اهمیت نفت، گاز و پتروشیمی
اهمیت نفت، گاز و پتروشیمی
همه کارشناسان معتبر در حوزه انرژی معتقد اند که آینده همانطور که امروز را پیش بینی کرده بودند به طور عمده توسط انرژی فسیلی شکل می گیرد. سوخت های فسیلی در واقع یک نعمت محسوب می شوند. تصور کنید دنیایی بدون هواپیما ، اتومبیل ، کامیون برای تحویل کالا ، تراکتور برای شخم زدن مزارع ، کارخانه ها برای ساختن کالا ، بزرگراه ها و جاده های بدون آسفالت که بتوان از آنها ا برای جا به جایی استفاده کرد و دنیای بدون وسایل پلاستیکی ، مواد آرایشی ، انرژی تمیز کننده و سوخت برای تامین گرمای منازل و روشن کردن اجاق گاز در خانه ها چه دنیایی می تواند باشد. مسلما این دنیایی نیست که بسیاری از ما دوست داشته باشیم در آن زندگی کنیم. در اینجا است که مهندسی نفت و گاز و پتروشیمی با ارائه فناوری پیشرفته برای حفظ عرضه و تقاضای نفت خام در سطح ملی و جهانی نقش مهم خود را در شکل گیری جامعه مدرن نشان می دهد.
صنعت نفت در گذشته همیشه تاثیر قدرتمندی در شکل گیری جوامع داشته و انتظار می رود این موضوع همچنان برای آینده نیز ادامه داشته باشد. تاریخچه کشف نفت به بیش از یک قرن و نیم قبل بر می گردد که در تیتوسویل، پنسیلوانیا ، با استفاده از همان فناوری که در گذشته برای حفر آب استفاده می شد ، تولیدکنندگان اولین چاه نفت را با موفقیت در 27 ماه اوت سال 1859 در عمق شصت و نه پایی زیر سطح زمین حفاری کردند. امروزه چاه های نفتی چندین کیلومتر در زیر سطح زمین حفر می شوند و از لحاظ پیشرفت در فن آوری به حدی رسیده است که بسیار آسان تر از گذشته می توان با صرف وقت و هزینه کمتر منابع نفتی را کشف و استخراج کرد. مهندسان نفت و گاز و پتروشیمی همگی در مسیر طولانی قرار دارند که از حفاری زمین برای تولید و استخراج نفت و سایر مواد شروع می شود و با کمک فناوری های پیشرفته به سمت پالایش و تولید محصولات مختلف ، بسیار طولانی کرده ادامه پیدا می کند. امروز یک فارغ التحصیل جوان در مهندسی نفت و گاز و یا پتروشیمی وظایف چالش مختلفی پیش رو دارد.
گرایش های مهندسی نفت و گاز
مهندسی نفت با توجه به حوزه فعالیت به چندین گرایش تقسیم می شود که عبارتند از:
- مهندس مخزن: کار یک مهندس مخزن تعیین کردن محل نفت و گاز و انتخاب مناسب ترین فناوری و اقتصادی ترین روش برای استخراج آن است. مهندس مخزن به کمک برنامه های کامپیوتری می تواند مدل های کامپیوتری را ارائه دهد تا با استفاده از آنها عملکرد تکنیک های مختلف در طی عملیات کشف و استخراج در طول بازه زمانی مورد نظر را پیش بینی کنند. مهندسان مخزن مسئولیت پیش بینی میزان استخراج نفت و گاز بدست آمده از یک مخزن نفتی یا گازی را به عهده دارند. این موضوع برای سرمایه گذاری شرکت در پروژه ها بسیار مهم است چرا که پیش بینی سود آینده را ممکن کرده و میزان خطر سرمایه گذاری را برای شرکت به حداقل می رساند.
- مهندس حفاری :کار یک مهندس حفاری طراحی و محاسبه کلیه پارامترهای لازم برای حفر چاه با حداقل هزینه ها است. حفاری گرانترین بخش ایجاد یک مخزن است. حفاری چاه بسته به پیچیدگی طراحی و شکل گیری می تواند چند میلیون دلار هزینه داشته باشد. یک مهندس حفاری باید امنیت عملیات را بیمه کند و محافظت از محیط زیست همیشه باید موضوع اصلی طرح حفاری باشد.
- مهندس تولید : پس از حفر و تکمیل چاه ، مهندس تولید مسئولیت تولید از مخزن کشف شده را بر عهده می گیرد. مسئولیت مهندس تولید این است که هیدروکربن را به بهترین وجه استخراج کند. مهندس تولید عملکرد هر یک از چاه ها را تحلیل ، تفسیر و بهینه می کند. توسعه میدان و افزایش کارآیی تولید میدانی نیز مسئولیت مشترک مهندس تولید و مهندس مخزن است. به همین دلیل است که یک مهندس تولید به طور روزانه باید با مهندس مخزن در ارتباط باشد. توسعه میدان علاوه بر ارزش بازار نفت خام تحت تأثیر طیف گسترده ای از پارامترها قرار دارد. این پارامترها شامل ویسکوزیته نفت خام ، نسبت گاز به روغن ، عمق و نوع شکل گیری و بودجه پروژه برای انجام کار است. طراحی و انتخاب تجهیزات مانند مخن بورس و جداکننده ها برای جدا کردن روغن ، گاز و آب نیز بر عهده مهندس تولید است. مهندس تولید مسئولیت جستجو برای فن آوری های اضافی به منظو افزایش تولید از چاه هایی که استخراج از آنها رو به کاهش است را نیز بر عهده دارد. هر یک از این تخصص ها منحصر به فرد هستند و حتی هر یک چاه ها با چاه دیگر یکی نیست، به همین دلیل یک مهندس تولید باید با مهندسان مخزن و سایر افرادی که در سایر گرایشات فعالیت می کنند ارتباط نزدیکی برقرار کند تا بهترین و بهینه ترین روش ها انتخاب و به کار گرفته شوند.
6 دلیل خوب برای آنکه چرا باید مهندس نفت شویم
مهندسی نفت یکی از مهمترین حوزه های فعالیت در جهان است که شاهد رشد سریع آن هستیم. تقاضای زیاد در جهان به داشتن انرژی و سوخت مورد نیاز این حوزه را بسیار پر چالش کرده است. این رشته هر روز با چالش های جدید روبرو است و همین موضوع باعث شده است که افراد زیادی به آن علاقمند شود و تعداد زیادی را به خود جذب کرده است. جهان همیشه به انرژی نیاز دارد. مهندسان نفت منابع نفت و گاز جهان را پیدا کرده ، بازیابی و نگهداری می کنند. آنها برای ایجاد روشهای جدید کشف و حفر نفت از فناوری پیشرفته استفاده می کنند. در این مقاله چندین دلیل را برای اینکه چرا مهندسی نفت و گاز را انتخاب کنیم بررسی شده است.
1. رشد تقاضای انرژی در سراسر جهان
رشد تقاضای انرژی در سراسر جهان حاکی از تقاضا برای مهندسان نفت است . افزایش جمعیت عامل اصلی افزایش نیاز به انرژی است. هیچ زمینه فعالیتی وجود ندارد که در آن از فرآورده های نفتی استفاده نشود و بنابراین جذب نیروی متخصص در این زمینه ضروری می شود. حتی اگر ذخایر نفت در جهان به پایان برسد ، هنوز 40 تا 50 درصد از نفت باقی است ، زیرا روشهای استخراج بهتر و پیشرفت های تکنولوژیکی بیشتر این امکان را فراهم کرده است که حتی در دور افتاده ترین مناطق نیز استخراج نفت و گاز امکان پذیر باشد.
2. تعداد رقبای کمتر نسبت به سایر رشته ها
دانشگاه ها و دانشکده های کمی در سراسر جهان مهندسی نفت را ارائه می دهند. به غیر از آن ، دانشجویان معدودی علاقه دارند که وارد این رشته شوند. بنابراین از همان ابتدای ورود به این رشته خیالتان از این بابت راحت خواهد بود که نسبت به بسیاری از رشته ها در این رشته رقبای کمتری دارید و این یعنی بلافاصله پس از فارغ التحصیلی و یا حتی قبل از آن شانس شما برای به دست آوردن یک شغل خوب در این زمینه بسیار بالا است.
3. طیف گسترده ای از موضوعات
رشته مهندسی نفت و گاز به نوعی میان رشته ای در نظر گرفته می شود. در طی تحصیل در این رشته دانشجویان با نحوه تولید و ذخیره هیدروکربن ها در زیر زمین آشنا می شوند. در کنار آن موضوعاتی مانند ریاضیات ، زمین شناسی ، ترمودینامیک ، شیمی ، دینامیک سیالات و موارد دیگر که به نوعی جز علوم پایه محسوب می شوند نیز آموزش داده می شود. در حقیقت مطالعه موضوعات مختلف باعث خواهد شد تا افراد فارغ التحصیل از این رشته به درک کاملی از نحوه تولید نفت و گازها و فرآیندهای مرتب با آن دسترسی پیدا کنند.
4. طیف وسیعی از گزینه های شغلی
اصلی ترین وظیفه و کار مهندسین نفت و گاز یافتن و استخراج هیدروکربن ها از زمین است. این کار به مهارت های زیادی نیاز دارد که یک متخصص در این حوزه باید از آنها برخوردار باشد. به عنوان مثال می توانید به عنوان یک متخصص در بخشی حفاری از یک تیم بزرگ کار کنید و یا به طراحی و تحقیق در زمینه بهبود ابزارهای کاربردی در این حوزه بپردازید. تنوع کارهایی که در این حوزه وجود دارد بسیار متنوع است و هر فرد می تواند با توجه به علاقه خود در یکی از این حوزه ها فعالیت کند. علاوه بر این طبق گزارشات دفتر آمار آمریكا ، تقاضا در زمینه مهندسی نفت و گاز در دهه های پیش رو 17 درصد رشد خواهد یافت. این افزایش نشانگر افزایش فرصت های شغلی برای مهندسین نفت و گاز در آینده نزدیک است.
5. حقوق بالای مهندس نفت
این صنعت یکی از بالاترین نرخ های حقوق و دستمزد را در بین سایر رشته ها دارد. به عنوان مثال در کشور کانادا که یکی از مخازن بزرگ نفتی را در خود دارد فردی که به عنوان یک مهندس نفت تجربه کاری بالایی ندارد و در سطح تازه کار محسوب می شود، یعنی فردی که کمتر از یک سال سابقه کاری دارد چیزی حدود 75 هزار دلار در سال حقوق دریافت می کند. این میزان حقوق برای آن دسته از مهندسین نفت که بین 1 تا 4 سال سابقه کار دارند حدود 80 هزار دلار است. واضح است که هر چه میزان سابقه و مهارت شما بیشتر باشد حقوق بیشتری نیز دریافت می کنید، بنابراین افراد با سابقه کاری 5 تا 9 سال سالانه 102 هزار دلار و مهندسین نفت با سابقه بالاتر از آن یعنی بین 10 تا 20 سال سالانه 12 هزار دلار حقوق دریافت می کنند. این میزان حقوق در مقایسه با بسیاری از رشته های دیگر حقوق بسیار زیادی است و می توان گفت که یکی از پردرآمدترین مشاغل محسوب می شود.
6. استخدام قبل از اتمام تحصیل
شگفت انگیزترین بخش از تحصیل در این رشته این است که دانشجویان قبل از اتمام تحصیلات در شرکت های مختلف نفتی جذب کار می شوند. این موضوع تقاضای فزاینده مهندسان متخصص در این زمینه را اثبات می کند. تقریبا در تمام سایر رشته ها ، مهندسین بعد از اتمام تحصیل شغل خود را پیدا می کنند در حالی که در رشته نفت و گاز این چنین نیست و تقاضا برای افراد تحصیل کرده در این رشته در شرکت های بزرگ نفتی بسیار زیاد است.
دوره MBA مهندسی نفت، گاز و پتروشیمی
اگر به هر یک از رشته های فعال در زمینه نفت علاقمندید و یا در این زمینه مشغول به فعالیت هستید ولی می خواهید دانش خود را در این زمینه به سطح بالاتری ارتقا دهید شرکت در دوره MBA مهندسی نفت ، گاز و پتروشیمی گزینه مناسبی است. با توجه به امکان تحصیل در موسسات آموزش عالی آزاد با مجوز رسمی از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری، موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان به منظور بالا بردن سطح آموزش عالی افراد علاقمند به حوزه نفت و گاز دوره MBA مهندسی نفت ، گاز و پتروشیمی را در کنار سایر دوره ها به دانش پذیران ارائه می دهد. این موسسه با مجوز قطعی به شماره 6074/22 از سال 88 تا کنون در حال ارائه دوره های تخصصی در حوزه های مختلف به دانش پذیران است. هدف از آموزش MBA مهندسی نفت ، گاز و پتروشیمی بالا بردن مهارت های مدیریتی دانش پذیران در کنار دانش در زمینه نفت ، گاز و پتروشیمی است. علاوه بر این مدرک MBA مهندسی نفت ، گاز و پتروشیمی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری است و گواهینامه MBA مهندسی نفت ، گاز و پتروشیمی که به دانش پذیران داده می شود قابل ترجمه بوده و پس از تایید موسسه ارزیابی مدارک WES کانادا معادل با کارشناسی ارشد است.