زمینه های کارایی مدیریت منابع انسانی
زمینه های کارایی مدیریت منابع انسانی
تاریخچه مدیریت منابع انسانی
طبق گزارش های ارایه شده در حیطه مدیریت منابع انسانی، تاریخچه مدیریت منابع انسانی به قرن بیست بر میگردد. در این دوره، نظریه مدیرت علمی مطرح شد که با توجه به آن، مدیران و صاحبان کار تلاش کردند تا رضایت کارکنان را تا حد ممکن جلب کرده و به بهره وری اقتصادی و در نتیجه سودآوری شرکت ها و سازمان ها خود کمک کنند.
علاوه براین، مدیران به این نتیجه رسیدند که، استخدام نیروهای جدید میتواند برای سازمان هزینه های هنگفتی در بر داشته و قوت آنها را تلف کند بنابراین، تصمیم گرفتند تا آنها را مجددا به نحو احسن آموزش داده و مزیت هایی را به آنها اختصاص دهند تا هم ارزش کار و فعالیت آنها را نشان داده و نظر آنها را برای ماندن در سازمان مرد نظر جلب کنند.
علاوه بر این، انقلاب صنعتی و مشکلاتی که بعد از آن برزو کرد را نیر نباید نادیده گرفت زیرا تحول عظیمی در صنعت کار به وجود آورده و موجب شد تا سن نیروی های کار تا سن کودکان کاهش پیدا کرده و شرایط بسیاری از افراد نادیده گرفته شود.
سرفصل های این مقاله شامل تاریخچه مدیریت منابع انسانی ،تعریف مدیریت منابع انسانی، اهداف مدیریت منابع انسانی، آموزش مدیریت منابع انسانی، دوره مدیریت منابع انسانی، مدرک مدیریت منابع انسانی، گواهینامه مدیریت منابع انسانی ، زمینه های کارایی مدیریت منابع انسانی، حوزه منابع انسانی و عوامل موثربر بهره وری نیروی انسانی هستند.
تعریف مدیریت منابع انسانی| human resource management
مدیریت منابع انسانی، یکی از حوزه های مدیریتی است که در آن به نیروی انسانی و توانایی ها و کارایی شان پرداخته میشود. در این میان، مدیریت منابع انسانی باید بتواند مهارت ها و توانایی های همه نیروهای انسانی در بخش های مختلف را شناسایی نموده و از آنها برای دستیابی به اهداف سازمانی کند. وظیفه این مدیر این است که، مسئولیت های جدید نیروها را مشخص و به انها گوشزد کرده و در صورت لزوم، در شرح وظایف آنها تغییراتی ایجاد کند تا کارکنان در حیطه کاریشان به اندازه کافی توانمند شوند.
علاوه براین، نیروی های انسانی یک سازمان باید در جهت اهداف حرکت کنند و مدیر باید، از سیستم ها و سیاست های خاصی برای مدیریت این کارکنان استفاده کند. همچنین، مدیران منابع انسانی باید بتواند از طریق اهداف استراتژیک، بازده کارکنان، را در بخش های مختلف به حداکثربرسانند. قابل ذکر است که، فعالیت هایی که یک مدیر منابع انسانی انجام میدهد بسیار متنوع و گسترده بود اما انجام برخی از آنها شامل بررسی و ارزیابی عملکرد کارکنان ، آموزش و بسط و توسعه وظایف آنها در اولویت قرار دارد. البته با در نظر گرفتن اهمیت مدیریت منابع انسانی، افرادی میتوانند این وظیفه سنگین برعهده گیرند که، در این حیطه تحصیلات آکادمیک داشته و دوره مدیریت منابع انسانی را گذرانده باشند تا بتوانند همه قوانین این حیطه را اجرا و اعمال کنند.
آموزش مدیریت منابع انسانی
با توجه به اینکه، گاهی اوضاع اقتصادی نوسان داشته و مدیران و صاحبان کار نیز به دنبال کارکنان و منابع انسانی شایسته هستند، بنابراین، همه کارکنان باید مجموعه ای از توانایی های مشترک را داشته و برای آموختن مطالب و مهارت های جدید نیز استعداد کافی داشته باشند. حال، مدیرانی میتوانند این استعدادها راشناسایی کنند که گواهینامه مدیریت منابع انسانی داشته و با تدبیر خود برای کنترل و نظارت همه سازمان برنامه های استراتژیک تدوین و تنظیم کرده و زمینه دستیابی به همه اهداف سازمانی را فراهم کنند.
به منظور شناخت و کاربرد اصول مدیریت منابع انسانی، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، بسته های آموزشی برای دوره آموزش مدیریت منابع انسانی معرفی و ارایه کرده است. دوره مدیریت منابع انسانی به دانش پذیران با فرصت کم امکان میدهد تا با اصول مدیریت منابع انسانی آشنا شده و برای مواجه شدن با موقعیت های جدی و واقعی دنیای کسب و کار، تجارب مهم و ناب و ارزشمندی کسب کنند.
علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کنند ، مدرک مدیریت منابع انسانی اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده ، در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
زمینه های کارایی مدیریت منابع انسانی
منابع انسانی ، بخش مهم یک سازمان تولیدی و یا خدماتی را تشکیل داده و میتوان تاثیرات بلند مدتی بر میزان رونق یک کسب و کار داشته باشد. از جمله دیگر زمینه های کارایی مدیریت منابع انسانی، استفاده از ان برای روانشناسی صنعتی و بررسی عوامل تاثیر گذار برآن است. علاوه براین، در صورتی که این مدیریت به نحو موثری انجام شود، میتواند برای سازمان ارزش ایجاد کرده و برای ذی نفعان نیز مزیت هایی را به دنبال داشته باشد.
علاوه براین، مدیرانی که در زمینه منابع انسانی تخصص داشته باشند، میتوانند به ماندگاری نیروهای انسانی کمک کرده و آنها را به انجام فعالیت های بهینه ترغیب کنند و در نتیجه، از ترک کار جلوگیری کنند.
عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی
حوزه منابع انسانی ، از جمله حیطه هایی است که نیاز به اعمال اصول و قوانین جدیدی داشته و در عین حال، هر عامل کوچک و جزیی میتواند بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر میگذارد. علاوه براین، با اینکه کارکنان تمام تلاش خود را برای بهبود و ارتقا سطح سازمان میکنند اما امکان دارد که مجموعه ای از عوامل خاص در سازمان تاثیر بیشتر و جدی تری داشته باشند. از جمله عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دادن اختیارات لازم به کارکنان برای انجام وظایف ضروری
بیان واضح همه مسئولیت ها و وظایف کارکنان و تعیین حدود آنها
احترام قایل شدن برای کارکنان و بهبود وجه اجتماعی آنها
فرصت دادن به کارکنان برای تصمیم گیری های جدی
پرداخت به موقع و کافی به کارکنان
رفتار درست و احترام آمیز مدیران با کارکنان
برگزاری دوره های آموزشی تکمیلی برای کارکنان
اهداف مدیریت منابع انسانی
مدیریت کردن سازمان های و شرکت هایی که تعداد کارکنان شان زیاد است، بسیار دشوار بوده و از این جهت، مدیر باید برنامه هایی را برای کنترل و نظارت بر آنها در نظر بگیرد که واقعا کارایی داشته باشند. بنابراین، یکی از اهداف مدیریت منابع انسانی میتواند همین بررسی وضعیت کاری کارکنان باشد که در 4 گروه طبقه بندی شده و عبارتند از :
اهداف سازمانی، که به به کارگیری تخصص کارکنان برای دستیابی به اهداف سازمانی مرتبط است.
اهداف وظیفه¬ ای، به قبول مسئولیت های بخش اداری ارتباط دارد.
اهداف اختصاصی ، به براورد کردن نیازهای کارکنان و تامین و برطرف کردن آنها و به حداکثر رساندن کارایی سازمان میپردازد.
اهداف اجتماعی، در مورد نیازهای روزانه کارکنان صحبت میکند.