اهمیت فن بیان در زندگی

اهمیت فن بیان در زندگی

آیا شما هم رویای تبدیل شدن به یک گوینده موفق و یا دوبلور حرفه ای را در سر می پرورانید؟ اما چگونه می توان در این زمینه موفق عمل کرد؟ رمز موفقیت در این کار در واقع تقویت فن بیان است. در طول این مقاله به معرفی زبان و علم زبان شناسی، فن بیان و اهمیت آن و همچنین دوره های موجود برای تقویت فن بیان و گویندگی و البته کاربرد هایی که فن بیان در زندگی روزمره ما دارند اشاره خواهیم کرد.

زبان و زبان شناسی چیست؟

زبان در واقع همان طور که همه می دانیم برای ارتباط بین افراد استفاده می شود و از این رو زبان به عنوان یک نظام تعریف شده است که دارای شکل های متفاوتی می باشد. علمی که در واقع زبان را مورد بررسی قرار می دهد زبانشناسی است. پرداختن به علم زبان شناسی دشواری هایی به دنبال دارد چرا که این امر همواره دچار تغییر و تحول شده از این رو زبان شناسان به منظور برطرف کردن این مشکل تغییرات زبانی را کنار گذاشته و زبان را به آن صورت که هست مورد بررسی قرار می دهند.

برای مثال از جمله مشکلاتی که در شناخت زبان وجود دارد بررسی لهجه ها و همچنین گویش های متفاوت است. از این رو گروهی از زبان شناسان زمان خود را صرف بررسی گویش های موجود می کنند. زبان شناسانی که زبان را در یکی از گویش های اجتماعی و یا جغرافیای مورد تحقیق قرار می دهند گویش شناس نامیده می شوند. از دیگر مشکلاتی که در امر شناسایی زبان وجود دارد پیچیدگی و گستردگی آن است است که زبان شناسان برای مواجه شدن با این مشکل نیز راه حلی را در پیش گرفتند و زبان را به چند دسته تقسیم کرده و هر بخش را به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار می دهند. برای مثال گروهی از زبان شناسان به مطالعه صداهای زبان و قواعد ترکیب آن ها پرداخته که این علم واج شناسی نام دارد.

همینطورکه متوجه شدید زبان مفهوم پیچیده ای دارد که به منظور مطالعه آن روش ها و در واقع علوم مختلفی به وجود آمده است. اگر فردی بخواهد مهارت زبانی خود را محک بزند بایستی از لحاظ گفتاری و نوشتاری  توانایی خود را مورد ارزیابی قرار دهد. در واقع مهارت های زبانی به چهار رکن اصلی تقسیم می شوند:  گوش دادن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن. که رکن اول و دوم را مهارت های شفاهی و رکن سوم و چهارم را مهارت کتبی زبان می نامند. زبان شناسان در واقع در تلاش هستند که چگونگی تقویت و پرورش این چهار نوع مهارت را مورد بررسی قرار دهند.

اهمیت فن بیان در زندگی

چنانچه شما به دنبال این هستید که گوینده قابلی باشید بایستی که تمامی این مهارت ها را در خود پرورش دهید چرا که گوینده همواره بایستی با دیگران در ارتباط باشد و تلاش کند که این برقراری ارتباط به اندازه کافی واضح و روشن باشد. زمانی شما کلامی رسا و قدرتمند خواهید داشت که از دایره لغت خوبی برخوردار باشید و به این منظور بایستی که  بر مهارت خواندن متون تسلط کافی پیدا کرده باشید. برای مثال شاید متوجه شده باشید که اکثر گوینده ها  قبل از اینکه برنامه را اجرا کنند متنی را مطالعه می کنند و با توجه به مهارتی که در درک مطلب دارند تلاش می کنند تا پیام را به شنونده منتقل کنند. بنابراین یک گوینده موفق بایستی در کنار فن بیان خود از درک مطلب بالایی نیز برخوردار باشد و همچنین بتواند آنچه به شکل پیام های شنیداری به وی انتقال داده می شود را نیز در کلام خود به دیگران منتقل کند. بنابراین هرکس که بخواهد مهارت گویندگی را در خود تقویت کند بایستی چهار مهارت زبانی که قبلاً نیز به آنها اشاره شد را فرا گرفته و بر آن تسلط پیدا کند.

چنانچه دقت کرده باشید چند باری به مفهوم فن بیان اشاره کرده ایم. منظور از فن بیان چیست؟ فن بیان در واقع به تکنیک هایی گفته می شود که با رعایت آن ها خواهید توانست بیان خود را تقویت کنید و هنگام صحبت کردن بسیار پرصلابت و رسا سخنرانی خود را ادا کنید. خوب صحبت کردن در واقع از جمله ابزارهای موثر است که هر شخص می تواند از آن در پیشرفت کاری و شخصیت خویش و البته جایگاه اجتماعی اش بهره ببرد. فن بیان یعنی که شخص بتواند از واژه های مناسب برای برقراری ارتباط استفاده کند به طوری که بتواند منظور خود را به درستی به مخاطب انتقال دهد. انتخاب کلمه، ارتباط بسیار مستقیمی با انتقال پیام به همراه خواهد داشت. یعنی اینکه بتوانید بنابر موقعیتی که در آن قرار گرفته اید و البته جایگاهی که شما و مخاطب تان در آن قرار دارید از کلمات مناسب بهره ببرید. همانطور که گفته اند هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. در واقع اگر شما نتوانید درک مناسبی از موقعیت داشته باشید و با توجه به شرایط کلمات مناسبی را انتخاب کنید در برقراری ارتباط خود قطعاً موفق نخواهید بود.

از جمله تکنیک هایی که می توانید برای خوب حرف زدن از آن بهره ببرید تلفظ درست کلمات، شناخت صحیح دستور زبان و همچنین رعایت آن ( برای مثال می توان به رعایت مکث ها و تاکید ها اشاره کرد) و البته حذف کردن تیکه کلام ها به هنگام صحبت کردن است. تیکه کلام هایی که تاثیرگذاری سخن را کم می کند. اما مهم ترین امر که در صحبت کردن نقش بسیار مهمی را ایفا می کند اعتماد به نفس به هنگام حرف زدن است. شخصی که اعتماد به نفس کافی نداشته باشد نخواهد توانست با دیگران ارتباط موثری برقرار کند، برای مثال کارمندی را در نظر بگیرید که از اعتماد به نفس پایینی برخوردار باشد چنین شخصی صد در صد هنگام هم کلام شدن با سرپرست و یا رئیس خود نخواهد توانست گزارش کار خود را بدون عیب و نقص و آن گونه که بوده به سرپرست خود انتقال دهد و چه بسا ضعف در این کار به پای کم کاری وی گذاشته شود و حتی منجر به از بین رفتن خیلی از موقعیت های مثبت برای کارمند شود.

افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند به هنگام صحبت کردن یا خیلی کم صحبت می کنند یا خیلی سریع و یا اغلب صدایشان می لرزد و این خود باعث می شود که انتقال پیام به درستی شکل نگیرد.
 استفاده از حالت های مختلف چهره و همچنین نوع نگاه از دیگر اجزای غیر کلامی است که به اتقال پیام کمک بسیاری میکند. یک راه موثر برای تعامل با دیگران و بالا بردن درک مطلب و پیام توسط مخاطبان این است که گوینده بتواند با مخاطب خود ارتباط چشمی برقرار کند. اگر شما از جمله افرادی هستید که هنگام صحبت کردن با دیگران به زمین و یا به بالا خیره می شوید و یا اینکه تنها خیلی سریع و بدون هیچگونه مکثی سعی در انتقال پیام خود دارید بهتر است بدانید که از فن بیان پایینی برخوردار هستید.

اهمیت فن بیان در زندگی

 اما فن بیان چه اهمیتی در زندگی افراد دارد؟

 این که شما در چه شغلی هستید و یا در چه جایگاه اجتماعی مشغول هستید هیچ تفاوتی ندارد! برای مثال چه معلم باشید چه مدیر یک شرکت و یا یک  کارمند ساده به هر حال شما باید از فن بیان بالایی برخوردار باشید تا بتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. معلمی که نتواند به درستی با دانش آموزان خود ارتباط برقرار کند طبیعتاً در امر آموزش موفق نخواهد بود و یا مدیری که نتواند به صورت واضح و روشن انتظاراتش را از کارکنانش بیان کند حتما با مشکل رو به رو خواهد شد.

همینطور کارمندی که نتواند گزارش کار دقیق از فعالیت خود به مدیرش ارائه دهد پیشرفتی نخواهد کرد. همانظور که می بینید در هر سمتی که باشید فن بیان از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. از طرفی نکته قابل توجه این است که هر کدام از ما در محیط های مختلف و بنابر شرایط، بیانی متفاوت نیز خواهیم داشت. در واقع عباراتی که شما به هنگام هم کلام شدن با دوستان تان از آن ها استفاده می کنید با عباراتی که هنگام صحبت کردن با مدیر و یا پدرتان از آن ها بهره می برید متفاوت خواهند بود. ادبیات متفاوتی که افراد با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند از آن استفاده می کنند و این نیز خود از جمله مهارت هایی است که هر شخص بایستی بیاموزد.

افرادی که فن بیان خوبی داشته باشند علاوه بر اینکه می تواند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند کلام تاثیرگذاری نیز خواهند داشت. این افراد از جایگاه ویژهای در جامعه و خانواده برخوردار هستند و دیگران احترام خاصی برای آن ها قائل هستند. در واقع هر آن کس که بتواند خوب صحبت کند جای خود را در دل اطرافیانش باز خواهد کرد. در واقع یکی از  ابتدایی ترین چیزها که منجر به جذب دیگران به شما می شود قدرت شما در کلام تان است. انتخاب واژگان مناسب، داشتن صدای خوب و لحنی به جا همه از جمله مواردی است که به محض این که شما شروع به صحبت کردن می کنید نشانگر شخصیت شماست. به قول معروف "تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد". با همین مثال کوچک می توان به اهمیت کلام و نقش بسزای فن بیان در زندگی روزمره اشاره کرد.

اگر از قدرت بیان بالایی برخوردار نمی باشید جای نگرانی نیست!  قدرت بیان از جمله مهارت های اکتسابی است و شما می توانید با شرکت در دوره هایی که برای تقویت این مهارت موجود است کلام خود را قدرتمند کنید. با تقویت فن بیان خود قادر خواهید بود از تفکرات و عقاید خود دفاع کرده و در صورت تمایل دیگران را نیز با خود همراه کنید. البته فن بیان تنها به صحبت کردن نیست شما بایستی که در کنار صحبت کردن هنر گوش دادن را نیز بیاموزید.

از جمله کاربردهایی که فن بیان به دنبال خواهد داشت این است که به شما کمک می کند که تبدیل به یک سخنران عالی و حرفه ای شوید و بتوانید در هر جایگاهی که هستید نظر خود را نسبت به عملکرد های جاری ارائه دهید و حتی تایید دیگران را نیز به دست آورید. افرادی که فن بیان خوبی داشته باشند خواهند توانست که از حق خود در تمامی موقعیت ها دفاع کنند و به هنگام معرفی خود به عنوان یک شخص مقتدر در نظر دیگران شناخته شوند. 

اهمیت فن بیان در زندگی

 یادگیری این مهارت به والدین نیز پیشنهاد می شود. پدر و مادری که نتوانند به درستی با کودکان و یا نوجوانان خود ارتباط برقرار کنند، و یا خواسته های فرزندانشان را به درستی درک نکنند، قطعاً قشر آسیب پذیری را به اجتماع تحویل خواهند داد. افرادی که در ارتباط با دیگران ضعیف هستند. همینطور که می بینید فن بیان از جمله مهارت هایی است که برای تمامی افراد در هر هر سمت و جایگاهی که باشند ضروری است.
موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان با تایید از وزارت علوم، فناوری و تحقیقات اقدام به برگزاری دوره فن بیان و گویندگی نموده است. دانش پذیران با شرکت در این دوره خواهند توانست فن بیان خود را تقویت کرده و البته در پایان مدرک معتبری دریافت کنند. این مدرک تایید وزارت علوم فناوری و تحقیقات را دارد و قابلیت ترجمه را نیز دارد.

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها