
-
مهندس شیمی گرایش صنایع غذایی: این گرایش مربوط به طراحی، بررسی خصوصیات و خط تولید و ارتباط بین تجهیزات و دستگاه های تولید مواد غذایی است.
-
مهندسی کشاورزی - علوم و صنایع غذایی: که این گرایش مربوط به حفظ و نگه داری مواد غذایی به شکل فرآورده های مصرفی و با کیفیت است.
فعالیت های خاص مهندسی مواد غذایی عبارت هستند از:
-
کنترل محصولات غذایی و دارویی
-
طراحی و استفاده از پروسه های تولید موادغذایی و دارویی
-
طراحی و بهره برداری از سیستم های تصفیه ی ضایعات سازگار با محیط زیست
-
بازاریابی و پشتیبانی فنی از کارخانه های تولیدی موادغذایی
وظیفه متخصص شیلات و صنایع غذایی چیست؟
متخصص صنایع غذایی با توجه به رشته ای که در آن تحصیل و تخصصی که آموخته است، در فرآیند تولید مواد غذایی وظایف خاصی را برعهده دارد. البته برخی از وظایف آنها با یکدیگر مشترک می باشد. کار متخصص صنایع غذایی که در رشته علوم و صنایع غذایی تخصص دارد، کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی در فرآیند تولید می باشد. کار این فرد با سلامت افراد جامعه رابطه نزدیکی دارد. متخصص صنایع غذایی معمولا مسئول فنی کارخانه های تولید موادغذایی می باشند. در هر کارخانه باید ازهمان ابتدا که مواد اولیه وارد می شوند تا زمانی که محصولات بسته بندی و آماده عرضه می گردد، کنترل و نظارت کافی توسط مسئول فنی وجود داشته باشد. این فرد در مراحل مختلف از مواد در حال تولید نمونه برداری کرده و آن را در آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار می دهد. متخصص صنایع غذایی در مورد اصول و روش های نگهداری، بسته بندی و کنترل کیفی مواد غذایی دانش و تخصص لازم را دارا می باشد. بنابراین وجود یک مدیر خوب برای نظارت به تمامی این وظایف بسیار حائز اهمیت است.
مدیران عالی کسب و کار شیلات و صنایع غذایی چه ویژگی هایی باید داشته باشند؟
در انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و ... برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهمترین عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. کسانی که می خواهند کسب و کار خود را به خوبی مدیریت کنند باید دارای شخصیتی ثابت قدم باشند. مدیران موفق اعتماد به نفس بالایی دارند، مسولیت پذیر هستند، در تصمیم گیری قاطع و بسیار فعال هستند. همچنین برای امور خود برنامه ریزی می کنند.
بازار کار و وضعیت استخدام مدیران شیلات و صنایع غذایی چگونه است؟
همان طور که در بالا ذکر کردیم امروزه به دلیل تولید مواد غذایی بیشتر و با کیفیت تر در کارخانجات تولید مواد غذایی برای رفاه حال جوامع روز به روز نیاز هر جامعه ای به مهندسین صنایع غذایی بیشتر می شود. هر مهندس صنایع غذایی بسته به گرایشی که تحصیل کرده و تخصص گرفته و همچنین بسته به توانایی های مدیریتی خود می تواند در بخش های مختلف کارخانجات تولید مواد غذایی و مسئولیتهای مختلف اعم از بخش آزمایشگاه به عنوان مسئول یا کارمند، بخش تولید به عنوان مدیر یا کارمند، بخش های بسته بندی محصولات غذایی، بخش های تحقیقات برای بهبود تولیدات موادغذایی و دانشگاه ها، در بخش های افزایش تولید و کاهش ضایعات، ارائه مشاوره علمی و راهکارهای لازم به واحدهای تولیدی و از این قبیل فعالیت ها مشغول به کار شود. حتی به دلیل اینکه معمولا یک مهندس صنایع غذایی از بخش ها و کارهای مختلف یک کارخانه صنایع غذایی اطلاعات و شناخت و ﺁشنایی لازم را دارد در صورت داشتن سرمایه و دارایی لازم می تواند به صورت مستقل اقدام به تاسیس کارخانه تولید مواد غذایی نماید. اما برای مدیریت این کارخانه باید در دوره DBA شیلات و صنایع غذایی شرکت کنند تا مهارت ها و استراتژی های مدیریتی را کسب کنند. بنا به نیاز امروز جوامع به مواد غذایی بیشتر، مناسب، با کیفیت و سالم و همچنین کاهش ضایعات کشاورزی و دامی از این رو پیش بینی می شود تعداد زیادی از کارخانه های تولید مواد غذایی به مدیرانی که مدرک DBA شیلات و صنایع غذایی دارند، نیاز داشته باشند.
اهمیت اخذ گواهینامه DBA شیلات و صنایع غذایی چیست؟
با توجه به افزایش جمعیت و نیاز روز افزون جامعه به غذا، اهمیت و لزوم استفاده بهینه از مواد غذایی و کاربرد روش های مناسب نگهداری از آن ها با حداقل ضایعات، تولید فرآورده های متنوع غذایی و بسته بندی مناسب برای حفظ کیفیت محصول توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. با پیدایش سبکهای نوین غذایی در جوامع مختلف، تمایل مردم و دولت به ایجاد کارخانجات تولید مواد غذایی بیشتر شده و نقش رشته صنایع غذایی در جامعه بیشتر نمایان می گردد. اگر می خواهید در کسب و کار خود در زمینه شیلات و صنایع غذایی استراتژی های مدیریتی کسب کنید و در حرفه خود موفق شوید و بتوانید کسب و کار خود را مدیریت کنید، این گواهینامه اهمیت دارد. مدرک DBA شیلات و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی فن پردازان بین المللی است و مورد تایید موسسه WES کانادا است که می توانید برای مهاجرت و تحصیل و کار در خارج از کشور به خصوص آمریکا و کانادا از گواهینامه DBA شیلات و صنایع غذایی استفاده کنید. علاوه بر این، با گذراندن دوره DBA شیلات و صنایع غذایی و اخذ مدرک مربوطه، از رقبای خود پیشه بگیرید و در حوزه خود صاحب نظر باشید. همچنین با استفاده از آموزش DBA شیلات و صنایع غذایی این موسسه، می توانید خودتان مشکلات کسب و کار را با استفاده از پژوهش حل کنید.