تاریخچه مدیریت منابع انسانی
تاریخچه مدیریت منابع انسانی
تعریف مدیریت منابع انسانی| human resource management
مدیریت منابع انسانی، یکی از حیطه های کارآمد مدیریتی است که موضوع اصلی بحث آن، نیروی انسانی و توانایی ها و کارایی شان است.
بنابراین، مدیریت منابع انسانی باید قادر باشد مهارت ها و توانایی های نیروهای انسانی در بخش های مختلف را شناسایی کرده و از آنها برای دستیابی به اهداف سازمانی بهره ببرد. به این منظور، مدیرمنابع انسانی باید قاطعانه وظایف جدید نیروها را مشخص و به انها گوشزد کند و در صورت لزوم، شرح وظایف آنها را اصلاح و تعدیل کند تا کارکنان در حیطه کاریشان به اندازه کافی توانمند و با تجربه شوند.
علاوه براین، سیاست ها و اهداف یک سازمان توسط مدیر مشخص شده و نیروی های انسانی سازمان موظف هستند که در جهت این اهداف حرکت کنند. همچنین، مدیران منابع انسانی باید با استفاده از برنامه ریزی منظم و اهداف استراتژیک، بازده کارکنان را در بخش های مختلف به حداکثر برسانند. البته، فعالیت هایی که یک مدیر منابع انسانی انجام میدهد مترکز ومتنوع است اما گاهی برخی از آنها شامل بررسی و ارزیابی عملکرد کارکنان ، آموزش و بسط و توسعه وظایف آنها در اولویت قرار میگیرند.
بنابراین، با توجه به اهمیت مدیریت منابع انسانی، افراد و مدیرانی میتوانند این وظیفه سنگین را انجام داده و سازمان را ارتقا دهند که، در این حیطه تحصیلات آکادمیک داشته و دوره مدیریت منابع انسانی را گذرانده و به همه قوانین این حیطه تسلط کافی داشته باشند.
سرفصل های این مقاله شامل تاریخچه مدیریت منابع انسانی ،تعریف مدیریت منابع انسانی، اهداف مدیریت منابع انسانی، آموزش مدیریت منابع انسانی، دوره مدیریت منابع انسانی، مدرک مدیریت منابع انسانی، گواهینامه مدیریت منابع انسانی ، کاربرد مدیریت منابع انسانی و عوامل موثربر بهره وری نیروی انسانی هستند.
تاریخچه مدیریت منابع انسانی
با توجه به گزارش های موجود در مورد مدیریت منابع انسانی، به نظر میرسد که سر اغاز بحث مدیریت منابع انسانی، قرن بیست باشد. بنابراین، تاریخچه مدیریت منابع انسانی چندان قدمت نداشته و هنوز فرصت زیادی برای ارایه نظریه ها و انجام اقدمات مدیریتی جدید و ایجاد تغییرات وجود دارد. در ابتدای قرن بیستم، نظریه های مدیریت علمی مطرح شد و بلافاصله، مدیران و صاحبان کار تلاش کردند تا رضایت کارکنان را تا حد ممکن جلب کرده و در نهایت به بهره وری اقتصادی و سودآوری شرکت ها و سازمان های خود کمک شایانی کنند. علاوه بر این، دراین زمان، انقلاب صنعتی نیز تحولات عظیمی را در صنعت کار به وجود آورده و موجب شد تا سن نیروی های کار تا سن کودکان کاهش پیدا کرده و شرایط بسیاری از افراد باتجربه و نیازمند کار نادیده گرفته شود.
با وجود این حوادث و موقعیت ها، مدیران به این نتیجه رسیدند که، احتمال دارد استخدام برخی از نیروهای جدید و بی تجربه برای سازمان هزینه های هنگفتی به دنبال داشته و آنها را از انجام وظایف مهمتر باز دارد. بنابراین، تصمیم گرفتند تا کارکنان را مجددا به نحو متمایزی آموزش داده و برای آنها پاداش هایی در نظر گرفتند تا ارزش کار و فعالیت آنها را نشان داده و نظر آنها را برای کارکردن بلند مدت در سازمان جلب کنند.
کاربرد مدیریت منابع انسانی
مهمترین و کاربردی ترین بخش یک سازمان تولیدی و یا خدماتی، منابع انسانی که میتواند تاثیرات ثابت و بلند مدتی بر میزان رشد و ارتقا و رونق یک کسب و کار داشته باشد. کاربرد مدیریت منابع انسانی، این است که به واسطه آن انواع منابع انسانی را ارزیابی کرده و مجموعه عواملی که موجب پیشرفت و ارتقا آنها میشود را در آنها جستجو کرد. بنابراین، در صورتی که این مدیریت به نحو موثر و کارآمدی انجام شود، میتواند برای سازمان ارزش ایجاد کرده و برای ذی نفعان نیز مزیت هایی را به دنبال داشته باشد.
علاوه براین، مدیرانی که در زمینه منابع انسانی تخصص کافی داشته باشند، میتوانند به ارایه خدمات به کارکنان، به ماندگاری آنها کمک کرده و آنها را به انجام فعالیت های بهینه ترغیب نموده و در نتیجه، از ترک کار جلوگیری کنند.
آموزش مدیریت منابع انسانی
با توجه به اینکه، یک سازمان برای رشد و ارتقا خود به کار و فعالیت مستمر نیاز دارد، بنابراین مدیران شایسته باید کارکنانی را انتخاب کنند که مجموعه ای از توانایی های کارآمد و تخصصی داشته و همیشه برای آموختن مطالب و مهارت های جدید آمادگی داشته باشند. علاوه براین، مدیرانی که گواهینامه مدیریت منابع انسانی داشته و بتوانند با استفاده از تدبیر خود، همه برنامه های استراتژیک سازمان را تدوین و تنظیم کرده و زمینه دستیابی به همه اهداف سازمانی را فراهم نمایند، براحتی میتوانند این کارکنان و منابع انسانی مفید را شناسایی کنند.
به منظور شناخت و کاربرد اصول مدیریت منابع انسانی، مرکز آموزش مجازی فن پردازان، بسته های آموزشی را برای دوره آموزش مدیریت منابع انسانی معرفی و ارایه کرده است. دوره مدیریت منابع انسانی به دانش پذیران علاقمندی که فرصت کمی در اختیار دارند، امکان میدهد تا با اصول و مزیت های مدیریت منابع انسانی آشنایی پیدا کرده و برای مواجه شدن با موقعیت های جدی و واقعی دنیای کسب و کار، تجارب مهم و ناب و ارزشمندی کسب کنند. علاوه بر این، این مرکز در پایان دوره، به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین نمره حد نصاب کسب کنند ، مدرک مدیریت منابع انسانی اعطا میکند.
عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی
حیطه کاری منابع انسانی ، دارای اصول و قوانین مشخصی بوده و در عین حال از حساسیت خاص خود را دارد. بنابراین، احتمال میرود که هر عامل کوچک و جزیی بر میزان بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت و یا منفی بگذارد. علاوه براین، با اینکه کارکنان تمام تلاش خود را برای بهبود و ارتقا سطح سازمان میکنند اما امکان دارد که مجموعه ای از عواملپیش بینی نشده در سازمان تاثیر بیشتر و جدی تری داشته باشند. عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی عبارتند از :
برگزاری دوره های تکمیلی و آموزشی برای کارکنان هر بخش
فراهم کردن زمینه تصمیم گیری های جدی برای کارکنان
توضیح شفاف مسئولیت ها و وظایف همه کارکنان و تعیین حدود آنها
پرداخت کردن به موقع و کافی به کارکنان
تعیین حدود اختیارات کارکنان برای انجام وظایف ضروری
اهمیت مدیریت منابع انسانی
یک سازمان هنگامی میتواند موفق ظاهر شود که ، بتواند منابع انسانی را به بهترین شکل مدیریت کرده و وظایف شان را با توجه به شرایط تغییر داده و یا تعدیل کند. علاوه براین، مدیران باید دقت کافی داشته باشند تا در طی مراحل آموزش تا استخدام، نقش های کلیدی و مهمی را برای کارکنان در نظر گرفته و به نوعی آنها را به ماندن در سازمان ترغیب کنند. از این جهت، مدیرانی که دوره مدیریت منابع انسانی را پشت سر گذاشته اند، میتوانند سریعتر و بهتر عمل کنند.
اهمیت مدیریت منابع انسانی از این جهت است که، مدیران از آن به عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف سازمانی کوتاه و بلند مدت استفاده کنند. علاوه براین، مدیرانی که امروزه در زمینه مدیریت منابع انسانی موفق تر از بقیه مدیران عمل میکنند، همان مدیرانی هستند که نیازهای کارکنان را به صورت دوره ای بررسی نموده و ارتباط شان را با اهداف سازمانی شناسایی کردند و سپس، در مورد شیوه دسترسی و دستیابی به اهداف تصمیم گرفتند.