حقوق داوری و اجرای عدالت

حقوق داوری و اجرای عدالت 

حقوق داوری و اجرای عدالت |  حقوقی است که در آن تمامی افرادی (طرفین دعوی )که با هم از نظر مالی یا تجاری و یا ... مشکل داشته و به دردسر بر می خورند، به همراه یک یا چند نفر داور به دادگاه مراجعه کرده و در خواست رسیدگی به مشکلشان را به دادگاه ارایه می دهند.
البته اکثراین اختلافات ، مشکلات عدیده ای ایجاد می کند و حل و فصل آن کمی زمانبر است.
علاوه بر این مسئله ،افرادی که قصد مطرح کردن مشکل خویش را دارند می توانند با رضایت طرف مقابل ، موضوع را به داورهای حقوقی انتقال داده و امر قضاوت و داوری را به آنها محول کنند.
البته بایستی عنوان کرد که برخی از این داورها فقط مجاز به کار و داوری در برخی از زمینه ها هستند و گاها حق قضاوت و داوری کاملا از آنها گرفته شده است.

نکته ی جالب در امر داوری و قضاوت این است که طرفین دعوی می توانند با هم توافق کنند که در صورت بروز هر گونه مشکلی حتما داور را انتخاب کرده و یا این اقدام را عملا به زمان بروز اختلاف و مشکل موکول کرده و شخص سومی را برای حل این مشکل انتخاب کنند.علاوه بر این مسئله ، طرفین بایستی داور مصلحی انتخاب کرده و این داور بایستی مطابق با نظر و حقوق طرفین قابل تغییر و جایگزینی باشد.

سر فصل های این مطلب شامل تعریف حقوق داوری، آموزش حقوق داوری، دوره حقوق داوری ، انواع داوری حقوقی، مدرک حقوق داوری و گواهینامه حقوق داوری ، اهمیت حقوق داوری ، جایگاه داوری در حقوق ایران و شرایط حقوق داوری می باشد.

آموزش حقوق داوری

انواع داوری حقوقی 

داوری حقوقی به دو نوع اختیاری و اجباری تقسیم بندی میشود که هر کدام اختیارات ، ویژگی ها و وظایف مخصوص به خود دارد.

 داوری اجباری 

گاها دادگاه بر اساس مصلحت طرفین تصمیم می گیرد که موضوع دعوی را به یک قاضی یا داور مشخص ارجاع بدهد تا موضوع را پیگیری کند که البته دراین حالت طرفین اختیار و اجازه ی تعیین این داور و تغییر آن را ندارند.
البته این نوع داوری مزایایی دارد که از جمله میتوان به قابل انتخاب بودن قاضی از سمت طرفین اشاره کرد که این قاضی می کوشد، بین طرفین صلح و آشتی برقرار کند.

داوری اختیاری

در این شکل از داوری ، طرفین دعوی در یک قرارداد یا قراردادهای جداگانه ذکر می کنند که در صورت بروز هر گونه مشکلی ، بایستی به داور مراجعه کرده و در مورد مشکل به وجود آمده به صلح و توافق برسند.این داور انتخاب شده می تواند شخصیت حقوقی یا حقیقی داشته باشد و البته بایستی برای انجام کارش هیچ گونه ممنوعیتی نداشته باشد.علاوه بر موارد ذکر شده ، داورها و یا افرادی که آموزش حقوق داوری را گذرانده باشند، به تفاوت این دو موضوع (داوری اختیاری و داوری اجباری بیشتر واقف هستند).آموزش حقوق داوری ، امری کاملا دشوار و چالش برانگیز بوده و البته نیازمند تسلط کافی به امور حقوقی و نیازمند اطلاعات است.
بنابراین کلیه ی افرادی که به عنوان داور حقوقی اختلافات تجاری و نزاع ها و امور مالی انتخاب می شوند باید بتوانند از عهده ی تجزیه و تحلیل کردن کلیه ی مشکلات برآمده و تمامی جوانب امور را در نظر گرفته و راهکاری منصفانه و عادلانه ارایه داده و نهایتا بتوانند رضایت طرفین دعوی را کسب کنند. 

از این رو در صورتی که داور حقوقی آموزش لازم را در این زمینه دیده باشد و گواهینامه حقوق داوری یا مدرک حقوق داوری داشته باشد می تواند گزینه ی بسیار مناسبی برای مشورت و داوری باشد.با توجه به اهمیت داوری در تمامی مسایل و مشکلات مالی و همچنین نیاز جامعه به داشتن داوران حقوقی توانگر و زبده ، موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان ، دوره حقوق داوری را برای علاقمندان و کلیه متقاضیان ارایه نموده است.

محتوای دوره حقوق داوری ، بسیار کامل و جامع بوده و به دانش پذیران این دوره ، امکان آشنایی به اهمیت و اصول و نوع داوری در ایران و دیگر کشورها را ایجاد کرده و باعث می شود که داوران آموزش دیده برای داوری در کلیه ی موقعیت ها ،تجربه کافی بدست آورند. 

علاوه بر تمامی موارد ذکر شده این موسسه در پایان دوره به کلیه ی دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین حقوق داوری نمره حد نصاب را کسب کرده باشند، مدرک حقوق داوری اعطا می کند.قابل ذکر است که مدرک اخذ شده مورد تایید وزارت علوم و فناوری تحقیقات بوده و در همه ی موقعیت های دولتی و شغلی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به بعضی از کشورها نیز مفید خواهد بود.
خوشبختانه در ایران ،جایگاه داوری در علوم حقوقی ایران و در تمام قراردادهایی که در این کشور منعقد می شود رعایت شده و در صورت بروز هر گونه مشکلی به داوران مصلح ارجاع داده می شود.

بنابراین جایگاه داوری در علوم حقوقی ایرانی تثبیت شده و مخصوصا برای قراردادهای بازرگانی هیچ نوع مشکلی وجود ندارد و کلیه ی داورها موظف به اجرا و رعایت قوانین دادرسی و تشریفات قانونی این حوزه هستند.اعتماد و اجرای قوانین حقوق داوری در جامعه امتیازات بسیاری دارد که از جمله می توان به اعتماد تعداد بسیاری از بازرگان ها به این حوزه اشاره کرد به نحوی که آنها به پذیرش قوانین و مقررات آن بسیار راغب هستند.

علاوه بر این موضوع، بسیاری از مقررات داوری ملی و دیدگاه ها تغییر یافته و اصلاح شده و از این نظر ایده های بسیار جدیدی در این زمینه شکل می گیرد که نهایتا به ارایه ی کارهای جدید و موثر ختم می شود و طبعا بسیاری از قوانین ناکارآمد جای خود را به قوانین جدید و اصلاح شده می دهند.

گذراندن دوره حقوق داوری در موسسات آموزشی معتبری مانند موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان ، به شناخت و ثبات جایگاه داوری در ایران کمک می کند.اهمیت حقوق داوری معمولا در مراجعه به داور و حل مساله توسط وی روشن شده و طبعا مزایای بسیاری برای طرفین دعوی دارد.

علاوه بر این طرفین دعوی می توانند با رضایت یکدیگر، فردی را برای اینکار انتخاب کنند که در زمینه ی مشکل طرفین دعوی متبحر بوده و تجربه کافی داشته باشد و ضمنا گواهینامه حقوق داوری را نیز دریافت کرده باشد.
بنابراین اهمیت حقوق داوری از این جهت است که حکم قطعی داوری در مقایسه با حکم قضایی قطعی تر بوده و کاملا لازم الاجرا است.
معمولا هزینه واگذاری نزاع ها به داوران حقوقی کمتر بوده و زمان کمتری میگیرد.رای داورها در مقایسه با احکام قضایی سریعتر و بهتر انجام می شود.یکی دیگر از مزایای داوری حقوقی اینست که می توان جلسات داوری را بنا به درخواست طرفین دعوی ، به صورت کاملا محرمانه برگزار نمود و برای موضوعات خاص و ویژه از داورهای زبده و متخصص استفاده کرد.

مدرک حقوق داوری

شرایط حقوق داوری 

منظور از شرایط حقوق داوری ، شرایطی است که تمامی مسایل و مشکلات دعوی در آن بررسی شده و داوری در آن انجام می شود.
در این شرایط ، بایستی مجموعه ای از قوانین به طور کاملا جدی و قطعی رعایت شده و داوران و طرفین دعوی به تعهدات خود عمل کنند. 
اولین موضوعی که در شرایط حقوق داوری در نظر گرفته می شود، شرایط وجودی خود داور است : 

  • داور نباید هیچگونه نسبت یا آشنایی قبلی با طرفین دعوی داشته باشد.
  • سن داور حتما بایستی بیشتر از 25 سال باشد.
  • باید به موضوع مطروحه آشنایی و اشراف کامل داشته باشد.
  • بایستی کاملا مسئول و متعهد به تعهدات خود عمل کند.

پرداخت حقوق داور بر عهده ی طرفین دعوی است و نباید سود خاصی از رفع مشکل طرفین دعوی نصیبش شود. وی همچنین باید تاریخ خاتمه و شروع داوری را اعلام کند.

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها