دکوراسیون داخلی
تعريف دکوراسيون داخلي
دکوراسيون داخلي عبارت است از طراحي و هماهنگ سازي محيط به منظور استفاده تخصصي و بهينه از فضا و جلوه بخشيدن دو چندان رنگ ها ، مبلمان و کليه اکسسوري موجود دريک فضا که با توجه به فاکتورهاو عوامل مختلفي انجام مي شود .
پس از معماري ، دکوراسيون داخلي مهمترين نقش را در کاربردي ساختن ، بهينه سازي و زيبا سازي فضاي ساختمان ها ايفا مي کند . دکوراسيون داخلي تاثير زيادي در ايجاد فضايي کاربردي ، بهينه و زيبا دارد تا جايي که بسياري از طراحان دکوراسيون داخلي با استفاده از دانش ، توانايي و قابليت هاي خود مي توانند کم و کاستي و نقص هاي احتمالي معماري بنا را نيز اصلاح نمايند .
در روند طراحي دکوراسيون داخلي يک فضا مباحث و فاکتورهاي زيادي هستند که بر سبک و سياق کار و روش هاي مورد استفاده تاثير مي گذارند که در ادامه به برخي از مهمترين اين عوامل اشاره خواهيم کرد .
اولين و مهمترين فاکتوري که بايد در در پروسه طراحي دکوراسيون داخلي مد نظر طراح قرار بگيرد نوع کاربري مکان است. کابري يک محيط مي تواند مسکوني ، تجاري ، تبليغاتي ، اداري ، آموزشي ، صنعتي و غيره باشد و پر واضح است که به طور مثال سبک دکوراسيون ، نوع مبلما ن ، چيدمان و رنگ هاي مورد استفاده در يک محيط صنعتي با يک محيط آموزشي تفاوت هاي بسياري مي طلبد . يک از مزاياي طراحي دکوراسيون داخلي ايجاد تناسب ميان نوع کاربري و محيط است .
يکي ديگر از مهمترين عواملي که مي بايست در روند طراحي دکوراسيون داخلي مورد توجه قرار بگيرد ابعاد فضاي مورد نظر است . يکي ديگر از مزاياي استفاده از تکنيک هاي تخصصي دکوراسيون داخلي متعادل سازي فضاها با استفاده از بازي با رنگ ها است رنگ ها مي توانند تاثيرات زياد مثبتي بر ديد و ايجاد فضاي مناسب تر داشته باشد . به عنوان مثال استفاده از رنگ هاي روشن براي فضاهاي کوچک به منظور بزرگ تر جلوه دادن فضا و برعکس استفاده از رنگ هاي تيره براي فضاهاي بسيار بزرگ .
يکي ديگر از فاکتورهايي که در روند طراحي دکوراسيون داخلي مي بايست به ان توجه شود بودجه و امکانات موجود است . يک طراح دکوراسيون داخلي حرفه اي با توجه به بودجه ، شرايط و امکانات موجود به انتخاب سبک و به تبع آن به انتخاب تجهيزات و مبلمان مورد نياز مي پردازد . به طور مثال انتخاب سبک ها لوکس و لاکچري با بودجه محدود به طور حتم نتايج قابل قبولي به همراه نخواهد داشت .
فاکتورهاي کاربري ، ابعاد و بودجه فاکتورهايي هستند که در انتخاب سبک ، متريال ، مبلمان ، چيدمان ، رنگ و غيره تاثير مي گذارند و به عبارت ساده تر در انتخاب هر يک از موارد بالا طراح مي بايست کليه اين عوامل را در نظر بگيرد .
در ادامه به اهميت انتخاب و تاثير عوامل بالا اشاره خواهيم کرد .
انتخاب سبک درطراحي دکوراسيون داخلي
اولين قدم در روند طراحي دکوراسيون داخلي پس از بازديد ازمکان مورد نظر و کسب اطلاعات در مورد زمينه کاربري ، ابعاد و بودجه موجود ، انتخاب سبک است . انتخاب سبک ساير انتخاب هاب مانند نحوه چيدمان ، نوع مبلمان و رنگ هاي مورد استفاده را نيز به صورت کلي تحت تاثير قرار مي دهد . از اين رو شايد بتوان ادعا کرد انتخاب سبک يکي از حساسترين و مهم ترين مراحل در طراحي دکوراسيون داخلي است .
تاثير چيدمان در طراحي دکوراسيون داخلی
يکي ديگر از فاکتورهاي بسيارمهم و اساسي در پروسه طراحي و اجراي دکوراسيون داخلي چيدمان است . در چيدمان فضا مي بايست به عوامل مختلف زيادي توجه کرد . آخرين مرحله در اجراي دکوراسيون داخلي يک فضا چيدمان است و به همين دليل از اهميت دو چندان برخوردار است ، به اين دليل که طراحان متخصص و متبحر مي توانند با استفاده از چيدمان اصولي و حرفه اي نقص ها و کم و کاستي هاي موجودر در مراحل قبل را نيز جبران نمايند .
تاثير رنگ در طراحي دکوراسيون داخلي
يکي ازمهمترين مباحث در طراحي دکوراسيون داخلي مبحث رنگ است .رنگ ها تاثيرات چشمگيري بر محيط اطراف ما دارند.
در انتخاب رنگ براي فضاهاي داخلي عوامل زيادي بايد در نظر گرفته شوند . برخي از اين عوامل عبارتند از :
نور : توجه به نور محيط ، به چه مقدار نور احتياج داريد؟ اين فضا اساسا مکاني روشن يا تاريک است ؟
نوع کاربري : توجه به کاربري فضا ، چه نوع فعاليتي قرار است در اين مکان انجام گيرد؟ آيا در پي ايجاد محيطي برانگيزاننده و شاد هستيد يا به فضايي ساکت و آرام نياز داريد ؟
سليقه کارفرما : در اين فضا اساسا تمايل به داشتن فضايي گرم يا سرد داريد؟
کاربران : چه رده سني از افراد قرار است ازاين فضا استفاده کنند ؟
هدف : مايل داريد فضاي اتاق بزرگ تر يا کوچک تر از سايز واقعي آن به نظر برسد؟
فرم فضا : شکل اصلي فضا چيست؟ باريک و طويل يا کوتاه و پهن است؟
ارتفاع : ارتفاع سقف اتاق چقدر است ؟
وعوامل بسيار زياد ديگري که در انتخاب رنگ محيط بايد مد نظر قرار داده شوند . در اين قسمت اشاره مختصري به تقسيم بندي رنگ ها خواهيم داشت .
تقسيم بندي رنگ ها
رنگ ها به سه دسته کلي تقسم مي شوند : رنگ هاي اصلي ، رنگ هاي فرعي و رنگ هاي ترکيبي .
• رنگهاي اصلي
رنگ هاي اصلي شامل سه رنگ قرمز، زرد و آبي هستند .
رنگهاي فرعي
رنگ هاي فرعي شامل سبز، نارنجي و بنفش هستند .رنگ هاي فرعي رنگ هايي هستند که از ترکيب رنگهاي اصلي با يکديگر به وجود مي آيند . محل قرار گيري هر رنگ ثانويه در دايره رنگ ها ، بين دو رنگ اصلي تشکيل دهندهاش است.
رنگهاي ترکيبي
رنگ هاي ترکيبي شامل زرد- نارنجي، قرمز نارنجي، قرمز- بنفش، آبي - بنفش، آبي- سبز و زرد - سبز، هستند اين رنگ ها نتيجه ترکيب يک رنگ اصلي با يک رنگ فرعي هستند و در دايره رنگ ها، در ميان دو رنگ تشکيل دهنده خود قرار مي گيرند.
اهميت دکوراسيون داخلي
در سال هاي اخير علم روانشناسي ثابت کرده دکوراسيون داخلي مي تواند تاثيرات به سزاي قابل توجهي درايجاد يک فضاي صميمي و آرام براي اعضاي خانواده داشته باشد . همچنين طرحي دکوراسيون داخلي مناسب و حرفه اي مي تواند منجر به افزايش راندمان کاري پرسنل در فضاهاي کاري اعم از تجاري ، اداري و صنعتي شود . استفاده از تکنيک هاي تخصصي طراحي دکوراسيون داخلي همچنين مي تواند منجر به استفاده بهينه از محيط شود .
يکي ديگر از مزاياي طراحي دکوراسيون داخلي ايجاد فضايي زيبا و چشم نواز با توجه به هماهنگي ميان مبلمان ، چيدمان و رنگ ها است .
دوره هاي آموزشي طراحي دکوراسيون داخلي
با توجه به مزاياي ياد شده و بازار کار پر رونق و رو به رشد حرفه طراحي دکوراسيون داخلي در سال هاي اخير دوره هاي آموزشي دکوراسيون داخلي با استقبال چشمگير متقاضيان مواجه شده است ، در همين راستا برخي از مراکز آموزشي معتبر به منظور پاسخ گويي به نياز متقاضيان اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي طراحي دکوراسيون داخلي کرده اند .
يکي ازاين مراکز آموشزي معتب مرکز آموزش مجازي فن پردازان است . مرکز آموزش مجازي فن پردازان با ارائه دوره هاي آموزش طراحي دکوراسيون داخلي به صورت غير حضوري امکان شرکت در اين دوره هاي را براي افراد با هر شرايط فراهم کرده است . لازم به ذکر است فراگيران پس از شرکت در دوره هاي آموزشي طراحي دکوراسيون داخلي مرکز آموزش مجازي فن پردازان علاوه بر کسب دانش ، مهارت ، توانايي و قابليت هاي موردنياز براي ورود به اين حرفه موفق به کسب مدر ک طراحي دکوراسيون داخلي نيز خواهند شد . گواهينامه طراحي دکوراسيون داخلي صادر شده از سوي مرکز آموش مجازي فن پردازان مورد تائيد سازمان علوم تحقيقات و فن آوري مي باشد که مي تواند در افزايش شانس افراد براي ورود به بازار کار نقش به سزايي داشته باشد .