بازاریابی برای صادرات
بازاریابی برای صادرات
مفهوم بازرگانی خارجی
بازرگانی خارجی به معنای، ارایه و صادر کردن کالاها و محصولات تولیدی به کشورهای فرامرزی است. صادر کردن این محصولات باید حساب شده و با استفاده از تکنیک های خاص انجام ود تا به اندازه کافی برای تولید کننده سودآوری داشته باشد.
علاوه بر این، افرادی که مسئولیت این قبیل فعالیت ها را برعهده میگیرند باید آگاهی لازم را در این زمینه داشته و بتوانند سریع تصمیم بگیرند زیرا صادرات تا حدود زیادی به نرخ ارز وابسته است و صادر کننده باید بداند که محصول مورد نظر را به چه کشوری و با چه نرخ ارزی بفروشد تا در پایان سال مالی، سود چشمگیری نصیب شرکت و کارخانه بکند.
سر فصل هایی که در این مقاله توضیح میدهیم شامل مفهوم بازرگانی خارجی، اصطلاحات بازرگانی خارجی، آموزش بازرگانی خارجی، دوره بازرگانی خارجی ، مدرک بازرگانی خارجی ، گواهینامه بازرگانی خارجی ، بازاریابی برای صادرات، وظایف کارشناس بازرگانی خارجی و استخدام کارشناس بازرگانی خارجی میشوند.
اصطلاحات بازرگانی خارجی
صادر کننده و وارد کننده ای میتواند در عرصه بازرگانی خارجی موفق عمل کند، که به همه اصول و اصطلاحات بازرگانی خارجی تسلظ داشته و عملا بتواند در همه موقعیت ها آنها را به کار بگیرد . از جمله اصطلاحات بازرگانی خارجی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کالای متروکه: کالایی است که مدت زمان توقف قانونی آن در گمرک و انبارهای مختص آن به اتمام رسیده است.
کابوتاژ: هنگامی که کالایی از طریق انواع مزرهای همجوار، از کشوری به کشور دیگر فرستاده شود، تشریفات گمرکی کابوتاژ صورت گرفت است.
کارنه آ.ت.آ: نوعی مدرک ورود بین المللی موقت به کشورهاست که زمان ورود کالاها به نمایشگاه و موقعیت های مشابه صادر شده و نیازی به تشریفات گمرکی نیز ندارد.
کارنه دو پاساژ: زمانی که کالایی به صورت موقت و به واسطه حمل و نقل جاده ای به کشوری وارد شود، اصطلاحا از گذرنامه کارنه دو پاساژ استفاده کرده است.
عملیات TRI : به معنی، حمل کردن یک کالا از یک گمرک خروجی به یک گمرک مقصد گفته میشود.
گواهی مبدا: گواهی نامه و یا اظهارنامه معتبری است که نشان میدهد یک کالا در کدام کشور ساخته شده است.
ترانزیت: یک روش گمرکی است که به منظور حمل یک کالا از یک گمرک به گمرک دیگر استفاده میشود
اعلامیه ارز: یک سند بانکی معتبر است که حاوی اطلاعاتی مانند زمان افتتاح حساب و اعتبار، مبلغ ارز اختصاص داده شده به خرید کالا و هم ارز ریالی آن می باشد.
ترنس شیپمنت (transshipment): در این روش گمرکی که برای واردات و صادرات کارایی دارد، کالا ها از یک وسیله حمل و نقل به وسیله حمل و نقل دیگری منتقل میشوند.
CMR: این کلمه به معنی، جابه جایی و حمل بین المللی کالاها از طریق راه های زمینی است و از جمله شرایطش این است که، محل تحویل کالا باید در دو کشور تفاوت داشته باشد.
بازارچه مرزی: منطقه ای است که در کنار گمرک و در منطقه مرزی واقع شده و مجموعه ای از تشریفات ترخیص کالا در آن انجام میشود.
بارنامه: سندی است که به منظور حمل و نقل کالا به انواع کشورها مورد استفاده قرار میگیرد.
آموزش بازرگانی خارجی
امروزه، سرمایه داران و تولید کنندگان بیشتر از قبل به سوی بازرگانی خارجی روی آورده و سعی دارند تا با شناخت و درک اصول و فنون، به این حیطه تسلط پیدا کنند زیرا مزیت ها و سودآوری قابل توجهی را برایشان به ارمغان می آورد. از این جهت، در صورتی که مدیران و یا کارکنان آنها دوره های بازرگانی را گذرانده و مدراک معتبری مانند گواهینامه بازرگانی خارجی کسب کند، براحتی میتوانند موقعیت های موجود برای بازرگانی و صارات کالاهایشان را مدیریت کنند.
در این راستا، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، بسته ها آموزشی برای دوره آموزش بازرگانی خارجی ارایه کرده است. دوره بازرگانی خارجی، مزیت های فراوانی برای دانش پذیران داشته و فرصتی را در اختیار آنها میگذارد تا عملا با اصول و روندهای بازرگانی آشنا شده و تجارب عملی مفیدی به دست آورند. علاوه بر این، در پایان دوره، به دانش پذیران مدرک بازرگانی خارجی اعطا میشود. قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
بازاریابی برای صادرات
با توجه به اینکه، صادرات از اهمیت خاصی برخوردار است بنابراین، بازاریاب ها باید از مدرن ترین شیوه های بازاریابی برای صادرات استفاده کنند تا نتیجه دلخواه به دست آید. این شیوه ها شامل :
شناسایی بازار هدف : بازاریاب ها ابتدا باید مشخص کنند که محصولاتشان در چه بازاری کاربرد داشته و باید چه تغیراتی در آنها ایجاد کنند که مورد قبول کاربر واقع شود. علاوه بر این، آنها میتوانند از تحقیقات بین المللی نیز کمک بگیرند.
تدوین استراتژیهای بازاریابی صادرات : در مرحله بعد، بازاریاب ها باید استراتژی های خاصی را با توجه به نوع محصول انتخاب کرده و با توجه به آن استراتژی نیز روندهایی مانند قیمت گذاری را انجام دهند.
ترویج و تبلیغ : هدف از این مرحله این است که، یک شرکت همه انواع محصولاتش را به همه مشتری های احتمالی معرفی کند. علاوه بر این، یک شرکت تولیدی میتواند محصولات جدید و ممتاز خود را از طریق بازار یابی مستقیم، فروش چهره به چهره و ابزارهای روابط عمومی به فروش برساند.
سفارش گرفتن: آخرین مرحله بازاریابی، گرفتن سفارش از مشتری بوده و به نوعی نشان میدهد که بازاریاب کار خود را با موفقیت به پایان رسانده است. بنابراین، باید برای این قبیل مشتری ها یک شناسه خاص در نظر گرفت تا در صورت ارایه محصول جدید توسط شرکت تولیدی، مشتری از آن مطلع شود.
استخدام کارشناس بازرگانی خارجی
از جمله شرایط استخدام کارشناس بازرگانی خارجی، داشتن مدرک کارشناسی در یکی از حوزه های مدیریت مانند مدیریت اجرایی و مديريت صنعتي است. علاوه براین، در صورتی که فردی که در این زمینه و حوزه سابقه کاری مفیدی داشته باشد، میتواند سمت خوبی در بخش اجرایی بازرگانی داشته باشد.
علاوه براین، استخدام یک کارشناس بازرگانی خارجی مستلزم این است که او دارای توانایی ها و مهارت های متعدد و متنوعی مانند موارد زیر باشد:
توانایی ارتباط با انواع نهادهای دولتی و غیر دولتی و کشف و شناسایی نیازهای انها
آشنایی با مفاهیم مدیریت و اصوا و فنون صادرات و بازرگانی
خلق و ارایه راهکارهای جدید برای مشکلات پیش بینی نشده
تهیه انواع گزارش در مورد فروش محصولات مختلف
توانایی یافتن بازارهای متنوع و تعیین نیازها و اولویت های آنها
آشنايي با امور مربوط به فروش محصولات به نمایندگی های داخلي وخارجي
وظایف کارشناس بازرگانی خارجی
با توجه به اینکه، کارشناس های بازرگانی خارجی وظایف مهم و حساسی را بر عهده دارند بنابراین ، باید با انواع مسایل و قوانین مربوط به فروش و صادرات محصولات و خدمات مانند رو شهای تامین کالا، سیستم های مدرن بازاریابی، انواع تکنیک های موثر فروش و راهکارهای کوتاه و سریع صادرات آشنایی داشته باشند. وظایف کارشناس بازرگانی خارجی میتواند شامل :
تهیه گزارش های و آمارهای مرتبط با فروش و صادرات
کنترل و نظارت بر خرید های شرکت با توجه به قوانین شرکت
ارزیابی عملکرد کارکنان و بررسی پیشرفت شان در یک بازه زمانی
نظارت و کنترل برکارکارکنان تمام واحدها
گفتگو و مذاکره با مشتریان و معرفی محصول و در نهایت تهیه پیش نویس قرار داد
بررسی صعود و نزول آمار فروش و ارایه راهکار برای بهبود آن
شناسایی رقبا و در صورت امکان همکاری با آنها
تجزیه و تحلیل گزارش های مالی ارایه شده و تصمیم برای انتخاب روش های مناسب تر
امضا اسناد و چک ها و منتقل کردن قراردادها به بخش های مرتبط
ارزیابی خلاقیت و کارایی راهکارهای بکار گرفته شده برای شرایط خاص