حسابداری چیست؟

حسابداری چیست؟

حسابداری چیست؟ | به شناسایی دقیق ، اندازه گیری، ثبت، ذخیره و گزارش اطلاعات اقتصادی برای استفاده کنندگان و ذینفعان  به گونه ای که امکان تصمیم گیری و قضاوت آگاهانه برای آنها فراهم شود، حسابداری گفته می شود.به تعبیری دیگر حسابداری شامل روشهای کاملا قرار دادی است که توسط انجمن های حرفه ای حسابداری و یا کارشناسان تدوین شده و به تدریج مورد قبول عموم قرار گرفته و قابل تغییر و تصحیح می باشد. برای حسابداری تعاریف گوناگونی ارایه شده است که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
حسابداری ،خدمتی است که از طریق فراهم کردن اطلاعات مالی مورد نیاز مدیران کسب و کارها ، پرداخت کنندگان مالیات وسرمایه گزاران جهت تصمیم گیری های مهم انجام می پذیرد.
و نهایتا حسابداری عبارت است از تفسیر ، اندازه گیری و توصیف کسب و کارها و فعالیت های اقتصادی.
درواقع فعالیت های حسابداری بر این اصل استوار است که با به دست آوردن اطلاعات مالی و بررسی آنها ، اطلاعات لازم برای حل مسایل مالی یک شرکت فراهم شود . آموزش حسابداری همچنین یک رشته تحصیلی و دوره ی حرفه ای است که به انجام کارهای ذکرشده می پردازد.
حسابداری انواع مختلفی دارد که در زیر به توضیح آنها می پردازیم:

انواع مختلف حسابداری

حسابداری مالی

این بخش از حسابداری بر ارائه اطلاعات مالی در قالب صورتهای مالی با هدف کلی تنظیم (ترازنامه ، صورت درآمد و غیره) که به افراد خارج از شرکت ارایه  می شود ، تمرکز دارد. این گزارش ها  باید مطابق با اصول حسابداری استاندارد و رسمی ارایه شوند.

حسابداری مدیریتی

بخش دیگری از حسابداری به ارائه اطلاعات مربوط به مدیریت شرکت برای تداوم عمر شرکت و سالم ماندن آن از نظر اقتصادی می پردازد. اطلاعات ارایه شده در حسابداری مدیریتی مربوط به اطلاعات ناشی از معاملات ثبت شده است. به طور کلی ، این اطلاعات برای افراد خارج از شرکت ارایه نشده و فقط در دسترس مدیریت شرکت است.
برخی از زمینه های  دیگر حسابداری عبارتند از:

  • مشاوره در مورد سیستم های حسابداری
  • برنامه ریزی ، مشاوره و گزارش مالیات بر درآمد
  • حسابرسی صورتهای مالی شرکتها و سازمانهای دیگر
  • ارائه مشاوره عمومی در مورد تجارت
  • برنامه ریزی مالی برای افراد

حتی اگر تازه وارد حسابداری شده باشید ، ممکن است در زندگی روزمره خود متوجه برخی استفاده های حسابداری شوید.
به عنوان مثال مادر من حسابدار اصلی خانواده ما است. در شروع هر ماه ، او بودجه ای را تهیه می کند که کلیه پرداخت ها و درآمد مورد انتظار برای ماه را در نظر می گیرد. وی سپس کلیه پرداخت ها و رسیدهای خود را در دفتر روزنامه  شخصی خود مانند مواد غذایی ، خدمات شهری ، مالیات و غیره ثبت می کند. کنترل و پیگیری هزینه های خانه در برابر بودجه ماهانه به او کمک می کند تا ازصرف مبالغ اضافی خودداری کند و همچنین به او این اطمینان را می دهد که در صورتی که فراموش کند پول را کجا خرج کرده است به راحتی متوجه شود که پول را کجا خرج کرده است.او تمام فاکتورها و صورتهای بانکی را در جعبه کفش نگه می دارد. هر سال مادرم مالیات ها و هزینه های اضافی خرج شده خود را ثبت می کند و اینجاست که تمام تلاش وی در حفظ سوابق مالی مشخص می شود زیرا او تمام اطلاعات لازم را در مورد هزینه های خود (درجعبه کفش) در اختیار دارد. حتی اگر مادر من متوجه نباشد اما در واقع او تمامی وظایف اساسی یک حسابدار را برای مدیریت امور مالی خانه انجام می دهد.
حسابداری فقط یک بعد رسمی و کارآمدتر از چنین فرایندهایی در قالب یک تجارت است. مشاغل از مقوله حسابداری، برای سازماندهی اطلاعات مالی خود استفاده می کنند که به آنها کمک می کند تا داده های مالی خود را بررسی کرده و آنها را مطابق با مقررات مالی به جلو ببرد. 
در ساده ترین حالت ، حسابداری راهی است برای برقراری ارتباط سالم مالی یک تجارت یا سازمان با یک و یا همه ی طرف های ذینفع. این راهی برای ارزیابی دارایی ها ، بدهی ها و گردش پول و یا آینده یک کسب و کار برای سرمایه گذاران فعلی و آینده است. در واقع حسابداری انرژی حیاتی در یک تجارت است و همه ی تجارت ها  دارای اطلاعات اساسی حسابداری است که بایستی ثبت شوند.

حسابداری چیست؟

مؤلفه های حسابداری

مولفه ها ی حسابداری از 2 بخش تشکیل شده است:

  1. ذخیره سازی اطلاعات
  2. تجزیه و تحلیل اطلاعات

ذخیره سازی ، که به عنوان حسابداری مالی نیز شناخته می شود ، روند ثبت و جمع بندی اطلاعات مالی است. نگهداری ازاطلاعات مالی شامل ثبت معاملات (به عنوان مثال فروش ، خرید و هزینه) است که بعداً در قالب صورتهای مالی خلاصه و ارائه می شود.
ذخیره سازی اطلاعات  به سازماندهی اطلاعات مالی کمک می کند تا با ارائه اطلاعات کلیدی به بررسی مسایل زیر بپردازد:

  • میزان بستانکاری تامین کنندگان ، بانک ها ، کارمندان ، مقامات مالیاتی و ... را نشان می دهد.
  • میزان بدهکاری هر مشتری  به شرکت را مشخص می کند.
  • میزان سرمایه ی صاحبان کسب و کار را مشخص می کند. 
  • میزان سودآوری و درآمد زایی کسب و کار را نشان می دهد.

حسابداری ستون فقرات یک سیستم حسابداری است و اساس تحلیل در حسابداری مدیریت را تشکیل می دهد.
حسابداری مدیریت ، که به عنوان حسابداری مدیریتی نیز شناخته می شود ، اطلاعات را در اختیار مدیریت به منظور تجزیه و تحلیل ، تصمیم گیری ، برنامه ریزی و کنترل کسب و کار قرار می دهد. به عنوان مثال ، اطلاعات مربوط به تصمیمات سرمایه گذاری ، بودجه بندی و سنجش عملکرد.

اهمیت حسابداری

ضبط و ثبت اطلاعات ، پیروی از قانون،برنامه ریزی و کنترل و اخذ تصمیمات مهم و چگونگی روند سود و سرمایه  در کسب و کار،مهمترین کارآیی حسابداری محسوب می شوند.  

  • ضبط و ثبت اطلاعات: سازمانها باید برای ثبت اطلاعات مالی، روشی مطمئن و منظم داشته باشند. در انجام امورحسابداری لازم است تا اطمینان حاصل شود که افرادی که مشاغل حسابداری را اداره می کنند دارای سابقه قابل قبولی در معاملات مالی باشند.
  • پیروی از قانون: حسابداری به سازمانها کمک می کند تا حقوق و تعهدات مالی خود را تعیین کنند. بدون حسابداری مناسب ، محاسبه مبلغ دقیق تولید با در نظر گرفتن هزینه خرید ، تخفیف ، مالیات فروش ، مالیات احتمالی ، عوارض ، بازپرداخت و غیره برای یک تجارت بسیار دشوار خواهد بود. حفظ سوابق حسابداری و تهیه صورتهای مالی نیز غالباً یک مسئولیت قانونی برای کلیه ی حسابداران است.
  • کارایی حسابداری: اطلاعات حسابداری برای تولید صورتهای مالی خلاصه می شود. صورتهای مالی یک نمای کلی از فعالیتهای مالی یک کسب و کار در طی یک دوره (به عنوان مثال گردش پول ، درآمد و هزینه در طول سال) و همچنین اطلاعاتی درباره وضعیت مالی آن در یک تاریخ خاص (به عنوان مثال میزان پول نقد و موجودی در پایان سال) ارائه می دهد. صورتهای مالی به صاحبان کمک می کند تا عملکرد و موقعیت شغلی خود را ارزیابی کنند که با کمک آن بتوانند تصمیمات مربوط به سرمایه گذاری خود را اتخاذ کنند. (به عنوان مثال پاسخ به سوالاتی مانند اینکه  آیا آنها باید سرمایه گذاری بیشتری در کسب و کار انجام دهند ،در زمینه ی دیگری سرمایه گزاری کنند و یا کار خود را متوقف کنند، در انجام امور حسابداری نهفته است)
  • برنامه ریزی و کنترل: حسابداری به سازمانها کمک می کند تا با در نظر گرفتن بودجه و شرایط ، برنامه های مالی خود را برنامه ریزی کنند. تجزیه و تحلیل واریانس، مکانیسمی برای نظارت بر هزینه های تحمیل شده توسط سازمانها در مقایسه با هزینه های بودجه ای ارائه می دهد. این فرایند به سازمانها کمک می کند تا در پیش بینی امور مالی خود و کنترل هرگونه هزینه خارج از برنامه و بودجه بندی، برنامه ریزی کنند.
  • اخذ تصمیمات مهم برای بقای کسب وکار: حسابداری مبنایی برای تصمیمات مدیریتی فراهم می کند. نمونه هایی از چنین تصمیماتی عبارتند از:
    • ارزیابی و تصمیم گیری سرمایه گذاری مجدد
    • تصمیمات جدید در مورد نحوه  قیمت گذاری محصول و یا خدمات
    • تجزیه و تحلیل عوامل محدود کننده در تولید و ارایه ی خدمات

حسابداری چیست؟

خلاصه

حسابداری یک فرآیند قابل اعتماد برای ضبط ، سازماندهی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی است که به مدیریت مؤثر کسب و کارها کمک می کند.
شما می توانید حسابداری را به عنوان یک دستگاه بزرگ در نظر بگیرید که اطلاعات مالی خام را در آن ثبت می کنید ، تا بتوانید به پرونده های مربوط به معاملات تجاری ، مالیات ها ، برنامه ریزی و ... فکر کنید.
حسابداری به شما می گوید که کسب و کارتان سود آور است و یا خیر؟ پول نقد شما چقدر است؟ ، ارزش فعلی دارایی ها و بدهی های شرکت شما چقدر است؟ و نهایتا اینکه کدام بخش های کسب و کار شما درآمد اصلی را کسب می کند؟

چرخه حسابداری چیست؟

از لحظه ورود یک معامله تجاری ، هر فعالیت یا رویدادی که سرمایه نقدی و غیر نقدی کسب و کار شما را درگیر کند ،در دفاتر روزنامه ی شرکت و یا سیستم های حسابداری ثبت می شود که به این روند چرخه ی حسابداری می گویند.
ضبط معاملات تجاری از این طریق بخشی از حسابداری است و حسابداری اولین قدم چرخه حسابداری محسوب می شود.
 چرخه حسابداری در واقع فرایندی است که برای بدست آوردن اطلاعات خام مالی و تهیه گزارش های دقیق و مداوم مالی طراحی شده است.چرخه حسابداری دارای چند مرحله اساسی زیر است:

  • تجزیه و تحلیل و ثبت معاملات که شامل ارایه ی فاکتورها ، صورتهای بانکی و غیره است.
  • ارسال صورت وضعیت های مالی  به دفاتر و سازمان های مرکزی 
  • تهیه و تنظیم ترازنامه آزمایشی که شامل لیست همه حسابهای کسب و کار و مشخص کردن مانده های آنها است.
  • آماده کردن ترازنامه ها در انتهای مدت مشخص مثلا سالانه 
  • تهیه صورتهای مالی 

بسیاری از این قوانین و فرآیند ها توسط نرم افزارهای حسابداری به صورت خودکار انجام می شوند ، بنابراین از جزئیات ریز و درشت چرخه حسابداری صرفنظر می کنیم و درباره محصول نهایی صحبت کنیم: صورتهای مالی.

انواع صورتهای مالی

صورتهای مالی گزارشهایی هستند که در آن ها مشخص شده است که کسب و کار شما از لحاظ مالی چگونه است.
سه نوع اصلی صورتهای مالی وجود دارد: ترازنامه ، صورت درآمد و صورت سرمایه در گردش.این سه عامل هر سه باهم مشخص می کنند که وضعیت سرمایه ی کسب و کارتان چگونه است و چه طور به این سطح رسیده است.
اگر در نظر بگیریم که مثلا یک آموزشگاه زبان دارید و کسب و کار شما با آموزش به زبان آموزان کسب درآمد و سود می کند، از طریق بررسی صورت های مالی در چرخه حسابداری متوجه خواهید شد که سودآورترین ماه های سال برای کسب و کار شما کدامند و چقدر پول برای تامین هزینه های خود صرف کرده اید و نهایتا اینکه ارزش کل کسب و کارتان چقدر است.

صورت های مالی، با استفاده از نرم افزار حسابداری می توانند به راحتی تهیه شوند ، یا اینکه می توانید یک حسابدار استخدام کنید که به راحتی صورت های مالی کسب و کارتان را تهیه و تنظیم کند.

بازار کار شغل حسابداری

اگر اطلاع کافی از میزان درخواست های شغلی وآگهی های شغلی داشته باشید، متوجه خواهید شد که نیاز به حسابدار از طرف مدیران و صاحبان کسب و کار تبدیل به یک تقاضای مهم و پر تعداد شده است ، در واقع آنها به دنبال حسابدار ماهرمی گردند، که در واقع این احساس نیاز کارفرمایان به حسابدار و شغل حسابداری باعث شده است که بستر بسیار مناسب و درآمد زایی برای فارغ التحصیلان رشته حسابداری فراهم آورده شود.
نتیجه ی این وضعیت نشان دهنده این است که فارغ التحصیلان دوره حسابداری ، وضعیت شغلی بسیار مناسبتری نسبت به دیگر رشته ها خواهند داشت و آینده کاری بسیار خوبی در انتظارشان است.نیاز به شغل حسابداری در بسیاری از کشورهای پیشرفته هم بسیار مورد توجه است.در واقع تخصصی شدن شرکت ها و رقابت شدید بین آنها ، باعث شده است که رشته حسابداری به یکی از پرمخاطب ترین رشته های تحصیلی تبدیل شود.
حال که با مراحل اصلی حسابداری کسب و کارها آشنا شدید و متوجه شدید که حسابداری چیست، اگر به حسابداری علاقه مندید و دوست دارید که در این زمینه شروع به فعالیت کنید میتوانید به راحتی با مراجعه به سایت فن پردازان و یا موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، در دوره حسابداری شرکت کرده و بعد از گذراندن آموزش حسابداری و موفقیت در ارزیابی آن  به راحتی مدرک حسابداری یا گواهینامه حسابداری را اخذ کرده و خیلی ساده در زمینه حسابداری یا آموزش حسابداری مشغول به فعالیت شوید. مدرک حسابداری اخذ شده از موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان مورد تایید وزارت علوم فناوری و تحقیقات و همچنین سازمان ارزیابی WES  کانادا می باشد.
پس درنگ نکنید و همین حالا در دوره حسابداری این موسسه ثبت نام کرده و فرصت های شغلی بی نظیری را تجربه کنید.

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها