آیا با مدیریت بازاریابی آشنا هستید؟
آیا با مدیریت بازاریابی آشنا هستید؟
این روزها کلمه بازاریابی، مدیریت بازاریابی و آموزش مدیریت بازرایابی در دنیای کسب و کار زیاد شنیده می شود. هر فردی که قصد عرضه ی یک محصول جدید به بازار را دارد یا می خواهد بازار فعلی را مدیریت کند به آشنایی با اصول مدیریت بازاریابی نیاز دارد. بازاریابی کلمه بسیار وسیعی است و مباحث گسترده ای را پوشش می دهد. درک و توسعه برنامه های بازاریابی برای محصول یا خدماتی که یک سازمان ارائه می دهد از نیازهای ضروری مدیران سازمان است که معمولا توسط مدیریت بازاریابی صورت می گیرد.
مدیریت بازاریابی چیست؟
مدیریت بازاریابی دانش و هنر انتخاب بازار هدف سود آور و جذب و حفظ مشتری است. به بیان دقیق تر فرآیند برنامه ریزی و اجرای ایده با هدف انجام مبادلاتی است که اهداف سازمان یا شرکت را تامین می کند. از مفهوم بازاریابی نباید این مفهوم سطحی را برداشت کرد که بازاریابی فقط ایجاد تقاضا برای محصول است. بازاریابی در حقیقت طیف وسیعی از فعالیت هایی است که شامل تحقیقات بازاریابی، برنامه ریزی، اجرا و کنترل تقاضا است. دانش بازاریابی ابزارهای گسترده ای را در اختیار قرار می دهد که می توان از آنها برای معرفی کالا و خدمات ایجاد شده استفاده کرد. از نگاه کاتلر کاربرد بازاریابی در ده زمینه اصلی است که عبارتند از:
- بازاریابی کالاها
- بازاریابی خدمات
- بازاریابی رویدادها
- بازاریابی مکان ها
- بازاریابی اموال و املاک
- بازاریابی تجربه
- بازاریابی افراد
- بازاریابی سازمان ها
- بازاریابی اطلاعات
- بازاریابی ایده ها
در مدیریت بازاریابی با چه مفاهیمی باید آشنا بود؟
بازاریابی در حقیقت مجموعه ای از فعالیت ها است که به سمت برآورده کردن خواسته مشتری هدایت می شود. برای این تعریف باید با چندین مفهوم آشنا بود که عبارتند از: احتیاج، خواسته، تقاضا، محصول، معاملات، بازار.
- احتیاج: بازاریابی بر اساس نیاز انسان پایه گذاشته شده است. نیاز به کمبود انسان اشاره دارد و زمانی که برآورده نشود احساس نارضایتی به وجود می آید. بنابراین برای برطرف کردن این نارضایتی انسان به دنبال چیزی که می خواهد می رود و تمام تلاشش را می کند تا آن را برطرف کند. در دنیای امروز مردم تلاش می کنند تا کالاهایی پیدا کنند یا به وجود آورند که نیازهای آنها را برآورده می کند.
- خواسته: یکی دیگر از مفاهیم در بازاریابی مفهوم خواسته ها است. خواسته های انسان با فرهنگ و شخصیت افراد شناخته می شود و با تکامل جامعه این خواسته نیز افزایش پیدا می کند و متنوع تر می شود. انسان در مقابل کالاها و خدمات مختلفی قرار می گیرد که میل او را بر می انگیزد. تمام تلاش بازاریابی ایجاد ارتباط بین نیاز مردم و کالا یا خدماتی است که ارائه می دهند.
- تقاضا : خواسته ها همیشه نامحدود و منابع اندک و محدود هستند. به همین دلیل افراد چیزی را انتخاب می کند که حداکثر رضایت در مقابل میزان هزینه ای که می کنند داشته باشند. زمانی که خواسته به تقاضا تبدیل شد موضوع قدرت خرید پیش می آید و مصرف کننده کالایی که خریداری می کند را به عنوان یک کالای پر منفعت می داند.
- محصول: احتیاج، تقاضا و خواسته باعث به وجود آمدن محصول می شود. در بازاریابی رضایت مشتری از محصول بسیار مهم است، بنابراین محصول باید با خواسته ها و نیازهای مصرف کننده منطبق باشد. محصول لزوما به اشیا گفته نمی شود بلکه در حقیقت به هر عاملی که توانایی برآورده کردن یک نیاز را داشته باشد محصول گفته می شود.
- معاملات: تمام فرایند بازاریابی برای مبادله انجام می شود و در حقیقت محور اصلی بازاریابی است و عبارت است از داد و ستد ارزش بین دو طرف است. مبادله مرحله است که برای رسیدن به آن باید از مسیر تولید، خدمات، ایده ها گذشت.
- بازار: در تعریف بازار می توان گفت که بازار مجموعه ای است از خریداران واقعی و بالقوه یک کالا. با افزایش جمعیت داد و ستد نیز افزایش پیدا می کند و به دنبال آن بازار که مکانی برای این داد و ستد است گسترش پیدا می کند. البته با توجه به تغییراتی که در دنیای امروز به وجود آمده است در مفهوم بازار نیز تغییراتی به وجود آمده است و لزوما به یک مکان گفته نمی شود، به عنوان مثال می توانید محصولی را در یک سایت ببینید و به صورت اینترنتی آن را سفارش دهید. سفارش شما به شکل پستی به دستتان می رسد و لزومی ندارد که برای خرید آن از منزل خارج شوید.
وظایف مدیریت بازاریابی چیست؟
به طور کلی فعالیت های مدیریت بازاریابی در چارچوب برنامه های مشخص شده یک سازمان یا شرکت صورت می گیرد. از آنجایی که بازاریابی موضوعات گسترده ای را در بر می گیرد، مدیریت آن نیز طیف وسیعی از وظایف را شامل می شود که مهمترین آنها عبارتند از :
- شناسایی و ارزیابی عوامل محیط بازاریابی
- شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت های بازار
- بخش بندی بازار
- انتخاب بازار هدف
- جایگاه یابی در بازار
- طراحی و توسعه آمیزه بازار یا آمیخته بازار
- تهیه، اجرا و کنترل برنامه های بازاریابی
- افزایش آگاهی برند و بالا بردن سطح شناخت برند و تقویت برند
- هدف گذاری بازارهای هدف برای فروش بالاتر محصولات
- بررسی نظرات مصرف کننده
- تامین خدمات پس از فروش
- ایجاد تقاضا برای محصول یا خدمات
مدیریت بازاریابی به چه مهارت هایی نیاز دارد؟
مدیریت بازاریابی موضوع وسیعی است که برای موفقیت در آن باید مهارت مختلفی داشت. مهمترین این مهارت ها عبارتند از:
- مقابله با استرس: هیچ کسب و کاری بدون فشار و استرس نیست و تقریبا در تمام شغل ها وجود دارد. تنها تفاوتی که بین آنها است سطح و میزان این استرس است. در مدیریت بازاریابی به دلیل آنکه تعامل با افراد زیاد است و مدیریت شرایط به دلیل وسعت و تنوع کار آسانی نیست باید مهارت های مقابله با استرس را آموزش دید. یک مدیر بازاریابی باید از اعتماد به نفس نسبتا بالایی برخوردار باشد تا بتواند از عهده مشکلات پیش رو که در بسیاری مواقع غیر قابل پیش بینی است برآید.
- مهارت های ارتباطی موثر: مهارت های ارتباطی درست و موثر جز کلیدی در بازاریابی است. اساس بدون داشتن چنین مهارتی نمی توان به مدیریت بازاریابی پرداخت. به همین دلیل مدیریت بازاریابی باید درک درست و جامعی از اصول و قواعد مهارت های ارتباطی داشته باشد.
- توانایی مذاکره: به کمک مذاکره درست است که می توان به موفقیت رسید. در یک مذاکره موضوعات مختلفی مانند قیمت محصول یا خدمات، زمان بندی ها و برآورد انتظارات مشتری مطرح می شود. این موضوعات باید به نحوی مطرح شود که در پایان بیشترین سود از آن بدست آید. بنابراین برای موفقیت در مذاکره باید آن را آموزش دید.
- توانایی حل مسئله: در مدیریت بازاریابی باید توانایی حل مسئله داشت، چرا که بازاریابی مستقیم با فروش در ارتباط است و اگر به درستی انجام نشود کسب درآمد پایین می آید. به همین دلیل یک مدیر بازاریابی باید توانایی حل مسئله را داشته باشد تا تصمیم گیری های او در موقعیت هایی که پیش می آید بهترین تصمیم باشد.
- توانایی تحلیل استراتژیک: در کار بازاریابی به تحلیل داده ها نیاز است. یک مدیر بازاریابی با تجزیه و تحلیل داده ها برای مثال رفتار مشتری کار برنامه ریزی یا اصلاح را انجام می دهد. بنابراین برای موفقیت در کار بازاریابی به توانایی حل مسئله نیاز است.
- تفکر انتقادی: تفکر انتقادی اساس مدیریت بازاریابی است و به مدیران کمک می کند تا دید کلی شرکت و سازمان را درک کنند.