آشنایی با انواع بازاریابی
آشنايي با انواع بازاريابي
بازاريابي چيست ؟
فرآيند جمع آوري، تجزيه و تحليل و تفسير اطلاعات در مورد يک بازار، در مورد يک محصول يا خدمات که براي فروش در آن بازار عرضه مي شود، و در مورد مشتري هاي گذشته، حال و بالقوه براي محصول يا خدمات؛ تحقيق در مورد ويژگي ها، عادت هاي جاري، موقعيت و نيازهاي شما و هرآنچه که به بازار کسب و کار شما مربوط مي شود را تحقيقات بازاريابي مي نامند .
فرايند تحقيق بازاريابي مجموعه اي از فعاليت هايي را که در انجام تحقيقات بازاريابي انجام مي شوند، تعيين مي کند. اين فعاليت ها شامل تعريف و تشريح مشکلات ، ايجاد جريان در راستاي رفع کردن مشکلات ، زمينه سازي ، آماده سازي و تجزيه و تحليل داده ها، و توليد و ارائه گزارش است. با توجه به اهميت بازار ، مشتري ، بازاريابي به خصوص مقوله تحقيقات بازاريابي در پروسه خريد و فروش کالا و خدمات در بازار تجارت نوين ادامه حيات يک کسب و کار بدون تحقيقات بازاريابي ميسر نخواهد بود . دوره هاي آموزش تحقيقات بازاريابي با توجه به اهميت و کارآيي آن ها در سالهاي اخير به يکي از کاربردي ترين و پرطرفدارترين دوره هاي آموزشي مربوط به کسب و کار و بازاريابي تبديل شده اند.
ثبت نام دوره مدیریت بازاریابی فروش
بازاريابي در ساده ترين تعريف عبارت است از پيدار کردن مشتري براي محصولات و خدمات مورد نظر . همين تعريف ساده نشان مي دهد که مرکزتمرکز و توجه در حوزه بازاريابي مشتريان هستند اگرچه که شايد بعضي از افراد به اشتباه بازاريابي را به منزله ارائه ايده و محصول جديد به بازار تلقي و تعريف نمايند . .
فاکتور حائز اهميت درحوزه دانش بازاريابي بررسي و توجه به سلايق ، نيازها ، علايق و شرايط اقتصادي مشتريان مورد نظر در بازارهاي هدف مي باشد . کالا ها و محصولات توليد شده هرچند زيبا و جذاب در صورتي که خصوصيات و ويژگي هاي مورد نظر مشتريان را نداشته باشند و قابليت رفع نيازهاي آن ها را نداشته باشد نمي تواند آن ها را در راستاي پرداخت هزينه متقاعد کند ، از سوي ديگر محصولات و کالاهاي توليد شده هر چقدر هم که در زمينه رفع نيازهاي مشتريان مفيد وموثر باشد باز هم در صورتي که مشتريان از نظر اقتصادي توان پرداخت کردن بهاي آن کالا را نداشته باشند نمي تواند در تعداد و حجم مطلوب به فروش برسد ، مثال هاي ارائه شده به اهميت بسيار زياد مشتري در حوزه بازاريابي اشاره مي کنند به اين مفهوم که در روند بازار يابي مي بايست کليه ابعاد و جوانب نيازهاي مشتريان بررسي شود و براي آن ها پاسخ مثبت و مناسب ارائه شود .
تاريخچه بازاريابي در دنيا
قدمت بازاريابي در دنيا بسيارزياد است ، انسان هاي اوليه با تلاش و کوشش در راستاي تهيه ، توليد و توزيع و ارائه انواع کالاهاي مورد نياز سايرهمنوعان خود مي کوشيدند در مبادلات کالا به کالا يا همان مبادلات پايا پاي سهم و بخش بيشتري از بازار را به خود اختصاص دهند و دراين رقابت به منظور کسب سهم بيشتري از بازار از روش هاي بسيار متفاوتي استفاده مي کردند .
اما شکل آکادميک بازاريابي براي نخستين مرتبه در آمريکا و در نيمه اول قرن بيستم ظهور پيدا کرد و از آن پس با سرعتي قابل توجه رشد کرده و به اقصي نقاط دنيا نيز راه پيدا کرد .
اهميت بازار يابي
با توجه به سرعت بسيار زياد رشد انواع صنايع توليدي و افزايش ميزان ارتباطات تجاري ميان کشورهاي مختلف در قالب واردات و صادرات و رونق بيش از پيش تجارت بين المللي علم بازاريابي بيش از پيش مورد توجه و استفاده قرار گرفته است .
آشنايي و اشراف بر تکنيک هاي علم بازاريابي منجر به بازنگري در روند طراحي و توليد انواع کالا ها و همچنين روش ارائه خدمات به مشتريان خواهد شد که مفهوم آن ايجاد تغييرات کلي درپروسه توليد و ارائه خدمات به منظور کسب سهم بزرگتري از بازار هدف است . با در نظر گرفتن بزرگترين اصل بنيادي علم بازاريابي که مشتري را محور همه فعاليت ها مي شناسد و همه فعاليت ها مي بايست در پروسه توليد و ارائه محصولات وخدمات بايد منطبق بر سلايق ، علايق ، نيازها و شرايط مشتريان بازار هدف باشد نقطه تمرکز علم بازاريابي مشتري است .
پيروي از اصول بازاريابي مي تواند منجر به کسب موفقيت هاي چشمگيري در بازار شود و از سوي ديگر عدم توجه به علم بازار يابي و مباحث آن در اين بازار پر از رقابت جهاني قطعا مي تواند منجر به شکست و از دست دادن سرمايه اوليه صاحبان صنايع ، توليد کننده گان ، سرمايه گذاران و کار آفرينان شود . از اين رو علم بازار يابي در سال هاي اخير بسيار پر اهميت تر و کاربردي تر از قبل مورد توجه قرار گرفته است .
هدف هاي بازاريابي
همانطور که قبلا نيز اشاره شد بازاريابي در برگيرنده تمامي فعاليت هاي است که در نهايت منجر به جذب مشتري بيشتر و تبديل مشتريان بالقوه به مشتريان بالفعل براي محصولات و خدمات مورد نظر خواهد شد . در اين روند در راستاي نيل به اهداف نهايي برخي هدف هاي پيش نياز بوسيله تيم بازار يابي و به سرپرستي مدير بازاريابي دنبال مي شوند که در نهايت منجر به دستيابي به اهداف نهايي خواهند شد . درادامه به برخي از اهداف پيش نياز اشاره خواهيم کرد .
نخستين هدف در حوزه بازاريابي بررسي ، شناسايي جلب و جذب مشتريان در بازارهاي مورد نظر است
هدف دوم درروند بازايابي انجام برنامه ريزي تبليغاتي و اجراي آن به منظور معرفي کردن کالا و خدمات مورد نظر به مخاطبان مورد نظر است .
هدف سوم در روند بازار يابي ارزيابي و قيمت گذاري کالاها با يک روش اصولي، منطقي و معقول و با توجه به توان اقتصادي جامعه مخاطبان و مشتريان است .
هدف چهارم در روند بازار يابي پروسه حفظ و نگهداري مشتريان قديمي و فعلي است که يکي از دشوارترين و پر اهميت ترين پروسه ها به شمار مي رود .
از ديگر اهداف پيش نياز در حوزه بازاريابي تجزيه و تحليل داده ، سامان دهي ، سمت و سو دادن به کليه فعاليت هاي حوزه بازاريابي است .
انواع بازاريابي
بازاريابي در گذر زمان و بواسطه شيوه ها و روش هاي متفاوتي که در راستاي جذب و جلب توجه مشتريان مورد استفاده قرار گرفته است به انواع مختلفي تقسيم بندي شده است که در ادامه به برخي از مهم ترين ، موثرترين و پر کاربردترين اين روش ها اشاره خواهيم کرد . در اين بين بعضي از روش ها به واسطه عدم موفقيت منسوخ شدند و برخي ديگر به واسطه کسب نتايج بسيار موفقيت آميز مورد استفاده سايرين نيز قرار گرفته و به روش هايي موثر و کارآمد تبديل شدند .
روش بازاريابي ويروسي يا بازاريابي دهان به دهان
در روش بازاريابي ويروسي يا دهان به دهان بواسطه رضايت مشترياني که از خريد انجام شده رضايت کامل داشته اند انجام مي شود به اين مفهوم که مشتريان تجربه مطلوب ،موفق و دلپذير خود را با اطرافيان ، همکاران ، همکلاسي ها ، دوستان و همسايگان خود به اشتراک خواهند گذاشت . با توجه به اين کهدر اين روش افراد غالبا ذي نفع محسوب نمي شوند و تنها درباره تجربيات مثبت و موفق خود صحبت مي کنند يکي از کارآمدترين ،موثرترين، قابل اعتمادترين و مقرون به صرفه ترين روش هاي بازاريابي محسوب مي شود .
روش بازاريابي دهان به دهان در سيستم بازاريابي الکترونيکي به سيستم بازاريابي ويروسي مشهور شده است . در اين روش مشتريان تجربيات مطلوب و مثبت خود را روي سايت هاي اينترنتي به اشتراک مي گذارند و سايرافراد از طريق خواندن اين تجربيات براي انتخاب و خريد کالا ي مورد نظر اقدام خواهند کرد .
روش بازاريابي زنجيره اي
روش بازاريابي زنجيره اي نيز يکي از روش هاي بسيار موثر اينترنتي محسوب مي شود . اين روش مشتمل بر ايجاد لينک هاي پي در پي و تو در تو است که هدف نهايي آن ها هدايت مخاطبان به صفحه مورد نظر است . از بزرگترين مزاياي روش بازاريابي زنجيره اي مي توان به هزينه ها به صورت هدفمند اشاره کرد، به اين معنا که شما تنها وقتي مستلزم به پرداخت هزينه بابت تبليغات هستيد که به اهداف مورد نظر يعني بازديد مخاطبان از سايت شما نائل شده باشيد و در غير اينصورت تبليغات و بازاريابي هيچ گونه هزينه اي براي شما در برنخواهد داشت . در نتيجه اين روش يکي از مقرون به صرفه ترين . کم هزينه ترين شيوه هاي بازاريابي محسوب مي شود .
روش بازاريابي الکترونيکي
رد و بدل شدن نامه هاي الکترونيکي يکي ازشايع ترين شيوه هاي انتقال اطلاعات ميان مخاطبان مورد نظر به شمار مي رود . در اين بين رد و شدن نامه هاي تبليغاتي شيوه اي بسيار معمول و متداول در راستاي معرفي و بازاريابي کالا ها ، محصولات و خدمات مورد نظر به شمار مي رود .
روش بازاريابي هدفمند
بازاريابي هدفمند يکي از انواع بازاريابي است که با هدف کاهش هزينه ها و افزايش تاثيرگذاري فعاليت هاي تبليغات و بازاريابي مورد استفاده و بهره برداري قرار مي گيرد . در روش بازاريابي هدفمند از طريق شناسايي دقيق و موشکافانه بازار هدف و توجه و تمرکز هر چه بيشتربر روي اين بازار بخش قابل ملاحظه اي از هزينه ها و انرژي را که روش هاي ديگر صرف بخشي از مخاطبان که در حيطه مشتريان ما قرار نمي گرفتند مي شد را صرفه جويي خواهيم کرد .
روش بازاريابي صنعتي
در روش بازاريابي صنعتي توليد کننده گان با شناسايي گروه مصرف کننده گان کالا و خدمات مورد نظر ودر نهايت ارائه کالا و خدمات مورد نظر خود را به اين گروه به جذب و جلب مشتري مي پردازند ، در اين روش توليد کننده ها يا توزيع کننده ها مزاياي و ويژگي هاي خاص کالا و خدمات خود را در مقايسه با انواع نمونه هاي موجود ديگر به سمع و نظر مخاطبان خواهند رسانيد . اين روش براي توليد کننده گان يکي از کارآمدترين روش ها ي بازار يابي به شمار مي رود .
روش بازاريابي چند سطحي
در روش بازاريابي جند سطحي توليد کننده ها و توزيع کننده هاي کالا و محصولات خاص با پرداخت بخشي از سود حاصل از فروش به صورت درصدي به مشتري ها آنان را در روند بازاريابي و فروش شريک مي نمايند .کسب درآمد ازاين طريق انگيزه بسيار خوبي براي مشتريان در جذب مشتريان جديد به شمار مي رود .
روش بازاريابي پارتيزاني
روش بازاريابي پارتيزاني يا بازاريابي پر هياهو يکي ديگراز روش هايي است که به دليل عدم برخورداري از بودجه کافي به صورت بسيار ناگهاني و نامنظم و با سرو صداي زيادي انجام مي شود . در اين روش غالبا ههدف کسب نتايج کوتاه مدت است .
روش بازاريابي سنتي
در روش بازاريابي سنتي که در سال هاي اخير رد شده است فرآيند فروش مرحله پاياني روند بازاريابي محسوب مي شود .
ثبت نام دوره مدیریت بازاریابی فروش
دوره هاي آموزشي بازاريابي
با توجه به تاثيرات مثبت به اثبات رسيده علم بازاريابي در روند موفقيت سازمان ها و شرکت هاي توليد و توزيع کننده صاحبان صنايع و مشاغل تمايل زيادي به استفاده از روش هاي نوين بازاريابي در حوزه کسب و کار خود در سال هاي اخير نشان داده اند و همين امر منجر به استقبال قابل توجه و چشمگير مخاطبان از رشته بازاريابي شده است. از اين رو مراکز آموزشي معتبر زيادي اقدام در راستاي برطرف کردن نياز مخاطبان و با اخذ کليه مجوزهاي لازم از سازمان ها و مراجع ذيصلاح اقدام به برگزاري دوره هاي آموزشي بازاريابي کرده اند .
يکي از مراکز معتبر آموزشي که اقدام به برگزاري دوره هاي آموزش بازاريابي و ارائه گواهينامه بازاريابي کرده است مرکز آموزش مجازي فن پردازان است . فراگيران پس از گذراندن دوره هاي آموزشي بازاريابي علاوه بر کسب دانش ، مهارت ، توانايي و قابليت هاي مورد نياز براي ورود به اين عرصه موفق به اخذ مدرک بازاريابي معتبر نيز خواهند شد .
لازم به ذکر است کليه مدارک ارائه شده توسط مرکز آموزش مجازي فن پردازان مورد تائيد مستقيم سازمان علوم تحقيقات و فن آوري مي باشد و از اعتبار بالايي برخوردار است و به همين دليل مي تواند شانس ورود افراد به بازار کار را به ميزان قابل توجهي افزايش دهد .