آشنایی با مفاهیم بازرگانی
آشنایی با مفاهیم بازرگانی | انسان در واقع موجودی است اجتماعی که به منظور ادامه حیات خود بایستی در اجتماع حاضر شده و به برقراری ارتباط با دیگران بپردازد. بشر از قدیم الایام به منظور تامین نیازهای خود به مبادله و همچنین داد و ستد کالا و خدمات پرداخته است و این امر همچنان نیز ادامه دارد. در واقع همه افراد به منظور این که بتوانند نیازهای روزمره خود را برطرف کنند بایستی که اقدام به مبادله با دیگران کنند. از طرفی در دنیای امروز با توجه به رشد جمعیت و همچنین متنوع شدن نیازهای افراد در جامعه این نیاز بیشتر از هر زمانی احساس می شود و امروزه افراد به منظور برطرف کردن نیازهای خود به تجارت و مبادله که همان معنی بازرگانی را می دهد می پردازند. در این قسمت قصد داریم که به مفاهیم اساسی بازرگانی پرداخته و همچنین به بیان تفاوت های جزئی که بین آنها موجود است اشاره کنیم.
مبادله
این عبارت در واقع به فعالیتی گفته می شود که افراد به منظور برطرف کردن نیازهای خود، به مبادله و جابه جایی کالا می پردازند. برای مثال در گذشته شخصی که زمین های کشاورزی داشت در قبال دادن گندم آنچه نیاز داشت را دریافت می کرد.
تجارت
تجارت نیز به معنای این است که افراد به مبادله و داد و ستد کالا بپردازند و هدف شان از انجام چنین کاری کسب سود باشد.
بازرگانی
به تمامی فعالیت هایی که در روند مبادله کالا از مرحله تولید تا زمانی که به دست مصرف کننده می رسد بازرگانی می گویند.
بازرگان
و اما بازرگان نیز شخصی است که با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی، نیازهای افراد را تشخیص داده و به تولید کالا و خدماتی بپردازند. وظایف بازرگان نیز حول دو محور اصلی می چرخد. اولین اصل تهیه و تدارک مواد و همچنین عوامل تولید و خدماتی است که به منظور به جریان انداختن فعالیت های تولیدی و خدماتی می باشد و اما اصل دوم تلاش به منظور رساندن کالاها و خدمات به دست مصرف کنندگان است.
معاملات تجاری
معاملات تجاری در ایران به 3 شکل می باشد.
- تمامی معاملاتی که بین تاجران، کاسبان، صرافان و بانک ها صورت می گیرد.
- تمامی معاملاتی که اشخاص به منظور نیازهای تجاری خود انجام می دهند.
- تمامی معاملاتی که در شرکت های تجاری بسته می شوند.
خدمات بازرگانی
- خدمات بازرگانی مربوط به تولیدکنندگان
تولید کنندگان به منظور اینکه بتوانند کالا و خدمات خود را در بازار عرضه کنند نیازمند مواد اولیه و وسایلی هستند که به کمک آنها بتوانند محصول و یا خدمت خود را تولید کنند برای مثال تولید کنندگانی که به مواد اولیه، ابزار یا ماشین آلات صنعتی در روند تولید خود به آن نیاز دارند. همچنین فرایندی که طی آن شخص در تلاش است تا محصول و یا خدمت را به دست مصرف کننده برساند تمامی در پوشش ارائه خدمات بازرگانی به تولید کنندگان قرار می گیرد.
- .خدمات بازرگانی به مصرف کننده
در واقع در این حیطه خدمات بازرگانی نیازها و سلیقه های مشتری را شناخته و در تلاش است تا با ارائه کالا و خدمات در راستای رفع نیازهای مشتریان و همچنین کسب رضایت آن ها تلاش کند. در این حوزه تلاش می شود که ارائه خدمت و یا محصول متناسب با توانایی های مشتری تنظیم شود.
- خدمات بازرگانی به اقتصاد کشور
در این حیطه فعالیت های بازرگانی با توجه به در نظر گرفتن سیاست های کشور و دولت همواره در تلاش است تا بنابر قوانین و تصمیم گیری هایی که در حوزه اقتصادی کشور گرفته شده است به نفع اقتصاد کشور اقدام کند. از طرفِی خدمات بازرگانی فاصله زمانی و مکانی بین تولید کننده و مصرف کننده را تنظیم کرده و در نتیجه به مطلع شدن از شرایط اقتصادی کشور کمک می کند.همچنین فعالیت های بازرگانی منجر به تقسیم کار در اقتصاد شده که در نهایت منجر به اشتغال زایی، افزایش کارایی تولید و افزایش تولید ملی کشور می شود.
فعالیت های بازرگانی
فعالیت های بازرگانی بنابر موقعیت مکانی و همچنین حیطه جغرافیایی به سه دسته تقسیم می شوند بازرگانی داخلی، بازرگانی خارجی و بازرگانی منطقه ای.
- بازرگانی داخلی
منظور از بازرگانی داخلی این است که محور فعالیت های بازرگانی در واقع در داخل مرزهای یک کشور باشد به گونه ای که نیازهای مردم یک کشور از طریق تولید دانش داخلی برطرف شود و داد و ستد ها بنابر پول رسمی کشور انجام پذیرد.
- بازرگانی خارجی
بازرگانی خارجی به این معناست که تمام فعالیت هایی که مربوط به این حیطه می شوند در خارج از مرزهای یک کشور انجام پذیرد. در واقع هدف از انجام این فعالیت این است که تمامی وسایل و همچنین تجهیزاتی که مورد نیاز افراد است را می توان با بهایی پایین تر به دست آورد و همچنین از این طریق به کسب سود و منفعت پرداخت. به منظور انجام معاملات خارجی از ارز استفاده می شود.
- بازرگانی منطقه ای
اما منظور از بازرگانی منطقه ای این است که در واقع معاملات بازرگانی بین دو یا چند کشور در یک منطقه جغرافیایی شکل گیرد. کشورهایی که در واقع پیمان هایی را بسته و در بازرگانی منطقه ای شرکت می کنند به یکدیگر امتیازاتی را داده اند که در صورت فسخ قرارداد تسهیلات و امتیازات نیز از بین خواهد رفت. بازرگانی منطقه ای معمولا به منظور شکل گرفتن تسهیلات در عملیات بازرگانی، بالا رفتن سطح تولیدات کارخانه ها، بالا رفتن استاندارد زندگی مردم در منطقه، اشتغال زایی در منطقه، سهیم شدن در بهره بردن از منابع کشورهای عضو منطقه و همچنین به وجود آمدن یک سد دفاعی اقتصادی در منطقه برای مقابله با کشورهایی که از لحاظ بازرگانی به رقابت با کشورهای منطقه می پردازند.
و اما در این قسمت می خواهیم به معرفی مفاهیمی که در علم بازرگانی موجود است بپردازیم:
- اعتبارات اسنادی LC
منظور از اعتبارات اسنادی LC در واقع تعهدی است که برعهده بانک گشایش کننده اعتبار است تا وجه اعتبار را در قبال اسنادی که دریافت می کند به فروشنده پرداخت کند.
- اعتبار اسنادی غیر فعال
اعتبار اسنادی غیر فعال در واقع به اعتباری گفته می شود که باز شده و به ذینفع ابلاغ گردیده اما در آن شرایطی ذکر شده است که در صورتی که تحقق پیدا کند شرایط این اعتبار اسنادی فعال می شود.
- فرم S.A.D در گمرک
منظور اظهارنامه و یا سندی است که برای یکسان کردن اطلاعات و پردازش ماشینی آن، طراحی شده است.
- CRF
CRF یک سند گمرکی می باشد که توسط موسسات بازرسی کالا صادر شده و نشانگر این است که شرکت بازرسی قیمت کالا را در مبدا تایید کرده است.
- معامله Bay back
فروشنده در یک کشور خارجی در واقع تاسیسات، امکانات، ماشین آلات و دانش فنی خود را در اختیار کشور خریدار قرار می دهد تا در آنجا کالا تولید شود و به کشور فروشنده برگردانده شود.
- فرم SD
به موجب این سند تولیدکننده در واقع به صورت کتبی اقرار می کند که آنچه تولید شده است طبق استاندارد خواسته شده آن بوده است.
- فرم MD
اظهارنامه ای است که تولیدکننده با استناد به آن تایید می کند که کالا بر اساس ضوابط استاندارد تولید شده است.
- گواهینامه SRF
در واقع گواهی ثبت استاندارد در موسسه استاندارد را گواهینامه SRF می نامند.
- منطقه آزاد تجاری صنعتی
این منطقه در واقع قسمتی از قلمرو سیاسی یک کشور است که کالاهای عرضه شده در این منطقه از لحاظ ارتباط حقوقی و عوارض ورودی، مشمول نظارت های گمرکی نخواهد شد.
- کشورهای CIS
جامعه کشورهای مستقل مشترک المنافع که در سال ۱۹۹۱ تاسیس شد که کشورهای اوکراین، روسیه و روسیه سفید آن را بنا نهادند و بعد از آن کشورهای ازبکستان، ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان، مولداوی و همچنین گرجستان به عضویت آن درآمده اند.
- بازارچه های مرزی
منظور از بازارچه های مرزی در واقع ناحیه ای محصور است که در نقطه صفر مرزی و همچنین در جوار گمرکات مجاز به انجام ترخیصات کالا قرار گرفته و از این رو اهالی دو طرف قادر هستند که محصولات و کالاهای مورد نیاز خود را با در نظر گرفتن تمامی مقررات صادرات و واردات در این بازارچه ها عرضه نمایند.
- روش خرید های متقابل به چه صورت است؟
در این روش پرداخت بهای کالای خریداری شده به صورت غیر نقدی انجام می شود.
- ورود موقت
برخی از کالاها برای ورود خود نیازی به پرداخت عوارض ندارند چرا که تنها در مدت مشخصی وارد قلمرو گمرکی شده و بعد از آن مجدداً از این محدوده خارج خواهند شد. ورود موقت معمولاً سه شکل دارد:
- گاهی مواقع ورود موقت کالا به منظور تعمیر و یا تولید و بسته بندی کالا شکل می گیرد.
- گاهی مواقع هدف از ورود موقت به منظور به نمایش گذاشتن آن کالا در نمایشگاه هاست.
- گاهی نیز شامل ورود موقت خودرو می شود.
- منظور از صادرات چیست؟
صادرات به معنای این است که تولیدات یا خدمات یک کشور به کشورهای دیگر صادر شده و در ازای آن درآمد ارزی کسب شود که می تواند منجر به ایجاد تعادل اقتصادی شود.
- مشکلات داخلی صادرات
منظور از مشکلات داخلی در واقع مسائلی است که به تولید، کیفیت، قیمت، حمل و نقل داخلی، بسته بندی و بازاریابی مربوط می شود.
- مشکلات بین المللی صادرات
این مشکلات در واقع به محور بودن اقلام صادراتی، وجود رقبا، کشش پذیری کالاها، عدم انجام به موقع تعهدات و ضعف در تبلیغات بر می گردد.
- مراحل انجام صادرات:
بازاریابی، کسب مجوز صدور، تعیین قیمت صادراتی (که توسط کمیسیون ۵ نفره نرخ گذاری انجام م یشود)، صدور پروفرما، تدارک و بسته بندی کالا، دریافت گواهی بازرسی کالا از اداره استاندارد، صدور فاکتور، سپردن پیمان ارزی، بستن قرارداد حمل و نقل و بیمه، اظهار کالا به گمرک، ارسال کالا و دریافت واریز نامه یا تصدیق صدور از مراحل انجام صادرات هستند.
- منظور از ترانزیت چیست؟
گمرکی می باشد که طبق آن کالاها تحت نظارت گمرک به گمرکی دیگر حمل می شود.
- منظور از ترخیص چیست ؟
در واقع به معنی تسویه حساب با گمرک بعد از انجام دادن تشریفات قطعی گمرک می باشد.
- اظهارنامه گمرکی
هرگونه اظهار نامه ای که در خصوص اطلاعات خاص مورد نیاز گمرک بوده و به هر صورت توسط گمرک توصیه و مورد قبول واقع شده است.
- کاپوتاژ
منظور از کاپوتاژ حمل یک کالا از یک نقطه به نقطه دیگر در یک کشور از طریق راه های دریایی و یا رودخانه های مرزی می باشد.
- حق العمل کاری گمرکی به چه شکل است؟
در گمرک در واقع حق العمل کار به شخصی گفته می شود که تشریفات گمرک کالای متعلق به اشخاص دیگر را به وکالت از طرف آن شخص در گمرک انجام می دهد.
- تعرفه
منظور از تعرفه حقوق و عوارض گمرکی می باشد.
امیدوارم که مطالعه این مقالعه اطلاعات مورد نیاز شما را داشته باشد و با مطالعه آن بتوانید تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کنید.
مدیریت بازرگانی از مهمترین بخش های شرکت های تجاری است و یک شرکت زمانی می تواند با مشتریان و خریدارانش ارتباط تجاری خوبی داشته باشد که یک مدیر بازرگانی موفق داشته باشد. فردی که مدیریت بازرگانی یک بنگاه اقتصادی را بر عهده دارد در جذب مشتریان و عرضه و معرفی صحیح و اصول محصول یا خدمات یک شرکت تلاش می کند و به طور طبیعی مدیر بازرگانی فردی است که نقش اساسی در سود و زیان شرکت ها دارد. در صورتی که به فعالیت در این حرفه علاقمند هستید موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرایطی عالی را برای علاقمندان به این دوره فراهم کرده است تا با شرکت در آن بتوانند به تمامی اصولی که مربوط به بازرگانی می شود آشنا شده و در این زمینه فعالیت کنند.