شرایط استخدام باستان شناس چیست؟
شرایط استخدام باستان شناس چیست ؟
باستان شناسی، یکی از حیطه های علوم اجتماعی است که در آن، فعالیت هایی که انسان ها در گذشته انجام داده اند از طریق تجزیه و تحلیل فرهنگ شان مشخص میشود. هدف از باستان شناسی این است که ، ما بتوانیم فرهنگ گذشتگان را درک کرده و سپس، با بازسازی فرهنگ گذشتگان و توضیح شیوه و نوع زندگی شان، به روند تغییرات در جامع بشری پی بیریم.
در نهایت ، همه تجزیه و تحلیل هایی که در این عرصه انجام میشود باید به آموختن و جمع آوری اطلاعات در مورد گذشتگان ختم شود. غالبا، افرادی که آموزش مدیریت باستان شناسی را گذرانده باشند، اطلاعات جامع تری در این زمینه داشته و قادر هستند تا دیگران را نیز درک نوع زندگی گذشتگان آگاه کنند.
با توجه به اینکه، باستان شناسی به دقت و توانایی ها و دانش تخصصی نیاز دارد، بنابراین، افرادی که قصد دارند در این زمینه فعالیت کنند باید حتما شرایط استخدام باستان شناس را داشته باشند. این افراد باید حتما در رشته باستان شناسی تحصیل کرده باشند و در این زمینه اطلاعات تخصصی و وسیع داشته باشند تا بتوانند یافته ها و تحقیقات خود را به بهترین نحو تفسیر کنند.
علاو بر این، آنها باید با انواع نرم افزارهای تخصصی این حوزه نیز اشنایی داشته و بتوانند برای انجام تحقیقات خود از آن کمک بگیرند. همچنین، باستان شناس های حرفه ای و کارآمد باید بتوانند از عهده کار و فعالیت های طولانی مدت بر آمده و از حواس پنجگاه خود به صورت بهینه استفاده کند. به طور معمول، باستان شناس هایی که علاوه بر تحصیلات آکادمیک خود دوره مدیریت باستان شناسی را نیز گذرانده باشند، در کار خود موفق تر عمل میکنند.
موضوعاتی که در این مقاله به انها می پردازیم عبارتند از : تعریف باستان شناسی، رشته باستان شناسی، آموزش مدیریت باستان شناسی ، دوره مدیریت باستان شناسی ، مدرک مدیریت باستان شناسی ، گواهینامه مدیریت باستان شناسی ، وظایف باستان شناس، استخدام باستان شناس، مراحل باستان شناسی و اهمیت باستان باستانی.
دوره آموزشی مدیریت باستان شناسی
رشته باستان شناسی
رشته باستان شناسی، یکی از رشته های علوم انسانی است که میتوان آن را تا مقطع دکترا ادامه داد. غالبا، دانشجویان این رشته با باورها، نظام اقتصادی و اعتقادات گذشتگان و شیوه زندگی آنها آشنا شده و میتوانند این یافته ها را در قالب فرهنگ یک منطقه خاص به دیگران معرفی کنند. این دانشجویان میتوانند بعد از فارغ التحصیلی و دریافت مدرک مدیریت باستان شناسی ، در موزه ها، پژوهشکده ها و یا دانشگاه ها مشغول به کار شده و یا به تحقیق و بررسی مناطق مختلف بپردازند.
البته، کار این باستان شناس ها انتها نداشته و آنها میتوانند به کشف اشیا و فرهنگ های جدیدی در سراسر کشور پرداخته و کشفیات و نظریات خود را در این زمینه ارایه داده و به بحث و تبادل نظر بپردازند. قابل ذکر است که باستان شناس هایی که از نظر جسمی توانایی تحقیقات بیشتری را داشته و از نظر علمی هم در مقایسه با دیگران جایگاه بالاتری داشته و اطلاعات جغرافیای آنها بهتر باشد و به این حوزه نیز علاقه نشان دهد، برای کار در محیط های مختلف در اولویت بوده و به راحتی میتوانند مشغول به کار شوند.
آموزش مدیریت باستان شناسی
یکی از حیطه هایی که به شناخت فرهنگ گذشتگان و درک تفاوت ها و پیشرفت های آنها کمک میکند، باستان شناسی و کاوش و حفاری در مناطق از قبل تعیین شده است. غالبا، باستان شناس ها و گروه همراه آنها باید لزوما دوره مدیریت باستان شناسی را گذرانده و گواهینامه مدیریت باستان شناسی دریافت کنند تا مجاز به فعالیت در این زمینه باشند. علاه بر این، این افراد باید از طریق تحصیلات آکادمیک، اطلاعات تخصصی و جامعی به دست آورده و بتوانند عملا از آنها استفاده کنند.
با توجه به اهمیت باستان شناسی به عنوان یک حیطه تحصیلی و تحقیقی ، موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان دوره آموزش مدیریت باستان شناسی را برای علاقمندان دانش پذیر معرفی و ارایه کرده است. دوره مدیریت باستان شناسی به این دانش پذیران امکان میدهد تا هر نوع اطلاعاتی که برای کار در این زمینه نیاز دارند را به دست آورده و آنها را تجزیه و تحلیل نموده و در موقعیت های واقعی استفاده کنند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کرده باشند ، مدرک مدیریت باستان شناسی اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
وظایف باستان شناس
غالبا، باستان شناس ها در سه گرایش انسان-باستان شناس، گیاه-باستان شناس و جانور-باستان شناس فعالیت کرده و در نتیجه وظایف آنها تا حدودی با هم تفاوت دارد. با این حال، در کل ، وظایف باستان شناس شامل موارد زیر است :
ارایه نتیجه تحقیقات انجام شده در یک محل خاص از قبل تعین شده
استفاده از انواع تجهیزات و ابزار تخصصی باستان شناسی برای یافتن اشیا مورد نظر
همکاری با دیگر گروه های باستان شناسی
ارایه گزرش های تخصصی از طریق نقشه کشی و یا عکاسی تخصصی از محل
گروه بندی اشیا یافته شده در تحقیقات و به نمایش گذاشتن آنها
استفاده از برنامه های شبیه سازی برای مکان های باستانی
علی رغم اینکه، وظایف هر کدام از این باستان شناس ها متفاوت است اما آنها میتوانند با هم همراه شده و در یک مکان مشترک به دنبال آثار باستانی مهم و ارزشمند باشند. به طور معول، این باستان شناس ها آموزش مدیریت باستان شناسی را گذرانده و گواهینامه مدیریت باستان شناسی دریافت کرده و در زمینه های کاری خود صاحب تجربه های عمیق و کاربردی و مهم هستند.
استخدام باستان شناس
باستانی شناسی یکی از حیطه های مهمی است که متاسفانه به دلیل مشکلاتی مانند نداشتن توجه کافی به رشته باستان شناسی، فقدان همکاری بین حوزه های ملی و بین المللی ، فراهم نبودن تجهیزات لازم این حوزه، عدم آموزش و ارایه اطلاعات کافی و اهمیت ندادن به این حوزه مهم ، کمی مهجور و ناشناخته مانده و گاهی باستان شناس ها به دلیل فراهم نبودن شرایط استخدام باستان شناس با مشکل مواجه میشوند.
البته، میزان درآمد باستان شناس ها با توجه به کار و فعالیت و مدرک مدیریت باستان شناسی آنها تفاوت داشته و حجم کار و اهمیت باستان شناسی میتواند، میزان دقیق درآمد آنها را مشخص کند. علاوه بر این، باستان شناسی در کشور ما به سازمان میراث فرهنگی وابسته بوده و کارکنان آن مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوی ، حقوق ماهیانه دریافت میکنند. همچنین، برخی از این باستان شناس ها با توجه به تخصص و مهارت خود و نرخ معینی که در مورد آن با کارفرمای خود توافق کردند، حقوق و مزایا دریافت میکنند.
دوره آموزشی مدیریت باستان شناسی
مراحل باستان شناسی
باستان شناس ها باید دارای دانش و اطلاعات تخصصی کامل و جامع بوده ، با انواع استانداردهای و اصول این حوزه آشنایی داشته، آموزش مدیریت باستان شناسی را گذرانده و گواهینامه مدیریت باستان شناسی دریافت کرده باشند تا بتوانند کار باستان شناسی را به نحو احسن انجام دهند. در کل ، باستان شناسی در سه مرحله جداگانه انجام میشود :
شناسایی مکان های دارای آثار باستانی : در این مرحله، باستان شناس ها تلاش خود را به کار میگیرند تا با استفاده از سفرنامه ، کتاب های تاریخ و.... مکان های تاریخی ا بشناسند.
کاوش و حفاری کردن محل مورد نظر : این مرحله مستلزم به کار بستن همه دانش و تجربیات فرد و داشتن صبر و تحمل به منظور کشف و کاوش آثار مورد نظر است.
استخراج اثار باستانی و و ارایه اطلاعات : در این مرحله، باستان شناس ها باید آثار کشف شده را استخراج کرده و بعد از یادداشت کردن ویژگی های انها، صحت اطلاعات آنها را با استفاده از شیوه های مختلف ارزیابی کنند. قابل ذکر است که ، باستان شناس هایی که مدرک مدیریت باستان شناسی دریافت کرده و این مراحل را گذرانده باشند، از اهمیت باستان شناسی و تاثیر آنها در شناخت فرهنگ گذشتگان مطلع بوده و میتوانند یافته های خود را به نسل های دیگر هم انتقال دهند.