سیستم برق اضطراری و ایمنی
سیستم برق اضطراری و ایمنی
تعریف برق ساختمان
منظور از برق ساختمان، برقی است که برای انواع واحدهای مسکونی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. غالبا، این برق مصارفی مانند توزیع روشنایی، راه اندازی تجهیزات برقی، روشن کردن انوع سیستم های تهویه، سرمایشی و گرمایشی را داشته و توزیع آن اصول خاصی دارد. قابل ذکر است که این نوع از سیم کشی میتواند همراه با دیگر انواع سیم کشی ها صورت گرفته اما باید پیش از بالا بردن همه دیوار ها انجام شود تا در زیر کار پنهان شده و ظاهر ساختمان خوب و خوشایند باشد.
دوره نرم افزار برق ساختمان،صنعتی و قدرت
امکان دارد که نوع و شیوه سیم کشی برق ساختمان برای واحدهای تجاری و مسکونی متفاوت بوده و برقکارها با توجه به کارایی آن، از متد خاصی بهره ببرند. با این حال، برقکارهای مبتدی و افراد علاقمند به رشته سیم کشی برق میتوانند آموزش برق ساختمان را گذرانده و عملا مشغول به فعالیت شوند.
عنوان ها و سرفصل هایی که در این مقاله توضیح داده میشوند شامل تعریف برق ساختمان، استانداردهای برق کشی ساختمان، انواع روش های برق کشی ساختما ن، آموزش برق ساختمان ، دوره برق ساختمان ، مدرک برق ساختمان ، گواهینامه برق ساختمان ، اصول سیم کشی و مدار بندی، سیستم برق اضطراری و ایمنی و تابلو توزیع انرژی الکتریکی هستند.
استانداردهای برق کشی ساختمان
استانداردهای برق کشی ساختمان، قوانینی تعریف شده ای هستند که باید هنگام برق کشی ساختمان رعایت کرد. علاوه براین، این استانداردها برای انواع ساختمان های اداری، مسکونی و صنعتی به صورت جداگانه تعریف شده است و باید این تفاوت ها را در نظر داشت. البته، تشخیص و اعمال این استانداردها کاری تخصصی بوده و صرفا برقکارهایی که دوره برق کشی ساختمان را گذرانده باشند، میتوانند به این تفاوت ها پی ببرند.
از جمله این استاندارد ها در بخش های مختلف یک ساختمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فاصله نصب پریزها و کلیدها از سقف معین است.
برای سیم کشی هر ساختمان باید از نقشه معین و از پیش طراحی شده استفاده کرد.
نصب انواع فن در مکان های مرطوب ممنوع بوده و در صورت نصب، باید فاصله قانونی رعایت شود.
شبکه ها توزیع برق باید حریم مشخصی داشته باشند.
سیم هایی که برای بخش های مختلف ساختمان استفاده میشوند باید سطح مقطع متفاوتی داشته باشند.
برای سیم کشی اکثر بخش های ساختمان باید از سه سیم استفاده کرد.
تعداد انشعاب هایی که میتوان از یک سیم گرفت، محدود است.
انواع روش های برق کشی ساختما ن
انواع روش های برق کشی ساختمان به دو شیوه کلی روکار و توکار تقسیم میشوند. در روش روکار، سیم های برق روی گچ ساختمان و در داخل لوله برق ( داکت ) قرار داده میشوند و از نظر رعایت اصول ایمنی و البته زیبایی کار چندان مورد توجه صاحبان .احدهای مسکونی و تجاری نیست.
روش دیگر برق کشی، برقکاری توکار است که انواع انشعاب ها همزمان با بالا بردن دیوارهای ساختمان ایجاد و مرتب میشوند. این نوع از برق کشی، برای انواع ساختمان ها مفید و کاربردی بوده و از این نظر که هم تمام اصول ایمنی برق در آن رعایت شده و هیچ سیمی دیده نمی شود، مورد استقبال قرار گرفته است.
آموزش برق ساختمان
برق ساختمان، یکی از بخش های اصلی هر ساختمانی محسوب شده و اجرا و اعمال آن در هر ساختمان دارای قوانین متفاوتی است. بنابراین، برقکارها و یا مهندسین برقی که عهده دار این کار میشوند نه تنها باید آموزش برق ساختمان را گذراند باشند بلکه تجارب عملی بسیار نیز داشته و از استاندارهای برق کشی انواع ساختمان ها نیز مطلع باشند. علاوه براین، مهندسین برقی که پیشتر از این زمینه فعالیت داشته و گواهینامه برق ساختمان در یافت کرده باشند، برای انجام اینکار گزینه بهتری هستند.
به منظور آموزش دانش پذیران علاقمند به حیطه برق، موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، دوره آموزشی آموزش برق ساختمان را معرفی کرده است. دوره برق ساختمان فرصتی در اختیار دانش پذیران میگذارد تا در مدتی کوتاه، به انواع سیم کشی برق ساختمان ، استانداردها و قوانین و شرایط آن برای انواع ساختمان های مسکونی، تجاری و تغریحی و... اشنایی پیدا کنند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کرده باشند ، مدرک برق ساختمان اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
اصول سیم کشی و مداربندی
مهمترین نکته ای که باید هنگام سیم کشی ساختمان در نظر داشته و رعایت کرد، رعایت اصول ایمنی است. علاوه براین، این سیم کشی باید بر اساس قوانین و تکنیک های خاصی انجام شده و برقکارهایی که دوره برق ساختمان را گذراندند میدانند که، باید برای حفظ اصول سیم کشی و مدار بندی چند نکته را رعایت کنند که شامل :
استفاده از سیم اتصال به زمین برای وسایلی که به آن نیاز دارند
بررسی وجود جریان برق در سیم ها با استفاده از فاز متر و تعیین شدت جریان آنها (برق شهری و غیر شهری)
استفاده از جعبه اتصال برای اتصالات انباشته شده در یک مکان به منظور افزایش ایمنی و محافظت از سیم ها
محکم کردن اتصالات سر سیم ها و ممانعت محدود شدن جریان به واسطه اتصالات شل
سیستم برق اضطراری و ایمنی
سیستم برق اضطراری و ایمنی، جز سیستم های پشتیبانی است که معمولا برای واحدهای مسکونی ، مخابرات، آزمایشگاه ها و مرکز آماری و داده و زمانی که سیستم های برق معمولی خراب شده و یا از کار افتاده باشند، مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه براین، این سیستم میتواند به ادامه کار و فعالیت برخی از تاسیسات حیاتی در مراکز معمولی و تخصصی کمک کند. غالبا، برای تامین این نوع از انرژی، از دو منبع کوتاه مدت (باتری) و یا بلند مدت (ژنراتور یا موتور الکتریکی) بهره گرفته میشود. متخصصین برقی که گواهینامه برق ساختمان دریافت کرده باشند، در استفاده از این منابع حرفه ای تر عمل میکنند.
آموزش نرم افزار برق ساختمان،صنعتی و قدرت
تابلو توزیع انرژی الکتریکی
تابلو توزیع برق الکتریکی، جعبه ای است از جنس چوب یا فلز که وسایل الکتریکی در آن نصب میشوند. این جعبه دو بخش بیرونی و درونی داشته و برخی از آنها سلولی و برخی دیگر به شکل محفظه بسته هستند. غالبا، تابلوهای برق اصلی در پست برق هستند و تابلوهای نیمه اصلی از آنها تغذیه میکنند. هدف از به کار گیری تابلوهای نیمه اصلی، کنترل و توزیع سیستم های برق بوده که برای واحدهای صنعتی و مسکونی کاربرد دارند.
قابل ذکر است که استفاده از این تابلو برق برای همه انواع واحدها مزیت هایی مانند تقسیم برق یکسان بین همه تجهیزات یک واحد، جلوگیری از ایجاد شوک الکتریکی، اصلاح ضریب توان برق، تایمن انرژی الکتریکی لازم ،مشارکت در تولید و توزیع انرژی و حفاظت در برابر عوامل محیطی را به همراه دارد.
علاوه بر این، تابلو برق ها با توجه به کاربرد، نحوه قرارگیری، فشار برق، محل نصب تابلو برق، ظاهر، ساختار و شکل، شرایط محیطی و ولتاژ به انواع مختلفی تقسیم بندی شده در حالی که، تقسیم بندی بر اساس ولتاژ از اهمیت بیشتری برخوردار است.