آیا با یادگیری مدیریت منابع انسانی همه جای دنیا برای شما کار هست؟
آیا با یادگیری مدیریت منابع انسانی همه جای دنیا برای شما کار هست؟
آیا با یادگیری مدیریت منابع انسانی همه جای دنیا برای شما کار هست؟ | قبل از آنکه بخواهیم این سوال را پاسخ بدهیم، بهتر است نگاهی کلی بر تعریف مدیریت منابع انسانی، کاربرد آن و به طورکلی تاثیرش بر سازمانهای بزرگ و کوچک داشته باشیم. تمامی سازمان ها چه کوچک و چه بزرگ، توسط افراد کارمندان معمولی و ارشد اداره می شوند، حال اگر که این افراد که به آنها منابع انسانی گفته می شود، در سیستم ادارات و سازمانها وجود نداشتند، اصلا سازمان ها معنایی پیدا نمی کردند و در واقع هیچ کاری را از پیش نمی بردند. تمامی کارمندان و کارگرانی که در یک کارخانه، سازمان و ... کار می کنند، بایستی منسجم کار کرده و همواره شرایط و مسیر خاصی را دنبال کنند تا در یک مسیر اصلی قرار بگیرند. نیروهای انسانی مشغول به کار، برای اینکه بتوانند درست عمل کرده و در مسیر درست کار قرار بگیرند، بایستی، توسط یک فرد آموزش دیده و تربیت شده در منابع انسانی، راهبری و مدیریت شوند تا از برنامه ی اصلی سازمانها خارج نشده و به صورت کاملا سیستماتیک و هماهنگ عمل کنند. لذا برای ایجاد چنین شرایطی حتما بایستی منابع انسانی توسط نیرویی متخصص و زبده در مدیریت امور انسانی، هدایت شوند. فردی که در دوره مدیریت منابع انسانی شرکت کرده و بعد از آموزش مدیریت منابع انسانی، در این خصوص تخصص و مهارت کافی پیدا کرده باشد و با کسب تجربه، هر روز توان و تخصص مدیریت بیشتری پیدا کرده و بسیار شایسته و مدبرانه عمل کند. با توجه به توسعه و گسترش روز افزون علم و صنعت در دنیا و همچنین نو آوریها و اختراعات جدید در دنیای امروزی، همواره بایستی منابع انسانی متبحری وجود داشته باشد تا بتواند این حجم از نو آوری و افکار جدید را در قالب موارد عینی ( یعنی خدمات و تولید) ارایه دهد. منابع انسانی، در این مسیر کاری احتیاج به مدیریتی قوی و متخصص دارد که بتواند کاملا تخصصی عمل کرده و به پیش رود. امروزه در همه جای دنیا، نیاز به مدیریت منابع انسانی، پیش از بیش احساس می شود و تمامی کسب و کار های کوچک و بزرگ برای اداره ی سیستماتیک، به مدیریت منابع انسانی نیاز دارد. پس با آموزش مدیریت منابع انسانی و یادگیری اصول و مبانی آن، می شود در همه ی جای دنیا خوش درخشید و از تجربیات و تحصیلات خود در زمینه مدیریت منابع انسانی سود برد.
منابع انسانی چیست؟
منابع انسانی، همواره یکی از مهمترین بخش های هر سازمان بوده و یا به عبارتی سرمایه ی هر سازمان محسوب می شود. سازمان ها برای رسیدن به اجرای درست استراتژی های خود و اهدافشان، همواره بایستی اقدامات موثر و مناسبی در حوزه ی مدیریت منابع انسانی انجام دهند. در محیطهای کسب و کار پیچیده و رقابتی امروز، نوآوری و خلاقیت در سازمان ها امری بسیار ضروری و مهم است. تمامی تاکتیک ها و استراتژی های مدیریت کسب و کارها و منابع انسانی باید با تغییرات همگام باشد. در واقع اینجاست که ضرورت مدیریت منابع انسانی، در تضمین پیشرفت و موفقیت یک سازمان و همچنین ایجاد مزیت رقابتی مشخص می شود.
در مرحله ی اول مدیریت منابع انسانی، تمامی فعالیت ها و امور سازمانی باید به فعالیت های کوچک تر تقسیم شده و به صورت شغل طراحی شوند تا یک نفر قادر به انجام این مسئولیت های سازمانی باشد. بعد از طراحی شغل و تحلیل آن، بایستی برنامه ریزی لازم و مناسبی برای جذب نیروی انسانی صورت گیرد. از طریق آگهی های استخدام و کارمند یابی، نیرو های انسانی شناسایی شده و از طریق سیستم گزینش به استخدام سازمان درمی آیند.
بعد از انجام این قسمت از مدیریت سازمانی، مرحله جامعه پذیری سازمانی در فرد صورت می گیرد. جامع پذیری سازمانی، در واقع فرآیندی مهم است که از طریق آن، کارمندان تازه استخدام شده با ارزش ها، نگرش ها، قوانین و چهارچوب های سازمانی و همچنین رفتارهای مطلوب سازمانی آشنایی پیدا می کنند. طی این فرآیند، کارمندان سازمان از سیستم های پاداش، ارزشیابی و سنجش عملکرد و نهایتا مسیر شغلی خود مطلع می شوند. با استقرار و جایگزین شدن فرد در سمت مورد نظر، سیستم حقوق و دستمزد او به طور کامل مشخص می شود.
به منظور ایجاد انگیزه در کارمندان و کارکنان یک سازمان و شناسایی افراد با عملکرد بالا، مدیریت منابع انسانی وظیفه دارد که این گونه افراد را شناسایی کرده و زمینه ی رفع نقاط ضعف و توسعه ی توانمندی های فردی، را برای آنان فراهم آورد. در واقع مسیر شغلی کارکنان را مشخص کرده و زمینه و بستر مناسب برای احراز مشاغل کلیدی را برای اینگونه کارکنان فراهم کند. در این مسیر، مدیریت منابع انسانی، بایستی تمهیدات لازم جهت رفع نقاط ضعف و تقویت نکات مثبت و همچنین ایجاد آمادگی برای احراز شغل کلیدی مناسب توسط کارمندان را فراهم کند.
طراحی سیستم انظباطی موثر و سیستم پاداش و جریمه در سازمان ها زمینه را برای بهبود عملکرد کارکنان فراهم می سازد که این نیز بایستی توسط مدیریت منابع انسانی تدوین و ارایه شود. نهایتا ضروری است که آینده ی کارمندان پس از جدایی از سازمان و رسیدن به مرحله بازنشستگی آنها مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
به طور کلی عملکرد مناسب و مطلوب بخش های سازمان و کل سازمان در گرو اقدامات مناسب، مدبرانه و به موقع مدیریت منابع انسانی است. بدین ترتیب این تنها مدیران منابع انسانی نیستند که در این زمینه ی خاص مسئولیت دارند بلکه تمامی مدیران ارشد و اعضای سازمان بایستی در این زمینه با سازمان مشارکت لازم را داشته باشند.
کارکنان ماهر و متخصص، منابعی بسیارکمیاب هستند و به عنوان ارزش افزوده سازمان تلقی می شوند. در واقع تمرکز بر مدیریت منابع انسانی در هر سازمانی می تواند مزیتی رقابتی برای سازمان ایجاد کرده و تضمین کننده برتری سازمان نسبت به سایر رقبا باشد.
وظایف مدیریت منابع انسانی
قبل از هر چیز بایستی بگوییم که وظایف مدیریت منابع انسانی و انجام آن به شکل مطلوب در تمامی سطوح سازمانی و عملکرد کلی سازمان تاثیر قابل ملاحظه ای دارد. از دهه 1980 تا به حال با تاثیر از تغییر وجودی فلسفه ی انسان در سازمان ها، بحث مدیریت منابع انسانی از وظایف ذکر شده بالاتر رفته و در تحقق و به سر انجام رساندن برنامه های کلی استراتژیک سازمان مشارکت فعال و موثری دارد.
مدیریت منابع انسانی، می تواند با انجام وظایف کلی تخصیص داده شده به مدیریت منابع انسانی، سازمان را در شرایط مطلوبی نگه دارد. یعنی با انجام فعایت هایی نظیر، افزایش بازده کار، پیشگیری از ترک خدمت کارمندان و کاهش هزینه های ناشی از آن، اتخاذ تدابیر مناسب به منظور کاهش غیبت کارکنان، طراحی و تعریف صحیح مشاغل، طراحی سیستم ایمنی و بهداشت موثر و همچنین پیشگیری از بروز حوادث غیرمترقبه و هزینه های ناشی از آن، آموزش و تعلیم مهارت های لازم به کارکنان به منظور ایجاد توان مضاعف و بازدهی بیشتر، جذب و نگهداری شایسته ترین افراد، طراحی سیستم حقوقی مناسب و مزایای رقابتی و جانشین پروری سازمانی برای احراز مشاغل کلیدی سازمان و به طور کلی افزایش سود و بهره وری، شرایط سازمانی را در جایگاه مطلوبی نگه دارد.
در ادامه برخی از مهمترین وظایف مدیریت منابع انسانی را شرح می دهیم:
- شریک مدیریت استراتژیک سازمان، یعنی اینکه مدیریت منابع انسانی بایستی به نوعی مدیریت استراتژیک سازمان را نیز بر عهده داشته باشد، بدین ترتیب که با همکاری با سایر واحد ها و بخش های سازمان، استراتژی های کلان سازمان و همسویی استراتژیک با آنها طرح ریزی شود. البته بحث استراتژیک منابع انسانی به دو نوع همسویی عمودی و همسویی افقی تقسیم می شود.
- همسویی عمودی، یعنی اینکه برنامه ریزی و طراحی استراتژی منابع انسانی بایستی در راستای استراتژی های کسب و کار قرار بگیرد، بدین شکل که اگر استراتژی کسب و کار و یا سازمانی، رهبری هزینه است، پس استراتژی منابع انسانی هم بایستی در راستای کنترل هزینه ها و هدایت درست هزینه باشد. در راستای این استراتژی، بایستی بر حفظ و آموزش کارکنان فعلی سازمان تاکید کرد و به دنبال استخدام و جذب نیروی جدید نبود و اگر هم پستی خالی شد، از کارکنان فعلی سازمان، جایگزین انتخاب کرد.
- همسویی افقی، یعنی اینکه کلیه ی کارکردها و وظایف مختلف مدیریت منابع انسانی بایستی همسو و در راستای یکدیگر باشد. یعنی وظایف و عملکردی که در چرخه ی سنتی این مدیران قرار دارد، بایستی همسو و با هم بوده و یک هدف را دنبال کنند. مثلا اینکه استراتژی های جذب کارمندان با استراتژی های آموزش همسو بوده و یک هدف را دنبال کنند. یا اینکه استراتژی های پاداش با ارزیابی عملکرد همسو باشند.
- طراحی، تجزیه و تحلیل، ارزشیابی و طبقه بندی مشاغل، یعنی اینکه مدیریت منابع انسانی، بایستی تمامی پست های سازمانی را طراحی کرده و سیستم ارزیابی و طبقه بندی مشاغل را ارایه دهد.
- کارمند یابی استراتژیک و برنامه ریزی نیروی کار، ارایه ی طرح و برنامه ریزی برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز سازمان در سالهای آینده و همچنین انجام فرآیندکارمندیابی به عهده ی مدیریت منابع سازمانی است که شامل شناسایی افراد مناسب و شایسته برای استخدام و طرح ریزی برنامه های استراتژیک است.
- استخدام کارکنان و تنظیم و ارایه ی برنامه های جدید به کارکنان سازمان
- طراحی سیستم حقوق و دستمزد و همچنین مزایای رفاهی
- طراحی و ارایه ی سیستم مدیریت عملکرد کارکنان
- طراحی سیستم پاداش و جریمه برای فرد و گروه
- بالندگی و توسعه ی کارکنان از طریق آموزش علوم مورد نیاز کارکنان
حال که با مبحث مدیریت منابع انسانی بیشتر آشنا شدیم و در واقع کلیه ی وظایف و عملکردهای مدیریت منابع انسانی را بررسی کردیم، بایستی بگوییم که مدیریت منابع انسانی این روزها به عنوان یک نیاز ضروری و مهم سازمان ها به حساب می آید، اگر سازمانی بنا به کوچک و کم بودن فعالیت هایش این عامل را در مدیریت و هدایت سازمانش در نظر نگیرد مطمئنا آینده ی روشنی در انتظارش نخواهد بود.
امروزه به منظور حفظ بقا وتوسعه ی هر سازمانی، بایستی به رکن اساسی و مهم هر سازمان یعنی مدیریت منابع انسانی توجه ویژه ای شود و این توجه میسر نمی شود مگر به لطف آموزش مدیریت منابع انسانی و تبحر پیدا کردن در آن.
در واقع بایستی به منظور آموزش مدیریت منابع انسانی، در دوره مدیریت منابع انسانی موسسات آموزشی معتبر و باسابقه در بحث آموزش، شرکت کرده و اطلاعات و دانش مدیریت منابع انسانی را به خوبی فرا گرفت.
چرا باید در دوره مدیریت منابع انسانی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان شرکت کنیم؟
با توجه به نیاز تمامی کسب و کارهای داخلی و خارجی به مبحث مدیریت منابع انسانی، ضروری است که کلیه افرادی که سمت مدیریت منابع انسانی در کسب و کارها را بر عهده دارند، در دوره مدیریت منابع انسانی شرکت کرده و مدرک مدیریت منابع انسانی و یا گواهینامه مدیریت منابع انسانی را دریافت کنند، پس بهتر است که در موسسات آموزشی معتبر مانند موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، ثبت نام کرده و در دوره مدیریت منابع انسانی و یا سایر دوره های مورد نیاز شرکت کنیم. بدیهی است که موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، بعد از اتمام دوره و گذراندن آن با موفقیت، به کلیه ی دانش پذیران، مدرک مدیریت منابع انسانی معتبر مورد تایید وزارت علوم، فناوری تحقیقات اعطا می کند. البته لازم به ذکر است که مدرک ارایه شده توسط موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان، مورد تایید سازمان wes جهانی نیز می باشد.