تفاوت حسابداری و مدیریت مالی

تفاوت حسابداری و مدیریت مالی

تفاوت حسابداری و مدیریت مالی | برای اینکه متوجه شویم که تفاوت حسابداری و مدیریت مالی در چیست، ابتدا باید هر کدام از این مباحث را جداگانه توضیح داده و سپس با بررسی دقیق و جزئی تر به تفاوت های این دو مبحث پی ببریم.

 

حسابداری چیست؟

مبحث حسابداری، به طور کلی به فرآیند اندازه گیری، شناسایی، ثبت، گزارش گیری اطلاعات مالی و اقتصادی گفته می شود که به منظور تصمیم گیری اصولی و آگاهانه به وسیله ی استفاده کنندگان آن تدوین می شود. مبحث حسابداری معمول نگاهی رو به عقب دارد و این بدین معنی است که اطلاعات ارایه شده در حسابداری کاملا تاریخ محور بوده و هدف آن ثبت وقایع و اطلاعات مالی گذشته است. گاهی واژه ی حسابداری با دفتر داری به اشتباه یکی تلقی شده و به جای هم به کار برده می شوند واین در صورتی است که دفترداری خود بخشی از حسابداری است و شامل طبقه بندی، ثبت و خلاصه سازی معاملات و وقایع اقتصادی و تجاری است.
در گذشته تمامی حساب و کتاب ها و عملیات های حسابداری در دفاتر روزانه انجام می شد اما امروزه با استفاده از نرم افزارهای جدید حسابداری و کامپیوتر تمامی اطلاعات مربوط به معاملات تجاری ذخیره و ثبت می شوند. به شخصی که کلیه ی این کارها را چه از طریق دفاتر و یا از طریق نرم افزارانجام می دهد، حسابدار گفته می شود.


وظایف حسابدار چیست؟

یک حسابدار به سبب اهمیت جایگاه و کلیدی بودن نقشش در امور مالی سازمان، باید بتواند کلیه ی وظایف خود را دقیق و جز به جز انجام دهد و در جهت بهبود عملکرد سازمان قدمی اساسی بردارد. به طور کلی وظایف حسابداران به چهار دسته ی اصلی تقسیم می شود که عبارتند از:

  • انجام کلیه ی کارهای مربوط به دفترداری و حسابداری هزینه ها
  • حسابداری مدیریت و بودجه بندی که از جمله وظایف تکنیکی و مهم یک حسابدار است
  • حسابرسی، گزارشگری و تصمیم گیری در امور مالی که جز وظایف ماهرانه حسابدار است
  • مهارت طراحی سیستم و تحلیل مالی و مشاوره ای که از جمله وظایف پژوهشی یک حسابدار است

 

دوره حسابداری

 

انواع حسابداری کدامند؟

مبحث حسابداری انواع مختلفی دارد که از جمله ی آن ها می توان به حسابداری صنعتی، حسابداری مالی و حسابداری دولتی اشاره کرد. یک حسابدار خبره علاوه بر آشنایی کلی با انواع مختلف حسابداری، معمولا تمرکز خود را روی یک شاخه از حسابداری می گذارد و کلیه ی کارهای مربوط به ان نوع حسابداری را انجام می دهد. این کار باعث می شود که در همان زمینه تجربه بالایی پیدا کرده و به عنوان زمینه ی تخصصی اش آن را دنبال کرده و عملکرد موثر تری داشته باشد.

 

مدیریت مالی چیست؟

در حوزه ی تخصصی معمولا مدیریت مالی به معنای برنامه ریزی، هدایت، سازمان دهی و کنترل فعالیت های مالی، مانند تامین بودجه و استفاده از وجوه شرکت است. علاوه بر این موارد، اجرا و به کارگیری اصول مدیریت عمومی در منابع مالی سازمان، از دیگر موارد مهمی است که توسط مدیریت مالی انجام می پذیرد.
به عبارت ساده تر می توان این طور بیان کرد که مدیریت موثر و کارا در مورد منابع مالی و وجوه مربوط به یک سازمان در راستای دستیابی به اهداف سازمانی را مدیریت مالی می گویند.
هدف مدیریت مالی معمولا افزایش میزان سهام و ارزش شرکت بوده که نهایتا منجر به افزایش تروت و سرمایه سهامداران می باشد. مدیریت مالی معمولا نگاهی رو به جلو دارد بدین ترتیب که در ابتدا، جایگاه فعلی سازمان با استفاده از اطلاعات حسابداری شرکت کاملا بررسی شده و سپس برای رسیدن به آینده ی مالی مورد نظر، با توجه به اهداف سازمان برنامه ریزی می کند.


وظایف مدیر مالی چیست؟

مدیر مالی هر سازمان سه وظیفه اصلی و مشخص دارد که وظایف جزئی دیگر، حول این سه وظیفه می گردند.

 

  • اتخاذ تصمیمات مالی مبتنی بر سرمایه گذاری
  • اتخاذ تصمیمات مبتنی بر تامین مالی
  • اتخاذ تصمیمات مبتنی بر سیاست های تقسیم سود و درآمد

انجام سه وظیفه ی یاد شده به صورت اصولی و درست در صورتی که در راستای اهداف سازمانی باشد، منجر به افزایش حداکثری ارزش شرکت و نتیجتا افزایش سرمایه ی سهامداران می شود و این هدف نهایی اعمال یک مدیریت مالی درست و اصولی است.

 

دوره حسابداری


حوزه های مدیریت مالی کدامند؟

  • مدیریت مالی کسب و کار،بر فرایند های مالی بنگاه های کسب و کار متمرکز است.
  • سرمایه گذاری،با قیمت گذاری اوراق بهادار و رفتار بازارهای مالی سروکار دارد.
  • موسسات مالی،کلان تر از موارد قبلی می باشد و بیشتر به شرکت های مالی نظیر بانک ها مربوط می شود.

این سه حوزه کلان مدیریت مالی از هم تفکیک شده نیستند و کاملا با هم در ارتباطند.

حال که تا حدودی با تعاریف این دو مبحث آشنا شدیم، بهتر می توانیم درک کنیم که تفاوت حسابداری و مدیریت مالی در کدام گزینه است. به طور کلی، مبحث حسابداری گذشته نگر بوده و نگاه مدیریت مالی رو به آینده است. حسابداری ابزاری اساسی برای اعمال مدیریت مالی است تا بتواند کارآمد تر و بهتر عمل کرده و به راحتی برنامه ریزی کند.
تفاوت اصلی حسابداری و مدیریت مالی، در همان دو دیدگاه گذشته و آینده است. اگرچه بین این دو مبحث تفاوت هایی از لحاظ نوع انجام آن وجود دارد اما نهایتا هر دو حول محور دارایی ها و سرمایه ی شرکتی می گردند و در چارت های سازمانی این دو مقوله در یک دسته تقسیم بندی می شوند.
حسابداری دیدگاهی کاملا تاریخ محور دارد و رسالت آن ثبت اطلاعات و وقایع مالی گذشته است در حالی که مدیریت مالی کاملا رو به جلو و آینده نگر است. اساس مدیریت مالی، استفاده از اطلاعات تاریخی و ثبت شده حسابداری و تصمیم گیری در مورد آینده است.

 
نقش کلیدی مدیریت ‌مالی

مدیریت مالی در هر سازمان نقشی کلیدی و اساسی دارد، کلیه ی وظایف کلیدی یک مدیریت مالی موثر، در مبحث بودجه بندی، تامین مالی سازمان در کلیه ی بازار های مالی مانند دریافت وام و سایر تسهیلات مالی، ارزیابی پروژه های سرمایه گزاری و اعلام نتیجه و نهایتا تعیین راهبردهای مالیاتی و بازاریابی خلاصه می شود. 
با توجه به تعریفی که قبلا از مدیریت مالی ارائه دادیم، به طور کلی وظیفه ی مدیر مالی بهینه سازی بدهی ها، دارایی ها، حقوق صاحبان سهام به منظور به حداکثر رساندن ارزش سهام سهامداران سازمان است. در راستای این هدف، مدیر مالی تصمیماتی اتخاذ می کند که می تواند بر ثروت سهامداران تاثیر بگذارد.
مدیر مالی می تواند از طریق تصمیم گیری در مورد عوامل زیر بر ثروت سهامداران تاثیر بگذارد.

 

  • سود سهام  فعلی و آتی
  • زمانبندی، سود آوری و مدت ریسک 
  • برنامه ی  تقسیم سود
  • شیوه ی تامین مالی موسسه

وظیفه مدیر مالی تا حد زیادی وابسته به محیطی است که در آن فعالیت می کند. شاخص هایی که بر تصمیم گیریها تاثیر می گذارد عبارتند از:

  • نوع موسسه
  • بازار های مالی و موسسات
  • ساختار های مالیاتی حاکم بر موسسه

در ادامه ی مقاله مختصری از وظایف کلی مدیران مالی را ذکر می کنیم.

  • قیمت گذاری بر خدمات یا تولیدات
  • کنترل هزینه ها
  • پیش بینی سود
  • بودجه بندی
  • اندازه گیری و بررسی سود و بازده مورد نظر

در واقع کلیه ی مدیران مالی بایستی منابع مالی و دارائیها را کنترل و نظارت کنند. آن ها نقش مهمی در تصمیم گیری کسب و کارها و سازمان ها دارند. چرا که بقای سازمان در گرو دانش، تخصص و هنر مدیریت آن ها در تمامی موارد ذکر شده می باشد.

 

دوره حسابداری


یک مدیر مالی چه مهارت هایی باید داشته باشد؟

مهارت های ارتباطی از جمله مهمترین توانایی های یک مدیر مالی محسوب می شود. یک مدیر مالی موفق بایستی بتواند پل ارتباطی قوی با دیگر مدیران ارشد و سازمان های اداری مرتبط با انها ایجاد کند. ارتباط با مدیران شرکت های بیمه، مالیات، حسابرسی و ... که تمامی مدیران مالی به این مهارت نیاز دارند.
مهارت تحلیل و ارزیابی مشکلات و حل آنها، یکی دیگر از مهارت هایی است که مدیر مالی بایستی داشته باشد. تمامی فعالیت های هر شرکت در راستای کسب سود بیشتر و در آمد بیشتر است. پس پیچیده ترین مسائل شرکتها مربوط به سرمایه گزاری و حوزه ی مالی است. یک مدیر مالی بایستی بتواند در مراحل مختلف اقدام به حل مشکلات و موانع موجود در سازمان با استفاده از کمک سایر مدیران کند. 
مهارت های سازماندهی، نیز از دیگر مهارت های مورد لزوم مدیریت مالی است. مدیران مالی به منظور کنترل و مدیریت و سازماندهی مناسب کارکنان بخش مالی نیاز به دارا بودن مهارت های سازماندهی و مدیریت دارند. در واقع نمی توان یک مدیر مالی موفق را بدون داشتن مهارت سازماندهی تصور کرد.
مهارت ریاضی و استفاده از فناوری، از دیگر الزاماتی است که هر مدیر مالی باید داشته باشد، یکی از مواردی که بسیار بیشتر از گذشته به چشم می خورد، توانایی استفاده از فناوری در سطح عالی می باشد. هر مدیر مالی بایستی بتواند تمامی کارهای خود را با استفاده از فناوری جدید انجام داده و گزارش گیری کند. در واقع اگر یک مدیر مالی قادر به استفاده از ابزارهای فناوری نباشد، اصلا نمی تواند کارهای خود را به درستی انجام دهد و همیشه دچار مشکل خواهد شد.

 

چگونه می توان یک مدیر مالی شد؟

اگر دوست دارید که در زمینه ی حسابداری و مدیریت مالی فعالیت کنید و از فرصت های شغلی پیش روی تان نهایت استفاده را بکنید، می توانید در دوره مدیریت مالی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کرده و بعد از گذراندن دروس و سرفصل های مدیریت مالی و آموزش مدیریت مالی به صورت گسترده، موفق به دریافت مدرک مدیریت مالی و یا گواهینامه مدیریت مالی معتبر مورد تایید وزارت علوم، فناوری تحقیقات شوید و به راحتی دراین زمینه مشغول به کار شوید.


چرا در دوره مدیریت مالی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کنم؟

اگر خواهان شرکت در دوره های آموزشی مختلف و یا دوره مدیریت مالی هستید، پیشنهاد ما به شما، شرکت در دوره های مختلف موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان است، چرا که این موسسه با دارا بودن چندین دهه سابقه در امور آموزش و ارایه ی دوره های آموزشی، ضمن به کار گیری بهترین اساتید و مدرسان با تجربه ، تمامی دروس و سرفصل های آموزشی مربوط به دوره ی مورد نظرتان را به بهترین نحو ارایه داده و می کوشد که همواره بهترین باشد. مدرک مدیریت مالی ارایه شده توسط موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، علاوه بر تایید اعتبار از سمت وزارت فناوری علوم تحقیقات ، مورد تایید سازمان ارزیابی جهانی کانادا) (wes می باشد. 

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها