اهمیت مهارت های زندگی در جوامع امروز
اهمیت مهارت های زندگی در جوامع امروز
اهمیت مهارت های زندگی در جوامع امروز | امروزه علی رغم تغییرات فرهنگی در شیوه های زندگی باز هم بسیاری از افراد در مقابله با مشکلات و مسائل زندگی توانایی های لازم را ندارند و همین امر باعث می شود که آسیب پذیرتر شوند .اصطلاح مهارت های زندگی برای همه ما آشناست. به طور کلی این مهارت ها به ما کمک می کنند که زندگی بهتری داشته باشیم. طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی مهارت های زندگی، مهارت های اجتماعی- روانی هستند که باعث می شوند راحت تر چالش ها و نیاز های روزمره خود را برطرف کنیم. برای این که بتوانیم زندگی بهتری را تجربه کنیم و رابطه دوستانه ای با افراد اطراف خود داشته باشیم باید این مهارت ها را بلد باشیم. به طور کلی مهارت های زندگی به افراد کمک می کند تا عملکرد مثبتی داشته باشند و خودشان را از آسیب ها روانی و اجتماعی حفظ کنند.
مهارت های ده گانه زندگی چیست؟
مهارت های زیادی برای زندگی وجود دارد، اما 10 مهارت اصلی زندگی که توسط WHO تعیین شده است عبارت هستند از:
- خودآگاهی
- همدلی
- تفکر انتقادی
- تفکر خلاقانه
- تصمیم گیری
- حل مسئله
- ارتباط موثر
- رابطه بین فردی
- مقابله با استرس
- مقابله با احساسات
خودآگاهی
شامل شناخت خود، شخصیت، نقاط قوت و ضعف ما ، خواسته ها و دوست نداشتن ها است. توسعه خودآگاهی می تواند به ما کمک کند تا هنگام استرس یا اضطراب تحت فشار قرار نگیریم. غالباً خود آگاهی، شرط لازم برای برقراری ارتباط موثر و روابط بین فردی و همچنین ایجاد همدلی با دیگران است.
همدلی
برای برقراری یک رابطه موفق با عزیزان و جامعه به طور کلی، باید نیازها، خواسته ها و احساسات سایر افراد را درک کرده و به آن ها اهمیت بدهیم. همدلی، توانایی تصور زندگی شخص دیگری است. بدون همدلی، ارتباط ما با دیگران یک طرفه خواهد شد. همدلی می تواند به ما کمک کند تا افرادی را بپذیریم که ممکن است بسیار متفاوت از خودمان باشند. این مهارت می تواند تعاملات اجتماعی را به ویژه در شرایطی با تنوع قومی یا فرهنگی بهبود بخشد.
تفکر انتقادی
این مهارت، توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات و تجربیات به صورت عینی است. تفکر انتقادی می تواند با کمک به ما در شناخت و ارزیابی عواملی که بر نگرش و رفتار تأثیر می گذارد، از جمله ارزش ها، تاثیر همسالان و رسانه ها در سلامت روحی ما نقش اساسی داشته باشد.
تفکر خلاقانه
یک روش جدید برای کسب تجربه یا تحلیل اطاعاتی است که مشخصه چهار مؤلفه است که عبارت هستند از: تسلط بیان (خلق ایده های جدید)، انعطاف پذیری (تغییر نگرش به راحتی)، اصالت (درک چیزی جدید) و تفسیر (ساختن ایده های دیگر).
تصمیم گیری
این مهارت به ما کمک می کند تا برای زندگی خود تصمیم های سازنده ای اتخاذ کنیم. تصمیمات می توانند بر سلامتی انسان تاثیرگذار باشند. با این مهارت یاد می گیرید که چگونه در مورد اقدامات خود در رابطه با ارزیابی سالم گزینه های مختلف تصمیم گیری کنند و دریابید که این تصمیمات چه تأثیرات متفاوتی بر زندگی شما می گذارند.
حل مسئله
حل مسئله به ما کمک می کند تا با مشکلات زندگی خود به صورت سازنده مقابله کنیم. مشکلات مهمی که هنوز برطرف نشده است می تواند باعث استرس روحی شود و با فشارهای جسمی همراه شود.
مهارت های روابط بین فردی
به ما کمک می کند تا با افرادی که در ارتباط هستیم تعاملات مثبتی داشته باشیم. تعاملات مثبت به معنای توانایی ایجاد و حفظ روابط دوستانه است، که از اهمیت بالایی برای بهزیستی ذهنی و اجتماعی ما برخوردار می باشد. مهارت های روابط بین فردی به حفظ روابط خوب با اعضای خانواده که منبع مهم حمایت اجتماعی هستند، بسیار کمک می کند. گاهی شما یاد می گیرید که روابطی که سازنده نیستند را راحت تر پایان دهید.
ارتباطات مؤثر
ارتباطات موثر بدان معنی است که ما قادر هستیم خود را، چه شفاهی و چه غیر کلامی، به شیوه هایی متناسب با فرهنگ ها و موقعیت های خود بیان کنیم. این یعنی توانایی بیان عقاید و خواسته ها و همچنین نیازها و ترس ها. همچنین ارتباط موثر یعنی بتوانیم در زمان نیاز از مشاوره، کمک بخواهیم. مقابله با استرس مانند شناخت منابع استرس در زندگی، شناخت چگونگی مقابله با آن و به کارگیری روش هایی مانند تغییر محیط یا شیوه زندگی و یادگیری نحوه ریلکس کردن تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی ما دارد. کنار آمدن با احساسات به معنای شناخت احساسات درونی خود و دیگران، آگاهی از چگونگی تأثیر احساسات بر رفتار و امکان پاسخگویی مناسب به احساسات است. اگر به احساسات به درستی پاسخ ندهیم، احساسات شدید مانند عصبانیت یا غم و اندوه می تواند تأثیرات منفی بر سلامتی ما بگذارد.
مقابله با استرس
باورهای غلط مانند "من به اندازه کافی خوب نیستم" یا "من یک مشکلی دارم" موجب 95% از بیماری ها و مشکلات روحی می شوند. تحقیقات علمی ثابت کرده است که استرس عامل اصلی بیماری های جسمی، روحی و عاطفی است. کشف چگونگی ایجاد عادات جسمی، روحی و عاطفی ناخود آگاه باعث ایجاد استرس، پیری، اعتیاد و بیماری می شود که می توانید از طریق آگاهی و تغییر شیوه های زندگی ساده، نشاط، شادابی و رفاه را برای زندگی خود به ارمغان بیاورید.
کنار آمدن با احساسات
احساسات ما یک فشار سنج فوق العاده برای بهزیستی ما است. وقتی گرفتار تفکر منفی نشویم، احساساتمان مثبت باقی می ماند و احساس شادی، دوست داشتن و آرامش می کنیم. وقتی احساس ترس، عصبانیت یا افسردگی می کنیم، نشانه این است که افکار ما منفی و ناکارآمد شده اند. توسعه این آگاهی و تصمیم گیری برای از بین بردن تفکر منفی می تواند به طرز چشمگیری زندگی ما را تغییر دهد.
اجزای مهارت های ده گانه کدامند؟
- خود آگاهی
- آگاهی از نقاط قوت و ضعف
- تصویر خود واقع بینانه
- آگاهی از حقوق و مسولیت ای خود
- انگیزش برای شناخت
- مهارت های ارتباطی
- ارتباط کلامی و غیرکلامی موثر
- ابراز وجود
- مذاکره
- امتناع
- غلبه بر خجالت
- گوش دادن
- همدلی
- علاقه داشتن به دیگران
- تحمل افراد مختلف
- رفتار بین فردی همراه با پرخاشگری کمتر
- احترام قائل شدن برای دیگران
- مهارت های بین فردی
- همکاری و مشارکت
- اعتماد به گروه
- تشخیص مرزهای بین فردی مناسب
- دوست یابی
- شروع و خاتمه ارتباطات
- مهارت های حل مسأله
- تشخیص مشکلات، علل و ارزیابی دقیق آن ها
- مصالحه برای حل تعارض
- تشخیص راه حل های مشترک برای جامعه
- مهارت های تفکر خلاق
- تفکر مثبت
- یادگیری فعال و جستجوی اطلاعات جدید
- ابراز خود
- تشخیص حق انتخاب های دیگر برای تصمیم گیری
- تشخیص راه حل های جدید برای مشکلات
- مهارت های مقابله با هیجانات
- شناخت هیجان های خود و دیگران
- ارتباط هیجان ها با احساسات، تفکر و رفتار
- مقابله با ناکامی، خشم، بی حوصلگی، ترس و اضطراب
- مقابله با هیجان های شدید دیگران
- مهارت های تصمیم گیری
- تصمیم گیری فعالانه بر مبنای آگاهی از حقایق کارهایی که می توان انجام داد
- تصمیم گیری بر مبنای ارزیابی دقیق موقعیت ها
- تعیین اهداف واقع بینانه
- برنامه ریزی و پذیرش مسئولیت اعمال خود
- آمادگی برای تغییر دادن تصمیم ها برای انطباق با موقعیت های جدید
- مهارت های تفکر انتقادی
- ادراک تأثیرات اجتماعی و فرهنگی بر ارزش ها، نگرش ها و رفتار
- آگاهی از نابرابری، پیش داوری ها و بی عدالتی ها
- واقف شدن به این مسئله که دیگران همیشه درست نمی گویند
- آگاهی از نقش یک شهروند مسئول
- مهارت های مقابله با استرس
- مقابله با موقعیت هایی که قابل تغییر نیستند
- استراتژی های مقابله ای برای موقعیت های دشوار مانند از دست دادن یک شخص مهم در زندگی، طرد و انتقاد
- مقابله با مشکلات بدون توسل به سوء مصرف مواد
- آرام ماندن در شرایط سخت
- تنظیم وقت
مهارت های زندگی چه اهمیتی دارند؟
خودآگاهی، مقابله با ترس، تفکر انتقادی، توانایی حل مسئله، قدرت تصمیم گیری، همدلی با دیگران و توانایی برقراری ارتباط موثر و دیگر مهارت های ده گانه شما را قادر می سازند که فرصت های زندگی را غنیمت بشمارید و از آن ها به خوبی استفاده کنید، همچنین آمادگی مقابله با خطرات احتمالی را خواهید داشت. آموزش مهارت های زندگی به ارتقای بهداشت روانی و پیشگیری از بسیاری از مشکلات روحی و جسمی کمک می کند. این مهارت ها شما را در حل مشکلات و و ارائه راهکار توانمند تر می کند و قادر خواهید بود همزمان با تغییرات محیط تغییر کنید و سازگار شوید. از همه مهم تر یادگیری این مهارت ها کیفیت زندگی شما را بهبود می بخشد. در دوره مهارت های زندگی شما یاد می گیرد که چطور با هیجانات خود برخورد کنید و استرس و اضطراب را کنترل کنید. با کنترل استرس و اضطراب می توانید تصمیمات بهتری بگیرید و زندگیتان سرشار از آرامش باشد.
دوره مهارت های زندگی مناسب چه افرادی است؟
همانطور که گفته شد مهارت های زندگی در کیفیت زندگی افراد تاثیر زیادی می گذارد و همه افراد در همه سنین از کودکان گرفته تا نوجوانان و بزرگسالان باید این مهارت را فرا بگیرند. در ادامه به اهمیت این مهارت های در دوره های مختلف زندگی می پردازیم.
آموزش مهارت های زندگی برای نوجوانان
- به آن ها کمک می کند تا اعتماد به نفس خود را توسعه دهند و با موفقیت در مواجهه با تغییرات و چالش های مهم زندگی مانند تبعیض مقابله کنند.
- بتوانند از حق خود در جامعه و مدرسه دفاع کنند و با این کار حس بهتری نسبت به خود خواهند داشت.
- این امکان را فراهم می کند تا با توسعه تخصص و تجربه مورد نیاز برای ادعای حقوق و درک مسئولیت های خود، ضمن آماده سازی آن ها برای چالش ها و فرصت های زندگی، سهم مثبتی در جامعه و خانواده داشته باشند.
- روابط پرخطر را شناسایی می کنند و از آن ها پرهیز می کنند.
- مدیریت مالی و وبودجه بندی را یاد می گیرند تا بتوانند آینده روشن تری داشته باشند.
- نقاط ضعف و قوت خود را پیدا می کنند و سعی می کنند نقاط ضعف را از بین ببرند و نقاط قوت را تقویت کنند.
آموزش مهارت های زندگی برای بزرگسالان
افراد بزرگسال یاد می گیرند که چگونه در موقعیت های خطر زا و استرس زا تصمیم درست بگیرند و بتوانند شرایط بحرانی را به خوبی مدیریت کنند.
آن ها یاد می گیرند که چطور با مشکلات کودکان یا همسر خود کنار بیایند و آن ها را به طور موثر حمایت کنند.
قدرت برنامه ریزی و مدیریت زمان را فرا می گیرند.
با استفاده از این مهارت ها خود را بهتر می شناسند و می توانند با تقویت توانایی های برتر خود اهداف بلند مدت برای خود و خانواده شان تعیین کنند و در آن مسیر حرکت کنند.
البته پدر مادر ها موظف هستند مهارت هایی را به فرزندان خود یاد بدهند. از آن جایی که کودکی حساس ترین سن است و شخصیت انسان ها در کودکی شکل می گیرد برای همین مهم است که کودکان مهارت های زندگی را فرا بگیرند. در غیر این صورت با مشکلات متعددی در دوران مختلف زندگی خود مواجه خواهند شد و ممکن است این مشکلات ضررات جبران ناپذیری برای آن ها داشته باشد. به طور کلی مهارت هایی که کودکان باید فرا بگیریند عبارت هستند از: گفتن حقیقت، مهارت نه گفتن و پذیرش نه شنیدن، مخالفت با تماس بدنی برای جلوگیری از تعارض جنسی و غیره. بنابراین والدین با شرکت در دوره مهارت های زندگی می توانند به کودکان خود این مهارت های مهم را آموزش بدهند.
چرا باید گواهینامه مهارت های زندگی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان را اخذ کنیم؟
با شرکت در دوره مهارت های زندگی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان که بیش از ده سال سابقه درخشان در برگزاری دوره ای مختلف آموزش دارد می توانید مهارت های ضروری زندگی را یاد بگیرید و به نیاز ها و چالش های زندگی خود را به درست ترین شکل ممکن پاسخ دهید. با کسب مدرک مهارت های زندگی از موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان که مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است می توانید در موسسه های معتبر هر آن چه را که آموخته اید، آموزش دهید یا به عبارتی دیگر وارد بازار کار شوید. گواهینامه مهارت های زندگی که ما به شما اعطا می کنیم تاییدیه سازمان WES کانادا را دارد و از آن می توانید به عنوان امتیاز برای مهاجرت به کانادا استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر با مشاوران ما تماس بگیرید تا آن ها اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند.