بازاریابی مستقیم
بازاریابی مستقیم
مفهوم بازاریابی، جز جدایی ناپذیر رشته بازرگانی بوده و اولین مرتبه به طور جدی در کشور آمریکا تعریف شد. علاوه بر این، این مفهوم شامل سه مرحله تولید، فروش و مشتری بوده و چیزی فراتر از مبادلات ساده بین کارخانجات تولیدی و مشتری ها به نظر میرسد. البته، در ابتدا، در بازاریابی فقط سود و منافع تولید کننده مد نظر بود و به نوعی فقط تولید کننده میتوانست بر بازار کنترل داشته باشد در حالی که، نقش و خواست و نیاز مشتری نیز باید جز ارکان این مفهوم قرار گیرند.
اما در کل ، بازاریابی فرایند مدیریتی است که از طریق آن، تولید کننده و مشتری میتوانند به منظور تامین نیازهایشان با یکدیگر ارتباط موثر و بلند مدت برقرار کرده و کالاها و خدمات مورد نیازمشترک شان را با یکدیگر مبادله کنند. قال ذکر است که در این روند، فرایندهای مهمی مانند نحوه و شیوه بازاریابی و معاملات نیز دخالت دارند که میتوانند تاثیر شگرف و تعیین کننده ای بر میزان فروش و رشد و ارتقا کیفیت کالا و یا خدمات بگذارند.
سرفصل هایی که در این مقاله به تفضیل شرح میدهیم شامل تعریف بازاریابی، تجریه و تحلیل محیط بازاریابی، مدیریت بازاریابی، آموزش مدیریت بازاریابی و تبلیغات، دوره مدیریت بازاریابی و تبلیغات ، مدرک مدیریت بازاریابی و تبلیغات ، گواهینامه مدیریت بازاریابی و تبلیغات ، شرح وظایف مدیر بازاریابی و بازاریابی مستقیم هستند.
تجزیه و تحلیل محیط بازاریابی
از آنجایی که تجزیه و تحلیل محیط بازاریابی میتواند تا حد زیادی بر شناخت محیط تاثیر بگذار بنابراین، ابتدا باید اطلاعات دقیقی در مورد محیط و ویژگی ها و تغییرات آن کسب کرده و سپس، فرصت های جدید را شناسایی نموده و بازارهای جدیدی را به صورت هدفمند به وجود آورد. علاوه بر این، در هنگام ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻣﺤﯿﻂ باید به این نکته توجه داشت که قرار است چه کالا یا خدماتی، توسط چه کسی یا چه سازمانی و در چه زمانی بازاریابی شود.
هنگامی که یک بازاریاب با محیط ناآشنایی مواجه میشود که قبلا آن را تجربه نکرده ، به دو روش بازاریابی را انجام میدهد:
بازاریابی فعال : در این نوع بازاریابی، بازاریاب تمام سعی و تلاش خود را به کار میبندد تا بر عوامل محیطی تاثیر مثبت گذاشته و آنها را برای کسب نتایج بهتر هماهنگ و متناسب کند .
بازاریابی انفعالی: در این نوع بازاریابی، عوامل محیطی جز عوامل غیر قابل کنترل در نظر گرفته شده و بازاریاب باید سعی کند خودش را با آنها وفق دهد تا بتواند موفقیت های جدید و قابل توجهی در این زمینه به دست آورد.
اما در کل، میتوان اینطور گفت که، انتخاب روش بازریابی میتواند به عواملی مانند شیوه مواجه شدن و برخورد با افراد، شرایط اقتصادی جامعه و محدودیت های رفتاری با قشرهای مختلف بستگی دارد.
مدیریت بازاریابی
مدیریت بازاریابی به این معنی است که ، فردی که مسئولیت بازاریابی را بر عهده میگیرد بتواند هنگام مبادله و معامله در بازارها هدف، به نتایج مثبت و دلخواه دست پیدا کند. علاوه بر این، یک مدیر بازاریابی باید بتواند برای فروش انواع کالا و خدمات از قبل برنامه ریزی کرده و به نوعی زمینه دستیابی به اهداف سازمانی و انفرادی را فراهم کند.
علاوه براین، با توجه به اینکه بازاریابی میتواند طیف وسیعی از فعالیت ها مانند برنامهریزی، اجرا و کنترل تقاضا تحقیقات را در میگیرد بنابراین فردی که مدیریت این فعالیت های را برعهده میگیرد باید آنها را به گونه ای ساماندهی و سازماندهی کند که نه تنها اهداف مالی شان در کوتاه مدت تامین شود بلکه، بتواند نظر بسیاری از بازارهای جهانی و بین المللی را نیز به خود جلب کند. همچنین، مدیریت بازاریابی از این نظر که یک مدیر باید رشد شان را در تمام انواع بازارها بررسی و ارزیابی کند نیز حائز اهمیت است.
آموزش مدیریت بازاریابی و تبلیغات
با توجه با ازدیاد سازمان های تولیدی و تبلیغ و بازایابی مکرر برای انواع محصولات موجود در بازار، افرادی و سازمان هایی میتوانند در این حیطه موفق بوده و البته رشد قابل ملاحظه ای داشته باشند که، از قبل برای ان برنامه ریزی داشته و راهکارای مفید بازایابی و تبلیغات را نیز بدانند. علاوه بر این، مدیر و یا بازاریاب هایی که دارای گواهینامه مدیریت بازاریابی و تبلیغات هستند، به این حوزه تسلط بیشتری داشته و میتوانند موفقیت از بقیه عمل کنند.
به منظور اشنایی و درک بهتر اصول بازاریابی، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، دوره آموزشی آموزش مدیریت بازاریابی و تبلیغات را بری دانش پذیران علاقمند معرفی و ارایه کرده است. این دوره مدیریت بازاریابی و تبلیغات فرصتی در اختیار دانش پذیران میگذارد تا با اصول اولیه و اصلی بازاریابی آشنایی پیدا کرده و برای مواجه شدن با موقعیت های جدی و واقعی دنیای کسب و کار، تجارب ارزشمندی به دست آورند .
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کنند ، مدرک مدیریت بازاریابی و تبلیغات اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
شرح وظایف مدیر بازاریابی
مدیران بازاریابی، وظایف مهم و خطیری بر عهده داشته و باید بتوانند تیم بازاریابی را به نحوی هدایت و رهبری کنند که در نهایت سازمان به همه اهداف کوتاه مدت و سپس بلند مدت خود دست پیدا کند. شرح وظایف مدیر بازاریابی بسیار زیاد و متنوع و در اینجا به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
شناسایی مشتری های بالقوه و پرسیدن در مورد نیا های و خواسته هایشان
ارزیابی میزان رضایت مشتریان و در نظر گرفتن طرح هایی برای افزایش رضایت آنها
انجام تحقیقات در مورد محصولات مشابه در بازار و تصمیم برای بهبود کیفیت
ایجاد تناسب و هماهنگی بین بخش های مختلف فروش و بازا یابی
یافتن مشتری های قبلی و کسب رضایت شان و پرسیدن در مورد نیاز های فعلی شان
پیش بینی میزان فروش یک محصول خاص و سود احتمالی آینده
برنامه ریزی برای جلب نظر و توجه مشتر یهای جدید
برنامه ریزی در مورد میزان افزایش و یا کاهش قیمت ها و ارایه تخفیف به مشتریان خاص
شناسایی موقعیت ها و فرصت های افزایش فروش و یافتن مشتری های جدید
تععین کردن بودجه مورد نیاز برای بازاریابی
مشورت با مدیریت تولید برای بهبود و ارتقا کیفیت و کمیت محصول
افزایش ارتباط با مشتری و تولید محصول دلخواه آنها
بازاریابی مستقیم
در بازیابی مستقیم، بازار یاب ها سعی میکنند برای محصول به صورت مستقیم تبلیغ کنند تا بتوانند جواب و واکنش مشتری رابه صورت واضح مشاهده کنند. علاوه بر این، بازاریابی برای برخی از محصولات خاص، از اهمیت زیادی برخوردار است و نباید هر تبلیغی را به صورت ایمیل یا نامه برای همه اشخاص فرستاد مگر اینکه موضوع تبلیغ به صورت واضح مشخص شده و دریافت کننده هدف از آن تبلیغ را متوجه شود.
علاوه بر این، تاثیر بازاریابی مستقیم نسبت به غیر مستقیم بیشتر و چشمگیرتر بوده و مشتری بهتر میتواند برای انتخاب محصول و یا خدمات تصمیم بگیرد. بنابراین، با توجه به اصول و اهمیت بازاریابی مستقیم، باید هنگام بازاریابی به این نکات توجه داشت که:
در تبلیغات مستقیم، میتوان با توجه به پاسخ مشتری، تصمیم برای خرید آنها را ارزیابی کرد.
تبلیغات مستقیم باید به گونه ای باشد که مشتری را به پاسخگویی ترغیب کند.
متن تبلیغی که برای بازاریابی مستقیم انتخاب میکنید باید منحصر به فرد و حرفه ای بوده و جلب توجه کند.
در تبلیغات مستقیم، برندسازی جایی نداشته وفقط باید به فروش محصولات فکر کرد.
در تبلیغات مستقیم، مراحا انجام کار را باید مرحله به مرحله برای مشتری توضیح داد.