انواع بیماری های چشمی مهم
انواع بیماری های چشمی مهم
تعریف اپتومتری| بینایی سنجی
اپتومتری، نوعی معاینه کامل چشم است که در آن، دید دو چشم، میزان دید رنگ، بینایی و بیماری های احتمالی بررسی میشود.از نظر چشم پزشکان، اپتومتری جز مراقبت های اولیه چشم بوده و پرداختن به آن، موجب میشود تا بتوانیم مشکلات احتمالی را زودتر شناسایی کرده و آن را درمان کنیم.
غالبا، اپتومتریست، وظایف بررسی و شناسایی عیوب چشمی را برعهده داشته و در صورتی که تشخیص آن برایش دشوار باشد، آن را به همکاران متخصص ارجاع میدهد. علاوه بر این، امکان دارد که وظایف یک اپتومترست با توجه به حوزه کاری و تخصص اش کمی متفاوت از بقیه بوده و حتی اقدام به انجام کارهای خلاقانه در این حیطه بکند.
سرفصل های این مقاله شامل تعریف اپتومتری، رشته اپتومتری، تاریخچه پیدایش عینک، آموزش فناوری اپتومتری، دوره فناوری اپتومتری ، مدرک فناوری اپتومتری ، گواهینامه فناوری اپتومتری، دستگاه لنزومتر و بیماری های چشمی هستند.
تاریخچه پیدایش عینک
ابندا در زمان رومی ها و یونانی ها ابزاری برای بهبود بینایی وجود نداشته و آنها مجبور بودند برای مطالعه و خواندن انواع کتاب از دیگران کمک بگیرند. اما بعدها، این افراد از یک کره شیشه ای پرآب که خاصیت بزرگنمایی داشت برای دیدن رویدادهای مهم استفاده کردند البته اینکار دلیل بر این موضوع نیست که رومی ها از ساختار لنز اطالاعات خاصی داشته و آگاهانه آن را استفاده میکردند.
با اینحال، آن کره نیز چندان کارایی نداشته و راهبان کره شیشه ای ساده را جایگزین کردند. تاریخچه پیدایش عینک به زمانی برمیگردد که چینی ها از آن برای موارد خاصی غیر مطالعه استفاده کردند. این عینک کمی مشابه طرح عینک های امروزی بوده و با استفاده از طرف محدب آن میتوانستند حروف را بهتر و بزرگتر ببینند.
با گذشت زمان و پیشرفت صنعت عینک سازی، انواع عینک های دوربین و نزدیک بین نیز ساخته شده و حتی انواع لنزهای تماسی نیز به بازار آمد. بزرگترین پیشرفت در این زمان این است که، دیگر اکثر افراد میتوانند عیوب انکساری چشم خود را با استفاده از انواع عمل های جراحی مخصص به چشم بر طرف کرده و دیگر نیازی به استفاده از انواع خاص عینک ندارند.
رشته اپتومتری
رشته اپتومتری یکی از گرایش های علم بینایی سنجی است که علی رغم اهمیتش در سال های اخیر ، همچنان ناشناخته باقی مانده است. این رشته ، در دانشگاه های معتبر کشور ارایه شده و مطالبی که دانشجویان این رشته می آموزند، همه به شناسایی عیوب انکساری و بینایی، تشخیص اختلالات دید و تنبلی چشم و .... مرتبط بوده و موظف هستند تا عوامل موثر در بهداشت چشم را بررسی کرده و راهکارهای موثری را در این زمینه ارایه دهند.
به طور معمول، رشته اپتومتری دارای حوزه ها و گرایش هایی مانند مطالعه وسایل کمک بینایی و تمرینات اپتومتریک است که میتوان آنها را تا مقطع دکترا ادامه داد. علاوه بر این، افرادی که در این رشته مدرک فناوری اپتومتری دریافت کنند، اپتومتریست بوده و باید بتواند مشکلات فرد استفاده کننده از عینک را به سهولت تشخیص بدهد و البته اینکارمستلزم گذراندن و خواندن دورس مهم و دوره ای این رشته و کسب تجربه است.
آموزش فناوری اپتومتری
امروزه، به وچو انواع پیشرفت ها در زمینه اپتومتری، بسیاری از افرادی که از عینک استفاده میکنند مشتاق نغییر وضعیت خود و استفاده از انواع عمل های جراحی هستند. بنابراین، این افراد باید از دانش و تخصص اپتومتریست هایی بهره ببرند که هم گواهینامه فناوری اپتومتری داشته باشند و هم به اصول و تکنیک های آن کاملا تسلط داشته باشند تا در نهایت، نتیجه کار دلخواه بیمار باشد.
به منظور افزایش دانش و مهارت اپتومتریست ها و افراد علاقمند، مرکز آموزش مجازی فن پردازان اقدام به ارایه دوره آموزشی آموزش فناوری اپتومتری نموده است. دوره فناوری اپتومتری به همه دانش پذیران و اپتومتریست ها امکان میدهد تا اطلاعات مورد نیاز برای کار در محیط واقعی را در کمترین زمان به دست آورند.
همچنین، این مرکز در پایان دوره، به دانش پذیرانی که در آزمون آنلاین دوره موفق شوند، مدرک فناوری اپتومتری اعطا میکند. قابل ذکر است که این مدرک مور تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و در همه موقعیت های شغلی و دولتی قابل استناد است و البته برای مهاجرت به کشورهای همسایه نیز مفید خواهد بود.
دستگاه لنزومتر|lensmeter
دستگاه انزومتر، یکی از دستگاه هایی که در هر عینک سازی موجود بوده و با استقاده از میتوان، محور و توان منشور یک عدسی را ارزیابی و اندازه گیری کرد. علاوه بر این، امکان دارد که این دستگاه در بین اپتومتریست ها با عناوینی مانند رفراکسیونومتر، فوکومتر ،ورتومتر و اولی متر نیز شناخته شود.
از جمله ویژگی های این دستگاه این است که قطعات زیادی داشته که هر کدام حساسیت خاص خودش را دارد. علاوه بر این، این دستگاه به صورت دیجیتالی و اتوماتیک بوده که گاهی میتواند کارایی متفاوتی هم داشته باشند. در این دستگاه قطعاتی مانند اهرم نگهدارنده¬ی عدسی، اهرم علامت گذاری محور، کلید روشن یا خاموش، گردشگر توان، اهرم قفل وضعیت لنزمتر و نگهدارنده¬ی عدسیهای تماسی وجود دارد که هر کدام با توجه به اندازه و جایگاهشان، دارای کارکرد متفاوتی هستند.
عکس
بیماری های چشمی
چشم، یکی از اعضای مهم بدن بوده که کارایی زیادی داشته و گاهی امکان دارد که بیماری های آن، به نوعی مخفی شده و فقط به واسطه علایم بیرونی بتوان بروز و ظهور آنها را تشخیص داد. بنابراین، امکان دارد که علایم چند بیماری چشم مشابه بوده و فقط یک اپتومتریست بتواند تفاوت آنها را تشخیص دهد. به عنوان مثال، نشانه بیماری هایی مانند آلرژی و گل مژه، میتواند جمع شدن اشک و ایجاد ترشحات چشمی در چشم است.
علاوه بر این، امکان دارد که برخی از بیماری های خاص چشمی مانند آب مروارید، پیرچشمی، آب سیاه و بیماری های مشابه، با گذشت زمان وخیم تر شوند بنابراین، افراد مبتلا باید به طور منظم معاینه شده و در صورت بروز مشکل جدی، در صدد درمان بلند مدت باشند. همچنین، امکان دارد که اپتومتریست ها با توجه به نوع بیماری و شرایط بیمار، برای درمان انواع بیماری های چشمی درمان هایی مانند استفاده از استروئید های خوراکی، امگا3، امگا6 و انواع جراحی را تجویز کنند. از جمله بیماری های چشمی شایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آب مروارید: این بیماری با افزایش سن، حادتر شده و در ان، عدسی چشم انسان تار میشود. علاوه بر این، عواملی مانند قرار گرفتن در معرض آفتاب و دیابت نیز بر بروز این بیماری تاثیر دارد.
قوز قرنیه: در این بیماری، قطر قرنیه کاهش پیدا میکند که البته این عارضه، با استفاده از عینک و در نهایت عمل جراحی پیوند قرنیه، اصلاح و رفع میشود.
التهاب ملتحمه: این بیماری با قرمزی چشم ظهور کرده و عامل آن انواع باکتری های بیماری زا بوده و البته قابل سرایت است. قابل ذکر است که این بیماری اسیب جدی به چشم وارد نکرده و بدون استفاده از هیچ درمان خاصی بهبود پیدا میکند.
اب سیاه: مهمترین عامل این بیماری ارث و سن و نژاد بوده و با نشانه هایی مانند قرمزی چشم، سردردو تهوع همراه است و میتواند به کوری منتهی شود. بنابراین، همه افراد بالای 40 سال باید هر سال به متخصص چشم مراجعه کنند تا از نبود این بیماری و سلامت چشم شان اطمینان حاصل کنند.