تفاوت MBA با DBA
تفاوت MBA با DBA
خیلی از افراد فکر می کنند که دوره های MBA و DBA کاملا مشابه یکدیگر هستند، حتی بعضی از ادارات و سازمان های موجود در کشور این مدارک را معادل یکدیگر و دارای ارزش یکسان می دانند وحتی زمان استخدام افراد تفاوتی بین این دو مدرک قایل نمی شوند. اما بین این دو دوره و نهایتا مدارک اخذ شده آنها تفاوت های اساسی وجود دارد که در ادامه به تفصیل به بررسی آنها می پردازیم. همچنین در انتهای این مطالب به بررسی اهداف دوره DBA و انگیزه های فردی که در این دوره ها ثبت نام می کنند ، می پردازیم.
تفاوت MBA و DBA را از لحاظ محتوایی چیست؟
دوره MBA، مدرک مدیریت عمومی و کلی است که رویکرد آن کاملا کاربردی و قابل اجرا است. در واقع اینطور می توان بیان کرد که دوره MBA به منظور تقویت کلیه ی مهارتهای مدیریتی در مواقع بروز مشکل های مدیریتی می باشد . محتویات و مطالب ارایه شده در دوره MBA کاملا بر جوانب کاربردی مدیریتی متمرکز بوده و در واقع بر تمامی مسایل مطالعه موردی انجام می شود.هدف از دوره های mba، تفحص و تحقیق به منظور تولید محتوای علمی نیست بلکه در واقع علم کاربردی مدیریت در حوزه کار و بازار کار است. MBA در واقع بر کلیه راهکارهای مختلف هنگام مواجه با مسایل مختلف مدیریتی تمرکز کرده و بر ارایه ی کلیه این راهکارها در حوزه کسب و کار خلاصه می شود.اما از سوی دیگر دوره dba دوره ی پژوهش مدار و بر پایه ی تحقیق بوده و در واقع بر گرفته از علم به روز مدیریتی از مجلات معتبر و دانش نامه های علمی می باشد . در واقع در این دوره، دیگر هدف حل و تفسیر مشکلات مدیریتی و نحوه ی حل کردن این مسایل و مشکلات مدیریتی نیست بلکه هدف از این دوره ، به طور کلی این است که دانش پذیر بتواند مانند یک پژوهشگر کاملا حرفه ای، مقاله های مدیریتی را تالیف نموده و ارایه دهد.
در این دوره تئوریهای مدیریتی پنهان بدست آمده از آموزش MBA که در دوره MBA به آنها توجهی نمی شود آموزش داده می شود. بعد از این دوره دانش پذیر می تواند بعنوان یک پژوهشگر در زمینه مدیریت تولید دانش کند.هنگامیکه به عنوان یک دانش پذیر در دوره MBA شرکت می کند ، در واقع فرد می خواهد به عنوان یک دانش پذیر کلیه ترفندها و تکنیک های سود آوری در کسب و کار را فرا بگیرد و در قالب مطالب مهم و مطالعه های موردی به این مهارت دست پیدا کند. اما در مقابل آن یک دانش پذیر دوره DBA هنگام مواجه با مسایل و مشکلات موجود در کسب و کار همواره تلاش می کند که بر راه های سود آور تر و روش های خاص و مناسب مدیریتی تمرکز کند و در این راه زبده شود. دانش پذیر mba در واقع بعد ازاینکه تمامی مطالعه های موردی را بررسی کرد و تمامی علل و عوامل آن را تشخیص داد می تواند مقاله بسیار معتبری با بهترین نتایج به دست آمده ارایه دهد. در واقع یک دانش پذیر dba مطالعه های موردی خاصی ارایه میدهد که می تواند برای تمامی افراد دیگر قابل استناد بوده و مورد استفاده دانش پذیران mba و بقیه افراد قرار گیرد.
هدف از شرکت در دوره MBA و DBA چیست؟
هدف از شرکت دانش پذیران در این دوره عمدتا ارتقا جایگاه شغلی و سطح کسب و کاری است که در آن مشغول می باشند . ایجاد کسب و کارهای مستقل شخصی و استارت آپ های دیگر دیگر نیز یکی دیگر از انگیزه های دانش پذیران دوره ی mba می باشد .
توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که سن دانشپذیران MBA معمولا نسبت به دانش پذیران DBA کم تر بوده ونسبت به آنها تجربه کمتری دارند.اما در مقابل مدیرانی هستند قصد دارند که با گذراندن دوره DBA سعی دارند تا تسلط کامل برعلم مدیریتی پیدا کنند و با دانشی ;i کسب می کنند نیز به یک پژوهشگر و محقق مبدل شوند. یکی دیگر از اهداف این دوره ، واجد شرایط شدن به منظور رهبری و مدیریت سازمان می باشد. اکثر متقاضیان دوره dba افرادی هستند که دوره mba را گذرانده و در شغل خود بسیار موفقعمل می کنند و می خواهید از این طریق ارتباطی بین فضای آکادمیک و کار خود ایجاد کنند. دانش پذیران می توانند با شرکت در این دوره های تخصصی کسب و کار موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان می توانند گواهینامه DBA را دریافت کنند که مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور و همچنین سازمان WES کانادا است.
دوره MBA بهتر است یا DBA؟
این سوال برای بیشتر مدیران و دانشجویان پیش می آید که کدامیک از این دوره ها بهتر است؟ درواقع پاسخ به این سوال بایستی مطابق با نیازها و شرایط هر فرد صورت گیرد. این دو دوره کاملا متفاوت هستند و به هیچ عنوان نباید جایگزین یکدیگر شوند. با شرکت در دوره dba، مدیران توانایی انجام تحقیقات در فضای آکادمیک را کسب می کنند و حال آنکه دانشپذیران دوره mba می آموزند که چگونه مدیر بهتری باشند. حال پاسخ به این سوال به شرایط دانش پذیران بستگی دارد، آیا دانشپذیر می خواهد مهارت های مدیران موفق در کسب و کار را کسب کند و یا دانش انجام پژوهش و تحقیقات را!
اهداف و انگیزه های دانش پذیران برای گذراندن دوره DBA چه می تواند باشد؟
همانطور که قبلا اشاره کدیم، دوره DBA و MBA کاملا از لحاظ محتوایی و همچنین از نظر اهداف دوره بسیار متفاوت هستند، در این قسمت می خواهیم این موضوع را مشخص کنیم که چیزی که انگیزه دانش پذیر را برای گذراندن دوره های DBA تقویت می کند، چیست. بایستی این مسئله را ذکر کرد که دوره MBA رویکردی کاملا کاربردی دارد و به تقویت و ایجاد مهارت های مدیریتی می پردازد حال آنکه دوره DBA رویکردی پژوهش محور دارد، اما رویکرد هر دو دوره کاملا مهارتی است که دانش پذیر در هر یک از دوره ها بایستی مهارت هایی را یاد بگیرد که تمامی مدیران موفق باید داشته باشند. اما کسب این مهارت ها برای هر دو دوره یکسان نیست و در واقع هر فرد بایستی مطابق با نیازها و خواسته خود، شرکت در هر کدام از این دوره ها را انتخاب کند.