آموزش فن بیان و گویندگی
آموزش فن بیان و گویندگی
داشتن مهارت های ارتباطی سخنرانی و گویندگی از آن دسته مهارت هایی است که تاثیر قابل توجهی در موفقیت شغلی و تحصیلی ما می گذارد. بنابراین اگر به بیان و ارائه مطالب در شغل خود نیاز دارید یادگیری این مهارت ضروری است. سخنرانی به عنوان زیر مجموعه ای از ارائه مطلب است و در همه جا کاربرد دارد از جلسات معرفی خدمات و یا محصولات به دیگران، سخنرانی انگیزشی یا آموزشی گرفته تا ارائه پروژه های دانشجویی به ارائه مطلب و سخنرانی نیاز داریم. برای اینکه سخنران خوبی باشیم لازم است که فن بیان خود را تقویت کنیم. بنابراین ابتدا باید بدانیم فن بیان چیست و چطور می توانیم این مهارت را بدست آوریم یا تقویت کنیم.فن بیان به طور کلی تسلط بر کلمات، لحن صدا، سخنوری و بکار گیری شیوه های صحیح برای انتقال پیام است، پس کسی که می خواهد فن بیان خوبی داشته باشد باید ابتدا این موارد را بشناسد و بر آنها تسلط پیدا کند.
فن بیان و گویندگی به چه مهارت هایی نیاز دارد؟
همانطور که اشاره شد یک سخنران یا گوینده می بایست با کلمات و طرز بیان آنها به خوبی آشنا باشد. علاوه بر این، لحن و نحوه ارائه را نیز باید بداند. در کنار این موارد مهارت های دیگری مثل کنترل استرس، صدا، سرعت سخنرانی، نحوه صحیح تنفس کردن و به طور خاص زبان بدن در سخنرانی را باید به خوبی بداند. مهارت ها و تکنیک های مختلفی برای داشتن فن بیان خوب و تبدیل شدن به یک گوینده یا سخنران حرفه ای وجود دارد که عبارتند از کنترل استرس، انتخاب سبک مناسب، خوب گوش دادن، آماده شدن قبل از سخنرانی، انتخاب مطلب مناسب، مدیریت زمان و آمادگی برای کنترل شرایط غیر قابل پیش بینی.
برای داشتن فن بیان خوب چطور استرس را کنترل کنیم؟
تقریبا همه افراد هنگام سخنرانی دچار استرس می شوند. حتی گویندگان و سخنرانان حرفه ای نیز اعتراف می کنند که همیشه قبل از شروع اجرا استرس دارند. اگر این حرف درست باشد این سوال به ذهن می رسد که چرا در بعضی از افراد هنگام سخنرانی یا اجرای یک برنامه ، استرسی دیده نمی شود؟ واقعیت این است که این افراد از تکنیک های کنترل استرس استفاده می کنند. برای کنترل استرس ابتدا باید آن را شناخت و از انواع آن آگاهی داشت. به طور کلی استرس به سه دسته استرس مزمن، لحظه ای و مکرر تقسیم می شود. دلیل این دسته بندی این است که هر کدام به دلیل متفاوتی بوجود می آیند. به عنوان مثال در سخنرانی در جمع ممکن است دچار استرس لجظه ای شوید که آنی بوجود می آید و سریع هم از بین می رود.انتخاب سبک مناسب فن بیان خوب نیازمند انتخاب سبک مناسب است و برای داشتن سبک مناسب ابتدا باید نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنید. پس از آن باید مشخص کنید که هدف شما از یادگیری فن بیان چیست. برای مثال می خواهید گوینده، فروشنده، سخنران یا مجری شوید. هر شغل سبک خود را دارد و انتخاب سبک مناسب با آن باعث می شود فن بیان مناسب و بهتری داشته باشید.
-
آمادگی قبل از سخنرانی. زمانی که قصد دارید مطلبی را ارائه کنید صرف نظر از اینکه آن مطلب به شکل سخنرانی در جلوی جمع باشد یا به شیوه صوتی باید از قبل خود را آماده کنید. برای آماده شدن باید کلیات موضوع را روی کاغذ بنویسید و در صورت لزوم جزئیات را با دقت مشخص کنید. برای مثال باید هدف خود را مشخص کنید. با این کار می دانید که قرار است چه کار کنید و باعث می شود استرس کمتری هم داشته باشید
-
فن بیان خوب و مدیریت زمان. توانایی مدیریت کردن زبان نه تنها برای سخنرانی لازم است بلکه جز آن دسته از ویژگی هایی است داشتن آن در همه جوانب زندگی به شما کمک می کند. تصور کنید که همه کارهای لازم برای انجام یک سخنرانی یا گویندگی در یک برنامه زنده را از قبل بررسی و تهیه کردید اما در هنگام اجرا زمان از دست شما خارج می شود. نتیجه کار کاملا مشخص است از آن برنامه یا سخرانی نتیجه دلخواه خود را بدست نخواهید آورد.
-
نقش تنفس در فن بیان. از آنجایی که صدا نقش مهمی در فن بیان دارد باید به عواملی که بر آن تاثیر می گذارند توجه ویژه ای داشت. یکی از مهمترین این عوامل روش نفس کشیدن است. نحوه تنفس یک گوینده یا سخنران کاملا نشان می دهد که آن فرد استرس دارد یا کاملا راحت است. اگر کوتاه و با سرعت نفس بکشید کاملا مشخص است که استرس دارید و صدایتان شروع به لرزیدن می کند. روش های مختلفی برای تمرینات تنفسی وجود دارد که می توانید با انجام آنها فن بیان و گویندگی خود را بهتر کنید.
-
فن بیان و سرعت بیان کلمات و جملات. کاملا مشخص است که سرعت در ادا کردن جملات از ضروریات داشتن فن بیان خوب است. اما آیا سرعت مشخصی را باید در هنگام سخن گفتن رعایت کرد؟ در حقیقت سرعت معنی برای بیان و ارائه مطالب وجود ندارد و این موضوع بیشتر به نوع موضوعی که برای گویندگی یا سخنرانی انتخاب می کنید بستگی دارد. برای مثال در یک سخنرانی انگیزشی گاهی لازم است برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطبین جملات را محکم و سریع بیان کرد و در قسمت دیگر همان سخنرانی با توجه به لحن صدا با سرعت کمتری صحبت کرد.
اشتباهات رایج در فن بیان چیست؟
یکی از بهترین استراتژی ها برای جلوگیری از خطاهای معمول در فن بیان، شناسایی آنها است. برای شناخت اشتباهات هم می توان تجربیات قبلی خود را بررسی کرد و هم از اشتباهات دیگران درس گرفت. خطاها و اشتباهات معمول در سخنرانی و یک ارائه شفاهی به طور کلی عبارتند از:
• استفاده بیش از حد از اصطلاحات تخصصی
• یک دست نبودن لحن بیان
• منسجم نبودن کلام
• فراموش کردن مطالب
• برخود نامناسب با مخاطب
شناسایی این خطاها به شما کمک می کند تا فن بیان بهتری داشته باشید.
فن بیان و گویندگی را کجا آموزش ببینیم؟
برای آموزش فن بیان و گویندگی می توانید از موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان کمک بگیرید. آموزش فن بیان و گویندگی یکی دیگر از دوره ها و آموزش هایی است که این موسسه به علاقمندان یادگیری فن بیان و گویندگی ارائه می دهد. گواهینامه فن بیان و گویندگی موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری است و علاوه بر آن قابل ترجمه می باشد. این گواهینامه مورد تایید سازمان WES کانادا است که مزیت خوبی برای افرادی به حساب می آیند که می خواهند برای مهاجرت به خارج از کشور اقدام کند. همچنبن با اخد مدرک فن بیان و گویندگی، افراد می توانند فرصت های شغلی خوبی در بازار کار پیدا کنند.
در دوره فن بیان و گویندگی چه چیزی آموزش داده می شود؟
موسسه آموزش عالی آزاد فن پردازان از مناسب ترین و جامع ترین منابع در دوره های خود استفاده می کند. به همین دلیل پس از گذراندن هر دوره، دانش و توانایی لازم در زمینه ای که آموزش دیده اید را پیدا خواهید کرد. در دوره فن بیان و گویندگی مطالب در پنج فصل به شما آموزش داده می شود. ابتدا با زبان شناسی، زبان گفتاری و نوشتاری و موضوعات مربوط به آن آشنا می شوید. سپس در فصل های بعدی دستگاه آوایی زبان، خودباوری، درمان اضطراب، تقویت حافظه، تعاریف سخنوری، عوامل اصلی سخنوری و سایر موضوعات مربوطه را یاد خواهید گرفت.