اهمیت رشته مدیریت فناوری اطلاعات
اهمیت رشته مدیریت فناوری اطلاعات
امروزه تکنولوژی جایگاه بسیار ویژه ای در زندگی افراد پیدا کرده و اهمیت تحصیلات دانشگاهی نیز بیشتر از قبل محسوس است. در واقع با توجه به پیشرفت تکنولوژی افرادی که اهمیت داشتن تحصیلات دانشگاهی را انکار می کنند از سایرین یک قدم عقب تر هستند و نمی توانند در جوامع امروزی حرفی برای گفتن داشته باشند. در واقع با توجه به نقش علم و دانش و تاثیری که در پیشبرد کارها دارد نمی توان دست روی دست گذاشت و از علم روز بی خبر ماند. با توجه به اینکه ما در عصر اطلاعات زندگی میکنیم و جوامع به سوی صنعتی شدن پیش می روند، ضرورت وجود رشته مدیریت فناوری اطلاعات بیشتر از هر زمان دیگری احساس می شود. بنابراین وجود نیروهای متخصصی که در این رشته تحصیل کرده باشند و بتوانند به گسترش فناوری اطلاعات در اجتماع کمک کنند ضروری است.
رشته مدیریت فناوری و اطلاعات
گاهی افراد گمان می کنند رشته فناوری اطلاعات همان رشته کامپیوتر است، در صورتی که در رشته فناوری اطلاعات از کامپیوتر به عنوان یک وسیله برای رسیدن به سایر اهداف استفاده می شود. رشته فناوری اطلاعات یا آی تی به مطالعه و تحقیق، طراحی و توسعه و همچنین پشتیبانی و مدیریت از سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه میپردازد. رشته مدیریت فناوری اطلاعات از ترکیب دو رشته مدیریت و فناوری اطلاعات به وجود آمده است است که در آن به چگونگی تدوین سیستم و استفاده از داده ها پرداخته می شود. از جمله زمینه های فعالیت متخصصین این رشته می توان به مدیریت اطلاعات، مهندسی رایانه، پیاده سازی شبکه های رایانه ای، طراحی سیستم های پایگاه داده، مدیریت سیستم های اطلاعاتی امنیتی و مدیریت خدمات فناوری اطلاعات اشاره کرد.
و اما در این قسمت قصد داریم وظایف مدیران فناوری اطلاعات را بررسی کنیم. مدیران موظف به مدیریت و برنامه ریزی، سیاست گذاری، سازماندهی، رهبری و هدایت یک سازمان هستند. مدیران فناوری و اطلاعات بایستی بتوانند بستر سخت افزاری و نرم افزاری مناسبی را برای سازمان فراهم کرده و زمینه گردش اطلاعات و داده ها را در سازمان فراهم کنند، همچنین مواردی همچون بودجه بندی، مدیریت استراتژیک فناوری اطلاعات و مدیریت پروژه نیز در زمره مسئولیت های یک مدیر فناوری اطلاعات است.
به طور کلی اگر بخواهیم مسئولیت های اصلی یک مدیر فناوری اطلاعات را دسته بندی کنیم در ابتدا بایستی به توانایی مدیریت دپارتمان های آی تی و سایر خدماتی که توسط این واحد ارائه می شود اشاره کنیم.
مدیران آی تی همچنین موظف هستند که افرادی که در این واحد مشغول به کار هستند را مدیریت کنند. همچنین این افراد موظف هستند تا ارتباطات درون سازمان و نحوه اتصال آنها به بیرون از سازمان را مدیریت کرده و همواره به فکر اصلاح و بهبود این گونه روابط و ارتباطات باشند و در واقع پیگیری کنند که در ارتباط ارباب جوعان و کارمندان خللی ایجاد نشود. در واقع وظیفه این افراد این است که ارتباطاتی که به واسطه کامپیوتر شکل میگیرد را مدیریت کنند.
علاوه بر این وظیفه برقراری امنیت اطلاعات و ارتباطات بر عهده مدیران فناوری می باشد. در واقع هر چقدر هم که زیرساختهای ارتباطی و اطلاعاتی یک شرکت پیشرفته باشند مهمترین قضیه ای که باید به آن توجه زیادی کرد عکس امنیت این اطلاعات است، چرا که در صورتی که امنیت این زیرساخت ها تامین نشده باشد کل کارکردهای مثبت آن زیر سوال میرود. مدیران فناوری اطلاعات بایستی توجه داشته باشند که همزمان با بالا رفتن توان تبادل اطلاعات در یک شرکت نیاز است که به همان میزان نیز بستر امنیت اطلاعاتی فراهم شود.
از دیگر وظایف مهم مدیر فناوری می توان به کنترل سرمایه های اطلاعاتی یک شرکت اشاره کرد. همانطور که کنترل سرمایه های مالی یک شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است، سازمان ها و موسساتی که داده های آنها به عنوان سرمایه شان محسوب می شود نیاز است که برای مدیریت آنها برنامه مشخصی داشته باشد. از جمله وظایف مهم دیگری که بر عهده مدیر فناوری می باشد نحوه مدیریت محتوای بارگذاری شده بر روی سایت ها است. منظور از محتوا در واقع همان اطلاعاتی است که به صورت متن، عکس و یا فیلم بر روی سایت ها بارگذاری می شود. در واقع این اطلاعات به آنچه بر روی سیستم های کامپیوتری تولید و پردازش می شود اشاره دارد اما گاهی نیز به کلیه مطالبی که به سازمان مرتبط است اشاره دارد.
و اما بودجه بندی، واحد فناوری و اطلاعات به این منظور در سازمان ها راه اندازی می شود که چرخه عمومی در کسب و کار را بهبود بخشیده و آسانتر کند و از طرفی بایستی منجر به درآمدزایی شود. حال اگر این واحد با توجه به نیروهای متخصص خود و حقوقی که برای کارمندان این بخش نیاز است، تنها منجر به افازیش هزینه های شرکت شود و در بحث درآمد زایی کارکرد مثبتی نداشته باشد، ممکن است مدیریت سازمان از راه اندازی چنین دپارتمانی ناامید شده و در واقع از این کار صرف نظر کند. بنابراین مدیر فناوری اطلاعات موظف است برنامه ای مشخص برای خود و سایر کارمندانش در نظر بگیرد تا علاوه بر اینکه منجر به بهبود وضعیت کار در شرکت شود به رونق کسب و کار نیز کمکی کرده باشد.
گاهی نیز واحد آی تی موظف است که پروژه هایی را به انجام برساند بدین معنی که صفر تا صد انجام یک کار به این واحد واگذار می شود. در چنین موقعیتی کنترل کلی این روند تا پایان پروژه بر عهده مدیر این بخش است. این شخص بایستی دقت کند که با زمانبندی دقیق طرح را به اتمام برساند. وظیفه هماهنگی و برنامه ریزی، پیش بینی زمان اتمام پروژه، همه بر عهده مدیر فناوری اطلاعات است.
مدیریت استراتژیک یک سازمان نیز از وظایف اصلی مدیریت فناوری اطلاعات است. گاهی در فناوری اطلاعات یک شرکت مشکلاتی پیش میآید و یا موقعیتهای به وجود میآید که نیازمند تصمیم گیری به موقع و دقیق می باشد. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که گاهی مواقع تصمیمات نادرست و اشتباه و یا دیرهنگام عواقب جبران ناپذیری را برای شخص و سازمان به دنبال خواهد داشت.
اما آنچه تا به الان مطالعه کردید در مورد وظایف و مسئولیت هایی بود که بر عهده مدیران فناوری و اطلاعات است. در ادامه قصد داریم در مورد مهارت های ضروری که یک مدیر فناوری اطلاعات باید داشته باشد صحبت کنیم.
مهارت های مورد نیاز برای مدیران فناوری و اطلاعات
واضح و مبرهن است که داشتن دانش فنی به عنوان اصلی ترین مهارت یک مدیر فناوری اطلاعات به حساب می آید. در واقع این توانایی از جمله الزاماتی است که فرد باید داشته باشد تا بتواند در چنین موقعیتی مشغول به کار شود. این افراد بایستی روحیه قوی و مبارز داشته باشند تا در صورتی که سازمان با مشکلی روبرو می شود بتوانند با چالشها های پیش آمده روبرو شوند و با ارائه راهکارهای اساسی مشکل را به صورت ریشهای حل کنند.
همچنین نیاز است توانایی تشویق و تحسین کارمندان خود را داشته باشند و به اهمیت این مسئله پی برده باشند. همواره دیده شده که قدردانی از کارمندان منجر به بالا رفتن انگیزه در افراد و کارایی موثر می شود.
مدیر فناوری اطلاعات همچنین موظف است که با سایر مسئولین سازمان تعامل داشته باشد و در واقع نباید خود را از سایر قسمت های اداری یک شرکت مجزا بداند.
انجام کارها به صورت گروهی و تیمی در سازمان ها بسیار مهم تلقی می شود. واحدی همچون آی تی که در بیشتر مواقع مسئولیت انجام پروژه هایی را بر عهده دارد که به دستور مدیریت سازمان در حال انجام است نیازمند این است که بتواند در قالب یک تیم و در راستای رسیدن به یک هدف، همگی با هم تلاش کنند. در واقع واحدهایی که در آن ها هرکس به خودی خود در تلاش است تا فعالیتش را بسیار مهم جلوه دهد و ارزش کار دیگران را زیر سوال ببرد، و نتوانند به صورت تیمی کار کنند به زمانی طولانی تر برای رسیدن به آرمان های شان نیاز دارند و چه بسا که با این روند هیچ گاه به نتیجه مطلوب نرسند.
بعد از ایجاد فضای کار گروهی در یک سازمان، مدیریت موظف است که تک تک اعضا را برای پذیرش مسئولیت آنچه انجام می دهند مجاب کند. ایجاد حس مسئولیت پذیری در کارمندان از جمله وظایفی است که بر عهده مدیریت می باشد.
تحصیل در رشته مدیریت فناوری اطلاعات
واضح و مبرهن است افرادی که در این رشته تحصیل می کنند با مباحث تئوری مدیریتی و منابع و همچنین با دروس کامپیوتر و آی تی و چگونگی برقراری ارتباط با سطوح عملیاتی آشنا می شوند، همچنین چگونگی تحلیل گری سیستم ها و پشتیبانی از نرم افزارهای تولید شده بر عهده این افراد است. رشته مدیریت فناوری اطلاعات گرایش های متفاوتی دارد که می توان به کسب و کار الکترونیک، سیستم های اطلاعاتی پیشرفته، مدیریت منابع اطلاعاتی، مدیریت دانش و مدیریت پروژه های فناوری اطلاعات اشاره کرد. در ادامه به توضیح مختصری درباره این گرایش ها پرداخته ایم.
گرایش کسب و کار الکترونیکی از جمله گرایش های جدید رشته مدیریت فناوری اطلاعات است. در این رشته افراد علاوه بر آموزش در دروس مدیریتی با دروس تکنولوژی نوین نیز آشنا خواهند شد. در واقع افرادی که در این گرایش تحصیل می کند علاوه بر این که دید مدیریتی پیدا میکنند میتوانند با تکیه بر تکنولوژی های نوینی که آموخته اند در هر سازمانی که مشغول به کار شوند منجر به افزایش کارایی آن شوند. از جمله واحدهای تخصصی این رشته می توان به کسب و کار الکترونیک، بازاریابی الکترونیکی، فناوری های کسب و کار الکترونیک، راه اندازی استارت آپ ها و گسترش برنامه های کاربردی تحت وب اشاره کرد.
در گرایش سیستم های اطلاعاتی پیشرفته تلاش میشود تا به تولید و گسترش سیستمهای پیشرفتهای همچون سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری، سیستم های خبره و سیستمهای اطلاعاتی استراتژیکی پرداخت که به منظور کمک به افراد و متخصصان و همچنین جایگزینی با نیروهای انسانی طراحی شوند. دروس تخصصی این گرایش شامل روش شناسی توسعه سیستمهای اطلاعاتی، تحلیل طراحی و کنترل کیفیت نرم افزار، سیستم های هوشمند فازی، سیستم های پشتیبان تصمیم گیری و مدیریت انبارهای داده می شود.
اما گرایش مدیریت دانش به معنای مرتب کردن اطلاعات و آموخته های علمی است تا بتوان به هنگام نیاز به راحتی به آن ها نیاز داشت. دروس تخصصی این گرایش شامل مدیریت دانش در سازمان ها و استراتژی های مدیریت دانش سیستم های مدیریت دانش می باشد.
هم اکنون مفتخریم که به شما خواننده عزیز اعلام کنیم که موسسه آموزش عالی فن پردازان با بهره گیری از کارشناسان و مدرسان مجرب با هدف ارتقاء سطح علمی و کمک به تحقق این امر اقدام به برگزاری دوره مدیریت فناوری اطلاعات کرده است. با شرکت در این دوره می توانید به صورت تخصصی از این دانش بهره مند شوید. تمامی دوره هایی که در در این موسسه برگزار میشود تاییدیه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را داشته و در پایان هر دوره به دانش پذیران مدرکی دال بر اتمام دوره ارائه میشود که این مدارک قابلیت ترجمه را نیز دارند .