با صفر تا صد رشته عمران و ساختمان آشنا شوید
عمران و ساختمان یک حرفه بسیار پرتحرک و در عین حال مدیریتی است، زیرا شما می توانید پس از اتمام دوره، از زمان شروع کار تا زمان پایان، روی یک پروژه کار کرده و آن را مدیریت کنید. البته باید بدانید که اطلاعاتی که در دوره MBA عمران و ساختمان موسسات به نام داده می شود را در هیچ جای دنیا نمی توانید پیدا کنید. پس بهتر است در انتخاب محل آموزش بسیار کوشا باشید.
فن پردازان یکی از معدود موسساتی است که آموزش های کاربردی و استاندارد را در رشته عمران در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.
معرفی رشته عمران و ساختمان
اگر شما فردی هستید که با ساخت و ساز میانه خوبی دارید و علاقه مند به طراحی چیزهای مختلفی هستید، رشته عمران انتخاب خوبی برایتان خواهد بود. اگر هم با اعداد میانه خوبی دارید، بدون شک مسیر را درست انتخاب کرده اید. یک مهندس عمران باید با مهارت های فناوری اطلاعات و پروژه های ساختمانی به خوبی آشنایی داشته باشد. در کنار مسلط بودن به علوم فنی و ریاضی، او باید در ایده پردازی در طراحی نقشه های پل سازی، ساختمان و شهر سازی حرفه ای باشد.
آشنایی با گرایش های رشته مهندسی عمران
جالب است بدانید که رشته مهندسی عمران برخلاف سایر رشته های مهندسی دارای گرایش ها و شاخه های متنوع می باشد. شاید برای شما که متقاضی ثبت نام در رشته عمران یا تحصیل در دانشگاه هستید، جالب باشد که بدانید تعداد بیشماری از این گرایش ها به هم نزدیک می باشند و برای مسلط شدن به مباحث تخصصی باید برخی از دروس مشترک را بگذرانید. البته تفاوت هایی هم در گرایش هایی همچون سازه و زلزله وجود دارد اما نگران نباشید با دوره های معماری و عمران همچون MBA عمران فن پردازان نه تنها متخصص می شوید بلکه از سایر رقبا جلو خواهید افتاد.
رشته مهندسی عمران به صورت حرفه ای در سطوح بالاتر به گرایش های زیر تقسیم شده است:
• گرایش عمران–عمران: دانش پذیر این گرایش به یادگیری مسائلی از جمله سازه، خاک و پی، راه و ترابری و هیدرولیک می پردازد.
• گرایش عمران–نقشهبرداری: این گرایش، مقداری جزئی تر از سایر گرایش هاست زیرا صرفا به مطالعه مباحث مربوط به نقشه برداری به منظور تعیین پستی ها و بلندی های منطقه پیش از شروع عملیات ساخت و ساز میپردازد. فراموش نکنید که اگر به عملیات های میدانی علاقه ای ندارید وارد این حوزه نشوید.
• گرایش عمران–آب: این گرایش نیز کمی به مباحث ریز و جزئی می پردازد و دانش پذیران بایستی به مطالعه منابع آب مانند رودخانهها، سدها و کانالهای آبیاری مشغول شوند.
• عمران گرایش سازه: در این رشته علاقه مندان باید به صورت تخصصی به یادگیری مباحثی همچون اتصالات، انواع سیستم های سازه ای مثل سازه های بلند با فولاد نرم، انواع اوتریگر دار، سازه هایی با سیستم ترنسفر اسلب و سازه های با میراگر مشغول شوند.
• عمران گرایش زلزله: از آنجایی که زلزله خبر نمی کند، مهندسان این زمینه باید بتوانند به مقاوم سازی و طراحی و نظارت پروژه های ساختمانی، تاسیسات آبی و پل ها در شهر و خارج شهر و انواع فونداسیون ها بپردازند و با شرکت در دوره های آموزشی اطلاعات و مهارت خود را بالا ببرند.
• گرایش عمران- ژئوتکنیک: در این گرایش دانش پذیران باید به مسائل مربوط به خاک و سازه ها بپردازند.
• مهندسی و مدیریت ساخت: تعجب نکنید، رشته عمران هم به مدیران قابل و شایسته ای نیاز دارد. اگر قصد دارید در این زمینه فعالیت کنید باید با مدیریت نیروهای انسانی و ماشین آلات، ریسک های موجود در پروژه ها وکنترل زمان آشنایی پیدا کنید.
• رشته عمران و راه و ترابری: اگر علاقه مند به پرداختن به چگونگی طراحی راه در مسیرهای گوناگون در داخل و خارج شهر هستید، این حوزه را انتخاب کنید.
• عمران گرایش حمل و نقل: شلوغ شدن شهرها و رفت و آمد مردم با خودرو شخصی باعث ایجاد ترافیک شده و آلودگی و مصرف بی رویه سوخت را بیش از قبل افزایش داده است. افرادی که علاقه مند به شرکت در دوره عمران گرایش حمل و نقل هستند با خطوط حمل و نقل ریلی، هوایی، دریایی و جاده ای آشنا خواهند شد.
• عمران گرایش سواحل، بنادر و سازه های دریایی: در شهرهای ساحلی معمولا به افرادی نیاز پیدا می شود که باید به موضوعاتی مانند سازه های دریایی و موج شکن ها،اسکله ها و سازه ی سکو های نفتی آشنا باشند.
• مهندسی و مدیریت منابع آب: در این گرایش متقاضیان با کنترل منابع آبی و جلوگیری از هدر رفتن آن ها رو به رو شده و نحوه مدیریت منابع آبی را آموزش می بینند.
• مهندس عمران گرایش خطوط راه آهن: مباحثی که مربوط به خطوط راه آهن باشد در این گرایش آموزش داده می شود.
• عمران گرایش ساختمان های هوشمند: این گرایش یکی از جدید ترین انواع عمران است. ساختمان هوشمند ترکیبی از تکنولوژی و ساخت و ساز می باشد که چند عامل اصلی نظیر سامانهها، ساختار، سرویس ها، مدیریت و رابطه بین شان را بررسی می کند.
وقت آشنایی با بازارکار عمران و ساختمان است!
عمران و ساختمان یک حرفه بسیار هیجان انگیز است زیرا کسانی که در این زمینه فعالیت می کنند می توانند نتایج کار خود را پس از تکمیل پروژه مشاهده کنند. یک پل تکمیل شده، یک ساختمان مرتفع، یک ایستگاه مترو یا یک سد برق آبی همگی از طرحی هایی هستند که در حوزه فعالیت عمران و ساختمان قرار دارند. دنیای امروز به سازه های بسیار متنوع نیاز پیدا کرده است. بنابراین اگر فردی در رشته عمران و ساختمان تحصیل کند یا دوره های آموزشی را بگذراند، نسبت به سایر افراد موفق تر خواهد بود.
حال وقت آن رسیده که خود را برای وارد شدن به فرصت های شغلی عالی آماده کنید. چرا که در حال حاضر مهارت های مهندسی خود را تقویت کرده و آماده اید تا هر گونه تغییری در پیشرفت کاری داشته باشید. نکته عجیب آن است که با توجه به سال های اخیر نیاز به متخصصان رشته عمران و ساختمان افزایش یافته و مراکز مختلفی برای استخدام این گروه از افراد بیش از قبل اقدام می کنند.
به عنوان مثال وزارت خانه های مسکن و شهر سازی، راه و ترابری، جهاد سازندگی و نیرو به صورت گسترده تر و سایر وزارت خانه ها، اداره ها، سازمان ها، مراکز دولتی و خصوصی از قبیل وزارت خانه های آموزش وپرورش، کشاورزی، فرهنگ و آموزش عالی و حتی بانک ها مکان هایی هستند که علاقه مندان به رشته عمران پس از آموزش های متعدد می توانند در آن ها مشغول به کار شوند.
وظایف مهندسین عمران و ساختمان
هر کدام از مهندسین عمران و ساختمان وظایف متنوعی دارند.آن ها با مشتریان، بازرسان، تأمین کنندگان، فروشندگان، معماران و تیم های طراحی تعامل خوبی دارند. علاوه بر این باید بر اساس زمان در نظر گرفته شده برای انجام یک پروژه، نقشه ها را بارها ارسال و مرور کنند. کار دیگری که باید انجام دهند وقت گذاشتن برای شرکت در مناقصه، بررسی گزارش ها، انجام تخمین هزینه ها، تجزیه و تحلیل طرح ها و زیرساخت ها، آزمایش و راه اندازی سایت های ساختمانی است تا پیشرفت در پروژه ها را از نزدیک بررسی کنند.
بررسی دائمی یک پروژه در حال اجرا از ضروریات شغل عمران و ساختمان است زیرا باید از اجرای درست و صحیح کار اطمینان حاصل شود. در واقع این فعالیت باعث می شود تا اختلافات به موقع برطرف شده و پروژه به موقع تحویل داده گردد. در دوره عمران و ساختمان علاوه بر درس های تخصصی مربوط به این دوره تصمیم گیری و مدیریت نیز آموزش داده می شود که برای بسیاری از نقش ها کاربرد دارد. حوزه فعالیت عمران و ساختمان فراتر از طراحی ساختمان ها و پل ها است. صرف نظر از گرایشات و زیر مجموعه های عمران، برخی وظایف متداول وجود دارد که مهندسان آن ها را به طور روزانه انجام می دهند. پس اگر وارد این حوزه شدید، نه تنها پروژه ای کار خواهید کرد، بلکه نباید از فعالیت های روزانه خود غافل شوید.