سبک های رهبری در سازمان
سبک های رهبری در سازمان
تعریف رهبری در سازمان
رهبری به معنای هدایت و راهنمایی بوده و در واقع، یکی از مولفه های اصلی مدیریت و گاهی فراتر از آن است. در فرایند رهبری در سازمان، مدیران باید بتوانند بر همه کارکنانی که وظایف از پیش تعیین شده خود را انجام میدهند نظارت داشته و در آنها انگیزه کار ایجاد کنند تا آنها نیز به دستیابی به اهداف سازمانی کمک کنند.
رهبری نیز مانند دیگر وظایف مدیران، حایز اهمیت بوده و مهمترین بخش آن این است که مدیر بتواند بر کارکنان نفوذ داشته و با استفاده از قدرت خود، رفتار آنها را به گونه ای تغییر دهد که تمام اهداف و برنامه های سازمانی تامین شود. علاوه براین، مدیرانی که دوره کوچینگ را گذرانده باشند، با این مولفه و تاثر و اهمیتش آشنایی بیشتری دارند.
سر فصل هایی که در این مقاله بررسی کرده و توضیح میدهیم شامل تعریف رهبری در سازمان، تفاوت مدیریت و رهبری، آموزش کوچینگ (مدیریت رهبری سازمانی)، دوره کوچینگ ، گواهینامه کوچینگ ، مدرک کوچینگ ، سبک های رهبری در سازمان، اهمیت رهبری در سازمان و نظریه های رهبری هستند.
دوره آموزشی مدیریت رهبری سازمانی( کوچینگ)
تفاوت مدیریت و رهبری
وجود مدیر و رهبر برای هر سازمان ضروری بوده اما نقش و تاثیر هر کدام با دیگری متفاوت بوده و میتوانند اینده متفاوتی را برای یک سازمان رقم بزنند. علاوه براین، مدیرانی که آموزش کوچینگ را گذرانده و تجربه کافی به دست آورده باشند، در زمینه هدایت کارکنان موفق تر خواهند بود. تفاوت مدیریت و رهبری عبارتند از :
رهبران ، ایده های منحصر به فرد میدهند اما، مدیران فقط از کار دیگران تقلید میکنند.
رهبران، روابط جدید ایجاد کرده اما مدیران، روندهای جدید میسازند.
رهبران، موقعیت های متفاوتی ایجاد میکنند اما مدیران اصرار دارند که وضعیت قبلی دنبال شود.
رهبران به رشد ویژگی های شخصیتی پرداخته در حالی که، مدیران فقط بر مهارت های تاییده شده تکیه دارند.
رهبران، کارکنان را مدیریت کرده اما مدیران، نقش هدایت آنها را بر عهده دارند.
رهبران، ریسک پذیر بوده اما مدیران، به ریسک فکر نکرده و از آن دوری میکنند.
رهبران، به کارکنان انگیزه میدهند در حالی که مدیران اهداف را تعیین میکنند.
رهبران برنامه های بلند مدت دارند در حالی که ، مدیران برنامه های کوتاه مدت را انتخاب میکنند.
آموزش کوچینگ (مدیریت رهبری سازمانی)
رهبری سازمان و کوچینگ برای سازمان بسیار حیاتی بوده و میتواند جهت و راستای فعالیت کارکنان را مشخص کند. بنابراین، مدیرانی که قصد دارند رهبری یک سازمان و کارکنان آن را بر عهده بگیرند باید علاوه بر داشتن تحصیلات آکادمیک، دوره کوچینگ را گذرانده و توانمندی های لازم برای رهبری را کسب کرده باشند. علاوه براین، مدیرانی که گواهینامه کوچینگ دریافت کرده باشند برای سمت رهبری یک سازمان گزینه و انتخاب بهتری هستند.
با توجه به اهمیت رهبری در سازمان ها، موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، دوره آموزش کوچینگ را برای علاقمندان به مدیریت و رهبری و مدیران ارایه کرده است. دوره کوچینگ ، فرصتی کوتاه اما مغتنم در اختیار دانش پذیران میگذارد تا با اصول و تفاوت های مدیریت و رهبری آشنایی پیدا کرده و آنها را برای رهبری سازمان خود استفاده کنند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کرده باشند ، مدرک کوچینگ اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
سبک های رهبری در سازمان
سبک رهبری به این معناست که، مدیر یک سازمان چگونه از قدرت و نفود خود در برابر کارکنان استفاده کرده چه دیدگاهی نسبت به آنها دارد. از این دیدگاه، سبک های رهبری در سازمان به چهار دسته کلی تقسیم میشوند که شامل :
سبک دستوری : در این سبک، مدیر به کارکنان توجهی نداشته اما کارکنان از وظایف خو کاملا مطلع هستند و انها را به طور کامل انجام میدهند.
سبک متقاعد کننده : رهبران طرفدار این سبک، به کارکنان و انجام وظایف اهمیت زیادی میدهند.
سبک تفویض کننده اختیار: در این سبک، همه کارها توسط کارکنان انجام شده زیرا از دیدگاه مدیر، آنها به اندازه کافی در تشخیص موقعیت و تصمیم گیری ها کفایت دارند.
سبک مشارکتی : رهبران طرفدار این سبک، به کارکنان توجه زیادی داشته و در سازمان کار چندانی انجام نشده و کارکنان میتوانند در مورد روند کار سازمان پیشنهاد دهند.
قابل ذکر است که مدیرانی که آموزش کوچینگ را گذرانده و گواهینامه کوچینگ دریافت کرده باشند، میدانند کدامیک از این دسته ها برای کنترل و نظارت بر کارکنان کارآمد هستند.
اهمیت رهبری در سازمان
رهبری در سازمان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بوده و مدیران شایسته و با کفایت باید بتوانند آن را به بهترین نحو انجام دهند تا هم کارکنان برای ادامه کار ترغیب شده و هم سازمان به خطی مشی تعیین شده خود ادامه داده و به اهدافش دست یابد. علاوه براین، اهمیت رهبری در سازمان از این جهت است که :
میتواند بین اهداف سازمانی و علایق شخصی ارتباط و هماهنگی ایجاد کند.
به بهبود ارتباط بین کارکنان و مدیر کمک میکند.
برای بهبود و تاثیر عملکرد کارکنان، آنها را راهنمایی میکند.
با مشارکت کارکنان، روحیه آنها را تقویت میکند.
میتواند نقشه راه را تنظیم کرده و الگوی رفتاری جدیدی را برای کارکنان ارایه دهد.
عزم و موفقیت را به منظور ادامه فعالیت ها ، در کارکنان ایجاد کند.
با ارایه راه حل های خلاقانه، فرصت هایی را برای بهبود اوضاع ایجاد میکند.
همه کارکنان را درگیر انجام فعالانه ها برخی از وظایف میکند.
از طریق توضیح نقش کارکنان در موفقیت سازمان، به افزایش اعتماد به نفس کارکنان کمک میکند.
برای شروع فعالیت های جانبی به کارکنان انگیزه میدهد.
علاوه براین، در صورتی که رهبر یک سازمان دوره کوچینگ را گذرانده و تجربیاتی در این زمینه و برای ارتقا سازمان به دست آورده باشد، میتواند در مدتی کوتاه به یکی از شرکت ها برتر آن محل و یا مکان خاص تبدیل شود.
دوره آموزشی مدیریت رهبری سازمانی( کوچینگ)
نظریه های رهبری
به نظر میرسد که برخی از سازمان ها از نظریه های رهبری متفاوتی استفاده کرده و فاکتورهای متفاوتی در دوام و پیشرفت انها دخیل باشد. به این ترتیب، انواع نظریه های رهبری که امکان دارد در یک سازمان مورد استفاده قرار بگیرند شامل:
نظریه اقتضایی رهبری : این نظریه اینطور بیان میکند که یک رهبر در صورتی موفق خواهد بود که، بتواند بر کارکنان نفوذ موثری داشته و ارتباط متقابل بین آنها نیز سازنده و مفید باشد و البت آنها را به کار نیز ترغیب نماید.
نطریه منبع شناختی : در این نظریه، عملکرد رهبرانی که برای انجام کارهای سازمان خود برنامه مشخص تری داشته و با هوش و کفایت هستند، بهتر بوده و سود بیشتری هم نصیب شان میشود.
نظریه صفات رهبری: این نظریه حاکی از این است که داشتن ویژگی های شخصیتی مانند تعامل زیاد، سازگاری با دیگر سازمان ها، ابتکار و اشتیاق، همدلی و همراهی و اصالت و فهم میتواند در موفقیت یک سازمان دخیل بوده و البته در این زمینه نقش تعیین کننده ای دارد.