اهمیت مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی در چیست؟

اهمیت مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی در چیست؟

محصولات بهداشتی این روز ها بخش مهمی از زندگی ما انسان ها شده اند و البته تنوع بسیار بیشتری هم نسبت به قبل دارند. این محصولات در خانه و محل کار ما استفاده زیادی دارند و می توانند تاثیر زیادی روی کیفیت زندگی ما داشته باشند. در این میان از آنجایی که نزدیکی زیادی با این محصولات داریم، باید از کیفیت بسیار مطلوبی هم برخوردار باشند تا حافظ سلامت مان باشند. به همین دلیل موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان اقدام به برگذاری دوره مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی کرده است، که علاوه براینکه یک دوره جذاب و سرگرم کننده می باشد، می تواند منجر به بالا بردن سطح علمی دانشپذیران در این حوزه شود به گونه ای که با اتمام این دوره می توانند وارد این کسب و کار شده و از تخصصی که فرا گرفته اند بهره ببرند.

در ابتدا اجازه دهید به این سوال پاسخ دهیم: محصولات بهداشتی چه هستند و چرا انقدر برای ما اهمیت پیدا کرده اند؟ این محصولات همانطور که از نامشان پیدا است برای حفظ و رعایت بهداشت تولید و مصرف می شوند. مانند انواع شوینده ها، ضدعفونی کننده ها، پد های بهداشتی، ادکلن ها، کرم ها، محصولات دهان و دندان و ... . از آنجایی که تمامی این محصولات تماس بسیار نزدیکی با ما و به خصوص پوست ما دارند، ضروری است که از یک استاندارد بین المللی پیروی کنند تا هیچ گونه آسیبی به سلامت ما وارد نکنند.

هدف از استفاده محصولات بهداشتی، رعایت بهداشت است نه آسیب دیدن. اما هنوز هم شاهد هستیم که محصولاتی وارد بازار می شوند که فاقد استاندارد های سلامتی هستند و همین محصولات باعث می شوند آسیب های زیادی به سلامت مصرف کننده ها وارد شود. از همین رو کنترل کیفیت محصولات بهداشتی به وجود آمده تا این تاثیرات و آسیب ها را به حداقل برساند. هدف از دوره مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی نیز آموزش اصول مدیریت کیفیت است تا به کمک آن افراد بتوانند از کیفیت محصولات بهداشتی مطمئن شوند. اما منظور از کنترل کیفیت دقیقا چیست؟ در ادامه ای مقاله همراه ما باشید، تا بیشتر در این باره بدانید...

مدیریت کنترل کیفیت چیست؟

روش های کسب اطمینان از کیفیت محصولات ریشه در سال های بسیار دور قبل دارد. البته در قدیم این کنترل کیفیت بر اساس آزمون و خطا انجام می شد به این صورت که بعد از تولید محصولی ایرادات آن را پیدا می کردند و با برگزاری جلسه حل مساله، به فکر راه حلی برای رفع آن ایرادات بودند. اما امروزه، با گسترش تولیدات در زمینه های مختلف، و البته نیاز های مختلف مصرف کننده، کنترل کیفیت محصولات از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار شده است. چرا که در وهله اول محصولات باید از امنیت و سلامت مصرف کننده پاسداری کنند و در ضمن رضایت مصرف کننده هم از اهمیت زیادی برای مدیران کارخانجات و تولید کننده های محصولات مختلف، برخوردار است.

در هر حال مشتری این محصولات، همین مصرف کننده ها می باشند. پس اگر در استفاده از این محصولات دچار مشکل و یا آسیبی شوند، محصولات زیادی بی مصرف می مانند و خسارت مالی زیادی نیز به کارخانجات وارد می شود. برای جلوگیری از این اتفاق کارخانجات و صنایع تولیدی بخشی به نام کنترل کیفیت محصولات به کار خود اضافه می کنند و با استخدام یک مدیر با تجربه و متخصص در این زمینه این امر را به او محول می کنند. کنترل کیفیت محصول توسط این بخش محدود به کنترل نهایی نمی شود و در هر مرحله از ساخت و تولید باید بر کنترل محصولات نظارت شود تا در نهایت به استاندارد های مورد نظر آن کارخانه دست پیدا کند.

پس درواقع کنترل کیفیت را می توان اینگونه تعریف کرد: اصولی که بر اساس آن کیفیت محصولات تعیین و تبیین می شود و از مرحله طراحی محصول تا تولید نهایی آن ادامه دارد و صرفا جهت کسب رضایت مشتری و مصرف کنند و حفظ سلامت آن ها انجام می شود. کنترل کیفیت را می توان وظیفه هر فردی که در فرایند تولید نقشی دارد، دانست. پس تنها بر عهده مدیر کنترل کیفیت نیست. زیرا عدم وجود کنترل کیفیت منجر به هزینه های زیادی برای کارخانه می شود. آن وقت کارخانه مجبور است هزینه بی کیفیتی محصولات خود را پرداخت کند. به همین دلیل قبل ازاینکه کار به آنجا برسد، مبلغی را صرف هزینه های کیفیت مطلوب محصولات می کنند تا خیال شان از بابت رضایت، سلامت و امنیت مشتری در استفاده از این محصول راحت شود.

موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان و دوره مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی

کنترل کیفیت محصولات در تمامی بخش ها و صنایع از اهمیت اصی برخوردار است، اما در خصوص محصولات بهداشتی و آرایشی که نزدیکی زیادی با مصرف کننده ها دارند، بسیار مهمتر می باشد. به همین دلیل موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان برای آن دسته از عزیزانی که علاقه مند به این رشته و حوزه می باشند، اقدام به برگزاری این دوره است. در این دوره دانشپذیران تمامی دانش و اطلاعات لازم برای این مبحث را می آموزند و می توانند خیلی تخصصی و حرفه ای از سلامت و کیفیت محصولات مطلع شوند.

ضمن اینکه آموزش مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی که در این مرکز به دانش پذیران ارائه می شود، بر پایه آخرین استاندارد های بین المللی روز دنیا می باشد و تمامی منابع آموزشی به روز و جامع می باشند. دانشپذیران با حضور در این دوره و اخذ گواهینامه مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی، می توانند تخصص لازم برای ورود به این حرفه را کسب کنند و البته از اعتبار این موسسه به نفع خود در کاریابی استفاده کنند. چرا که مدرک مدیریت کیفیت محصولات بهداشتی که فن پردازان به دانش پذیران خود ارائه می دهد نه تنها مورد تایید وزرات علوم، تحقیقات و فناوری است، بلکه سازمان ارزیابی مدارک کانادا یا همان WES نیز مدارک این موسسه را تایید کرده است. پس آن دسته از دانشپذیرانی که تمایل به کار و زندگی در کشور کانادا دارند، می توانند از این مزیت به نفع خود استفاده کنند.

چطور کیفیت را در محصولات بهداشتی مدیریت کنیم؟

در اصل در سه بخش می توان محصولات بهداشتی را کنترل کیفیت کرد:

  • تحقق نیاز های مشتری ها و مصرف کننده (این نیاز ها می تواند دلیلی که آن ها را ترغیب به خرید محصولات می کند، باشد)
  • تولید محصولی مناسب استفاده (مشتری ها بتوانند از آن محصول استفاده بهینه کرده)
  • تحقق تمامی ویژگی های مورد نظر مشتری ها در محصول (محصول به همان صورتی تولید شود که برنامه ریزی شده بود)

اینکه بگوییم با تحقق نیاز های مشتری در محصولات می توان کیفیت محصول را مدیریت کرد، کمی اغراق آمیز است. تحقق نیاز مشتری ها درست است که یکی از نشانه های کیفیت بالای محصول است اما نمی توان و البته نمی شود، تمامی نیاز ها را در یک محصول محقق کرد. به هر حال در مشخصات و ویژگی های هر محصولی یک سری محدودیت ها و موانعی وجود دارد. این موانع می تواند در وهله اول قوانین طبیعت باشد، بعد از آن منابع و فناوری ها و البته هزینه ها و در آخر هم وجود یک سری قوانین و هنجار هایی که مجبور به رعایت آن ها هستیم.

منظور از مدیریت در دوره مدیریت کنترل کیفیت محصولات بهداشتی چیست؟

مدیریت کیفیت یک بخش از مدیریت عام می باشد که هدف خود را دست یابی به کیفیت، حفظ آن و تقویت آن در حوزه خدمات و محصولات می داند. تمامی فعالیت های یک سازمان که روی نتیجه نهایی این محصولات بهداشتی تاثیر می گذارد، در این فرایند از اهمیت برخوردارند. در نتیجه مدیریت کیفیت باید در تمامی وجوه مدیریتی اعم از برنامه ریزی، رهبری، سازمان دهی و کنترل  وجود داشته باشد. لفظ کیفیت نیز به خودی خود باید یک بخش درگیر شده در تمامی بخش های مدیریتی باشد. اصول زیر می تواند مبین این توضیحات باشد:

  • کیفیت در تمامی حوزه های کاری یک کارخانه و صنایع تولیدی باید پدیدار باشد
  • پیش نیاز های کیفیت باید سازمان دهی شوند و برای کیفیت نهایی تخصیص داده شوند
  • کل یک سازمان مسئول کیفیت محصولات می باشند و باید آن را بر اساس ارزش ها و فرهنگ جامعه خود در ارائه محصولات و خدمات رعایت کنند.
  • به منظور دست یابی به کیفیت بالاتر، وظیفه مدیر کنترل کیفیت است که وظایف هر بخش و مسئولیت های آن ها را مشخص کند، به تعبیری کنترل کیفیت در هر مرحله وظیفه تمامی افراد درگیر می باشد.
  • تمامی سیاست ها و فرایند ها باید مبتنی و منطبق با اهداف کیفی محصولات  و خدمات باشند.
  • همه باید تمامی تلاش خود را برای دست یابی به کیفیت، حفظ و تقویت آن انجام دهند.

با رعایت این موارد، می توان از کیفیت محصولات بهداشتی اطمینان پیدا کرد. اما برای یک مدیریت کیفیت ترکیبی و موثر در حوزه محصولات بهداشتی، شاید یک سری المان های ضروری دیگر هم نیاز باشد. در ادامه خواهیم گفت که سیستم مدیریت کیفیت را می توان با المان های اصلی رهبری و هدایت کرد و با یک سری المان های حمایتی آن را حفظ کرد. المان های رهبری شامل موارد زیر هستند:

  • کیفیت محصولات و خدمات در طراحی و برنامه ریزی خوب، ریشه دارد
  • کیفیت را هم می توان اندازه گیری کرد هم کنترل
  • ایرادات محصول باید رفع شود و مشکلات حل
  • کیفیت محصولات و خدمات باید همیشه و دائما در حال بهبودی باشند

برای اینکه بتوان سیستم میریت کیفیت خود را به همین شیوه مطلوب اداره کرد باید در چهارچوب مرتبطی که به المان های حمایتی وابستگی دارد اجرا کرد، این المان ها شامل موارد زیر هستند:

  • درونی سازی فرهنگ مدیریت کیفیت در میان سازمان و کارخانه و اعضای آن
  • ایجاد یک ساختار موثر سازمانی به منظور تسهیل استفاده از محصولات
  • دسترسی به منابع کافی و جامع
  • کسب مهارت و تخصص در حوزه مدیریت کیفیت و آشنایی با ابزار های کنترل کیفیت به روز

تمام این المان ها در هم تنیده و به هم مرتبط هستند. هر المان بخشی از یک المان دیگر می باشد و در نهایت هدف همه آن ها دست یابی به کیفیت مطلوب در محصولات بهداشتی، حفظ رضایت مشتری و بهبود دائمی کیفیت می باشد. فراموش نکنید که کیفیت هر محصولی اعم از محصولات بهداشتی در وهله اول ارتباط بسیار نزدیکی با طراحی آن دارد. پس از همان ابتدا و در مرحله طراحی باید کیفیت را در نظر گیرید. اما این اهمیت طراحی محدود به طراحی محصول نمی شود. یک کارخانه تولیدی محصولات بهداشتی اگر می خواهد بهترین کیفیت را در محصولات خود داشته باشد، باید زمان زیادی را نیز صرف طراحی تیم کنترل کیفیت خود کند و مدیران قابلی در این زمینه استخدام کند. این مدیران باید آشنایی و تخصص کافی در زمینه محصولات بهداشتی، نیاز مشتری ها در این زمینه و اصول سلامتی داشته باشند.

بخشی از اصول کیفی محصولات بهداشتی را سازمان غذا و دارو در ایران تعیین می کند. بر اساس این سازمان تمامی محصولات آرایشی بهداشتی و خوراکی باید از یک سری استاندارد های خاص پیروی کنند تا در نهایت بتوانند تاییدیه این سازمان را دریافت کنند. بر اساس این استاندارد ها کارخانجات تولیدی محصولات بهداشتی موظف هستند تمامی فرایند تولید خود را مطابق با آن ها پیش ببرند. بعد از کنترل کیفیت محصولات بهداشتی توسط خود کارخانه تولیدی، تمامی محصولات برای تست و ارزیابی به آزمایشگاه های سازمان غذا و دارو فرستاده می شوند تا بررسی های دقیق تر و نهایی روی آن ها صورت گیرد و در نهایت مهر این سازمان را دریافت کنند.

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها