آیا با گرایش های MBA آشنا هستید؟
آیا با گرایش های MBA آشنا هستید؟
مدیریت حرفه ای کسب و کار یا MBA که مخفف عبارت Mater of Business Administration است یک دوره آموزشی است که به دانش پذیران مهارت های فنی، مدیریتی و رهبری را می آموزد. دوره MBA نه تنها فرصتی برای به دست آوردن مهارت های شغلی با ارزش به وجود می آورد، بلکه برای گسترش شبکه حرفه ای و ایجاد فرصت های جدید به شما کمک می کند. اگر به دنبال پیشرفت سریع در حرفه خود، انتقال به یک صنعت جدید یا کار آفرین شدن هستید، دوره MBA به شما در رسیدن به هدف تان کمک می کند.
دوره MBA یکی از انعطاف پذیرترین دوره های آموزش عالی است. مدرک MBA در انواع رشته ها از حسابداری گرفته تا رستوران داری کاربرد دارد. مدیریت حرفه ای کسب و کار برای افرادی که در حال حاضر در زمینه کسب و کار خود مشغول فعالیت هستند کلید موفقیتی است که مسیر شغلی با مسئولیت ها، چالش ها و البته و حقوق بیشتر را باعث می شود.
معرفی گرایشات MBA
از آنجایی که MBA یک دوره جامع است انواع مختلفی از رشته های مربوط به حوزه مانند حسابداری، کارآفرینی و بازاریابی را در بر می گیرد. انواع گرایش هایMBA عبارتند از:
- عمومی
- استراتژی
- بازاریابی
- رفتار سازمانی و منابع سازمانی
- سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات
- فناوری
- مالی
- عملیات و زنجیره تامین
- کار آفرینی
گرایش عمومی
گرایش عمومی MBA به منظور توانمند کردن دانش پذیران در طیف وسیعی از مسائل و موضوعات مربوط به کسب و کار طراحی شده است. دروس ارائه شده در این گرایش به دلیل عمومی بودن آن بسیار متنوع است. بنابراین دانش پذیران مهارت های مدیریتی وسیعی را آموزش می بینند. در این گرایش همه مباحث سر فصل ها در نظر گرفته می شود و در حقیقت هیچ موضوعی به طور خاص مورد تاکید نیست.
گرایش استراتژی
در این گرایش موضوعات و مسائل مربوط به مدیریت استراتژیک در کسب و کار، برنامه ریزی استراتژیک، اجرای استراتژی، تفکر استراتژیک و هر آنچه به نوعی با استراتژی در ارتباط است آموزش داده می شود. اگر چه استراتژی برای تمام کسب و کارها ضروری است اما کاملا مشخص است که برای افرادی که می خواهند در سطوح بالا و مدیریتی فعالیت داشته باشند آشنایی دقیق تر و جامع تر با دانش استراتژی از اهمیت بالاتری برخوردار است.
گرایش بازاریابی
بازاریابی نوعی فرایند است که از طریق آن علاوه بر ارائه کالا یا خدمات و تامین نیازهای مشتریان می توان به سود مورد نظر رسید. این گرایش برای افراد فعال و یا علاقمند به یادگیری و آشنایی با شناخت بازار، شناخت مشتریان، برند سازی و مدیریت ارتباط با مشتری و به طوری کلی موضوعات مربوط به بازاریابی طراحی شده است.
گرایش رفتار سازمانی و منابع سازمانی
یکی از اساسی ترین عوامل در هر سازمان یا شرکت منابع انسانی آن است. بنابراین آشنایی و شناخت انسان و نوع رفتارهای او در موقعیت های مختلف برای هر مدیری که می خواهد مدیریتی اثر بخش داشته باشد بسیار مهم است. گرایش رفتار سازمانی و منابع سازمانی MBA به منظور استفاده درست و موثر از نیروی انسانی در جهت اهداف سازمان طراحی شده است.
گرایش سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات
در این گرایش دانش پذیران با مفاهیم اصلی سیستم های اطلاعاتی آشنا می شوند. در دنیای امروز سیستم های اطلاعاتی اهمیت ویژه ای پیدا کرده اند و مطالعه و توسعه و طراحی آنها مستلزم داشتن دانش است. به همین دلیل فعالیت در این حوزه نسبتا جدید و گسترده نیازمند دانش مدیریتی است که در MBA گرایش سیستم های اطلاعاتی و فناوری اطلاعات آموزش داده می شود.
گرایش فناوری
در گرایش فناوری موضوعات مربوط به روش ها و تئوری ها در زمینه مدیریت فناوری بررسی می شود. در حقیقیت این گرایش به سیستم های مدیریتی در ایجاد و استفاده از فناوری کمک می کند.
گرایش مالی
این گرایش همانطور که از نامش پیدا است به مدیریت مالی و موضوعات مربوط به سرمایه گذاری می پردازد. توسعه و مدیریت کارآمد امور مالی مانند بسیاری دیگر از موضوعات مربوط به کسب و کار مسئله بسیار با اهمیتی است. در این گرایش بودجه بندی سرمایه، تامین مالی و مدیریت و سایر موضوعات مربوط به امور مالی آموزش داده می شود.
گرایش عملیات و زنجیره تامین
این گرایش به منظور آشنایی دانش پذیران با موضوعات مربوط به عملیات و زنجیره تامین طراحی شده است و در آن طراحی و برنامه ریزی عملیات و زنجیره تامین، تطبیق نیاز متقاضیان کالا یا خدمات با منابع و سایر موضوعات و مسائل مربوط به این گرایش بررسی و آموزش داده می شود.
گرایش کار آفرینی
بحث اصلی و اساسی در گرایش کارآفرینی استفاده از فرصت ها و راه اندازی کسب و کارهای جدید به منظور ایجاد ارزش افزوده است. فرد کارآفرین برای موفقیت به آشنایی با اصول و قواعد مدیریتی نیاز دارد که در این گرایش به آن پرداخته می شود.
MBA مناسب چه افرادی است؟
دوره MBA یک دوره جامع و انعطاف پذیر است که مهارت های موردنیاز برای انجام وظایف مدیریتی، ورود به صنعت جدید و یا کسب درآمد بیشتر را فراهم می کند. به بیان دیگر، MBA برای افرادی که به دنبال انعطاف پذیری بیشتر هستند و آنهایی که امیدوارند مهارت های تخصصی مدیریت در حوزه فعالیت خود کسب کنند که هم برای کارفرمایان ارزش داشته باشد و هم در کسب و کار آنها بکار آید گزینه جذابی است. گرایشات MBA متقاضیان با تجربه کاری در تمام صنایع را به خود جذب می کند. زمان یا پیش نیاز ویژه ای برای گذراندن دوره MBA وجود ندارد، اما بعضی از افراد ترجیح می دهند که دوره MBA را پس از کسب تجربه شغلی بگذرانند. برای بعضی از گرایشات داشتن مدرک مرتبط با آن گرایش لازم باشد، اما بیش از نیمی از کسانی که در دوره آموزش MBA شرکت می کنند، مدرک غیر مرتبط دارند.
چرا باید MBA را انتخاب کنیم؟
در یک نظر سنجی صورت گرفته از دانش پذیران گرایشات مختلف که دوره MBA را گذرانده اند در مورد میزان رضایت آنها از گذراندنMBA سوال شد و اکثر آنها مدرک MBA خود را از نظر شخصی، حرفه ای و مالی (95 درصد، 91 درصد و 79 درصد) با ارزش می دانند. به نظر آنها دوره MBA نه تنها آنها را برای سمت های شغلی بالاتر مانند رهبری آماده می کند بلکه باعث افزایش قدرت و فرصت های شغلی برای پیشرفت سریع تر در حرفه آنها شده است. مهمترین دلایلی که افراد MBA را انتخاب می کنند عبارتند از: کسب مهارت های جدید، دستیابی به فرصت های شغلی، تغییر شغل، دسترسی به یک شبکه قوی و افزایش حقوق.