اهمیت اپتومتری

اپتومتری | بینایی سنجی | Optometry

سازمان بهداشت جهانی حرفه اپتومتری را حرفه ارائه مراقبت های اولیه از چشم و حس بینایی تعریف می کند . به این مفهوم که بیماران مبتلا به مشکلات ، ناراحتی ها و بیماری های چشمی در مرحله نخست می باید توسط یک اپتومتریست | متخصص بینایی سنجی مورد معاینه قرار گیرد تا کلیه موارد و مشکلات مربوط به عیوب انکساری ، مشکلات و اختلالات دید دوچشمی ، مشکلات مربوط به انحرافات عضلانی ظاهری و غیر ظاهری چشم ، مشکلات مربوط به تنبلی چشم ، فیکساسیون ها و غیره که در حوزه دانش و مهارت این متخصصان است شناسایی و درمان شود و در صورتی که مشکلات و بیماریهای عارض شده در حوزه دانش و تخصص آن ها نبود بیمار به متخصص چشم ارجاع داده شود . 
در واقع حیطه  وظیفه متخصص بینایی‌سنجی تشخیص‌ و اصلاح کلیه‌ عیب های انکساری‌ ( عیوب مربوط به عدم انکسار صحیح نور در چشم  ) چشم از قبیل دور‌بینی‌، نزدیک بینی‌ و آستیگماتیسم‌ (نامنظمی شکل و انحای قرنیه ) است و تجویزات و روش های درمانی مورد استفاده متخصصان بینایی سنجی غالبا شامل  تجویز عدسی‌های‌ مناسب‌ مانند عدسی‌های‌ عینک‌ یا لنزهای‌ تماسی‌، تشخیص‌ و تصحیح‌ اختلالات‌ دید دو چشمی‌ و تنبلی‌ چشم‌، بررسی وضعیت‌ بهداشت‌ عمومی‌ چشم‌ و بهداشت‌ بینایی‌ در محیط‌ های‌ کاری و تحصیلی‌ و ارائه ‌ آموزش های‌ لازم‌ در این‌ زمینه‌ است‌ .

دوره بینایی سنجی

دلایل مراجعه به اپتومتریست 

تخصص اپتومتری از نظر رده بندی درمانی در گروه مراقبت های اولیه چشم قرار می گیرد. به این معنا که در صورتی که شخصی دچار مشکلات بینایی و یا سردردهای مزمن شود در اولین مرحله برای تشخیص و درمان می بایست به اپتومتریست یا متخصص بینایی سنجی مراجعه کند . اپتومتریست موظف به انجام معاینات کامل چشم و کلیه اندام های وابسته به آن از قبیل پلک ها ، سیستم اشکی و غیره است . مرحله بعد مرحله تشخیص منشا مشکلات است و درصورتی که مشکلات و ناراحتی های عارض شده در حوزه دانش و اختیارات اپتومتریست | متخصص بینایی سنجی باشد مرحله بعد اقدام به درمان و در غیر این صورت معرفی به یک پزشک متخصص چشم می باشد . 
قرار گرفتن در مسیر صحیح درمان می تواند منجر به تسریع روند درمان و جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه های جانبی در روند درمان شود . 
در ادامه به برخی ازمهم ترین  وظایفاپتومتریت | متخصصان بینایی سنجی اشاره خواهیم کرد :
۱- تشخیص ، تعیین و تجویز شماره عینک و لنزهای تماسی ( کنتاکت لنز ) به منظور رفع عیوب انکساری .
۲- بررسی کلیه نارسایی های بیماری در افراد کودکان و بزرگسال .
۳-بررسی و تجویز عینک بااستفاده از داروهای سایکوپلژیک.
۴- بررسی و تشخیص نارسایی ها و اختلالات دید دو چشمی و استفاده از روش های درمانی غیر دارویی .
۵- تشخیص بیماری های چشم با انجام انواع تست  .
۶- تجویز تجهیزات رفع  کم بینایی در افراد کم بینا  Low vision)) به منظور کمک به تقویت حس بینایی .
۷- اقدام به تشخیص و انجام روش های درمانی غیر جراحی اختلالات حرکتی چشم .
۸- تجویز و آموزش تمرینات ارتوپتیک .برای بیماران .
 ۹- انجام خدمات اندازه گیری و سنجش میدان بینایی .
۱۰- انجام  ارئه خدمات ارزیابی دید رنگ و ارزیابی دید بعد .
۱۱- اجرای روش های بینایی درمانی با استفاده از روش های غیر دارویی و غیر جراحی و درمان فیکسیشن های غیر طبیعی. 
۱۲- تشخیص و درمان آمبلیوپ تراپی ( درمان تنبلی چشم) .
۱۳- انجام معاینات اپتومتریک و صدور گزارش .
۱۴- مشاوره در امور بهداشتی چشم و بینایی در محیط های کاری ، صنایع ، سازمان های دولتی و…
۱۵- ساخت عینک به روش علمی و بکارگیری شیوه های نوین  در عرصه ساخت و ارائه عینک طبی .

برخی دیگر از مسئولیت ها  وخدمات درمانی ارائه شده توسط متخصصان بینایی سنجی عبارتند ازارائه مشاوره‌ در مورد بهداشت‌ چشم‌ و مشكلات‌ بينايي‌ در محيط‌هاي‌ آموزشي‌، خدماتي‌ و…. سنجش‌ بينايي‌ در سازمانهاي‌ مختلف‌، فعاليت‌ در بيمارستانها و درمانگاهها، تأسيس‌ موسسه‌ ساخت‌ و فروش‌ عينك‌ مي‌باشد.

مدرک بینایی سنجی

تفاوت اپتومتر و چشم پزشک

دانش  بینایی به  دو بخش اصلی چشم پزشکی و اپتومتری تقسیم می شو د . همانطور که در قسمت های قبل نیز اشاره کردیم این دو شاخه عبارتند از شاخه چشم پزشکی و شاخه اپتومتری بینایی سنجی . 
متقاضیان و علاقه مندان به تحصیل در رشته بينايي‌ سنجي‌ می توانند این رشته را در مقاطع‌ كارشناسي‌، كارشناسي‌ ارشد و دكترا دنبال کنند . رشته اپتومتری | بینایی سنجی درمقطع‌ کارشناسی داراي‌ گرايش‌ خاصي‌ نيست‌ و به‌ صورت‌ عمومي‌ ارائه‌ می شود .رشته‌ بينايي‌ سنجي‌ در دوره های ‌ کارشناسی ارشد و دكترا داراي‌ گرايشهاي‌ تخصصي‌ مانند ناهنجاريهاي‌ ديد دو چشم و تمرينات‌ اپتومتريك‌، وسايل‌ كمك‌ بينايي‌ و تجويز لنزهاي‌ نامرئي‌ است‌.

با توجه به توضیحات ارائه شده ‌ د رحوزه درمان و اصلاح عیوب انکساری چشم  يك‌ اپتومتریا  متخصص‌ بينايي‌ سنجی در مقایسه با پزشکان متخصص چشم اطلاعات و تجربیات تخصصی تری داشته و روش های مناسب تری برای اصلاح و درمان مشکلات مورد نظر ارائه خواهند کرد . 
همانطور که اشاره کردیم انجام تست بینایی سنجی ، تشخیص و درمان انواع بیماری های انکساری چشم  بوسیله درمان های غیر دارویی و غیر جراحی از وظایف اپتومتریست است و درمان دارویی و جراحی بیماریهای چشمی جزء وظایف چشم پزشکان است  اگر چه که چشم پزشکان نیز به تجویز عینک و لنزهای تماسی می پردازند اما با توجه به این که  هر کس در زمینه کاری خودش تبحر و مهارت بیشتری دارد ، بدیهی است مراجعه به کارشناسان رشته اپتومتری به منظور رفع عیوب انکساری چشم اقدامی معقول به شمار می رود  . بدیهی است کسانی که دارای مشکلات و اختلالات بینایی هستند می توانند از همان مراحل  اولیه با مراجعه به اپتومتریست یا متخصص بینایی سنجی در راستای رفع مشکلات خود اقدام نمایند .

 فرصتهاي‌ شغلي‌ اپتومتریست ها | متخصصان بینایی سنجی  

در سال های گذشته به دلیل عدم اطلاع رسانی کافی و معرفی این رشته  ، غالب مردم برای رفع عیوب انکساری و دریافت عینک ، و بسیاری از امور مربوط به حوزه تخصصی و درمانی  اپتومتری به چشم پزشکان مراجعه می کردند اما در سال های اخیر با توجه به افزایش شناخت مردم نسب به رشته اپتومتری میزان مراجعات به متخصصان بینایی سنجی بسیار بیش از قبل شده و این امر منجر به بهبود شرایط بازار کار این رشته  اپتومتری شده است . 
کارشناسان اپتومتری می توانند پس از شرکت در دوره های اپتومتری و کسب مدرک اپتومتری معتبر  برای استخدام در  مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان ها اقدام کنند و یا با تاسیس مطب خصوصی و یا مراکز فروش عینک کسب و کاری مستقل برای خود ایجاد نمایند .

مدرک بینایی سنجی

دوره های آموزشی اپتومتری | بینایی سنجی 

با توجه به شرایط رو به رشد بازار کار رشته اپتومتری در سال های اخیر ، این رشته به یکی از رشته های کاربردی و پرطرفدار در میان رشته های پزشکی و پیراپزشکی تبدیل شده است  و در همین راستا مراکز دانشگاهی و آموزشگاهی معتبر زیادی اقدام به برگزاری دوره های آموزشی اپتومتری | بینایی سنجی  و ارائه مدرک اپتومتری | بینایی سنجی نموده اند . یکی از این مراکز آموزشی معتبر مرکز آموزش مجازی فن پردزان  است که با ارائه بسته های آموزشی اپتومتری | بینایی سنجی علاقه مندان را برای ورود به بازار کسب و کار این رشته آماده می کند . 
فراگیران با شرکت در دوره های آموزشی اپتومتری | بینایی سنجی مرکز آموزش مجازی فن پردازان علاوه بر کسب دانش ف مهارت ، توانایی و قابلیت های مورد نیاز برای ورود به این حرفه در پایان دوره موفق به اخذ مدرک اپتومتری | بینایی سنجی مورد تائید سازمان علوم تحقیقات و فن اوری نیز خواهند شد . 
 با توجه به شرایط رو به رشد بازار کار این رشته ، گذراندن دوره های آموزشی اپتومتری | بینایی سنجی و کسب گواهینامه اپتومتری | بینایی سنجی  به کلیه علاقه مندان ورود به این عرصه کاری توصیه می شود .

برچسب ها :

نظرات و دیدگاه ها