مدیریت کنترل پروژه دقیقا چیست؟
مدیریت کنترل پروژه دقیقا چیست ؟
تعریف کنترل پروژه
کنترل پروژه شامل مراحلی است که در مسیر پروژه برای رسیدن به یک تعامل اقتصادی در میان عامل های هزینه ، زمان، کیفیت در موقع پیاده سازی پروژه که با استفاده از ابزار و تکنیک های خاص در مسیر انجام دهی آن کمک می گیرند.
در اصل کنترل پروژه، اجرای دقیق و کامل برنامه تدوین نشده برای پروژه می باشد. به صورتی که در زمان خروج از فرآیند می توان با آوردن علل به صرفه ترین کارها ، پروژه را به نزدیک ترین حالت ممکن در طول مسیر اولیه و اصلی خود برگرداند.
به صورت دیگر می توان بیان نمود که کنترل پروژه بخشی است که باید به صورت جداگانه از مدیریت پروژه انجام شود. این گونه کارها شامل تایید و کنترل فعالیت های پروژه برای تقویت کارایی تعریف شده و هدف های رسمی می باشد. به بیان ساده تر دیگر ، کنترل پروژه تشکیل شده از افراد ، راه و روش ها، ابزارهای مورد استفاده برای مسایل مربوط به برنامه ریزی، مدیریت ، صرفه جویی در هزینه ، زمان و ریسک هایی که امکان دارد بر روی یک پروژه اثر گذار باشند.
دوره آموزشی مدیریت پروژه با نرم افزار MSP
کنترل پروژه برابر با فرآیندهای مدیریت پروژه قالب بندی شده است که برای تسهیل زیر فرآیندهای مدیریت ایمنی، کیفیت، سازمانی، رفتاری و ارتباطات ایجاد می گردد.
تعریف کنترل پروژه به این صورت بیان شده است که : یک فعالیت مدیریتی که برای رسیدن به نتیجه مورد نظر از پیش برنامه ریزی می گردد، و یا این که عمل درستی به وسیله فرآیند نظارت انجام می گیرد. کنترل پروژه به طور کلی با معیارهای پروژه شامل زمان ، هزینه و منابع دیگر می شود. همچنین درآمد پروژه و جریان پول نقد توانسته شامل قسمتی از بخش های پروژه تحت کنترل شوند. پس بنابراین کنترل پروژه می تواند استفاده از بخش های مختلفی زیر کار نمایند :
- برنامه ریزی ، زمانبندی و گزارش پروژه
- آنالیز و مدیریت ارزش کسب شده
- مهندسی و برآورد هزینه ها
- مدیریت و کنترل تغییر
- مطالبه، ریسک و تاخیر
برنامه ریزی و کنترل پروژه همانند یک راهنمای نقشه عمل می کند که کار اصلی آن نشان دادن بهترین مسیر بر اساس یک تعریف از قبل تعیین شده است.
بر اساس یک سری بیان های از پیش ، اطلاعاتی که وارد می شود که یک خروجی می دهد و آن هم مسیری مشخص می شود که در اصل کار اصلی شروع است. بعد از پیشروی به سوی مقصد با توجه به راهنمای نقشه مواردی در پیش رو سر راه قرار می گیرند، آزاد می شوند که به عنوان ذهن دوم کار می نمایند، در ادامه عوامل محیطی پیش بینی نشده ای باعث می شوند که از مسیر خارج گردند. در صورتی که این اتفاق بیافتد راهنما مسیر را بار دیگر بازبینی می نماید و مسیر جدید را نشان می دهد یعنی همان روشی که مدیر پروژه انجام می دهد.
عامل های کنترل پروژه
- مشخص کردن وضعیت اصلی پروژه
- مقایسه وضعیت اصلی با برنامه
- در نظر گرفتن عمل درست
رابطه میان برنامه ریزی و کنترل پروژه
تعریفی که میان برنامه ریزی و کنترل پروژه انجام می شود شامل :
برنامه ریزی پروژه بر اساس تعیین هدف ها و جهت ها مشخص می شود در صورتی که کنترل پروژه ، کارها را به سمت اهداف و جهت ها هدایت می نماید
برنامه ریزی پروژه، عاملی همانند نوع فعالیت ، حجم و اندازه فعالیت ، مدت زمان اجرا، منابع مصرفی و .... را برای فعالیت ها پیش بینی می نماید و کنترل پروژه در صورت نیاز آن ها را در عمل دقت می نماید.
برنامه ریزی پروژه ، انگیزه نیاز را به دلیل دستیابی به اهداف مشخص شده در کارکنان مربوطه ایجاد می نماید و کنترل پروژه، در صورت رسیدن به هدف های مورد نظر برای بهتر آن ها مورد استفاده قرار می گیرد.
فرآیند برنامه ریزی و کنترل پروژه
با توجه به مطالب فوق می توان گفت که فرآیند برنامه ریزی و کنترل پروژه از دو مرحله اساسی شکل می گیرد
- برنامه ریزی پروژه
- کنترل پروژه
مدیریت پروژه چیست ؟
پروژه هدفی است موقت به منظور تولید ، محصول، خدمت یا نتیجه ای به منحصر به فرد شکل می گیرد. موسسه مدیریت پروژه برای به کارگیری دانش، مهارت، ابزار و تکنیک در برابر با بخش اساسی از فعالیت ها تعریف می شود که جهت برآورده شدن نیازهای یک پروژه انجام می شوند.
کارکرد مدیریت پروژه
مدیریت پروژه به مجموعه ابزارهای برنامه ریزی و هدایت پروژه به سوی هدف های مورد نظر گفته می شود. این اهداف بر اساس رضایت مندی مشتری و عامل های زمان، کیفیت و هزینه پایبند هستند.
ابزار و روش های مورد استفاده در مدیریت پروژه زمان گیر و هزینه بر است که تنها راه برای درک انجام پروژه می باشد.
مدیریت پروژه بر اساس مدیریت و روش های کارایی در مدیریت برای دریافت با کارهای جدید و تدوین توازن در بخش پروژه، هزینه و کیفیت در چهارچوب زمان و در محیطی پر از ریسک است.
هدف از آموزش مدیریت پروژه توانمندسازی مدیران پروژه در برابر مشکلات پروژه و آماده سازی برای ورود به محلی جدید و ناشناخته پروژه است.
مدیریت پروژه و ساخت
مهندسی مدیریت پروژه شامل علم ، هنر و نحوه آن است و به دلیل آموزش برای اقدام سازی فعالیت های آماده سازی، نظارت و اجرای پروژه به خصوص پروژه های عمرانی برنامه ریزی شده است. ویژگی اصلی تخصصی مهندسی مدیریت پروژه، حقیقتی بین رشته آن است. این رشته ترکیبی از رشته عمران و صنایع و مدیریت می باشد.
مدیریت ریسک پروژه
در زمان اجرای پروژه، در سازمان ها بودن ریسک امکان پذیر است. با توجه به این موضوع مدیر پروژه باید اطمینان پیدا کرد که ریسک به حد ممکن می رسد. ریسک ها توانسته اند دو نوع باشند ، ریسک با تاثیر منفی و ریسک با تاثیر مثبت .
مدیران پروژه همیشه با ریسک پرخطر مواجه نمی شوند زیرا ریسک های مثبت وجود دارد.
زمانی که ریسک ها پیدا شدند، در این زمان مدیران پروژه باید با برنامه ریزی درباره یک برنامه کاهشی هر نوع راه حل دیگری برای مقابله با ریسک انتخاب کنند.
مدیریت ریسک پروژه
مدیران توانسته اند برنامه ریزی خود را بر اساس چهار مرحله مدیریت ریسک که در یک سازمان موجود است انجام دهند و برنامه ریزی کنند. مراحل مدیریت ریسک به صورت زیر تعریف شده است
- شناسایی ریسک
- اندازه گیری ریسک
- جوابدهی ریسک
- نظارت و کنترل ریسک
استانداردهای مدیریت پروژه
استاندارد بر اساس استفاده های کاربردی ارایه می گردد. استانداردها می توانند بر اساس مدارک های رسمی از نوع هنجارها، فرآیندها و راهکارهای ثبت شده تعریف گردند.
انواع استانداردها
1- استانداردهای توصیفی که اصلیت ، جزئیات را مطرح می نمایند.
2- استانداردهای معیاری و ضابطه ای که گزینه های مشخص شده ای را برای استفاده بر اساس اندازه گیری، مقایسه یا تصمیم گیری پیشنهاد می دهند.
3- استانداردهای بیان شده که یک روش درستی به فرد برای انجام کارها مشخص می نماید.
دوره آموزشی مدیریت پروژه با نرم افزار MSP
دوره آموزش مدیریت پروژه
موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان برای افراد و حتی علاقمندانی که می خواهند در بحث پروژها و کسب و کارهای الکترونیکی در بخش های مدیریتی فعالیت نمایند دوره آموزش مدیریت پروژه را ارایه نموده است تا افراد با شرکت در این دوره به دانش خود اضافه نمایند فن پردازان علاوه بر دوره آموزش مدیریت پروژه به همه دانشپذیران بعد از آزمون مربوطه مدرک مدیریت پروژه و گواهینامه مدیریت پروژه اعطا می نماید که این مدرک از طرف وزارت علوم و تحقیقات ارایه می گردد که بی نهایت معتبر است.