شناخت صنعت گردشگری
شناخت صنعت گردشگري | Tourism industry
گردشگري عبارت است از سفر کردن به مکاني که عمدتا داراي جاذبه هاي طبيعي ، تاريخي و تفريحي خاصي است به غير از محل زندگي گردشگران، اعم از شهر يا کشور ديگر و اقامت به صورت موقت در آن محل با هدف تفريح کردن و گذراندن اوقات فراغت.
صنعت گردشگري صنعت بهره برداري اقتصادي و کسب درآمد و مزاياي مالي با استفاده از موقعيت هايي است که بواسطه سفرکردن افراد به مناطق مختلف با نيت تفريح کردن و گذراندن اوقات فراغتي شاد و مفرح انجام مي گيرد . بنابراين بخشي از سفرها که به منظور اشتغال ، توسعه کسب و کار، بررسي بازار ، ارزيابي اوضاع اقتصادي ، تهيه انواع گزار ش و غيره انجام مي شوند عليرغم به همراه داشتن بخشي از منافع مالي مشابه سفرهاي گردشگري و توريستي در حوزه اين صنعت قرار نمي گيرند .
مسافران و گردشگران در بدو ورود به مکان جغرافيايي متفاوت از محل اقامت دائمي خود ملزم به پرادخت هزينه هايي از قبيل هزينه محل اسکان ( هتل ، مهمانخانه و غيره ) ، هزينه هاي خورد و خوراک ، هزينه هاي حمل و نقل ، هزينه هاي تورها و گشت هاي داخلي ، هزينه خريد سوغاتي که دربرگيرنده انواع صنايع دستي بومي منطقه مي شود ، هزينه هاي ورودي براي بازديد از اماکن ديدني مانند موزه ها خواهند شد .
رشد و شکوفايي اقتصادي آن مناطق پيامد پرداخت اين قبيل هزينه ها توسط گردشگران است . از اين رو صنعت گردشگري به خصوص در سال هاي اخير به يکي از مهمترين و پردرآمدترين صنايع در سراسر دنيا تبديل شده است .
صنعت گردشگري ايران بواسطه برخورداري از جاذبه اي توريستي طبيعي و جاذبه هاي توريستي تاريخي داراي ظرفيت بسيار بالا يي است . بر اساس گزارش هاي ارائه شده توسط سازمان جهاني گردشگري کشور ايران از نظر جاذبه هاي توريستي باستاني و تاريخي رتبه دهم دنيا را دارا است و از نظر جاذبه هاي توريستي طبيعي رتبه پنجم دنيا را از آن خود کرده است . با در نظر گرفتن ظرفيت بالاي صنعت گردشگري در کشور ايران پتانسيل بالاي اين کشوردر حوزه جذب گردشگر و ارزيابي آمار گردشگري و ميزان درآمد حال از صنعت گردشگري در ايران و مقايسه آن با ساير کشورها با در نظر گرفتن جايگاه آن کشورها در اين رتبه بندي مي توان نتيجه گيري کرد که بخش عظيم و بسيار قابل توجهي از ظرفيت ها و پتنانسيل گردشگري ايران در اين صنعت به دلايل متفاوتي از قبيل آماده نبودن زير ساخت هاي لازم براي جذب و سرمايه گذاري در حوزه صنعت گردشگري ناديده گرفته مي شود و در نهايت بلا استفاده مانده است .
لازم به ذکر است صنعت گردشگري زير مجموعه هاي بسيار زيادي دارد که مي تواند منجر به ايجاد فرصت هاي شغلي زيادي در اين حوزه شود .
صنايع وابسته به صنعت گردشگري
همانگونه که قبلا هم به اين مساله مهم اشاره کرديم صنعت گردشگري شامل صنايع بسيار ديگري است که در ادامه مطلب بيشتر به آن ها اشاره خواهيم کرد . صنعت گردشگري يکي از صنايع بسيار بزرگ و گسترده است و به واسطه همين گسترده گي مشاغل و کسب و کار هاي متنوع بسيار زيادي را تحت پوشش خود قرار مي دهد و اين امر در سراسر دنيا به همين منوال مي باشد . زير مجموعه هاي صنعت هتلداري در تمام دنيا مشاغلي از قبيل هتل داري، تورليدري، کارمند فروش ، يا برگذار کننده تور، پرسنل و کادر پرواز هاي مسافرتي و غيره و غيره از جمله مشاغلي هستند که به صورت کاملا مستقيم با صنعت گردشگري مرتبط هستند . اما مجموعه مشاغل مرتبط با صنعت گردشگري بسيار وسيع تر و گسترده تر از مشاغل ذکر شده است . مشاغل مرتبط با صنعت گردشگري به قدري وسیع و گسترده هستند که آن ها را به سه گروه مختلف تقسيم بندي مي کنند که در ادامه بحث به اين سه گروه از مشاغل زير مجموعه صنعت گردشگري بيشتر اشاره خواهيم کرد .
اولين سطح از مشاغل مرتبط و زير مجموعه صنعت گردشگري را مشاغل درجه يک در حوزه گردشگري نام گذاري کرده اند .
مشاغل درجه يک مرتبط با صنعت گردشگري به طور کلي مشاغلي هستند که به منظور ورود به آن ها به افراد نيازمند کسب تخصص ، مهارت ، توانايي ، قابليت ها و تجارب بسيار زيادي هستند . افراد شاغل در اين گروه از مشاغل غالبا بعد از سال ها کسب تجربه مفيد به واسطه کار در ساير گروه هاي مرتبط با حوزه صنعت گردشگري موفق به کسب اين سمت هاي شغلي شده اند . در ادامه به برخي از مهمترين مشاغلي که در گروه مشاغل درجه يک حوزه صنعت گردشگري قرار مي گيرند اشاره خواهيم کرد .
مديريت آژانس هاي خدمات مسافرتي و گردشگري : پست سازماني مديريت آژانس هاي گردشگري به صورت معمول توسط صاحبان آژانس هاي گردشگري احرازمي شود و مسئوليت کليه امور مربوط به آژانس را بر عهده دارد و نظارت بر کليه امور را بر عهده دارد بواسطه کسب دانش، تخصص ، مهارت ، توانايي و تجربه حاصل مي شود و اين فاکتورها در کنار هم جمع نخواهند شد مگر به واسطه تلاش بسيار در راستاي کسب تحصيلات و تجربيات بسيار در اين حوزه .
سرپرست آژانس مسافرتي : سرپرستان آژانس هاي مسافرتي افرادي هستند که وظيفه نظارت و کنترل کلي مباحث مالي سازمان را بر عهده دارند . اين افراد نيز به واسطه تحصيل ، کسب دانش و تخصص و در نهايت کسب تجربه بواسطه سال ها کار کردن در حوزه صنعت گردشگري موفق به احراز اين پست سازماني شده اند .
پست هاي معاونت مدير عامل در آژانس هاي خدمات مسافرتي و گردشگري ، مديريت دفتر ، برنامه ريز رويداد ها و سفر ها ، مشاوران تور ها و سفر ها همه از جمله پست هايي هستند که بواسطه اهميت و حساسيت بسيار بالاي آن ها براي احراز آن ها افراد به تحصيلات و تجربه قابل توجهي نياز مند هستند و در زمره مشاغل درجه حوزه صنعت گردشگري قرار مي گيرند .
دومين سطح از مشاغل مرتبط و زير مجموعه صنعت گردشگري را مشاغل درجه دو در حوزه گردشگري نام گذاري کرده اند. مشاغل سطح دوم حوزه گردشگري مشاغلي هستند که افراد براي احراز و اشتغال در آن ها تنها نيازمند شرکت در دوره هاي آموزشي مرتبط در مراکز معتبرهستند و بر خلاف مشاغل دسته اول براي احراز و اشتغال در اين حرفه ها افراد به تجربه چندان زيادي نياز ندارند . در ادامه بحث به عنوان نمونه به برخي از اين مشاغل اشاره خواهيم کرد .
کارمندان بخش رزرو و فروش بليط هواپيما ، کارمند هماهنگ کننده يا همان پست دستيار رويدادها ، مهماندارن هواپيما و بسياري ديگر از حرفه هاي حوزه صنعت گردشگري که تنها بواسطه گذراندن دوره هاي آموزشي قابليت احراز را دارند نيز در گروه مشاغل درجه دو قرار مي گيرند .
سومين سطح از مشاغل مرتبط و زير مجموعه صنعت گردشگري را مشاغل درجه سه در حوزه گردشگري نام گذاري کرده اند. مشاغل درجه سه حورزه صنعت گردشگري مشاغلي هستند که افراد براي ورود به آن ها به آموزش و تجربه ويژه اي نياز ندارند و به همين دليل در سطح سوم مشاغل قرار دسته بندي شده اند .افراد به منظور ورد و اشتغال در به اين دسته مشاغل تنها به کسب آشنايي مختصري با اصول و مباني اوليه اين گروه از مشاغل نياز دارند . در ادامه مقاله به عنوان نمونه به برخي از اين مشاغل اشاره خواهيم کرد .
همراه کننده تور : اين شخص يک گردشگريا يک گروه گردشگر را در يک سفر سازمان يافته همراهي مي کند
کارمند هتل : کارهاي مربوط به دستياري هتل داران در مورد انجام مراحل اقامت و اسکان مسافران را بر عهده دارد .
عوايد صنعت گردشگري و نقش دولت ها در توسعه صنعت
از آن جا که صنعت گردشگري مي تواند در کسب درامد کشورها از طريق ورود ارز به واسطه ورود گردشگر نقش مهمي ايفا کند در سال هاي اخير در زمره صنايع بسيار مهم و مورد توجه دولت ها قرار گرفته است و دولت جمهوري اسلامي ايران نيز از اين قاعده مستثني نبوده و از اين روند عقب نمانده و در راستاي ايجاد زير ساخت هاي مورد نياز براي رونق و رشد اين صنعت اقدام کرده و با تخصيص بودجه هاي قابل توجهي اقدامات مورد نياز را شروع کرده است .
اولين و مهم ترين گام در روند توسعه صنعت گردشگري| توريسم ايجاد زيربناهاي اساسي و ضروري و اجتناب ناپذيري مانند ساخت هتل، احداث فرودگاه و توسعه سيستم حمل و نقل مدرن و غيره است که نيازمند اقدامات دولتي در سطح گسترده است . بسياري از کشورهايي که از نظر اقتصادي با کمبود بودجه مواجه هستند به منظور رشد و توسعه صنعت گردشگري در کشور خود و استفاده از مزاياي آن با کمک سرمايه گذاران خارجي در راستاي توسعه زير بناهاي لازم براي توسعه اين صنعت اقدام مي کنند .
در برخي موارد که کشورهاي داراي توانايي مالي براي پشتيباني از چنين پروژه هايي نيستند ، برخي کشورها با پيشنهاد همکاري به احداث و تامين اين زير ساخت ها در مناطق توريستي کشور مورد نظر مي پردازند و متقابلا براي مدتي درمنافع و درآمدهاي حاصل از صنعت گردشگري در اين مناطق به عنوان سود پروژه بواسطه عقد يک قرار داد شريک خواهند شد .
بازار کار و درآمد مديريت گردشگري| MBA گردشگري
با در نظر گرفتن روند روبه رشد صنعت گردشگري در تمام دنيا ، تمايل دولت ها براي رونق بخشيدن اين صنعت به منظور استفاده از مزايا و درآمد هاي ارزي اين صنعت و وسعت و تعدد مشاغل مرتبط با حوزه صنعت گردشگري بازار کار مساعدي براي فارغ التحصيلان رشته مديريت گردشگري | MBA گردشگري پيش بيني مي شود.
با توجه به شرايط مساعد بازار کار مديريت گردشگري | MBA گردشگري گذراندن دوره هاي آموزشي گردشگري به متقاضيان ورود به بازار کار توصيه مي شود .
از آنجا که صنعت گردشگري در زمره صنايع لوکس دنيا قرار دارد و اولين شرط برنامه ريزي براي رفتن به سفرهاي تفريحي تامين بودجه مي باشد ، صنعت گردشگري در ليست صنايع پردرامد دنيا قرار گرفته است وبه همين دليل درآمد افراد شاغل دراين حوزه در سطح قابل قبولي قرار دارد و واضح و مبرهن است که ميزان درآمد مديران اين صنعت نيز از اين امرمستثني نخواهند بود . لازم به ذکر است ميزان درامد شاغلان اين عرصه با نوع شغل آنها و ساعات کاري آن ها به صورت مستقيم در ارتباط است .
دوره آموزشي مديريت گردشگري
با توجه به بازار کار مساعد پيش بيني شده براي اين حرفه ، سطح درآمد قابل قبول آن در سال هاي اخير دوره هاي آموزشي مديريت گردشگري| MBA گردشگري با استقبال بسيار زياد مخاطبان مواجه شده است .با توجه به افزايش تعداد متقاضيان شرکت در رشته مديريت گردشگري و محدوديت ظرفيت دانشگاه هاي ارائه دهنده رشته مديريت گردشگري ، برخي از مراکز معتبر آموزشي در راستاي پاسخ گويي به نياز متقاضيان با اخذ کليه مجوز هاي مورد نياز از سازمان ها و مراجع ذيصلاح اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي مديريت گردشگري| MBA گردشگري کرده اند . بسياري از اين مراکز آموزشي در پايان دوره آموزشي مديريت گردشگري با نظارت سازمان ها و مراکز ذيصلاح مرتبط اقدام به ارائه گواهينامه مديريت گردشگري مي کنند . . يکي از اين مراکز معتبر آموزشي مرکز آموزش مجازي فن پردازن است .
مرکز آموزش مجازي فن پردازان با ارائه بسته هاي آموزشي مديريت گردشگري فراگيران را در راه رسيدن به اهداف مورد نظر ياري مي نمايد . علاقه مندان پس از شرکت کردن در دوره هاي آموزشي مديريت گردشگري و کسب دانش ، مهارت و قابليت هاي شغلي مورد نياز موفق به اخذ مدرک مديريت گردشگري خواهند شد . لازم به ذکر است کليه مدارک ارائه شده توسط مرکز آموزش مجازي فن پردازان مورد تائيد مستقيم وزارت علوم تحقيقات و فن آوري است و مدرک مديريت گردشگري نيز از اين قاعده مستثني نبوده و به همين دليل از اعتبار بسيار بالايي برخوردار است و مي تواند شانس ورود افراد به بازار کار را افزيش دهد .