بازرس های فنی جوش باید چه مهارت هایی داشته باشند؟
بازرس های فنی جوش باید چه مهارت هایی داشته باشند ؟
تعریف بازرسی فنی جوش
بازرسی فنی جوش، فرایندی است که در طی آن، انواع لوله، مخزن و هر محصول دیگری که روی آن انواع جوشکاری انجام شده، به دقت و توسط متخصصین این حوزه بررسی شده و در صورت وجود عیوب احتمالی، باید پیش از استفاده برطرف شوند. قابل ذکر است که این فرایند باید لزوما در سه مرحله یعنی، قبل، حین و بعد از ساخت این محصولات انجام شود تا فعالیتی که قرار است با استفاده از آنها انجام شود، بیخطر باشد.
علاوه براین، بازرسین جوش میتوانند فاکتورهای موثر بر جوشکاری و مراحل انجام آن را بررسی کرده و سپس در مورد کیفیت جوشکاری انجام شده و تاییید آن تصمیم بگیرند. همچنین، بازرس های فنی جوش ، باید کاملا بر حیطه جوشکاری تسلط داشته و در عین حال مهارت هایی مانند ارزیابی کیفیت جوش ها، بررسی فلز مبنا، اماده کردن انواع اتصالات ، تفسیر نقشه جوشکاری، بررسی تجهیزات جوشکاری، ارزیابی نتایج و استفاده از دستورالعمل های جدید جوش داشته باشند.
علاوه براین جوشکارهایی که آموزش فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب را گذرانده و تجربه کافی و کاربردی کسب کرده باشند، میتوانند کیفیت جوش ها را بازرسی کنند.
موضوعاتی که در این مقاله به انها می پردازیم شامل تعریف بازرسی فنی جوش ، وظایف بازرس جوش، آموزش فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب ، گواهینامه فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب ، دوره فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب ، مدرک فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب ، انواع بازرسی جوش و بازار کار رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی میشوند.
دوره آموزشی فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب (NDT)
وظایف بازرس جوش
بازرس جوش، فردی است که میتواند کیفیت نهایی محصولات جوشکاری شده را بررسی و در مورد استفاده عملی از آنها برای انواع صنایع تصمیم گیری کند بنابراین، کار او بسیار خطیر و تعیین کننده است. علاوه براین، یک بازرس جوش باید علاوه بر مهارت هایی مانند تجربه بازرسی، اشنایی با روش های آزمایشگاهی، توانایی نوشتن گزارش و داشتن تحصیلات مرتبط، بتواند از عهده مجموعه ای از وظایف مشخص نیز برآید. این وظایف شامل :
توانایی ارزیابی مهارت ها و صلاحیت های انواع جوشکارها
توانایی بررسی ترکیب مواد مورد استفاده در جوشکاری
بررسی تجهیزات و کارایی آنها برای جوشکاری
بررسی مواد و اطمینان از صحت مواد انتخابی
غالبا، بازرس های فنی که گواهینامه فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب دریافت کرده اند ، از ماهیت مواد جوشکاری و نوع جوشکاری ها و اهمیت آنها آگاهی داشته و میتوانند بر دیگر جوشکارها نیز نظارت داشته باشند.
با توجه به اهمیت و کارایی جوش و جوشکاری برای تولید محصولاتی که در صنعت کارایی دارند، بازرسی جوش در چند مرحله انجام میشود و وظایف بازرس در هر مرحله متفاوت به نظر میرسد:
وظایف بازرس قبل از جوشکاری:
بررسی نقش های فنی
انتخاب و در نظر گرفتن استانداردها
آزمایش انواع جوشکاری ها و بررسی کارایی آنها
انتخاب روش جوشکاری مناسب برای هر محصول
بررسی تجهیزات لازم برای جوشکاری
وظایف بازرس در حین جوشکاری:
بررسی مواد به کار گرفته شده برای جوشکاری
بازرسی سطوح جوشکاری و برشکاری شده
بررسی شیوه های جوشکاری و ترتیب به کار گیری آنها
بررسی ایمنی و سختی قطعات متصل شده
وظایف بازرس بعد از جوشکاری:
بررسی و ارزیابی کیفیت جوش
بازرسی قطعات جوش داده شده
بررسی تغییر شکل های ناشی از جوشکاری
آموزش فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب
یکی از ملزومات انواع جوشکاری ها، انجام انواع بازرسی فنی است. غالبا، این بازرسی ها باید توسط افراد یکه در این زمینه تجربه و دانش آکادمیک داشته و دوره فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب را گذرانده باشند، انجام میشود. علاوه بر این، این بازرس ها باید آموزش فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب را پشت سر بگذراند تا بتوانند میزان رعایت اصول تکنیکی جوشکاری را در محصولات جوشکاری شده توسط دیگران بررسی کنند. همچنین، بازرس هایی که گواهینامه فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب دریافت کرده باشند میدانند که باید چه نکاتی را قبل، حین و بعد از جوشکاری بررسی کنند تا محصول مورد نظر کاملا ایمن و قابل استفاده باشد.
وجود بازرسان جوش مخصوصا برای محیط های صنعتی و کارگاه هایی که محصولاتی برای پالایشگاه ها تولید میکنند از اهمیت دوچندان برخوردار است. از این نظر، موسسه آموزش عالی ازاد فن پردازان، دوره آموزش فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب را برای دانش پذیران علاقمند به این حرفه ارایه کرده است. مطالب دوره فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب تخصصی بوده و به دانش پذیران کمک میکند تا برای کار عملی در این زمینه آمادگی های لازم را کسب کنند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کنند ، مدرک فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
انواع بازرسی جوش
غالبا، هدف بازرس های جوش از بازرسی جوش ها این است که اطمینان حاصل کنند جوشکاری ها با رعایت اصول استاندارد انجام شده اند. آنها ، میتوانند در این مسیر از انواع بازرسی جوش استفاده کرده و کیفیت محصولات نهایی را ارزیابی کنند. غالبا، تست های و ازمایش های این حیطه به دو گروه غیر مخرب و مخرب تقسیم بندی میشوند:
ازمون های غیر مخرب (nondestructive test): شامل ازمون های مغناطیسی (MT)، مایعات نافذ (PT)، اولتراسونیک (UT)و چشمی (VT) میشوند.
تست مغناطیسی (MT) : در این تست عیب سطح، از طریق ریختن ماده ای با خاصیت مغناطیسی و ایجاد میدان مغناطیسی و جذب ذرات آهن شناسایی میشود.
تست مایعات نافذ (PT): در این تست، سطح با مایع فلورسنت پوشانده شده و میتوان از اختلاف مایع نافذ و ظاهر کننده به عیب قطعه پی برد.
تست اولتراسونیک (UT): تشخیص عیوب در این تست از طریق، فرستادن امواجی با دامنه کم و بسامدی بالا انجام میگیرد.
تست چشمی (VT): در این روش، عیب قطعات از طریق مشاهده مستقیم مشخص میشود.
ازمون های مخرب (DT) نیز شامل تست کشش، تست خمش، تست شکست و تست ضربه میشود.
دوره آموزشی فناوری بازرسی فنی و غیر مخرب (NDT)
بازار کار رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی
بازرسی فنی، یکی از گرایش های رشته مهندسی ایمنی است که بیشتر در صنایع پتروشیمی کارایی دارد. با توجه به اینکه، پتروشیمی از صنایع رو به رشد بوده و تجهیزات و ابزار آن نیز باید به خوبی نگه داری شوند، بنابراین مهندسین ایمنی و بازرسی فنی باید دارای مهارت ها و توانمندی های اکادمیک باشند تا بتوانند وظایف خود را به خوبی و بدون ایجاد هیچ گونه خطری انجام دهند.
علاوه بر این، بازار کار رشته مهندسی ایمنی و بازرسی فنی هنگامی رونق داشته و میتوان درامد خوبی از آن کسب کرد که، مهندسین این رشته با تمام اصول کار و ایمنی این رشته اشنایی داشته و بتوانند عملا از آنها در کار خود استفاده کنند.