مراحل اصلی مدیریت پروژه
مراحل اصلی مدیرت پروژه
تعریف مدیریت پروژه
مدیریت پروژه، به معنای شروع به برنامه ریزی، اجرا و کنترل یک پروژه به منظور پیشبرد کار و دستیابی به هدفی خاص و خاتمه دادن آن در موعد تعیین شده توسط کارشناس ها است. غالبا، مدیران از انجام این پروژه ها اهداف خاصی را دنبال کرده و تمام سعی خود را به کار میگیرند تا نتیجه کار استاندارد و قابل تایید و البته سودآور باشد.
نکته مهم اینجاست که، مدیران پروژه باید بتوانند علی رغم محدودیت های موجود مانند زمان، بودجه، کیفیت و کمیت منابع، به تمام اهداف تعیین شده دست پیدا کنند. البته، روند انجام و تکمیل هر مرحله از پروژه مشخص بوده که با استفاده از آن روند کار را به بهترین نحو دنبال کرد. علاوه براین ، در صورتی که مدیران دوره های مدیریت پروژه را گذرانده باشند، میتوانند مشکلات و چالش های موجود برای استفاده بهینه از منابع در جهت دستیابی به اهداف را به موقع تشخیص دهند.
سرفصل های این مقاله شامل تعریف مدیریت پروژه، مدیریت کنترل پروژه، آموزش مدیریت پروژه، گواهینامه مدیریت پروژه ، مدرک مدیریت پروژه ، دوره مدیریت پروژه ، هزینه های متغیر پروژه، اهداف مدیریت پروژه و تاثیر مدیریت در هدایت پروژه هستند.
مراحل اصول مدیریت پروژه
اصول مدیریت پروژه، شامل اصول تعیین شده ای است که در آن، برای کنترل انواع پروژه ها از راهبردها، راهکارها و برنامه های نرم افزاری استفاده میشود. مراحل اصول پروژه میتوان شامل 5 مرحله باشد:
1. آغاز پروژه: مدیران موظف هستند که پروژه را تعریف کرده و مراحل اصلی آن را شرح دهند.
2. برنامهریزی قبلی: مدیران باید این توانایی را داشته باشند که از قبل در مورد بودجه، زمان و تعداد نیروی انسان مورد نیاز ، دریافت مجوز برای انجام کارها و تضمین کیفیت منابع به کار گرفته شده فکر کرده و برای آن برنامه ریزی کنند.
3. اجرای پروژه: مدیران و سرپرستان پروژه باید بعد از برنامه ریزی و تعیین منابع و زمان و مکان پروژه، انجام آن را به تعویق نیندازند.
4. نظارت و کنترل: مشکلات موجود در اجرای پروژه ها باید توسط مدیر شناسایی شده و راهکارهای عملی برای آنها ارایه شود.
5. تکمیل پروژه: در مرحله آخر، مدیران پروژه باید نتیجه کار را ارزیابی و تجزیه و تحلیل نموده و ازهماهنگی و انطباق آن با برنامه ریزی های قبلی تعیین شده مطمئن شوند.
مدیریت کنترل پروژه
مدیریت کنترل پروژه، یکی از وظایف اصلی مدیران محسوب شده که در آن، مدیران اطلاعات مرتبط با پروژه را جمع آوری کرده، تجزیه و تحلیل میکنند و هزینه ها و زمان اتمام پروژه را تخمین میزنند. اینکار میتواند نقش بسزایی بر چگونگی اتمام پروژه و نوع اجرای مراحل مختلف آن داشته باشد. علاوه براین ، مدیریت کنترل پروژه میتواند موارد زیر را بر بگیرد:
بررسی و ارزیابی ریسک های موجود برای مدیریت پروژه
پیش بینی و برآورد هزینه های کنترل کردن انواع پروژه
آپدیت کردن و توسعه شیوه های مدیریت کنترل پروژه
برنامه ریزی برای انتخاب روش های به کارگیری بهینه منابع
برنامه ریزی برای شرایط خاص کنترل پروژه و در نظر داشتن ارزش های پروژه
آموزش مدیریت پروژه
غالبا، افراد با مسئولیتی برای سمت مدیر پروژه انتخاب میشوند که آموزش مدیریت پروژه را گذارنده و هدف نهایی آنها دست یافتن به اهداف از قبل تعیین شده باشد. بنابراین، یک مدیر پروژه باید دارای تدبیرهای و توانمندی های خاصی بوده و با کمک گرفتن از دوره های مدیریت پروژه، بتواند پروژه را در موقعیت های بحرانی با موفقیت پیش ببرد. علاوه براین، مدیرانی که گواهینامه مدیریت پروژه دریافت کرده باشند، میتوانند برای اینکار برنامه ریزی های دقیق تری انجام بدهند.
با توجه به اهمیت اجرای و کنترل و نظارت بر انواع پروژه ، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، دوره آموزش مدیریت پروژه را برای علاقمندان و دانش پذیران این عرصه ارایه کرده است. دوره مدیریت پروژه، فرصت مغتنمی در اختیار دانش پذیران میگذارد تا اصول و مراحل مدیریت پروژه را در مدت معین آموخته و در این مسیر، تجارب مفید و کاربردی به دست آورده و مسئولیت ها و فعالیت های جدید را با استفاده از این تجارب انجام دهند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کرده باشند ، مدرک مدیریت پروژه اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
هزینه های متغیر پروژه
اصولا، مدیران پروژه باید بتوانند همه هزینه های واقعی و یا احتمالی یک پروژه را تخمین زده و حتی در صورت لزوم راهکارهایی هم برای هزینه های پیش بینی نشده ارایه کنند. در صورتی که مدیران به دانش این حیطه اشراف کامل و کافی داشته باشند و با استاندارد های تخمین هزینه این زمینه اشنایی داشته باشند، هنگام تعیین هزینه های متغیر پروژه مشکلی نخواهند داشت و این مرحله را با موفقیت پشت سر خواهند گذاشت.
علاوه براین، مدیرانی که دوره مدیریت پروژه را گذرانده و بحران ها و چالش های این نوع مدیریت را از نزدیک درک و لمس کرده باشند، میتوانند در صورت ایجاد شرایط بحرانی با دیگر مدیران با تجربه مشورت کرده و راه حل های بلند مدتی ارایه دهند تا پروژه با موفقیت اجرا شده و در نهایت ، رضایت مشتری نیز جلب شود.
تاثیر مدیریت در هدایت پروژه
علی رغم اینکه نحوه برنامه ریزی و اجرای پروژه میتواند در موفقیت پروژه دخیل باشد اما، نباید تاثیر مدیریت در هدایت پروژه را نادیده گرفت زیرا مدیر یک پروژه ، میتواند موفقیت و عدم موفقیت آن را رقم بزند. علاوه بر این، مدیر باید ضرورت و نحوه انجام وظایف کارکنان را گوشزد کرده و برای آنها نیز برنامه ریزی کند. همچنین، احتمال دارد که این مدیران با توجه به مهارت ها و تدابیرشان، نقش های متعددی را در یک پروژه بر عهده بگیرند که عبارتند از :
حامی: مدیر باید به عنوان یک پشتیبان، با افراد مختلف درگیر در پروژه ارتباط برقرار کرده و در صورت وجود مشکل، موانع را به شیوه های مختلف برطرف کند.
مدیر پروژه: از جمله وظایف مدیر این است که، مشکلات و موانع پروژه ها را شناسایی نموده و راهکارهایی را با مد نظر قرار دادن منفعت ذی نفعان ارایه دهد.
اهداف مدیریت پروژه
مدیریت پروژه، وظیفه بسیار حساس و تعیین کننده ای است و صرفا مدیرانی که دوره های مدیریت پروژه را پشت سر گذاشته باشند، میتوانند بر اجرای موفق همه پروژه های برنامه ریزی خاصی داشته و اهداف تعیین شده را بررسی کنند تا از امکان پذیر بودن آنها اطمینان حاصل کنند. اهداف مدیریت پروژه میتواند شامل :
مدیر باید بر نحوه پیشبرد پروژه طبق درخواست مشتری ها آگاهی داشته و در نهایت، رضایت مشتری را جلب کند.
زمان بندی، یکی از ارکان مهم مدیریت پروژه بوده و برای نظارت، کنترل و تحویل پروژه الزامی است.
مدیر باید، از توانمندی های تیم خود برای همکاری در پروژه های مشابه بهره بگیرید.
مدیر باید قادر باشد، پروژه را با توجه به بودجه از قبل تعیین شده پیش ببرد.
مدیر باید بتواند نیازهای پروژه شامل استفاده از سیستم های خاص را تامین کند.